De fleste av oss pleier et slags elsk/hat forhold til TV-en hjemme i stua. Så lenge den er skrudd på, klarer vi knapt ta øynene fra den. Men når den er skrudd av, fremstår den mest av alt som er ”sort hull” på veggen, og bidrar sjelden med noe positivt til innredningen. Akkurat dette har TV-produsentene tenkt å gjøre noe med!
Ideen om å gjøre TV-en om til et maleri er ikke ny, men Samsung er nok den produsenten som har lykkes best hittil. Deres konsept The Frame ble lansert med brask og bram i 2017, komplett med eget kunstgalleri og det hele. Muligheten til å vise stillbilder i standby, og variere utseendet med ulike rammer, ser ut til å ha gått rett hjem hos interiørbevisste nordboere. Den oppdaterte 2018-modellen tar konseptet videre med noen få, men viktige forbedringer.
Design
Den «nye» versjonen av The Frame er i likhet med forgjengeren en ganske ordinær LCD-skjerm på innsiden. Forskjellen ligger i de ytre detaljene: Samsung har vært ekstra nøye med proporsjonene, for at TV-en skal kunne imitere et bilde på veggen. Det betyr blant annet at TV-en er relativt tykk, men helt flat – akkurat som en ekte bilderamme.
Det følger med to små føtter til benkeplassering. Men det hersker ingen tvil om at The Frame skal henges på vegg. Samsungs ”No Gap Wall Mount” følger med i esken, og gjør at TV-en kan henges kloss inntil veggen.
Alt av tilkoblinger gjøres i en ekstern koblingsboks, den såkalte ”One Connect”, hvorpå en enkel signalkabel trekkes opp til TV-en. Og her har det skjedd en viktig forandring siden 2017-modellen av The Frame: Mens forgjengeren behøvde separat strømkabel, sender man nå både strøm og signal gjennom samme kabel, hele veien fra boks til TV. Dette gjør det lettere å få en diskré installasjon.
Prikken over i-en er imidlertid de utskiftbare rammedekslene. Det er disse som får The Frame til å ligne et ekte bilde. De hektes fast på utsiden ved hjelp av magneter, og er tilgjengelig i hvitt, brunbeiset, sort eller lyst treimitasjon. Kvalitetsfølelsen er god, men selve overflaten er av vinyl/plast – vi kunne gjerne tenke oss en variant med ekte trefinér.
Rammene er dog ikke gratis. The Frame kommer UTEN rammer i esken, og må derfor bestilles som tilleggsutstyr – med mindre leverandøren har kampanje. Standardutførelsen går man fort lei – det er en fastmontert variant i grå plast, som kun er ment å fungere som anleggsflate for de ulike rammedekslene.
Brukervennlighet og finesser
The Frame bruker den samme smart-plattformen som øvrige Samsung TV-er, og det er bare positivt. Brukergrensesnittet er raskt og intuitivt helt fra starten. Samsung har laget en egen ”Smart setup” app du kan laste ned, som tar deg steg for steg gjennom de ulike innstillingene, kobler til eksterne enheter, og knytter TV-en til ulike tjenester du måtte abonnere på.
Utvalget av applikasjoner er best i klassen, med apper som Netflix, HBO, Canal Digital og Amazon lett tilgjengelig fra startmenyen. Rykende ferske apper som Dplay og Viafree kan også lastes ned fra app-galleriet. Du kan organisere menylinjen slik du ønsker, med snarveier til de mest sette Netflix-programmene.
Det merkes at TV-en har blitt enda litt kjappere enn forrige generasjon, spesielt ved at den reagerer raskere på kommandoer, og kan ”zappe” hurtigere mellom ulike apper.
Den hvite fjernkontrollen er liten og elegant, med hurtigknapper for de viktigste funksjonene. Den kan dessuten programmeres til å styre andre enheter (TV-mottaker o.l.), slik at du kan legge de andre fjernkontrollene i skuffen.
Art Mode: Digitalt kunstgalleri
Når du skrur av TV-en, vekkes bildefunksjonen i The Frame til liv, og du kan selv bestemme hva slags kunst du vil vise på veggen, med eller uten ”passepartout” i ulike farger. Samsung har på forhånd lagt inn et rikholdig og variert arkiv med ulike motiver. Mer eksklusive verk av kjente kunstnere og fotografer er også tilgjengelig mot betaling, gjennom kunstbutikken Art Store. Men mange vil nok foretrekke muligheten til å legge inn sine egne bilder, enten det er av familien, bilen, hunden – eller en collage med alle samlet. Dette gjøres enkelt via Samsungs Smart View app. Nytt på 2018-modellen er at man nå også kan lage en roterende bildekarusell, og således vise utvalgte bilder i loop. Samsung har også lagt inn flere innstillingsmuligheter, deriblant mulighet for å finjustere fargetemperatur og lysstyrke på bildet som vises.
Bildekvalitet
2017-modellen av The Frame var en TV med utmerket bildekvalitet. Selv om vi åpenbart hadde med en relativt ordinær LCD-TV å gjøre, gjorde den det meste riktig, med god skarphet, flott fargegjengivelse, jevn lysfordeling og rikelig kontrast. Dette er ekstra viktig, ikke minst fordi TV-en også skal passere som et bilde på veggen mye av tiden.
Førsteinntrykket av 2018-modellen er at det ikke har skjedd spesielt store forandringer siden sist. Lysfordelingen er akkurat som på forgjengeren, imponerende jevn, Her er ingen tegn til lyse flekker eller ujevnheter i bakgrunnslyset. Svartnivået er også bra til LCD å være. Selv i et mørkt rom er det svært lite ”strølys” å spore fra LED-belysningen.
Dermed kan man fint se både film og TV-serier uten å plages av ujevnheter i bildet. Fargegjengivelsen er flott og nyansert, spesielt om du velger film-modusen, som er den mest nøytrale varianten.
Likevel tar vi oss i å savne litt mer futt og fart i bildegjengivelsen. Utfordrende bildemateriale slik som Netflix-serien Altered Carbon i HDR-kvalitet, for ikke å snakke om The Grand Tour hos Amazon Prime, mangler utvilsomt litt glød og gnist sammenlignet med de aller beste TV-ene i prisklassen. Selv om Samsung-skjermen har brukbart svartnivå, har den ingen form for lokal dimming. Dermed mister den en del dybde i de mørkeste partiene, spesielt når vi sammenligner med OLED-skjermer som LG OLED55C8. Intensiteten i lyse partier kan heller ikke måle seg med de beste LCD-skjermene, deriblant Samsungs egen QLED toppmodell.
Samsungs flaggskipmodeller har fått flere tekniske oppgraderinger i år: Deriblant et nytt bildepanel med Quantum Dot fargefilter og knallsterkt direkte LED-baklys, som virkelig gjør underverker for kontrasten. The Frame må imidlertid klare seg uten noen av disse, og stilles dermed litt i skyggen av 55-tommeren QE55Q9FN, som faktisk koster omtrent det samme som en 55” utgave av The Frame! Her må du leve uten rammer og bildegalleri, men du får til gjengjeld Samsungs egen ”Ambient Mode” som bakgrunn. Hvis bildekvalitet er første prioritet, er det ingen tvil om at toppmodellen er et bedre valg.
Lydkvalitet
2018-modellen av The Frame har fått merkbart bedre lyd enn forgjengeren. Mens gamlefar låt slankt og innestengt, er det lett å høre at nykommeren har fått mer kraft, dynamikk og ikke minst fyldigere bass. Både musikk, film og tale får bedre fundament og klarhet. Det innebygde lydsystemet er selvsagt ingen erstatning for en fullblods lydplanke, men det er greit å vite at den fungerer bra til vanlig bruk.
Konklusjon
Samsungs The Frame er utvilsomt en av de kuleste TV-ene du kan putte på veggen der hjemme. Den flotte utførelsen med trerammer gjør at TV-en glir lett inn i omgivelsene, og du kan vise alt fra proffe kunstverk til egne blinkskudd på skjermen. Akkurat som med forgjengeren er det få som kan konkurrere med Samsungs smarte og stuevennlige design. Bildekvaliteten er det derimot flere som kan hamle opp med. The Frame er en relativt ordinær LCD-TV på innsiden, uten de siste nyvinningene på bildefronten. Akkurat det ser det ut til at Samsung har skjønt: I forkant av CES-messen i Las Vegas kunngjorde de neste generasjon av The Frame, som får fullblods ”QLED” teknologi innenbords! The Frame ”3.0” kommer til våren.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser