TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Samsung 75ES9005

Storeslem fra Samsung

Hvis du er av typen som alltid må ha større enn naboen, så les videre! Vi har testet Samsungs største og dyreste TV, 75ES9005, som vekker et tilsvarende sterkt må-ha begjær…

Lyd & Bilde mener
+Kolossalt, skarpt og levende bilde
-Prisen Noe crosstalk under 3D-visning
Spesifikasjoner
  • 75” 3D LED LCD, 1920 x 1080
  • 3 HDMI, 3 USB
  • SmartHUB nettportal
Veil. pris 65000

Dette er den råeste TV-en jeg har sett! Utbryter en av kollegene på kontoret. Flere av Lyd & Bilde-redaksjonens medlemmer har listet seg inn på testrommet, og alle som en får hakeslepp av det massive bildet som møter dem. En ting er sikkert og visst: Samsungs nye storskjerm har en definitiv høy wow-faktor! Den 75 tommer store 3D smart-skjermen er Samsungs aller største, mest velutstyrte, og saktens også dyreste TV, hvis man ser bort fra toppmodellen UA55ES9500 med OLED teknologi, som nå ser ut bli forsinket til 2013. Og hvorfor vente på en ”liten” OLED når du her kan få 60% større bilde til samme prisen?

75ES9005
Den forrige 9-serien til Samsung ble en aldri så liten ”flopp” med sitt lekre utseende, men nokså skuffende bildekvalitet i forhold til prisen. I år virker det som koreanerne har skjønt at de som punger ut for deres dyreste TV, også vil ha topp bildekvalitet.

Den nye 9-serien er utstyrt med et nytt bildepanel hvor lysdiodene sitter vertikalt på hver sin side av skjermen, i stedet for horisontalt under og over. Lyset dirigeres til inndelte partier av skjermen ved hjelp av et speilarrangement. Dette er samme teknikk som brukes på 8-serien fra Samsung, men i 9005 sitt tilfelle bruker man et marginalt tykkere kabinett, antageligvis for å gi rom for jevnere lysfordeling.

75ES9005 er likevel vesentlig tynnere enn sine plasmakonkurrenter, og lett nok til at den fint kan henges på veggen. Utseendemessig gir 9-serien et klart mer eksklusivt inntrykk enn sine søsken i 8-serien, takket være den kobberfargede rammen og sokkelen, som gir et varmere og mer organisk utseende enn kromvarianten.

Det mest imponerende er likevel hvor tynn rammen er. Med kun noen få millimeter ramme rundt, er det nesten som om bildet svever i lufta. La gå, en 75 tommer blir aldri usynlig, men den slanke rammen gjør i alle fall sitt til å gjøre den mer diskré. Sammenligner man med de første flatskjermene på 40 tommer, som hadde godt og vel 10 tommer ekstra i overflødig ramme rundt skjermen, er det ikke tvil om at Samsungen er mer funksjonell og effektiv.

Brukervennlighet og finesser
Utstyrsmessig har 75ES9005 mange likheter med 8-serien fra Samsung, som allerede er en av markedets mest avanserte. Her får du Samsungs nettportal SmartHUB, mulighet for stemme- og bevegelseskontroll, internett og videoapps som Youtube, Netflix og HBO, samt innebygd videokamera for Skype videochat. På 9-serien sitter både kamera og bevegelsessensor i en skjult konsoll på baksiden, som stiger opp når en av enhetene aktiveres.

Akkurat som på 8-serien kommer 9-serien med en vanlig fjernkontroll pluss en trykkfølsom fjernkontroll som har innebygd mikrofon for stemmekommandoene. Som vi har skrevet tidligere, er det eneste vi egentlig savner fra Samsung en mer velegnet ”pek og klikk” kontroll på lik linje LGs Magic Remote, som etter vår mening er enklere å navigere med enn håndbevegelser.

Bildekvalitet
Vi må derimot gi ”tommelen opp” når vi ser hvilken bildekvalitet Samsung-skjermen varter opp med, for den må virkelig sies å fungere oppsiktsvekkende bra. Det første man må ta innover seg er det kolossale formatet. Skuespillere så vel som nyhetsopplesere får en realistisk, livaktig størrelse, og alt fra TV-serier til naturprogrammer gir en helt annen virkning og innlevelse enn man er vant til fra mer ”normale” storskjermer på 55- og 60 tommer.

I det jeg spiller av den første Blu-ray filmen, går det opp for meg at det bor langt mer informasjon i et Full HD videosignal enn man kanskje skulle tro. 75ES9005 kan ikke måle seg med skarpheten og detaljene fra en ekte 4K-skjerm, så det er sagt. Men den må likevel sies å fungere imponerende bra med konvensjonelt 1080p materiale.

Selv blåst opp til 75 tommer, med en sitteavstand på 3 meter, er det vanskelig å se noen antydning til pikselstruktur eller korn i bildet. Tvert i mot, her legger man merke til små detaljer som har tendens til å  forsvinne i mengden på mindre skjermer. Selv med testscener som jeg har sett hundre ganger tidligere, opplevde jeg å se ting jeg tidligere ikke var klar over.

Komprimerte HD-opptak av Top Gear på PVR-boksen ser også knakende bra ut, men her fant jeg det nødvendig med et par endringer i innstillingene. Samsung-skjermen har en effektiv, men litt overivrig bildebehandling, og funksjoner som MPEG støyreduksjon kan med fordel skrus av, da den gir bildet et litt ”soft”, utvasket utseende. Men så lenge man ”reduserer støyreduksjonen” kan man se at det bor mye skarphet også i de komprimerte opptakene. Jeg kan med hånden på hjertet si at Jeremy Clarkson & Co aldri har sett bedre ut!

DVD eller TV-programmer med standard oppløsning er derimot ikke å anbefale, i alle fall ikke med mindre du trekker seeravstanden bakover en meter eller to. En så stor TV blir som et ”forstørrelsesglass” som lett avdekker komprimerte TV-sendinger med lav oppløsning og bitrate. Samsung-skjermen trives helt klart best når det står HD-sendinger på menyen. Men har du råd til en 75-tommer har du vel råd til å abonnere på HD-kanalene også?

Meget bra kontrast
Samsung-skjermen er en konvensjonell LCD-skjerm med LED sidebelysning. Vi snakker altså ikke om noen spesielt avansert eller dyr teknikk, sammenlignet med bak-LED hvor tusenvis av lysdioder er inndelt i grupper for best mulig kontrast. Samsung har imidlertid lykkes i å trimme sin Edge LED teknikk til et nivå som er meget tilfredsstillende. Svartnivået er bedre enn forventet, og det er kun i de aller mørkeste scenene vi kan se at man ikke har med en bak-LED eller plasma å gjøre. Bildekvaliteten ligger helt klart et par hakk over det vi har sett fra Samsungs 8-serie. Den er ikke plaget med ”grå” striper oppe og nede, og det er kun i hjørnene vi kan se en liten andel av lyslekkasje fra bakpanelet.

På en stor skjerm som dette er det spesielt viktig å kunne bevare skarpheten under bevegelser. Her utmerker Samsung-skjermen seg med glatte bevegelser, og det er faktisk merkbart mindre rykninger i bevegelsene enn med tilsvarende store plasmaskjermer, selv når begge har sin bevegelseskompensering/interpolering aktivert.

3D
En stor skjerm som dette er som skapt for 3D. Det er rett og slett mer behagelig med et stort og bredt bilde som fyller synsfeltet, og dette blir om mulig enda viktigere når man ser 3D-film. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at 75ES9005 gir en temmelig heftig 3D-opplevelse. Skjermen bruker aktiv lukkerteknikk og det følger med fire oppladbare briller i esken. Brillene er av Bluetooth-typen og svært lette og behagelige å ha på seg.

Med referansefilmen ”Prometheus” i Blu-ray skuffen byr Samsung på et bilde med en utrolig mengde detaljer, og kombinasjonen av skarphet og ”ro” i bildet er imponerende. Dessverre er Samsung-skjermen som LCD-skjermer flest, også plaget med en viss mengde crosstalk, hvor bildet til høyre og venstre øye glir over i hverandre. For noen er dette relativt greit å venne seg til, for andre blir det slitsomt å se en helaftens film. Samsung-LED-en er derfor ikke helt på nivå med de beste plasmaskjermene når det gjelder ren 3D-kvalitet, men vinner likevel mye på at den har vesentlig mer lysstyrke, som unektelig er en fordel når man ser film gjennom de lysreduserende 3D-brillene.

Lydkvalitet
På denne jumbo-modellen har Samsung også gjort plass til litt kraftigere høyttalere enn på de rimeligere seriene. Det har resultert i en meget fyldig og tydelig lydkarakter. Her er det nok bass til at lydeffektene får litt trøkk bak seg, i tillegg til en sterk og klar stemmegjengivelse. Vi anbefaler likevel (naturligvis) å matche med et langt mer potent lydanlegg.

Konklusjon
Dette er det største og dyreste TV-beistet vi noensinne har testet, og derfor ikke noe for alle og enhver. Men når TV-en står hjemme på gulvet har man forhåpentligvis glemt både sår rygg og tom bankkonto: Det tar nemlig bare fem sekunder å bli vant til det store og livaktige bildet som Samsung-skjermen gir. Bildekvaliteten er noe av det beste vi har sett fra en konvensjonell LED-LCD TV, og gir en innlevelse i både 2D og 3D som er få forunt. Det eneste ankepunktet vi egentlig har er prisen: Til 65.000 kroner kan man kjøpe både en fet projektor og fin TV å ha ved siden av. Men så var det dette med pose og sekk da…

 

LB+ TILBUD: 1 uke kun 19 kr
Få full tilgang til lydogbilde.no, testarkiv med over 6000 tester, fordelsklubb, guider, nyheter, film/serie anmeldelser og mye mer.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.