Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED+937 (65OLED937/12)

En beintøff TV-opplevelse

Den nyeste toppmodellen fra Philips, OLED+937, leverer fenomenal bildekvalitet – krydret med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.

Skrevet av / 12.02.23 - 09:00
Philips OLED+937 (65OLED937/12)
Audun Hage

Philips kjører en litt annen lanseringstakt enn mange av konkurrentene i TV-bransjen. Toppmodellen OLED+937 ble offisielt lansert høsten 2022, men ble først tilgjengelig i vinter – og er teknisk sett en 2022-modell med et litt eget sett av spesifikasjoner. Men for oss som er over gjennomsnittet opptatt av bilde- og lydkvalitet, var Philips-flaggskipet definitivt verdt å vente på!

Les også  Philips viser nye OLED-TV-er i Amsterdam Philips har flere spennende TV-modeller på gang i år, inkludert en ny OLED toppmodell med MLA-teknikk og blendende lysstyrke.

Philips OLED+937

937-modellen har mange likhetstrekk med forgjengeren OLED+936 som fikk mye ros da vi testet den for omtrent ett år siden. Nykommeren er oppgradert med et lyssterkt OLED EX-panel fra LG Display, en dobbel versjon av videoprosessoren P5 AI(6. generasjon) og kommer nå i skjermstørrelser opp til 77 tommer. Det integrerte høyttalersystemet fra Bowers & Wilkins har også fått et lydmessig løft, med sidemonterte høyttalere som skal gi et bredere og mer oppslukende surround-lydbilde.

Det grunnleggende designet er likt som før, og fortsatt en fulltreffer i våre øyne. Den slanke OLED-skjermen ser luksuriøs ut, og måten «lydplanken» er integrert i sokkelen, gir et veldig ryddig og stilrent utseende – enten TV-en plasseres på benken eller henges på veggen. Vi tipper at Bang & Olufsen må ergre seg over at de ikke kom opp med noe lignende …

Brukervennlighet og finesser

Philips OLED+937 bruker Android-operativsystemet som mange modeller før den, men i motsetning til blant andre Sony og TCL, har de ennå ikke tatt steget til det nyeste «Google TV» brukergrensesnittet på denne modellen

Brukergrensesnittet føles likevel enkelt og oversiktlig, med de mest populære strømmetjenestene lett tilgjengelig via startmenyen. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

Fjernkontrollen er ganske stor og omfattende med masse knapper. Vi kunne godt tenke oss en mer kompakt variant, slik mange av konkurrentene har lansert i senere tid.

OLED+937 har ellers utmerket formatstøtte, inkludert HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Den integrerte lydplanken støtter også Dolby Atmos.

Philips bruker en stor fjernkontroll med mange knapper som man ikke bruker så ofte. Tid for en mer kompakt variant? (Foto: Audun Hage)

Greie tilkoblingsmuligheter

OLED+937 har fire HDMI-innganger for tilkobling av eksterne videokilder og spillkonsoller, men akkurat som på forgjengeren, er det bare to av inngangene som støtter den seneste HDMI 2.1 standarden.

Philips har imidlertid en liten fordel, da du slipper å bruke HDMI for å koble til en lydplanke. Dermed har den i praksis to tilgjengelige HDMI 2.1 kontakter til for eksempel Xbox og PS5.

Apropos gaming, så har OLED+937 støtte for VRR (Variabel Refresh Rate) og kan håndtere bildefrekvenser opp til 4K/120 Hz, i samsvar med krevende spill på PC og spillkonsoller. Men, for å klare dette må skjermen halvere den vertikale oppløsningen, noe som kan redusere bildeopplevelsen litt, spesielt dersom du sitter nær skjermen.

Philips-skjermen har også en egen spillmodus med lav forsinkelse, hvor vi målte input lag til cirka 22 millisekunder. Det er lavt nok for de fleste, men for deg som er en hardcore gamer, finnes det enda mer velegnede skjermer der ute.

OLED+937 har også fått en oppdatert videoprosessor som nå støtter VRR (Variabel Refresh Rate) helt opp til 4K/120Hz. Dette betyr at skjermen kan variere bildefrekvensen i samsvar med krevende spill på PC og spillkonsoller.

Philips-skjermen har for øvrig en egen spillmodus med lav forsinkelse, og støtter dessuten Dolby Vision for gaming. Vi målte til input lag til cirka 15 millisekunder.

Bildekvalitet

På bildesiden kommer Philips OLED+937 rustet med et oppgradert OLED-panel fra LG Display, med den interne benevnelsen «EX Royal». Dette skal være samme type som finnes i andre high-end OLED-skjermer, deriblant LG G2.

Som trofaste lesere av Lyd & Bilde vet, har Philips akkurat lansert en ny 2023-modell (OLED+908) med såkalt META eller MLA-teknikk. Den ventes imidlertid ikke før til høsten, må klare seg med tresidig Ambilight, og får heller ikke like omfattende lydsystem. OLED+937 vil derfor være Philips sin offisielle flaggskipmodell for 2023.

937-modellen har et sylskarpt og kontrastrikt bilde, på lik linje med andre gode OLED-skjermer. Bildekvaliteten er definitivt i high-end klassen, med et bekmørkt svartnivå og gnistrende kontrast. Vi målte lysstyrken til cirka 770 nits (10% vindu) og cirka 200 nits i fullskjerm hvit. OLED-panelet er med andre ord lyssterkt nok til at du kan se vintersport i lyse omgivelser, uten problemer. Vi la imidlertid merke til at Philips-skjermen reduserer lysstyrken gradvis i scener med mye lys, antageligvis for å unngå innbrenning.

Fargene er også meget sterke og nyanserte, men ligger også på den litt varme siden av nøytral. Fargebalansen og gråskalaen i Filmmaker Mode er litt mer ujevn enn det man kan oppleve med en supernøytral high-end skjerm som Panasonic LZ1500, til eksempel.

Den kritikerroste HBO-serien «The Last of Us» (basert på Playstation-spillet med samme navn) ser knallbra ut via Philips-skjermen, og blir ekstra engasjerende takket være Ambilight-lyset.

Den påkostede serien veksler mye mellom scener i mørke og lyse omgivelser, og mye kreativ kamerabruk! OLED+937 er hele tiden med på strabasene, og får frem hittil uante detaljer i bildet, samtidig som bevegelsene er glatte. Bevegelsskarpheten er meget god.

Philips-skjermen kommer med ulike bildemodus, som gjør at man selv kan tilpasse gjengivelsen etter egne preferanser. Dersom du foretrekker et nøytralt bilde finnes Filmmaker Mode, som sjalter ut det meste av videoprosessering. Foruten de presise Dolby Vision Lys og Mørk finnes også en ekstra kontrastrik Crystal Clear Mode. Denne spriter opp fargene og kontrasten betydelig – men er likevel mer edruelig enn den elleville Vivid-modusen som vi husker fra forgjengeren. ISF-modus for profesjonell kalibrering med Calman Autocal er også på plass.

Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (2) Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (3) Philips 65OLED937 Last of Us HBO Max (4)
<
>
Philips OLED 937 gir rett og slett en strålende bildeopplevelse. Her fra The Last of Us på HBO Max. (Foto: Audun Hage)
Les også Positiv zombie-overraskelse! Pedro Pascal tilfører noe forfriskende nytt til en (relativt) utslitt genre.

Ny generasjons firesidig Ambilight-lys

Vi kan selvfølgelig ikke omtale Philips TV uten å nevne Ambilight. Det spesielle omgivelseslyset består av lysdioder som integrert på baksiden av skjermen. 937-modellen har lys langs alle fire sider, som skifter farge i harmoni med handlingen på skjermen.

Ambilight har møtt på litt «intern» konkurranse i senere tid, ettersom du nå kan kjøpe Philips Hue Light Strips og koble opp mot andre TV-skjermer via en HDMI Sync Box eller appen Hue Sync. Men det er tydelig forskjell på «hel- og halvfabrikata» i dette tilfellet!

Ambilight-lyset på OLED+937 har nemlig en klar fordel, siden hver enkelt lysdiode er integrert i TV-en og kan styres direkte av videoprosessoren. Dette gir mye bedre kontroll over fargene, og tettere samsvar med bildet ulike steder på skjermen.

Du kan velge ulike innstillinger for lyset, og hvor hurtig det skal skifte farger i takt med bildet eller lyden. Lysene kan også synkroniseres opp mot Philips Hue smartlyspærer, som i prinsipp gjør det mulig å lyse opp hele rommet i farger.

OLED+937 har fått en oppdatert versjon av Ambilight-lyset, og det er tydelig hvordan lyset følger handlingen på skjermen mer presist enn tidligere generasjoner. Det blir som en forlengelse av bildet! (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Den integrerte høyttaleren fra B&W er en viktig del av OLED+937, og hovedargumentet for at Philips har lagt til plusstegnet i modellnavnet. Lyden er tross alt halve opplevelsen!

Denne nye modellen har økt høyttalerkonfigurasjonen fra 3.1.2 til 5.1.2, takket være ekstra 50mm fulltone høyttalerelementer på venstre og høyre ende. Disse skal bidra til bedre gjengivelse av surroundkanalene. B&W-konstruksjonen har ellers dedikerte mellomtone- og diskantelementer for venstre, høyre og senterkanalen, inkludert den karakteriske «Tweeter on top» diskantenheten i midten.

Bassgjengivelsen kommer fra et ovalt 100 x 65 mm basselement på baksiden, og den totale utgangseffekten har økt til 95 watt. Men man kan om ønskelig også utvide med en separat, ekstern subwoofer, via en linjeutgang fra TV-en. Hele høyttaleren er for øvrig dekket av stilfullt grått høyttalerstoff fra danske Kvadrat.

Så hvordan låter det? Vel, basert på tidligere erfaringer med forgjengeren, hadde vi ganske høye forventninger til OLED+937, og den gjør ikke skam på opphavet.

For det første er stemmegjengivelsen krisp og klar, med god synkronisering mellom bilde og lyd. Dialogen mellom skuespillerne i The Last of Us får en realistisk tilstedeværelse og trekker oss inn i handlingen. Både den spisse stemmen til Bella Ramsey og den dype røsten til Pedro Pascal kommer veldig godt ut.

OLED+937 har akkurat som forgjengeren, en overbevisende Atmos surroundeffekt: Når vi drar opp volumet på ikoniske serier som Drive to Survive, kan vi høre lydeffektene suse rundt ørene våre. Lydbildet antar en størrelse som går langt utenpå selve TV-skjermen.

Lyden er såpass potent i mellomtone og diskant, og kan samtidig spille så høyt og rent, at det frister å legge til mer dypbass. Heldigvis har B&W og Philips åpnet for dette gjennom en egen lydutgang på baksiden. Vi har tidligere testet dette med Philips-modellen OLED+986 med svært godt resultat.

Obs! På grunn av måten B&W- høyttaleren er utformet på, vil lyden lett kunne reflekteres via bordoverflaten og sidevegger. Det kan derfor være mye å vinne på å flytte litt rundt på TV-en, og finjustere lydnivået på de ulike kanalene i lydmenyen.

Lydplanken fra B&W er oppgradert med sidemonterte høyttalere, som skal gi en utvidet surroundopplevelse. Den har også B&Ws berømte «Tweeter on top» diskanthus til senterkanalen. (Foto: Audun Hage)

Konklusjon

Philips OLED+937 er en high-end TV med en flott kombinasjon av design, bilde- og lydkvalitet. Philips-skjermen har en slank utførelse med lekker byggekvalitet. Den har et lyssterkt OLED-panel fra LG Display og en kraftig bildeprosessor kombinert med en Atmos-lydplanke fra Bowers & Wilkins. Dette gir TV-en en ekstra dimensjon i lyd, som du normalt må ty til ganske kostbare lydplanker for å oppnå noe tilsvarende av. Legg til det fargesprakende Ambilight-lyset, og du har en ganske unik TV som er lett å anbefale.

Karakter
Philips OLED+937 (65OLED937/12)
High End

Lyd & Bilde mener

Philips OLED+937 byr på storslagne bildeopplevelser takket være OLED, Ambilight omgivelseslys og en saftig integrert lydplanke fra Bowers & Wilkins. Philips har ikke tatt steget til Google TV-plattformen enda, og OLED+937 må nøye seg med at to av fire HDMI-innganger er 2.1 kompatible.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Scroll to Top