: Philips Cinema 21:9 Gold Series

En bredere TV-hverdag

Etter suksessen med det ultrabrede Cinema 21:9 konseptet slipper Philips endelig en rimeligere 3DTV i ekte kinoformat.
Lyd & Bilde mener
Bilde i ekte kinoformat God bildekvalitet
Passer ikke for alle
Spesifikasjoner
  • 50” 3D LED LCD
  • 2560 x 1080
  • 4 HDMI
  • Easy 3D (passiv),
Annonse
Annonse
forfatter

Dagens HDTV-er er i stand til å vise store og sylskarpe bilder, men når man skal kose seg med en helaftens spillefilm, går mye av denne oppløsningen tapt i form av svarte striper over og under bildet. Disse svarte sørgestripene er nødvendige fordi TV-en og kinofilmens format ikke passer om hverandre. Man må enten kutte på sidene eller legge til striper, og de fleste filmskapere velger det siste. Philips er foreløpig alene om å tilby skjermer i ekstra bredt format, eller ultra-widescreen som de kaller det. Hensikten med disse brede skjermene er å kunne vise spillefilmen i sitt sanne format, uten svarte striper. Mens tradisjonelle widescreen-skjermer har et bredde-til-høyde forhold på 16:9, har Philips-skjermen hele 21:9. Dette samsvarer mye bedre med formatene vi ser på kino (2,35:1 og 2,39:1) og gjør at filmen kan fylle hele skjermen.

Superbred 3D-skjerm
21:9 teknikken har hittil vært forbeholdt Philips toppserie 9000, men i år kryper de endelig ned i pris. Den nye Cinema 21:9 Gold er basert på den rimeligere 7000-serien, som med unntak av formatet er svært lik i utseende og tekniske spesifikasjoner.

50PFL7956 er en LCD-LED TV med kantmonterte lysdioder. På venstre og høyre side bak sitter det i tillegg egne fargelysdioder som utgjør Philips sitt omgivelseslys kalt Ambilight. Disse skifter farge i takt med handlingen på skjermen og bidrar til en økt kontrastvirkning når den lyser opp veggen bak.

Philips-skjermen er selvfølgelig også 3D-kompatibel, og bruker polariserende 3D-teknikk med passive briller. Det følger med to briller i esken, og ekstra briller kan kjøpes for en lav sum.

En ny og ganske unik funksjon på denne skjermen er et eget Gaming-modus. Ved å bruke et sett egne spillbriller kan to personer spille mot hverandre – med full skjerm. Tradisjonelt har man vært nødt til å dele skjermen i to når man spiller two-player spill, men takket være de polariserende brillene kan begge spillere bruke hele skjermen. Du ser bare din egen skjerm og ikke motstanderens. Kult!

Annonse

Kinoskjerm
De aller fleste store filmer har et såkalt Cinemascope bredformat når de vises på kino, og produsentene ønsker som regel å bevare dette formatet når de gir ut filmen på Blu-ray. Tar vi den nylig lanserte Blu-ray utgaven av Star Wars: The Complete Saga, er samtlige filmer gjengitt i 2:35:1/letterbox 16:9.

Fordelen er at filmene da vises i sitt opprinnelige format, slik George Lucas vil ha det. En klar ulempe er at den ikke utnytter TV-ens fulle størrelse og oppløsning. Tar man en typisk Blu-ray film i letterbox-format går drøyt 200 av de 1080 linjene med til å vise svarte striper. Selv de som har en stor flatskjerm på 50 tommer eller mer, har grunn til å føle seg litt snytt. Det er nettopp på slike spillefilmer at Cinema 21:9 er i sitt ess. Her fyller filmen hele skjermen, og vi opplever at den er svært behagelig å se på, fordi bildet har et bedre perspektiv og færre uroelementer. Cinema-skjermen er som skapt til å vise Star Wars-filmene i sitt sanne format, og vi kan med hånden på hjertet si at den trekker oss nærmere handlingen.

Bildekvalitet
I motsetning til Platinum-modellen, som har et baklys bestående av hundrevis av aktive lysdioder for best mulig kontrast, bruker Gold-utgaven en billigere variant med kantmonterte lysdioder. Det betyr blant annet at kontrasten blir noe redusert, fordi man er begrenset til den samme lysstyrken over hele skjermen. Det begrenser også hvilket svartnivå den kan ha i mørke partier.

Ved filmtitting ønsker vi selvfølgelig så bra svartnivå som mulig, men Cinema 21:9 klarer seg faktisk bra på dette punktet. Svartnivået er på ingen måte bekmørkt som en plasma eller bak-LED TV, men fordi skjermen kutter de sedvanlige svarte stripene oppe og nede, slipper vi problemene med striper som blir grå.

Når det gjelder fargegjengivelsen, ønsker vi oss selvfølgelig så briljante og nyanserte farger som mulig – uten at det blir unaturlig. Philips har som vanlig ganske sterke kulører i standardmodus, som blir litt i meste laget på film. Bytter man derimot til Cinema-modus, gir skjermen en nøytral og fin fargebalanse. Philips har også hørt våre bønner, og inkludert to  spesialinnstillinger (ISF Day/Night) for den som vil kalibrere skjermen. Helt fornøyd er vi likevel ikke – 50PFL7956 mangler litt nyanser og dybde i fargene for å hamle opp med de aller beste 16:9 skjermene i prisklassen, deriblant Sharp LE831 og plasmaskjermen Panasonic 50GT30, som begge er hakket mer imponerende fargemessig. Cinema 21:9 byr også på en behagelig 3D-opplevelse, og drar fordel av å være bredere her også. Det brede bildet dekker synsfeltet bedre og bidrar til en mer behagelig 3D-opplevelse. I tillegg opplever vi at de polariserende brillene gir stabile og skarpe 3D-bilder uten øyebesvær. Å se 3D-filmer i kinoformat fungerer svært bra. På filmer i fullt 16:9 format derimot, som for eksempel Avatar, er den nødt til å kutte i bildet for å fylle skjermen, og det oppleves litt uheldig. Alternativet er å vise bildet uskalert, men da blir det ikke større enn en 40-tommer i 16:9 format.

Annonse

Storskjerm?
Den økte filmopplevelsen kommer altså ikke uten forbehold: Selv om dette er en 50-tommer på papiret, er det ingen ”storskjerm” vi snakker om. Cinema-versjonen er omtrent like bred som en tradisjonell 55-tommer i 16:9 format, men i høyden er den ikke større enn en vanlig 40-tommer. Derfor må man ta hensyn til betraktningsavstanden når man skal avgjøre om dette er riktig TV i stua. Ideelt sett bør ikke avstanden til TV-en være mye mer enn 3 meter, og hvis avstanden er mye større enn dette bør man heller kikke på 58-tommers Platinum-utgaven til Philips.

Lydkvalitet
Med en TV som dette er et 5.1 hjemmekinoanlegg nærmest som et krav å regne. Philips har imidlertid lykkes i å få klart godkjent TV-lyd ut av det slanke TV-kabinettet. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, og det er bra med fylde i dialogene. Til musikk og ikke minst film bør man imidlertid opp på et separat lydanlegg, eller i det minste en lydplanke for å yte det brede bildet rettferdighet.

Konklusjon
Philips Cinema 21:9 Gold er ikke en TV for alle, men for deg som vil ha en vaskeekte film-TV – kanskje på et gutterom eller i en liten leilighet – er dette midt i blinken. Philips-skjermen er en av de få TV-ene som kan vise filmen i sitt sanne format uten svarte striper, og er i tillegg en habil 3D- og spillskjerm. Til prisen av 50PFL7956 kan du riktignok også kjøpe en stor 16:9 TV – Philips egen 55PFL7606 for eksempel – så dette er og blir en TV for den som er spesielt filminteressert, og gjerne vil ha en TV som ”ruler”, men ikke ruver…

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Panasonic introduserer flere spennende TV-modeller for 2021, inkludert tre nye 48-tommers OLED-TVer!
*OPPDATERT MED PRISER* Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
Noe for Exit-gutta? C Seed har laget en 165 tommer (!) stor MicroLED-TV som kan foldes sammen og skjules når du ikke bruker den.
Og hvor mye koster 83-tommeren?
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
Enten du får lov til å reise i påsken eller må nøye deg med en tur rundt i nærområdet, blir opplevelsen bedre med en bærbar reisehøyttaler i sekken.
Citroën har klart å elektrifisere C4 uten å gå i fella, og har skapt en helt annerledes opplevelse.
Electrocompaniet har oppdatert sitt phono-trinn, men endringene er subtile.
Samsung Galaxy SmartTag er en liten Bluetooth-brikke som holder orden på eiendelene dine.