Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Philips Cinema 21:9 Gold Series

En bredere TV-hverdag

Etter suksessen med det ultrabrede Cinema 21:9 konseptet slipper Philips endelig en rimeligere 3DTV i ekte kinoformat.
Lyd & Bilde mener
Bilde i ekte kinoformat God bildekvalitet
Passer ikke for alle
Spesifikasjoner
  • 50” 3D LED LCD
  • 2560 x 1080
  • 4 HDMI
  • Easy 3D (passiv),

Dagens HDTV-er er i stand til å vise store og sylskarpe bilder, men når man skal kose seg med en helaftens spillefilm, går mye av denne oppløsningen tapt i form av svarte striper over og under bildet. Disse svarte sørgestripene er nødvendige fordi TV-en og kinofilmens format ikke passer om hverandre. Man må enten kutte på sidene eller legge til striper, og de fleste filmskapere velger det siste. Philips er foreløpig alene om å tilby skjermer i ekstra bredt format, eller ultra-widescreen som de kaller det. Hensikten med disse brede skjermene er å kunne vise spillefilmen i sitt sanne format, uten svarte striper. Mens tradisjonelle widescreen-skjermer har et bredde-til-høyde forhold på 16:9, har Philips-skjermen hele 21:9. Dette samsvarer mye bedre med formatene vi ser på kino (2,35:1 og 2,39:1) og gjør at filmen kan fylle hele skjermen.

Superbred 3D-skjerm
21:9 teknikken har hittil vært forbeholdt Philips toppserie 9000, men i år kryper de endelig ned i pris. Den nye Cinema 21:9 Gold er basert på den rimeligere 7000-serien, som med unntak av formatet er svært lik i utseende og tekniske spesifikasjoner.

50PFL7956 er en LCD-LED TV med kantmonterte lysdioder. På venstre og høyre side bak sitter det i tillegg egne fargelysdioder som utgjør Philips sitt omgivelseslys kalt Ambilight. Disse skifter farge i takt med handlingen på skjermen og bidrar til en økt kontrastvirkning når den lyser opp veggen bak.

Philips-skjermen er selvfølgelig også 3D-kompatibel, og bruker polariserende 3D-teknikk med passive briller. Det følger med to briller i esken, og ekstra briller kan kjøpes for en lav sum.

En ny og ganske unik funksjon på denne skjermen er et eget Gaming-modus. Ved å bruke et sett egne spillbriller kan to personer spille mot hverandre – med full skjerm. Tradisjonelt har man vært nødt til å dele skjermen i to når man spiller two-player spill, men takket være de polariserende brillene kan begge spillere bruke hele skjermen. Du ser bare din egen skjerm og ikke motstanderens. Kult!

Annonse

Kinoskjerm
De aller fleste store filmer har et såkalt Cinemascope bredformat når de vises på kino, og produsentene ønsker som regel å bevare dette formatet når de gir ut filmen på Blu-ray. Tar vi den nylig lanserte Blu-ray utgaven av Star Wars: The Complete Saga, er samtlige filmer gjengitt i 2:35:1/letterbox 16:9.

Fordelen er at filmene da vises i sitt opprinnelige format, slik George Lucas vil ha det. En klar ulempe er at den ikke utnytter TV-ens fulle størrelse og oppløsning. Tar man en typisk Blu-ray film i letterbox-format går drøyt 200 av de 1080 linjene med til å vise svarte striper. Selv de som har en stor flatskjerm på 50 tommer eller mer, har grunn til å føle seg litt snytt. Det er nettopp på slike spillefilmer at Cinema 21:9 er i sitt ess. Her fyller filmen hele skjermen, og vi opplever at den er svært behagelig å se på, fordi bildet har et bedre perspektiv og færre uroelementer. Cinema-skjermen er som skapt til å vise Star Wars-filmene i sitt sanne format, og vi kan med hånden på hjertet si at den trekker oss nærmere handlingen.

Annonse

Bildekvalitet
I motsetning til Platinum-modellen, som har et baklys bestående av hundrevis av aktive lysdioder for best mulig kontrast, bruker Gold-utgaven en billigere variant med kantmonterte lysdioder. Det betyr blant annet at kontrasten blir noe redusert, fordi man er begrenset til den samme lysstyrken over hele skjermen. Det begrenser også hvilket svartnivå den kan ha i mørke partier.

Ved filmtitting ønsker vi selvfølgelig så bra svartnivå som mulig, men Cinema 21:9 klarer seg faktisk bra på dette punktet. Svartnivået er på ingen måte bekmørkt som en plasma eller bak-LED TV, men fordi skjermen kutter de sedvanlige svarte stripene oppe og nede, slipper vi problemene med striper som blir grå.

Når det gjelder fargegjengivelsen, ønsker vi oss selvfølgelig så briljante og nyanserte farger som mulig – uten at det blir unaturlig. Philips har som vanlig ganske sterke kulører i standardmodus, som blir litt i meste laget på film. Bytter man derimot til Cinema-modus, gir skjermen en nøytral og fin fargebalanse. Philips har også hørt våre bønner, og inkludert to  spesialinnstillinger (ISF Day/Night) for den som vil kalibrere skjermen. Helt fornøyd er vi likevel ikke – 50PFL7956 mangler litt nyanser og dybde i fargene for å hamle opp med de aller beste 16:9 skjermene i prisklassen, deriblant Sharp LE831 og plasmaskjermen Panasonic 50GT30, som begge er hakket mer imponerende fargemessig. Cinema 21:9 byr også på en behagelig 3D-opplevelse, og drar fordel av å være bredere her også. Det brede bildet dekker synsfeltet bedre og bidrar til en mer behagelig 3D-opplevelse. I tillegg opplever vi at de polariserende brillene gir stabile og skarpe 3D-bilder uten øyebesvær. Å se 3D-filmer i kinoformat fungerer svært bra. På filmer i fullt 16:9 format derimot, som for eksempel Avatar, er den nødt til å kutte i bildet for å fylle skjermen, og det oppleves litt uheldig. Alternativet er å vise bildet uskalert, men da blir det ikke større enn en 40-tommer i 16:9 format.

Storskjerm?
Den økte filmopplevelsen kommer altså ikke uten forbehold: Selv om dette er en 50-tommer på papiret, er det ingen ”storskjerm” vi snakker om. Cinema-versjonen er omtrent like bred som en tradisjonell 55-tommer i 16:9 format, men i høyden er den ikke større enn en vanlig 40-tommer. Derfor må man ta hensyn til betraktningsavstanden når man skal avgjøre om dette er riktig TV i stua. Ideelt sett bør ikke avstanden til TV-en være mye mer enn 3 meter, og hvis avstanden er mye større enn dette bør man heller kikke på 58-tommers Platinum-utgaven til Philips.

Lydkvalitet
Med en TV som dette er et 5.1 hjemmekinoanlegg nærmest som et krav å regne. Philips har imidlertid lykkes i å få klart godkjent TV-lyd ut av det slanke TV-kabinettet. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, og det er bra med fylde i dialogene. Til musikk og ikke minst film bør man imidlertid opp på et separat lydanlegg, eller i det minste en lydplanke for å yte det brede bildet rettferdighet.

Konklusjon
Philips Cinema 21:9 Gold er ikke en TV for alle, men for deg som vil ha en vaskeekte film-TV – kanskje på et gutterom eller i en liten leilighet – er dette midt i blinken. Philips-skjermen er en av de få TV-ene som kan vise filmen i sitt sanne format uten svarte striper, og er i tillegg en habil 3D- og spillskjerm. Til prisen av 50PFL7956 kan du riktignok også kjøpe en stor 16:9 TV – Philips egen 55PFL7606 for eksempel – så dette er og blir en TV for den som er spesielt filminteressert, og gjerne vil ha en TV som ”ruler”, men ikke ruver…

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.