Philips Cinema 21:9 Gold Series

En bredere TV-hverdag

Etter suksessen med det ultrabrede Cinema 21:9 konseptet slipper Philips endelig en rimeligere 3DTV i ekte kinoformat.

Pluss
Bilde i ekte kinoformat God bildekvalitet
Minus
Passer ikke for alle

Dagens HDTV-er er i stand til å vise store og sylskarpe bilder, men når man skal kose seg med en helaftens spillefilm, går mye av denne oppløsningen tapt i form av svarte striper over og under bildet. Disse svarte sørgestripene er nødvendige fordi TV-en og kinofilmens format ikke passer om hverandre. Man må enten kutte på sidene eller legge til striper, og de fleste filmskapere velger det siste. Philips er foreløpig alene om å tilby skjermer i ekstra bredt format, eller ultra-widescreen som de kaller det. Hensikten med disse brede skjermene er å kunne vise spillefilmen i sitt sanne format, uten svarte striper. Mens tradisjonelle widescreen-skjermer har et bredde-til-høyde forhold på 16:9, har Philips-skjermen hele 21:9. Dette samsvarer mye bedre med formatene vi ser på kino (2,35:1 og 2,39:1) og gjør at filmen kan fylle hele skjermen.

Superbred 3D-skjerm
21:9 teknikken har hittil vært forbeholdt Philips toppserie 9000, men i år kryper de endelig ned i pris. Den nye Cinema 21:9 Gold er basert på den rimeligere 7000-serien, som med unntak av formatet er svært lik i utseende og tekniske spesifikasjoner.

50PFL7956 er en LCD-LED TV med kantmonterte lysdioder. På venstre og høyre side bak sitter det i tillegg egne fargelysdioder som utgjør Philips sitt omgivelseslys kalt Ambilight. Disse skifter farge i takt med handlingen på skjermen og bidrar til en økt kontrastvirkning når den lyser opp veggen bak.

Philips-skjermen er selvfølgelig også 3D-kompatibel, og bruker polariserende 3D-teknikk med passive briller. Det følger med to briller i esken, og ekstra briller kan kjøpes for en lav sum.

En ny og ganske unik funksjon på denne skjermen er et eget Gaming-modus. Ved å bruke et sett egne spillbriller kan to personer spille mot hverandre – med full skjerm. Tradisjonelt har man vært nødt til å dele skjermen i to når man spiller two-player spill, men takket være de polariserende brillene kan begge spillere bruke hele skjermen. Du ser bare din egen skjerm og ikke motstanderens. Kult!

Kinoskjerm
De aller fleste store filmer har et såkalt Cinemascope bredformat når de vises på kino, og produsentene ønsker som regel å bevare dette formatet når de gir ut filmen på Blu-ray. Tar vi den nylig lanserte Blu-ray utgaven av Star Wars: The Complete Saga, er samtlige filmer gjengitt i 2:35:1/letterbox 16:9.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Fordelen er at filmene da vises i sitt opprinnelige format, slik George Lucas vil ha det. En klar ulempe er at den ikke utnytter TV-ens fulle størrelse og oppløsning. Tar man en typisk Blu-ray film i letterbox-format går drøyt 200 av de 1080 linjene med til å vise svarte striper. Selv de som har en stor flatskjerm på 50 tommer eller mer, har grunn til å føle seg litt snytt. Det er nettopp på slike spillefilmer at Cinema 21:9 er i sitt ess. Her fyller filmen hele skjermen, og vi opplever at den er svært behagelig å se på, fordi bildet har et bedre perspektiv og færre uroelementer. Cinema-skjermen er som skapt til å vise Star Wars-filmene i sitt sanne format, og vi kan med hånden på hjertet si at den trekker oss nærmere handlingen.

Bildekvalitet
I motsetning til Platinum-modellen, som har et baklys bestående av hundrevis av aktive lysdioder for best mulig kontrast, bruker Gold-utgaven en billigere variant med kantmonterte lysdioder. Det betyr blant annet at kontrasten blir noe redusert, fordi man er begrenset til den samme lysstyrken over hele skjermen. Det begrenser også hvilket svartnivå den kan ha i mørke partier.

Ved filmtitting ønsker vi selvfølgelig så bra svartnivå som mulig, men Cinema 21:9 klarer seg faktisk bra på dette punktet. Svartnivået er på ingen måte bekmørkt som en plasma eller bak-LED TV, men fordi skjermen kutter de sedvanlige svarte stripene oppe og nede, slipper vi problemene med striper som blir grå.

Når det gjelder fargegjengivelsen, ønsker vi oss selvfølgelig så briljante og nyanserte farger som mulig – uten at det blir unaturlig. Philips har som vanlig ganske sterke kulører i standardmodus, som blir litt i meste laget på film. Bytter man derimot til Cinema-modus, gir skjermen en nøytral og fin fargebalanse. Philips har også hørt våre bønner, og inkludert to  spesialinnstillinger (ISF Day/Night) for den som vil kalibrere skjermen. Helt fornøyd er vi likevel ikke – 50PFL7956 mangler litt nyanser og dybde i fargene for å hamle opp med de aller beste 16:9 skjermene i prisklassen, deriblant Sharp LE831 og plasmaskjermen Panasonic 50GT30, som begge er hakket mer imponerende fargemessig. Cinema 21:9 byr også på en behagelig 3D-opplevelse, og drar fordel av å være bredere her også. Det brede bildet dekker synsfeltet bedre og bidrar til en mer behagelig 3D-opplevelse. I tillegg opplever vi at de polariserende brillene gir stabile og skarpe 3D-bilder uten øyebesvær. Å se 3D-filmer i kinoformat fungerer svært bra. På filmer i fullt 16:9 format derimot, som for eksempel Avatar, er den nødt til å kutte i bildet for å fylle skjermen, og det oppleves litt uheldig. Alternativet er å vise bildet uskalert, men da blir det ikke større enn en 40-tommer i 16:9 format.

Storskjerm?
Den økte filmopplevelsen kommer altså ikke uten forbehold: Selv om dette er en 50-tommer på papiret, er det ingen ”storskjerm” vi snakker om. Cinema-versjonen er omtrent like bred som en tradisjonell 55-tommer i 16:9 format, men i høyden er den ikke større enn en vanlig 40-tommer. Derfor må man ta hensyn til betraktningsavstanden når man skal avgjøre om dette er riktig TV i stua. Ideelt sett bør ikke avstanden til TV-en være mye mer enn 3 meter, og hvis avstanden er mye større enn dette bør man heller kikke på 58-tommers Platinum-utgaven til Philips.

Lydkvalitet
Med en TV som dette er et 5.1 hjemmekinoanlegg nærmest som et krav å regne. Philips har imidlertid lykkes i å få klart godkjent TV-lyd ut av det slanke TV-kabinettet. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, og det er bra med fylde i dialogene. Til musikk og ikke minst film bør man imidlertid opp på et separat lydanlegg, eller i det minste en lydplanke for å yte det brede bildet rettferdighet.

Konklusjon
Philips Cinema 21:9 Gold er ikke en TV for alle, men for deg som vil ha en vaskeekte film-TV – kanskje på et gutterom eller i en liten leilighet – er dette midt i blinken. Philips-skjermen er en av de få TV-ene som kan vise filmen i sitt sanne format uten svarte striper, og er i tillegg en habil 3D- og spillskjerm. Til prisen av 50PFL7956 kan du riktignok også kjøpe en stor 16:9 TV – Philips egen 55PFL7606 for eksempel – så dette er og blir en TV for den som er spesielt filminteressert, og gjerne vil ha en TV som ”ruler”, men ikke ruver…

 

Dagens HDTV-er er i stand til å vise store og sylskarpe bilder, men når man skal kose seg med en helaftens spillefilm, går mye av denne oppløsningen tapt i form av svarte striper over og under bildet. Disse svarte sørgestripene er nødvendige fordi TV-en og kinofilmens format ikke passer om hverandre. Man må enten kutte på sidene eller legge til striper, og de fleste filmskapere velger det siste. Philips er foreløpig alene om å tilby skjermer i ekstra bredt format, eller ultra-widescreen som de kaller det. Hensikten med disse brede skjermene er å kunne vise spillefilmen i sitt sanne format, uten svarte striper. Mens tradisjonelle widescreen-skjermer har et bredde-til-høyde forhold på 16:9, har Philips-skjermen hele 21:9. Dette samsvarer mye bedre med formatene vi ser på kino (2,35:1 og 2,39:1) og gjør at filmen kan fylle hele skjermen.

Superbred 3D-skjerm 21:9 teknikken har hittil vært forbeholdt Philips toppserie 9000, men i år kryper de endelig ned i pris. Den nye Cinema 21:9 Gold er basert på den rimeligere 7000-serien, som med unntak av formatet er svært lik i utseende og tekniske spesifikasjoner. 50PFL7956 er en LCD-LED TV med kantmonterte lysdioder. På venstre og høyre side bak sitter det i tillegg egne fargelysdioder som utgjør Philips sitt omgivelseslys kalt Ambilight. Disse skifter farge i takt med handlingen på skjermen og bidrar til en økt kontrastvirkning når den lyser opp veggen bak. Philips-skjermen er selvfølgelig også 3D-kompatibel, og bruker polariserende 3D-teknikk med passive briller. Det følger med to briller i esken, og ekstra briller kan kjøpes for en lav sum. En ny og ganske unik funksjon på denne skjermen er et eget Gaming-modus. Ved å bruke et sett egne spillbriller kan to personer spille mot hverandre – med full skjerm. Tradisjonelt har man vært nødt til å dele skjermen i to når man spiller two-player spill, men takket være de polariserende brillene kan begge spillere bruke hele skjermen. Du ser bare din egen skjerm og ikke motstanderens. Kult! Kinoskjerm De aller fleste store filmer har et såkalt Cinemascope bredformat når de vises på kino, og produsentene ønsker som regel å bevare dette formatet når de gir ut filmen på Blu-ray. Tar vi den nylig lanserte Blu-ray utgaven av Star Wars: The Complete Saga, er samtlige filmer gjengitt i 2:35:1/letterbox 16:9. Fordelen er at filmene da vises i sitt opprinnelige format, slik George Lucas vil ha det. En klar ulempe er at den ikke utnytter TV-ens fulle størrelse og oppløsning. Tar man en typisk Blu-ray film i letterbox-format går drøyt 200 av de 1080 linjene med til å vise svarte striper. Selv de som har en stor flatskjerm på 50 tommer eller mer, har grunn til å føle seg litt snytt. Det er nettopp på slike spillefilmer at Cinema 21:9 er i sitt ess. Her fyller filmen hele skjermen, og vi opplever at den er svært behagelig å se på, fordi bildet har et bedre perspektiv og færre uroelementer. Cinema-skjermen er som skapt til å vise Star Wars-filmene i sitt sanne format, og vi kan med hånden på hjertet si at den trekker oss nærmere handlingen. Bildekvalitet I motsetning til Platinum-modellen, som har et baklys bestående av hundrevis av aktive lysdioder for best mulig kontrast, bruker Gold-utgaven en billigere variant med kantmonterte lysdioder. Det betyr blant annet at kontrasten blir noe redusert, fordi man er begrenset til den samme lysstyrken over hele skjermen. Det begrenser også hvilket svartnivå den kan ha i mørke partier. Ved filmtitting ønsker vi selvfølgelig så bra svartnivå som mulig, men Cinema 21:9 klarer seg faktisk bra på dette punktet. Svartnivået er på ingen måte bekmørkt som en plasma eller bak-LED TV, men fordi skjermen kutter de sedvanlige svarte stripene oppe og nede, slipper vi problemene med striper som blir grå. Når det gjelder fargegjengivelsen, ønsker vi oss selvfølgelig så briljante og nyanserte farger som mulig – uten at det blir unaturlig. Philips har som vanlig ganske sterke kulører i standardmodus, som blir litt i meste laget på film. Bytter man derimot til Cinema-modus, gir skjermen en nøytral og fin fargebalanse. Philips har også hørt våre bønner, og inkludert to  spesialinnstillinger (ISF Day/Night) for den som vil kalibrere skjermen. Helt fornøyd er vi likevel ikke – 50PFL7956 mangler litt nyanser og dybde i fargene for å hamle opp med de aller beste 16:9 skjermene i prisklassen, deriblant Sharp LE831 og plasmaskjermen Panasonic 50GT30, som begge er hakket mer imponerende fargemessig. Cinema 21:9 byr også på en behagelig 3D-opplevelse, og drar fordel av å være bredere her også. Det brede bildet dekker synsfeltet bedre og bidrar til en mer behagelig 3D-opplevelse. I tillegg opplever vi at de polariserende brillene gir stabile og skarpe 3D-bilder uten øyebesvær. Å se 3D-filmer i kinoformat fungerer svært bra. På filmer i fullt 16:9 format derimot, som for eksempel Avatar, er den nødt til å kutte i bildet for å fylle skjermen, og det oppleves litt uheldig. Alternativet er å vise bildet uskalert, men da blir det ikke større enn en 40-tommer i 16:9 format. Storskjerm? Den økte filmopplevelsen kommer altså ikke uten forbehold: Selv om dette er en 50-tommer på papiret, er det ingen ”storskjerm” vi snakker om. Cinema-versjonen er omtrent like bred som en tradisjonell 55-tommer i 16:9 format, men i høyden er den ikke større enn en vanlig 40-tommer. Derfor må man ta hensyn til betraktningsavstanden når man skal avgjøre om dette er riktig TV i stua. Ideelt sett bør ikke avstanden til TV-en være mye mer enn 3 meter, og hvis avstanden er mye større enn dette bør man heller kikke på 58-tommers Platinum-utgaven til Philips. Lydkvalitet Med en TV som dette er et 5.1 hjemmekinoanlegg nærmest som et krav å regne. Philips har imidlertid lykkes i å få klart godkjent TV-lyd ut av det slanke TV-kabinettet. Stemmegjengivelsen er klar og tydelig, og det er bra med fylde i dialogene. Til musikk og ikke minst film bør man imidlertid opp på et separat lydanlegg, eller i det minste en lydplanke for å yte det brede bildet rettferdighet. Konklusjon Philips Cinema 21:9 Gold er ikke en TV for alle, men for deg som vil ha en vaskeekte film-TV – kanskje på et gutterom eller i en liten leilighet – er dette midt i blinken. Philips-skjermen er en av de få TV-ene som kan vise filmen i sitt sanne format uten svarte striper, og er i tillegg en habil 3D- og spillskjerm. Til prisen av 50PFL7956 kan du riktignok også kjøpe en stor 16:9 TV – Philips egen 55PFL7606 for eksempel – så dette er og blir en TV for den som er spesielt filminteressert, og gjerne vil ha en TV som ”ruler”, men ikke ruver…  
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 50” 3D LED LCD
  • 2560 x 1080
  • 4 HDMI
  • Easy 3D (passiv),
Pris: 20000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
Stax SR-009s

Dette er ikke lyd. Det er magi.

Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

anmeldelse
Venom

Fisk på land!

Tom Hardy spleiset med brautende og glefsende aliens blir aldri hverken fugl eller fisk.