annonse
annonse

test: Philips 65OLED873

Mars 2018
Philips 65OLED873
Mars 2018
Philips 65OLED873

Blendende god!

Konkurrentene må komme opp med noe spesielt for å overgå bildeopplevelsen fra Philips’ fargesprakende OLED-TV.

Pluss
Philips-skjermen leverer en blendende sterk kontrast og gnistrende farger, som bare forsterkes av det stemningsfulle Ambilight-lyset.
Minus
Philips støtter ikke Dolby Vision, og smart-grensesnittet kunne gjerne vært enda raskere.

Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann ut er Philips 65OLED873, som etter alt å dømme blir den mest prisgunstige OLED TV-en deres i år. Oppskriften er veldig lik som fjorårsmodellene: OLED-panel, P5 bildeprosessor, Ambilight og Android Smart TV. Aller best, den blir nå også tilgjengelig i 65″ utgave!

I et OLED-panel er hver eneste lille piksel ”selvlysende”, og behøver derfor ikke gjennomlysning slik et LCD-panel er nødt til å ha. Dette gir enestående kontrast og blekk-aktig gjengivelse av svart, som på kort tid har gjort OLED-teknologien til førstevalget i high-end klassen. Så også hos Philips, som ruller ut hele tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som fortsetter i 2018) er en forrykende god TV på mange måter, ikke minst takket være den forrykende kombinasjonen av OLED og Ambilight, som er Philips patenterte omgivelseslys. Det eneste vi savnet var i grunn en større modell: De som har sansen for god bildekvalitet ønsker seg gjerne noe større enn 55”, må vite!

Design

Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

Philips har ikke sett noe behov for å gjøre noen endringer på designen. 65OLED873 er en slank og lekker TV med diskré fremtoning. Den må klare seg uten den eksklusive glassrammen til toppmodellen OLED 973, men er like fullt flott å se på. Det syltynne OLED-panelet har en koksgrå stålramme. Den kan minne om LGs OLED C7 modell, hvor bildet ikke går helt ut i kantene, men etterlater seg en tynn svart stripe mellom bilde og innramming. Den børstede metallfoten har ellers en fin utforming, og er smal nok til at 65” utgaven får plass på de aller fleste TV-bord.

Brukervennlighet og finesser

Philips-modellen kjører Android 7.0 som operativsystem, med alt det innebærer av smarte finesser. TV-en er for det meste superenkel å sette opp, og dersom du har en Android-mobil med Gmail-konto kan du bruke denne til å sette opp TV-en, dele info om Wi-fi og brukerkontoer.

Brukergrensesnittet er veldig likt som andre Android-TV-er, med YouTube og andre apper lett tilgjengelig på startskjermen. Når vi vil gjøre mer avanserte valg og innstillinger, kommer vi derimot over i Philips egenutviklede menysystem. Her har det ikke skjedd særlige endringer siden sist. Menystrukturen krever litt tilvenning, og måten man bekrefter, hopper frem og tilbake på føles ikke like intuitiv som Samsung eller LGs systemer.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor
Det følger med to fjernkontroller i esken. Vi liker den minste aller best! Phil(Foto: Audun Hage)

Hovedfjernkontrollen utmerker seg med eget tastatur på baksiden, som gjør det enkelt å taste inn søkeord, passord og lignende. Utover det, føles fjernkontrollen litt utdatert, og pilknappene lager en irriterende klikkelyd som vi godt kunne vært foruten! Heldigvis har Philips også lagt ved en enklere mini-fjernkontroll som fungerer mye bedre. Den har langt færre knapper, og lar oss enkelt sveipe i ønsket retning.

Input lag ble målt til 35 millisekunder i Spill-modus. (Foto: Audun Hage)

Philips har i likhet med konkurrentene sørget for en egen Spillmodus med lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til ca 35 ms, hvilket ikke er noen rekord, men likevel bør holde så lenge du ikke er spiller på proff-nivå!

Den største nyheten på smart-fronten i år er stemmestyring ved hjelp av Google Assistant. Philips-skjermen er klargjort for dette med innebygd mikrofon i fjernkontrollen. Vi kommer tilbake med mer info etter hvert som Google Assistant rulles ut Norden.

Bildekvalitet

Philips har alltid likt å gå sin egen vei når det gjelder bildekvalitet. Der konkurrenter som Sony og Panasonic streber etter å være så tro mot original-bildet som overhodet mulig, har Philips sine ingeniører sansen for litt ekstra krydder i sausen. Fra et puristisk ståsted er det ”fy-fy” å legge til sterkere farge, kontrast eller fremhevet skarphet – men så lenge det gjøres med måte, og er nøye tilpasset bildematerialet, kan det bidra til å heve opplevelsen, mener de.

Med Blade Runner 2049 på UHD Blu-ray byr Philips OLED 873 på en rå opplevelse, som bare underbygges av Ambilight-lyset. (Foto: Audun Hage)

Philips 65OLED873 har alle forutsetningene tilstede for å gi glimrende bildekvalitet: Foruten topp moderne OLED-panel og fargesprakende Ambilight-lys, kommer den utstyrt med deres kraftigste P5 bildeprosessor som er propp full ulike bildeforbedringskretser og algoritmer. Så hvorfor ikke ta dem i bruk, er Philips sitt argument.

TV-en har en rekke ulike bildemoduser å velge mellom, alt etter hvor kruttsterk saus du vil ha. Livlig (Vivid) er i overkant sterk for vår smak, og ligner mer på noe Chili Klaus ville foretrekke! Her er alle kontrollene dratt til maks. Menneskene på skjermen ser også ut som de har spist i overkant mye krydderrik mat, mens bildet føles litt todimensjonalt på grunn av overdreven skarphet.

Standard-innstillingen kan vi derimot like. Her tar man i bruk bildebehandlingen for å gi litt klarere og sterkere bilder enn originalt, uten at fargene blåses helt ut av proporsjoner. Den kan være velegnet til både nyheter, sport og annen TV-underholdning.

Rå skarphet og kontrast

Vi tok en runde innom klassikeren ”Breaking Bad” (Netflix, 4K), og det var nesten som å se serien på nytt! For det første er kontrasten helt rå: Metamfetamin-kongen Walter White ser enda mer furet og værbitt ut, himmelen blir enda blåere og ørkensanden desto mer stekende het, uten at det føles overdrevent eller påtatt. Legg til Ambilight-lyset som projiseres på veggen bak, og det hele føles mer nærværende og ekte.

Når man vil se film og serier slik regissøren har tenkt, er det likevel Film-innstillingen vi foretrekker. Philips har gjort en god jobb med fabrikkinnstillingene, som gir meget nøytrale og fine farger, uten overdreven skarphet. Svartnivået er tilnærmet bunnløst, med bra detaljnivå i mørke områder. Kontrasten i lyse scener imponerer stort. HDR-versjonen av Blade Runner 2049 på 4K Blu-ray formelig glinser! Sammenlignet med LGs populære 2017-modell OLED B7, er det tydelig at Philips har greid å hente ut mer kontrast, bedre skarphet og ikke minst, glattere bevegelser. Hvordan Philips gjør det mot en 2018-modell som B8 eller C8 gjenstår imidlertid å teste nærmere. Vi ser frem til en skikkelig OLED-shootout!

Kalibrering av Philips 65OLED873

Philips-skjermen kommer med ”ekspertmodusen” ISF Dag og Natt, men har utover det begrensede kalibreringsmuligheter. Her er kun 2 punkts hvitbalanse, og ingen fullverdig fargekalibrering (Color Management System). Det blir derfor vanskelig å rette opp avvik i gråskala og kalibrere den 100% til perfeksjon. Etter manuell justering endte vi likevel opp med et gjennomsnittlig delta-avvik på 3,3 på gamma og farger i Calman Colorchecker (HDR-modus), hvilket er et utmerket resultat (alt under 5 er godkjent). 

Her er våre målinger av lysstyrke:

10% testvindu: 700 nits
18% testvindu: 600 nits
25% testvindu: 480 nits
100% testvindu: 150 nits

Lydkvalitet

Philips 65OLED873 har et relativt enkelt lydsystem bestående av undermonterte høyttalere samt en ekstra ”woofer” på baksiden. Lyden er både sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse og bra fundament. Philipsen tåler også ganske høyt volum før den låter presset. De som vil ha enda bedre TV-lyd bør vurdere en lydplanke, alternativt vente på toppmodellen OLED 973 som har en mer påkostet høyttalerløsning.

Konklusjon

Med denne 65-tommers OLED-skjermen har Philips lagt lista høyt for kommende 2018-konkurrenter. Bildekvaliteten er gnistrende god, med overbevisende kontrast og svartnivå slik vi kjenner det fra OLED. Philips har gjort en god jobb med fargene, og Ambilight-lyset sørger for den rette stemningen. 65OLED873 er helt klart verdt en anbefaling, og et meget godt kjøp til prisen.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Philips 65OLED873

Størrelse/type: 65” 4K OLED

Oppløsning: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Operativsystem: Android Nougat (7.0)

Innganger: 4 HDMI, 3 USB

Utganger: Optisk digital lydutgang

HDR: HDR10+

Annet: 3-sidig Ambilight

Web: philips.no

Pris: 34995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×