TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

test: Philips 65OLED873

Blendende god!

Konkurrentene må komme opp med noe spesielt for å overgå bildeopplevelsen fra Philips’ fargesprakende OLED-TV.

Av / 19.03.18 - 17:35
Philips 65OLED873

Lyd & Bilde mener

  • Philips-skjermen leverer en blendende sterk kontrast og gnistrende farger, som bare forsterkes av det stemningsfulle Ambilight-lyset.
  • Philips støtter ikke Dolby Vision, og smart-grensesnittet kunne gjerne vært enda raskere.

Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann ut er Philips 65OLED873, som etter alt å dømme blir den mest prisgunstige OLED TV-en deres i år. Oppskriften er veldig lik som fjorårsmodellene: OLED-panel, P5 bildeprosessor, Ambilight og Android Smart TV. Aller best, den blir nå også tilgjengelig i 65″ utgave!

I et OLED-panel er hver eneste lille piksel ”selvlysende”, og behøver derfor ikke gjennomlysning slik et LCD-panel er nødt til å ha. Dette gir enestående kontrast og blekk-aktig gjengivelse av svart, som på kort tid har gjort OLED-teknologien til førstevalget i high-end klassen. Så også hos Philips, som ruller ut hele tre modellserier med OLED i år.

Lillebror 55POS9002 (som fortsetter i 2018) er en forrykende god TV på mange måter, ikke minst takket være den forrykende kombinasjonen av OLED og Ambilight, som er Philips patenterte omgivelseslys. Det eneste vi savnet var i grunn en større modell: De som har sansen for god bildekvalitet ønsker seg gjerne noe større enn 55”, må vite!

Design

Philips 65OLED873 1
Philips 65OLED873. (Foto: Philips)

Philips har ikke sett noe behov for å gjøre noen endringer på designen. 65OLED873 er en slank og lekker TV med diskré fremtoning. Den må klare seg uten den eksklusive glassrammen til toppmodellen OLED 973, men er like fullt flott å se på. Det syltynne OLED-panelet har en koksgrå stålramme. Den kan minne om LGs OLED C7 modell, hvor bildet ikke går helt ut i kantene, men etterlater seg en tynn svart stripe mellom bilde og innramming. Den børstede metallfoten har ellers en fin utforming, og er smal nok til at 65” utgaven får plass på de aller fleste TV-bord.

Brukervennlighet og finesser

Philips-modellen kjører Android 7.0 som operativsystem, med alt det innebærer av smarte finesser. TV-en er for det meste superenkel å sette opp, og dersom du har en Android-mobil med Gmail-konto kan du bruke denne til å sette opp TV-en, dele info om Wi-fi og brukerkontoer.

Annonse

Brukergrensesnittet er veldig likt som andre Android-TV-er, med YouTube og andre apper lett tilgjengelig på startskjermen. Når vi vil gjøre mer avanserte valg og innstillinger, kommer vi derimot over i Philips egenutviklede menysystem. Her har det ikke skjedd særlige endringer siden sist. Menystrukturen krever litt tilvenning, og måten man bekrefter, hopper frem og tilbake på føles ikke like intuitiv som Samsung eller LGs systemer.

Philips 65OLED873 2
Det følger med to fjernkontroller i esken. Vi liker den minste aller best! Phil(Foto: Audun Hage)

Hovedfjernkontrollen utmerker seg med eget tastatur på baksiden, som gjør det enkelt å taste inn søkeord, passord og lignende. Utover det, føles fjernkontrollen litt utdatert, og pilknappene lager en irriterende klikkelyd som vi godt kunne vært foruten! Heldigvis har Philips også lagt ved en enklere mini-fjernkontroll som fungerer mye bedre. Den har langt færre knapper, og lar oss enkelt sveipe i ønsket retning.

Philips 65OLED873 3
Input lag ble målt til 35 millisekunder i Spill-modus. (Foto: Audun Hage)

Philips har i likhet med konkurrentene sørget for en egen Spillmodus med lavest mulig forsinkelse. Vi målte input lag til ca 35 ms, hvilket ikke er noen rekord, men likevel bør holde så lenge du ikke er spiller på proff-nivå!

Den største nyheten på smart-fronten i år er stemmestyring ved hjelp av Google Assistant. Philips-skjermen er klargjort for dette med innebygd mikrofon i fjernkontrollen. Vi kommer tilbake med mer info etter hvert som Google Assistant rulles ut Norden.

Bildekvalitet

Philips har alltid likt å gå sin egen vei når det gjelder bildekvalitet. Der konkurrenter som Sony og Panasonic streber etter å være så tro mot original-bildet som overhodet mulig, har Philips sine ingeniører sansen for litt ekstra krydder i sausen. Fra et puristisk ståsted er det ”fy-fy” å legge til sterkere farge, kontrast eller fremhevet skarphet – men så lenge det gjøres med måte, og er nøye tilpasset bildematerialet, kan det bidra til å heve opplevelsen, mener de.

Philips 65OLED873 4
Med Blade Runner 2049 på UHD Blu-ray byr Philips OLED 873 på en rå opplevelse, som bare underbygges av Ambilight-lyset. (Foto: Audun Hage)

Philips 65OLED873 har alle forutsetningene tilstede for å gi glimrende bildekvalitet: Foruten topp moderne OLED-panel og fargesprakende Ambilight-lys, kommer den utstyrt med deres kraftigste P5 bildeprosessor som er propp full ulike bildeforbedringskretser og algoritmer. Så hvorfor ikke ta dem i bruk, er Philips sitt argument.

TV-en har en rekke ulike bildemoduser å velge mellom, alt etter hvor kruttsterk saus du vil ha. Livlig (Vivid) er i overkant sterk for vår smak, og ligner mer på noe Chili Klaus ville foretrekke! Her er alle kontrollene dratt til maks. Menneskene på skjermen ser også ut som de har spist i overkant mye krydderrik mat, mens bildet føles litt todimensjonalt på grunn av overdreven skarphet.

Standard-innstillingen kan vi derimot like. Her tar man i bruk bildebehandlingen for å gi litt klarere og sterkere bilder enn originalt, uten at fargene blåses helt ut av proporsjoner. Den kan være velegnet til både nyheter, sport og annen TV-underholdning.

Rå skarphet og kontrast

Vi tok en runde innom klassikeren ”Breaking Bad” (Netflix, 4K), og det var nesten som å se serien på nytt! For det første er kontrasten helt rå: Metamfetamin-kongen Walter White ser enda mer furet og værbitt ut, himmelen blir enda blåere og ørkensanden desto mer stekende het, uten at det føles overdrevent eller påtatt. Legg til Ambilight-lyset som projiseres på veggen bak, og det hele føles mer nærværende og ekte.

Philips 65OLED873 5

Når man vil se film og serier slik regissøren har tenkt, er det likevel Film-innstillingen vi foretrekker. Philips har gjort en god jobb med fabrikkinnstillingene, som gir meget nøytrale og fine farger, uten overdreven skarphet. Svartnivået er tilnærmet bunnløst, med bra detaljnivå i mørke områder. Kontrasten i lyse scener imponerer stort. HDR-versjonen av Blade Runner 2049 på 4K Blu-ray formelig glinser! Sammenlignet med LGs populære 2017-modell OLED B7, er det tydelig at Philips har greid å hente ut mer kontrast, bedre skarphet og ikke minst, glattere bevegelser. Hvordan Philips gjør det mot en 2018-modell som B8 eller C8 gjenstår imidlertid å teste nærmere. Vi ser frem til en skikkelig OLED-shootout!

Kalibrering av Philips 65OLED873

Philips 65OLED873 6

Philips-skjermen kommer med ”ekspertmodusen” ISF Dag og Natt, men har utover det begrensede kalibreringsmuligheter. Her er kun 2 punkts hvitbalanse, og ingen fullverdig fargekalibrering (Color Management System). Det blir derfor vanskelig å rette opp avvik i gråskala og kalibrere den 100% til perfeksjon. Etter manuell justering endte vi likevel opp med et gjennomsnittlig delta-avvik på 3,3 på gamma og farger i Calman Colorchecker (HDR-modus), hvilket er et utmerket resultat (alt under 5 er godkjent). 

Her er våre målinger av lysstyrke:

10% testvindu: 700 nits
18% testvindu: 600 nits
25% testvindu: 480 nits
100% testvindu: 150 nits

Lydkvalitet

Philips 65OLED873 har et relativt enkelt lydsystem bestående av undermonterte høyttalere samt en ekstra ”woofer” på baksiden. Lyden er både sterk og klar med tydelig stemmegjengivelse og bra fundament. Philipsen tåler også ganske høyt volum før den låter presset. De som vil ha enda bedre TV-lyd bør vurdere en lydplanke, alternativt vente på toppmodellen OLED 973 som har en mer påkostet høyttalerløsning.

Konklusjon

Med denne 65-tommers OLED-skjermen har Philips lagt lista høyt for kommende 2018-konkurrenter. Bildekvaliteten er gnistrende god, med overbevisende kontrast og svartnivå slik vi kjenner det fra OLED. Philips har gjort en god jobb med fargene, og Ambilight-lyset sørger for den rette stemningen. 65OLED873 er helt klart verdt en anbefaling, og et meget godt kjøp til prisen.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Lyd & Bilde