Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Panasonic TX-L55WT50

Panasonics toppmodell

For deg som er vant til plasmaskjermer, men nå vil prøve noe nytt, er Panasonics toppmodell blant LED-TV-er et godt alternativ med feiende flott bildekvalitet.

Skrevet av / 01.11.12 - 00:00
Panasonic TX-L55WT50
Audun Hage

WT50 er Panasonics desidert beste LED-TV, og kan skilte med flott design, solid byggekvalitet og ikke minst, en bildekvalitet som får tennene til å løpe i vann! Utstyrslisten står det også respekt av. I tillegg til de vanlige inngangene har denne smart-TV-en innebygd Viera Connect, Panasonics egen web TV-portal med smarte tjenester som i dette tilfellet går ekstra raskt takket være en ekstra kraftig innebygd prosessor av typen Dual Core. Den er også klar for 3D, og kommer med Panasonics nye superlette aktive 3D-briller med Bluetooth-teknologi. Hvis alt dette blir mye å fordøye, kan vi berolige med at Panasonic også har gjort skjermen lekende lett bruke.

LED-satsing fra Panasonic
Panasonic har så lenge vi kan huske vært forbundet med plasmaskjermer, og for de av oss som er ekstra opptatt av bildekvalitet, er det fortsatt disse som står våre hjerter nærmest. Likevel skal det ikke stikkes under en stol at en moderne LED-skjerm er mer effektiv på flere punkter: Lavere strømforbruk, null støy og rikelig med lysstyrke er de største fortrinnene fremfor plasma.

Trumfkortet til plasma har tradisjonelt vært bildekvalitet. Men også her kryper LED-skjermene stadig nærmere. Dette har nok Panasonic også vært klar over, for etter å ha vært litt anonym med sine LCD-skjermer satser de nå for fullt på LED ved siden av plasmaskjermene. Vi skal nok ikke bli overrasket om vi får se eksempler på OLED-baserte skjermer fra japanerne allerede til neste år.

WT50
Årets toppmodell WT50 må nøye seg med et mer vanlig LED-LCD basert bildepanel, men det er til gjengjeld et av de bedre i klassen: Et såkalt IPS (In plane switching) panel som lover god betraktningsvinkel og fargegjengivelse.

På utsiden har Panasonic gått for en meget slank innpakning, med en syltynn ramme rundt skjermen, fremhevet av en forkrommet kant helt ytterst. WT50 står også på en buet fot kontra den vanlige firkantede hos DT50. Designen virker inspirert av Samsung, men byggekvaliteten ligger et hakk over etter vår mening. Der Samsung gjør utstrakt bruk av plast der øyet ikke alltid ser, bruker Panasonic fortsatt et skrog i metall og solide stålbraketter til foten. Om det er for å motstå japanske jordskjelv vet vi ikke, men den gir i alle fall et mer solid inntrykk enn Samsungs toppmodell 55ES8005, for de av oss som bryr seg om sånt.

Brukervennlighet
I motsetning til den koreanske konkurrenten kan ikke Panasonic-skjermen styres med stemmen eller hendene. Derimot kan den fjernstyres via smartmobiler med deres Viera Remote-applikasjon til iPhone. I tillegg har Panasonic finpusset sitt allerede enkle, oversiktlige og velfungerende menysystem. Menyene har fått en liten ansiktsløftning, og det merkes at TV-en reagerer veldig raskt på kommandoer når vi trykker oss rundt med fjernkontrollen. Som for øvrig er ny av året, med tydelig merkede taster og god ergonomi.

I tillegg til den vanlige fjernkontrollen følger det med en ekstra, trykkfølsom fjernkontroll spesialdesignet for de mange smart-tjenestene skjermen byr på når du kobler den til internett. Du kan for eksempel bruke den til å styre musepekeren rundt på en webside, i Panasonics HTML5-baserte nettleser.

Bildekvalitet
Panasonics plasmaer er kjent for sin meget nyanserte og naturlige fargegjengivelse. Dette er en kjent fordel med plasmateknikken, som har bedre mulighet til å kontrollere fargeintensiteten enn en typisk LED-skjerm. Likevel må vi innrømme at Panasonic har kommet et godt stykke på vei mot plasmareferansen med 55WT50.

Vi setter på Fast and the Furious 5, en fartsfylt actionfilm med høy glamourfaktor, prangende biler og solbrune skuespillere. En slik typisk Hollywood-film kan se forferdelig kunstig ut hvis skjermen legger til mer farger enn det allerede er. På den annen side ser den skikkelig heftig ut på et oppsett som fungerer, og det gjør det virkelig i dette tilfellet: Bildet fra 55WT50 skiller seg markant fra mange av konkurrentene på markedet, ved at den ser påfallende behagelig og naturlig ut, helt fra vi setter den på.

55WT50 har stålkontroll på fargene, og gjengir filmens mange fartsfylte scener med imponerende skarpe detaljer, uten å overdrive noe sted. Dette er en karakter vi kjenner igjen fra plasmaseriene til Panasonic, og det kan virke som bildeingeniørene har siktet seg inn på det samme idealet her også.

Panasonics bevegelseskompensering må også sies å fungere bra på denne skjermen. Selv når Vin Diesel og The Rock braker sammen i det som kanskje er filmhistoriens mest testosteronfylte slagsmål, beholder den bra fokus på bildet, uten judder eller ujevnheter. Vanligvis foretrekker vi å skru av alt som heter interpolering og bevegelseskompensering når vi titter på film, men i Panasonic sitt tilfelle foretrakk vi faktisk å beholde den på i noen tilfeller. Unntaket er når man skal spille TV-spill: Da lønner det seg å skru av funksjonen, for å holde forsinkelsen av bildesignalet (input lag) så lav som mulig.

Meget bra svartnivå
Panasonic WT50 kan som LED-skjermer flest by på en fabelaktig lysstyrke, som gir rikelig med kontrast og ”smell” i bildet selv når man ser TV på dagtid i lyse omgivelser. Samtidig har den det vi vil betegne som ”overbevisende” svartnivå. Bildet kan være skikkelig bekmørkt når det kreves – riktignok ikke helt på nivå med Panasonic 55VT50, men tett på. Vi kunne heller ikke se noen tendenser til lysflekker på skjermen som følge av ujevnt baklys, derimot kunne vi skimte litt strølys fra kantbelysningen nede i hjørnene av skjermen når vi så spillefilm i kinoformat med svarte striper oppe og nede. Totalt sett opplevde vi ikke dette som noe stort problem, men det er verdt å bite seg merke i for den som utelukkende skal bruke TV-en til filmtitting.

Avanserte innstillinger
I tillegg til de vanlige Standard og Film-modusen har Panasonic lagt inn mulighet for å gjøre mer avanserte bildeinnstillinger i såkalt Profesjonell modus. Her kan man med hjelp av det rette måleutstyret fininnstille fargene enda bedre. 55WT50 har imidlertid ikke like mange justeringsparametre som sine plasmabrødre.

Lydkvalitet
På en toppmodell forventes det at produsenten har gjort seg litt ekstra flid med lyden også, og det stemmer bra i dette tilfellet. 55WT50 har en merkbart klarere og fyldigere lyd enn sin lillebror i DT50-serien, og står seg meget bra mot andre produsenter sine toppmodeller. Spesielt dialogen i underholdningsprogrammer og nyheter fremstår klart og tydelig. Men som vanlig, til mer omfattende film- og musikkprogrammer blir det fort litt anstrengende å høre på i lengden.

Konklusjon
Panasonics toppmodell blant LED-skjermer, 55WT50 er definitivt en av de bedre LED-skjermene på markedet akkurat nå. Det den mangler av fancy kontrollmuligheter tar den lett igjen gjennom overbevisende bildekvalitet og byggekvalitet. Du betaler imidlertid en ganske høy pris for denne LED-toppmodellen, og en av de argeste konkurrentene er faktisk Panasonic selv: til denne prisen kan du nemlig også kjøpe plasma-toppmodellen 55VT50!

Lyd & Bilde mener

Meget bra fargegjengivelse og kontrast Sylskarpt og detaljert bilde Glatte bevegelser Noe strølys i kantene Mangler THX modus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize-TV!

Prisgunstig MiniLED-TV

Samsung møter LG i OLED-duell

Fargesprakende flaggskip: Samsungs nye OLED-TV imponerer

Perfekt frilufts-TV

Sonys MiniLED-TV gjør treffsikkert comeback

Fortsatt en av de beste?

Scroll to Top