TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Panasonic TX-60CX750E

Den perfekte størrelsen?

En 60 tommers TV er midt i blinken for mange.

forfatter
Publisert 11.08.15 - 06:00
L&B menerskew
pluss Stort bilde og masse finesser til en fornuftig pris gjør at Panasonic CX750 vil være en attraktiv TV for mange. Den har også utmerket fargegjengivelse enten du sitter midt foran skjermen eller ute på siden.
minus Selv om fargegjengivelsen er jevn og fin, får vi ikke samme ”wow” følelse av kontrasten, lysstyrken og svartnivået. Panasonic-skjermen føles litt blassere og flatere i bildekvaliteten enn det den rimeligere CX700-serien presterer.
Veil. pris 21996 Produktside
Spesifikasjoner
  • 60” 4K LED LCD, 3840 x 2160
  • 3 HDMI, 3 USB
  • Dobbel TV tuner
  • Super Bright IPS panel

Panasonic har brukt litt tid på å reise seg fra plasma-nederlaget, men er nå tilbake i full vigør med mange gode kvalitetsskjermer. 60CX750 befinner seg i den øvre enden av årets modellspekter, like under toppmodellene i 800 og 900-serien. Med sine 60 tommer er den et interessant valg for den som synes 55” blir for vanlig, men 65” blir for voldsomt. Kombinert med en slank ramme, får du en stor og samtidig diskré TV som passer inn i mange ulike stuer.

Designmessig har skjermen en enkel men effektiv utførelse. En svart børstet metallramme omgir bildepanelet, mens sokkelen er forkrommet. Det er verdt å merke seg at foten er av den sentralt monterte sorten, og derfor bør få plass på de fleste TV-benker (for eksempel har CX700 føttene i hver sin ytterkant). Veggmontering er også mulig ved kjøp av separat brakett. 60CX750 er ikke den tynneste TV-en vi har sett, så den vil bygge litt mer ut fra veggen enn de aller tynneste variantene.

 

Brukervennlighet og finesser

Panasonic har gjort noen grep for å forbedre brukervennligheten i år. De introduserte sitt nye operativsystem, som de har laget i samarbeid med Mozilla. Firefox heter det, og er basert på den åpne HTML5 standarden, hvilket skal gjøre det enkelt for andre å lage applikasjoner som passer til Panasonic-systemet. I det minste i teorien. Du må nok finne deg i å vente på noen av de store appene, men Netflix og YouTube er på plass.

Fjernkontrollen har det ikke skjedd så mye med: Panasonic sitt populære design med store, lettleste knapper har vært stort sett uendret de siste årene. Men i år har en ny knapp kommet til: En egen Netflix-knapp tar deg rett til strømmetjenesten. 750-serien er utstyrt med en kraftig quad-core prosessor som gjør at menyer og tjenester laster meget raskt.

Room_CX750

 

Panasonic CX7 …?

Panasonic har lansert en rekke skjermer som begynner på 7-tallet i år. Deriblant CX700-serien som vi allerede har testet med godt resultat. Flere modeller som CXV725 og CX720 slekter på denne bildemessig. Mens de allerede nevnte modellene har et LCD-panel av typen VA, kommer 750-serien med IPS-panel. Mens VA (vertically aligned) er gir ekstra bra svartnivå og kontrast, pleier IPS (in plane switching) å ha en bredere innsynvinkel. LCD-skjermer ser annerledes ut avhengig av hvor man sitter i forhold til den, og IPS er mindre utsatt for dette.

 

Bildekvalitet

LCD-paneler av IPS-typen er kjent for å har sine styrker og svakheter, og 60CX750 er et godt eksempel på dette. Med lillebror CX700 stående ved siden av, er forskjellen klar: Fargegjengivelsen er minst like nyansert og fin, men 750-modellen greier ikke helt å kopiere den flotte kontrasten og svartnivået som lillebroren fikk mye skryt for.

Bildekvaliteten er merkbart blassere når man sitter rett foran skjermen og får ikke den ønskede dybden. Det merkes spesielt på moderne filmer som Edge of Tomorrow som gjør hyppig bruk av sterke kontraster og effekter. Selv om oppskaleringen fra Full HD til ekte 4K-oppløsning fungerer bra, kunne det vært mer smell og attakk i bildene.

I tillegg er det et par andre ting som trekker ned helhetsinntrykket. Skjermstørrelsen gjør at bildeprosessering og støy kommer lettere til syne, og CX750 er ikke helt fri for dette. Vårt testeksemplar hadde dessuten et innslag av ”dirty screen effect” hvor et slags innpreget mønster kommer til syne når det er mye lyse scener på skjermen. Nok et bevis på at kvaliteten blir enda viktigere etter hvert som skjermstørrelsen øker.

Når det er sagt, har 60CX750 fortsatt mye å fare med. Dette er den største modellen i 750-serien, og med 60CX750 og 55CX700 side om side endte vi nesten alltid opp med å fokusere på den større av de to. Med større bildeareal kommer detaljene lettere frem, og samtlige objekter på skjermen, det være seg skuespillere, værdamer eller Top Gear-biler, blir mer imponerende å se på.

VIERA-TX-CX750-55-inch-Front

Så må vi selvsagt nevne den største fordelen, nemlig betraktningsvinkelen. Med en gang vi beveger oss litt skrått ut på siden av de to skjermene, blir situasjonen nemlig en helt annen. Da mister CX700 mye av den ekstra kontrasten, mens fargene ser utvaskede ut. CX750 bevarer på sin side et mer balansert bilde selv ved langt skarpere betraktningsvinkler.

 

Lydkvalitet

Panasonic 60CX750 har ikke noe spesielt påkostet lydsystem, kun to enkle fulltoneelementer og 20 watt med forsterkerkraft. Lydgjengivelsen er klar og tydelig, men ikke spesielt kraftfull eller engasjerende – det savnes litt trøkk i actionfilmer og musikkprogrammer. Lydplanke er hva doktoren anbefaler i dette tilfelle.

 

Konklusjon

60CX750 er en jevnt over god TV som gir ”akkurat passe stort” bilde og de rette finessene til en bra pris. Bildekvaliteten er satt i høysetet og Panasonic har prioritert å gi best mulig bilde over en bred innsynsvinkel på denne modellen. Derfor kan den være et bra valg i situasjoner der du har en bred sofa med mange som vil se TV samtidig. Selv om lillebror CX700, oppleves som totalt sett bedre på bildekvalitet, er det unektelig mer en ”ego TV”, mens CX750 egner seg bedre som familie-TV!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Bilder i studiokvalitet Panasonic LZ1500E gir imponerende kontrastrike og fargepresise bilder, og er noe av det nærmeste vi kommer en studiomonitor til hjemmebruk. En TV for de virkelig kresne!
lbpluss
Samsung Relumino En ny bildemodus til Samsungs TV-er skal gjøre bildet lettere å tyde for personer med nedsatt syn.
lbpluss
Trådløs OLED-TV fra LG Ny toppmodell med trådløs videooverføring. 
lbpluss
Nå kan Samsung TV styre Philips Hue Ny app fra Samsung og Signify gir overraskende muligheter - en slags "Ambilight" for Samsung TV?
lbpluss
Panasonic lanserer nytt OLED-flaggskip Med kraftig forbedret lysstyrke og ny "Filmmaker mode" kan dette bli en lekkerbisken for filmentusiastene.
Følg Lyd & Bilde