Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: LG 84LM960W

4K TV - Verdens skarpeste

De nye ultra-HD TV-ene er fremtidens TV. Vi har sett nærmere på LGs enorme 84-tommer, og deler av våre inntrykk!

Skrevet av / 15.03.13 - 05:55
LG 84LM960W
Audun Hage

Jeg husker godt den første gangen jeg fikk se en vaskeekte HDTV i aksjon. På besøk i et amerikansk kjøpesenter i 1998, ble det vist HD-opptak av amerikansk fotball på en stor bakprojeksjons-TV. Bildekvaliteten var forbløffende, med en skarphet hinsides alt annet jeg tidligere hadde sett! Små detaljer som gresstrå og spillerdrakter ble sylskarpt gjengitt på den store skjermen, som fikk datidens bilderørs TV-er til å fremstå håpløst diffuse og utdaterte i forhold. Det var kort og godt en helt rå bildeopplevelse!

Spol 13 år fremover i tid, og nok en ny revolusjon i bildekvalitet er nært forestående:

De nye Ultra-HD TV-ene representerer på mange måter et kvantesprang innen bildekvalitet, med fire ganger høyere oppløsning enn dagens Full HD standard. Det gir rom for både større og skarpere TV-skjermer, som kan tangere eller til og med overgå bildeopplevelsen du opplever på landets beste kinoer! Høres dette kult ut å kunne ha hjemme i sin egen stue? Du har selvfølgelig helt rett!

LG 84” Ultra-HD
Koreanske LG er en av produsentene som har vært ivrigst etter å bringe UHD-TV-er på markedet. 84” UHD-skjermen ble opprinnelig introdusert i 2012, og er allerede å finne på utstilling i utvalgte butikker, til en pris på småstive 130.000 kroner. Det er likevel vesentlig rimeligere enn Sonys prisforlangende på ca 200.000 for sin 84” 4K TV.

LG-skjermens vitale mål er 84-tommers skjermdiagonal med 3840 x 2160 pikslers oppløsning. Designmessig er den en ganske enkel affære, med en ganske slank ramme rundt panelet og beskjeden dybde. Det første man må ta innover seg er hvor enormt stor LG-skjermen er. Vi snakker om en TV som er nesten 2 meter bred, 1,20 høy og veier 80 kg!  Vi har tidligere lekt oss med Samsungs gedigne 75-tommer, men denne blir nesten som en småtass å regne i forhold til LGs mastodont. Dette er med andre ord ikke en TV du ”slenger i hjørnet”, men snarere innreder stue og sittegruppe rundt.

84LM9600-10
De nye Ultra-HD TV-ene representerer på mange måter et kvantesprang innen bildekvalitet, med fire ganger høyere oppløsning enn dagens Full HD standard. Det gir rom for både større og skarpere TV-skjermer som kan tangere eller til og med overgå bildeopplevelsen du opplever på landets beste kinoer!

Selv om 84” kan virke i overkant stort, må dette ses i sammenheng med den høye skjermoppløsningen. Noe av poenget med en UHD-skjerm er at bildet skal dekke hele synsfeltet uten synlige bildepunkter/rutemønster. En TV med denne størrelsen kan fint kan erstatte en projektor i dedikerte hjemmekinoanlegg.

Brukervennlighet og finesser
84LM960W har samme utstyrsnivå som LGs øvrige toppmodeller i 900-serien. Det innebærer LGs egen nettportal Smart World med populære apps som Skype og Netflix om bord. 84-tommeren er like enkel å bruke som hvilken som helst annen LG TV, og bruker nøyaktig samme menysystem. Innstillinger og finesser er enkelt og oversiktlig anlagt. Den smarte fjernkontrollen Magic Remote er også inkludert, og gjør det enkelt å navigere gjennom menyer og nettsider. 84-tommeren er utstyrt med en Dual Core (tokjerne) prosessor som underletter lastingen av tunge nettapplikasjoner.

Bildekvalitet UHD
Vi startet bildeseansen med å sjekke ut TV-en med ekte UHD video. Kildematerialet leveres for anledningen av en mystisk utseende mediaspiller som LG har lastet full med alt fra stillfoto til levende video i Ultra HD. Videosignalet sendes videre til skjermen via en HDMI-kontakt, og wow-effekten lar ikke vente på seg!

LG-skjermen tegner opp et glassklart og sylskarpt bilde som er hinsides hva man kan håpe å oppleve med en vanlig Full HD-skjerm. I stedet for at bildet brytes opp i tydelige punkter eller rutemønster, smelter bildepunktene her sammen til en sømløs helhet som er skremmende virkelighetstro. Bildet er rett og slett så naturtro at man får lyst til å strekke ut hånden og ta på det.

Det skjer også andre interessante ting når bildet er så stort og skarpt som dette. For det første blir bildet utrolig avslappende og behagelig å se på, og vi opplever mindre tendenser til øyebesvær enn med mindre skjermer. Det blir omtrent  som å sitte midt i kinosalen med et bilde som fyller hele synsfeltet. For det andre snakker vi om en dybdegjengivelse som klart overgår vanlige 3D-skjermer. Med 2D bilder så skarpe som dette, går det faktisk an å se ”inn” i bildet og få en følelse av dybde, konturer og formen på objekter.

Kresen på signaler
Samtidig blir det klart at en skjerm på denne størrelsen er ekstremt avslørende for svakheter i bildematerialet, enten det gjelder i videooverføringen eller selve produksjonen. Akkurat som overgangen til HD har medført dyrere produksjoner, og høyere krav til blant annet sminke og sceneteknikk, ser vi for oss lignende utfordringer når man skal filme i UHD. Demomaterialet fra LG er selvfølgelig meget påkostet og laget spesielt for oppgaven. Det kommer dessuten på harddisk i form av temmelig tunge videofiler. Det skal bli interessant å se hvordan bildekvaliteten blir via alminnelig kringkasting eller strømming via nettet, hvor videooverføringen nødvendigvis må bli mer komprimert.

En stor skjerm som dette har også lettere for å avsløre sine egne svakheter, og da tenker vi spesielt på bildebehandlingen. Mye kan tyde på at de store UHD videofilene er tung kost å svelge for LG-skjermens bildemotor. Vi kan nemlig se tendenser til litt ujevne bildebevegelser, akkurat som bildet ”henger” litt iblant. Hvorvidt dette problemet ligger i skjermen eller den ukjente mediaspilleren er vanskelig å bedømme.

Bildekvalitet Full HD
Selv om vi kan rose UHD bildekvaliteten opp i skyene, må vi innrømme at bobla sprekker litt når vi bytter over til vanlig Blu-ray film. Forskjellen blir veldig stor. Selv ”Dark Knight” med sine imponerende IMAX-scener blir skuffende å se på i forhold til ekte UHD. Selv om bildet fortsatt er stort og detaljert, er vi et godt stykke unna all den sylskarpe bildeinformasjonen vi får med ekte UHD.

Der vi med UHD-video kunne sitte 3 meter unna skjermen uten å se antydning til bildepunkter, måtte vi flytte stolen ut til 4 meters seeravstand for å unngå synlige bildepunkter eller støy i Blu-ray overføringen. Dette bekrefter bare at LG-skjermen krever UHD-materiale for å være i sitt ess.

Siden de som kjøper en UHD-TV vil være nødt til å leve med vanlig HD-materiale i lang tid fremover, er det viktig at skjermen gjør en best mulig jobb med å oppskalere dette til UHD på en effektiv måte. Basert på våre erfaringer med Sonys 4K-skjerm, virker det som LG har litt å hente akkurat her. (Om dette alene er verdt prisforskjellen på nærmere 50.000 kroner,  er vi derimot mindre sikre på.)

3D på 84-tommeren
En spennende finesse på Ultra-HD modellen er muligheten til å se 3D med passive briller og likevel få full HD-oppløsning. Den polariserende teknikken halverer som kjent antallet horisontale linjer fra 1080 til 540 linjer per øye, men med dobbelt så høy skjermoppløsning er LG-skjermen i stand til å gi 1080 linjer til hvert øye på lik linje med de aktive brilleløsningene. Dette gir på mange måter det beste av to verdener: Full skarphet uten tendenser til crosstalk og øyebesvær. Kombinert med det store skjermarealet, er det ingen tvil om at 84-tommeren gir en svært imponerende dybdeopplevelse i 3D, som likevel ikke er helt på nivå med de beste plasma- og OLED-skjermene, trolig fordi disse opererer med enda høyere skjermfrekvenser enn LED-skjermen fra LG.

Generell bildekvalitet
Selv om LG-skjermen er gedigen både når det gjelder størrelsen og oppløsning, er det fortsatt snakk om en ganske ordinær LCD-skjerm med sine typiske styrker og svakheter.

Mens de øvrige modellene i 900-serien bruker LGs avanserte Nano-LED paneler med ekte bakbelysning, bruker 84-tommeren vanlig kantmontert LED-belysning. Dette er den eneste teknikken som er økonomisk forsvarlig å bruke på en skjerm av denne størrelsen. (Vi tør ikke tenke på hva en mer avansert bak-LED variant ville kostet, langt mindre en 84-tommers OLED-utgave).

Like fullt har kant-LED teknikken sine begrensninger til hvilken kontrast og svartnivå skjermen kan gi. Selv om LG-skjermen har blendende lysstyrke som også er jevnt fordelt uten lyse flekker, er vi ikke videre imponert over svartnivået. De mørkeste scenene mangler litt detaljer, og ”gror igjen” i de mørke partiene.

Det kanskje største ankepunktet vi har er likevel mot det blanke frontglasset, som har en lei tendens til å reflektere lyskilder i rommet. Lys fra mobiler, nettbrett og lamper kan lett virke forstyrrende når man ser film i dempet belysning. Selv om vi grøsser ved tanken på hva et 84 tommer stort antirefleksfilter ville koste (Philips ”Moth Eye” for eksempel), skulle vi gjerne ønske LG hadde gått for en litt mattere overflate.

Lydkvalitet
Mens Sony har utstyrt sin 4K-skjerm med svære sidemonterte høyttalere, har LG valgt en innebygd løsning, som likevel er relativt omfattende med 10 høyttalere og dedikert basshøyttaler. Og det er definitivt bra trøkk i TV-lyden, med rikelig bass og god klarhet. Lydkvaliteten er absolutt på nivå med en god lydplanke, men kan naturligvis ikke måle seg med et separat surroundanlegg, som du uansett bør ha for å matche bildekvaliteten.

Konklusjon
LG 84LM960W er en imponerende skjerm med gigantisk bildeareal og en skarphet som tar pusten fra deg! Her er det så absolutt duket for en bildeopplevelse utenom det vanlige. Men LG-skjermens største styrke er også dens største svakhet: Når man først har sett den gnistrende bildekvaliteten fra Ultra-HD er det nemlig skuffende å gå tilbake til vanlig HD-gjengivelse, hvor LG-skjermen ikke utmerker seg spesielt. Oppskaleringen kunne vært bedre, og LG-skjermen sprenger heller ingen grenser når det gjelder vanlige bildeparametre som kontrast og svartnivå. Til 130.000 kroner forblir denne 84-tommeren en drøm for de fleste, og kanskje er det like greit? Vi er nemlig vel så spente på hva de LGs mindre og betydelig rimeligere 55” og 65” modeller kan utrette. En ting er i alle fall sikkert, har du først opplevd Ultra-HD på nært hold er det ingen vei tilbake…

Lyd & Bilde mener

Skremmende realistisk, superskarp bildekvalitet Lite kildemateriale i UHD-format Speilblankt frontglass

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top