Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: LG 55EA880V

Ekstrem bildekvalitet

Nå får du LGs super-TV med OLED i flat versjon også. Les testen her!

Skrevet av / 02.05.14 - 05:12
LG 55EA880V
Audun Hage

Det var inntrykket vi satt igjen med etter å ha hatt LGs første OLED-TV 55EA980W på testbenken. En OLED-skjerm er bygget opp av tusenvis av små lysdioder festet til en tynn, organisk film, der alle diodene kan være slukket og tent om hverandre. Dette gir helt andre forutsetninger for bildegjengivelse enn tradisjonelle LCD TV-er. Vi snakker kort og godt om en ny tidsregning innen TV!

Vi hadde egentlig bare to-tre innsigelser mot LG-skjermen: Prisen var, og er fortsatt i stiveste laget, selv etter de siste tids nedjusteringer. Det andre var at bueformen og den fastmonterte sokkelen gjorde det umulig å veggmontere den ellers lekre TV-en. I tillegg syntes vi de innebygde høyttalerne skuffet litt i forhold til den grensesprengende bildekvaliteten.

Nå ser det ut som LG har tatt affære, og svaret kommer i form av 55EA880V – en ren OLED-monitor uten innebygde høyttalere, med en flat fasong som er perfekt for veggmontering. Prisen har dessuten blitt litt hyggeligere siden sist.

55EA880V
Designmessig er 55EA880V en enkel affære. Den har kun en knapt synlig ramme rundt skjermen, og baksiden er kledd i plast med karbonfiber-look. Den får man uansett ikke se: TV-en leveres uten noen form for sokkel, så veggmontering er et krav. I tillegg er man nødt til å bruke en spesielt veggbrakett fra LG.  TV-en mangler nemlig standard VESA festehull på baksiden, og forklaringen på det er enkel: Den er rett og slett for tynn! Med sine 4 millimeter har ikke LG-skjermen plass til vanlige skrugjenger. Den oppleves i tillegg relativt skjør å håndtere, så sørg for å ha en kamerat med ledige hender når TV-en skal opp på veggen.

LG_OledCurved_088_leopard

Brukervennlighet og finesser
Til tross for sylslanke mål har LG greid å skvise rikelig med finesser og tilkoblinger inn i TV-en. Dette er en fullverdig Smart-TV med obligatoriske apper som Netflix og Youtube om bord. Innebygd Skype-kamera finnes ikke, men dette kan kobles til via en separat USB-port på baksiden.

Menysystemet er enkelt, oversiktlig og raskt å betjene. Fjernkontrollen er den kjente og kjære Magic Remote med pekefunksjon, som flere produsenter har begynt å kopiere den siste tiden.

55EA880W kommer imidlertid uten WebOS, som er LGs siste nyvinning på Smart TV fronten. Dette nye brukergrensesnittet er kun tilgjengelig på de helt nye 2014-modellene, mens OLED-skjermene, som er av modellåret 2013, må nøye seg med det gamle grensesnittet fra LG. Og det er unektelig litt synd, for selv om det eksisterende systemet går raskt å bli fortrolig med, blekner det litt i forhold til den mer oversiktlige layouten som introduseres med WebOS.

Bildekvalitet
De fremste grunnen til å overveie en OLED-skjerm er bildekvaliteten, og det får man i fullt monn med 55EA880W. Den er kort sagt formidabel! Vi brukte adskillig spalteplass på å beskrive bildekvaliteten til søstermodellen 55EA980W, og mye av det samme kan sies om 55EA880V, da det dreier seg om det samme bildepanelet, bare i flat utgave.

Det er først og fremst den enorme kontrasten som skiller OLED-skjermen fra en vanlig LCD-LED eller plasma-TV. Med evnen til å være blendende hvit og fullstendig bekmørk på samme tid, gir 55EA880V en dynamikk i bildet som bare må oppleves. De forbløffende scenene fra romfarts-thrilleren Gravity er en perfekt demonstrasjon: Kontrasten mellom det kullsvarte verdensrommet, romstasjonen og jordens overflate er så stor, at filmopplevelsen tar et steg nærmere virkeligheten. Bildene gjengis med en forbløffende dybde og realisme  – og det er før vi har tatt 3D-utgaven av samme film ut av coveret.

Med 3D-brillene på, blir dybdeopplevelsen selvfølgelig enda mer markant. LG-skjermen leverer et skarpt 3D-bilde uten et fnugg av crosstalk eller andre ulumskheter. Oppløsningen er riktignok begrenset til 1920×540 i 3D-modus på grunn av den polariserende 3D-teknikken, men så lenge man sitter 3-4 meter unna skjermen fungerer det utmerket. Fordelen med OLED i 3D-sammenheng er ikke bare den blendende lysstyrken, som gjør at man fint kan se 3D i opplyste rom. I tillegg gjør den høye oppdateringshastigheten på panelet at flimmer og crosstalk er en saga blott.

55EA880W-(9)-JPG

Fargegjengivelsen er også suveren. I likhet med den buede versjonen har 55EA880V ganske overmettede farger i standard bildemodus, så vi foretrekker de mer naturlige Cinema- eller THX ekspertmodusene i de fleste tilfeller. Vi vet av erfaring med søstermodellen at OLED-skjermen svarer meget godt på en grundig kalibrering. OLED-skjermen får da en meget nøytral fargepalett, med tett på perfekt gråtoneskala.

Skarpheten skal heller ikke glemmes. OLED-skjermen har riktignok bare vanlig Full HD-oppløsning på 1920×1080, men takket være den høye kontrasten og ikke minst fraværet av bildestøy, oppleves skarpheten i praksis som meget god, selv på vanlige TV-sendinger. Så 4K-oppløsning er ikke nødvendigvis noe stort savn – derimot må vi innrømme at vi gjerne skulle ønske oss en større 65” versjon av 55EA880V.  Mye vil som kjent ha mer!

Lydkvalitet
Dette blir et kort avsnitt: LG-skjermen er nemlig en ren monitor, uten innebygde høyttalere. Det er imidlertid en smal sak å kombinere TV-en med et separat lydanlegg: Man kan benytte HDMI ARC (Audio Return Channel) eller den optiske digitalutgangen for å koble til en lydplanke. Alternativt, hvis man allerede har et frittstående surroundanlegg med Blu-ray spiller, holder det å sende videosignalet videre via en HDMI-kabel.

Konklusjon
Dette er TV-en for deg som vet hva du vil ha. LG 55EA880V er strippet for høyttalere, buet design og unødvendig krimskrams: Til gjengjeld får du en helt ekstrem bildekvalitet som ingen andre TV-er på markedet kan måle seg med i øyeblikket. Vi mener likevel at en medfølgende, enkel sokkel hadde gjort TV-en mer brukervennlig, og at prisen kanskje kunne vært justert ytterligere på denne ”no nonsense” modellen. Med unntak av noen kinesiske forsøk, har LG foreløpig ”OLED-monopol”, all den tid erkekonkurrenten Samsung ikke har greid å bringe en produksjonsklar OLED-TV til markedet enda. Men det er kanskje likevel lov å håpe på en litt hyggeligere pris i butikken etter hvert?

Lyd & Bilde mener

LG 55EA880V er en mer rendyrket OLED-utgave uten fancy bueform eller overflødige høyttalere. Her får du den samme ekstreme bildekvaliteten, med voldsom kontrast, svartnivå i referanseklassen og bugnende fargegjengivelse. Alt i en litt rimeligere og enklere innpakning. Tross minimalismen er prisen fortsatt stiv, og den syltynne OLED-skjermen kan kun henges på veggen. Lyden må du sørge for selv, men har du råd og lyst på en OLED-TV, verdsetter du sannsynligvis også lydkvaliteten fra et separat lydsystem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Din egen IMAX-kino

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Scroll to Top