TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

LG 55EA880V

Ekstrem bildekvalitet

Nå får du LGs super-TV med OLED i flat versjon også. Les testen her!

forfatter
Publisert 02.05.14 - 05:12
L&B mener
LG 55EA880V er en mer rendyrket OLED-utgave uten fancy bueform eller overflødige høyttalere. Her får du den samme ekstreme bildekvaliteten, med voldsom kontrast, svartnivå i referanseklassen og bugnende fargegjengivelse. Alt i en litt rimeligere og enklere innpakning.
Tross minimalismen er prisen fortsatt stiv, og den syltynne OLED-skjermen kan kun henges på veggen. Lyden må du sørge for selv, men har du råd og lyst på en OLED-TV, verdsetter du sannsynligvis også lydkvaliteten fra et separat lydsystem!
Spesifikasjoner
 • 55” 3D OLED, 1920 x 1080
 • 4 HDMI, 3 USB
 • LG smartportal
 • Magic Remote
Veil. pris 64150Pr. 02.05.14 Produktside

Det var inntrykket vi satt igjen med etter å ha hatt LGs første OLED-TV 55EA980W på testbenken. En OLED-skjerm er bygget opp av tusenvis av små lysdioder festet til en tynn, organisk film, der alle diodene kan være slukket og tent om hverandre. Dette gir helt andre forutsetninger for bildegjengivelse enn tradisjonelle LCD TV-er. Vi snakker kort og godt om en ny tidsregning innen TV!

Vi hadde egentlig bare to-tre innsigelser mot LG-skjermen: Prisen var, og er fortsatt i stiveste laget, selv etter de siste tids nedjusteringer. Det andre var at bueformen og den fastmonterte sokkelen gjorde det umulig å veggmontere den ellers lekre TV-en. I tillegg syntes vi de innebygde høyttalerne skuffet litt i forhold til den grensesprengende bildekvaliteten.

Nå ser det ut som LG har tatt affære, og svaret kommer i form av 55EA880V – en ren OLED-monitor uten innebygde høyttalere, med en flat fasong som er perfekt for veggmontering. Prisen har dessuten blitt litt hyggeligere siden sist.

55EA880V
Designmessig er 55EA880V en enkel affære. Den har kun en knapt synlig ramme rundt skjermen, og baksiden er kledd i plast med karbonfiber-look. Den får man uansett ikke se: TV-en leveres uten noen form for sokkel, så veggmontering er et krav. I tillegg er man nødt til å bruke en spesielt veggbrakett fra LG.  TV-en mangler nemlig standard VESA festehull på baksiden, og forklaringen på det er enkel: Den er rett og slett for tynn! Med sine 4 millimeter har ikke LG-skjermen plass til vanlige skrugjenger. Den oppleves i tillegg relativt skjør å håndtere, så sørg for å ha en kamerat med ledige hender når TV-en skal opp på veggen.

LG_OledCurved_088_leopard

Brukervennlighet og finesser
Til tross for sylslanke mål har LG greid å skvise rikelig med finesser og tilkoblinger inn i TV-en. Dette er en fullverdig Smart-TV med obligatoriske apper som Netflix og Youtube om bord. Innebygd Skype-kamera finnes ikke, men dette kan kobles til via en separat USB-port på baksiden.

Menysystemet er enkelt, oversiktlig og raskt å betjene. Fjernkontrollen er den kjente og kjære Magic Remote med pekefunksjon, som flere produsenter har begynt å kopiere den siste tiden.

55EA880W kommer imidlertid uten WebOS, som er LGs siste nyvinning på Smart TV fronten. Dette nye brukergrensesnittet er kun tilgjengelig på de helt nye 2014-modellene, mens OLED-skjermene, som er av modellåret 2013, må nøye seg med det gamle grensesnittet fra LG. Og det er unektelig litt synd, for selv om det eksisterende systemet går raskt å bli fortrolig med, blekner det litt i forhold til den mer oversiktlige layouten som introduseres med WebOS.

Bildekvalitet
De fremste grunnen til å overveie en OLED-skjerm er bildekvaliteten, og det får man i fullt monn med 55EA880W. Den er kort sagt formidabel! Vi brukte adskillig spalteplass på å beskrive bildekvaliteten til søstermodellen 55EA980W, og mye av det samme kan sies om 55EA880V, da det dreier seg om det samme bildepanelet, bare i flat utgave.

Det er først og fremst den enorme kontrasten som skiller OLED-skjermen fra en vanlig LCD-LED eller plasma-TV. Med evnen til å være blendende hvit og fullstendig bekmørk på samme tid, gir 55EA880V en dynamikk i bildet som bare må oppleves. De forbløffende scenene fra romfarts-thrilleren Gravity er en perfekt demonstrasjon: Kontrasten mellom det kullsvarte verdensrommet, romstasjonen og jordens overflate er så stor, at filmopplevelsen tar et steg nærmere virkeligheten. Bildene gjengis med en forbløffende dybde og realisme  – og det er før vi har tatt 3D-utgaven av samme film ut av coveret.

Med 3D-brillene på, blir dybdeopplevelsen selvfølgelig enda mer markant. LG-skjermen leverer et skarpt 3D-bilde uten et fnugg av crosstalk eller andre ulumskheter. Oppløsningen er riktignok begrenset til 1920×540 i 3D-modus på grunn av den polariserende 3D-teknikken, men så lenge man sitter 3-4 meter unna skjermen fungerer det utmerket. Fordelen med OLED i 3D-sammenheng er ikke bare den blendende lysstyrken, som gjør at man fint kan se 3D i opplyste rom. I tillegg gjør den høye oppdateringshastigheten på panelet at flimmer og crosstalk er en saga blott.

55EA880W-(9)-JPG

Fargegjengivelsen er også suveren. I likhet med den buede versjonen har 55EA880V ganske overmettede farger i standard bildemodus, så vi foretrekker de mer naturlige Cinema- eller THX ekspertmodusene i de fleste tilfeller. Vi vet av erfaring med søstermodellen at OLED-skjermen svarer meget godt på en grundig kalibrering. OLED-skjermen får da en meget nøytral fargepalett, med tett på perfekt gråtoneskala.

Skarpheten skal heller ikke glemmes. OLED-skjermen har riktignok bare vanlig Full HD-oppløsning på 1920×1080, men takket være den høye kontrasten og ikke minst fraværet av bildestøy, oppleves skarpheten i praksis som meget god, selv på vanlige TV-sendinger. Så 4K-oppløsning er ikke nødvendigvis noe stort savn – derimot må vi innrømme at vi gjerne skulle ønske oss en større 65” versjon av 55EA880V.  Mye vil som kjent ha mer!

Lydkvalitet
Dette blir et kort avsnitt: LG-skjermen er nemlig en ren monitor, uten innebygde høyttalere. Det er imidlertid en smal sak å kombinere TV-en med et separat lydanlegg: Man kan benytte HDMI ARC (Audio Return Channel) eller den optiske digitalutgangen for å koble til en lydplanke. Alternativt, hvis man allerede har et frittstående surroundanlegg med Blu-ray spiller, holder det å sende videosignalet videre via en HDMI-kabel.

Konklusjon
Dette er TV-en for deg som vet hva du vil ha. LG 55EA880V er strippet for høyttalere, buet design og unødvendig krimskrams: Til gjengjeld får du en helt ekstrem bildekvalitet som ingen andre TV-er på markedet kan måle seg med i øyeblikket. Vi mener likevel at en medfølgende, enkel sokkel hadde gjort TV-en mer brukervennlig, og at prisen kanskje kunne vært justert ytterligere på denne ”no nonsense” modellen. Med unntak av noen kinesiske forsøk, har LG foreløpig ”OLED-monopol”, all den tid erkekonkurrenten Samsung ikke har greid å bringe en produksjonsklar OLED-TV til markedet enda. Men det er kanskje likevel lov å håpe på en litt hyggeligere pris i butikken etter hvert?

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

6 Kommentarer
nyeste
eldste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sylskarp 8K OLED fra LG Med alle kvalitetene vi kjenner fra OLED, kombinert med sylskarp 8K-oppløsning, er denne toppmodellen fra LG noe av det råeste vi har sett!
Glimrende OLED-TV Med knallsterk bildekvalitet og krystallklar lyd – rett ut av TV-skjermen – er Sony A80K en imponerende TV – tett på den dyrere A95K!
Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye lydplanke B&Os hittil råeste lydplanke støtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og er skreddersydd for LGs OLED TV-er.
Sjekk TV-nyhetene fra Philips Toppmodellene OLED+937, OLED+907 og PM9507 lover gnistrende god bildekvalitet – med Ambilight-lys og lyd fra Bowers & Wilkins.
Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
Følg Lyd & Bilde