: Canal Digital HD PVR 5720-SX

En klar forbedring

Canal Digital har lenge lovet oss en ny HD PVR satellittmottaker for å erstatte dagens problemomsuste mottaker fra Sagem. Nå er ventetiden endelig over, og dette virker svært lovende…!
Lyd & Bilde mener
Spesifikasjoner
  • 500GB Harddisk
  • Canal Digital GO underholdningsportal
  • 1080p/1080i/720p utgang via HDMI
  • WEB tilgang for nye tjenester
  • Søkefunksjon i Programguide
  • Styr opptak med iPhone/iPad
  • Elektronisk brukermanual i mottakeren
Annonse
Annonse

Canal Digital var tidlig ute med digitalopptaker teknologi, såkalt PVR (Personal Video Recorder) i sine mottakere for kabel og parabol. De valgte tidlig å gå for det nye MPEG4 HD-formatet da dette ga store besparelser i båndbredde og rom for flere og bedre kanaler.  Det å finne en egnet mottaker skulle vise imidlertid seg å bli en real utfordring.

Valget av HD PVR falt den gang på franske SAGEM, en nå omstridt mottaker som hadde alt for små ressurser for å takle de komplekse opptaksmulighetene som ble forventet av den. Visst fungerte den greit som singel opptaker den gang den ble lansert, men etter hvert som flere funksjoner og finesser ble lagt til knelte den under stresset.

Mange kunder fikk store problemer med Sagem-mottakeren, og bl. a TV2 Hjelper Deg fortalte om kunder som byttet mottakere 5-6 ganger før de til slutt ga opp. Nå er siste strofe på visa endelig sunget for Sagem-modellen, og det hersker hermed ingen tvil om at det Canal Digital trenger nå er en skikkelig kruttønne av en mottaker, som MÅ fungere fra dag en!

Sveitsisk opphav

Den nye generasjonen HD-PVR stammer fra den sveitsiske produsenten ADB, som vant en designpris for både hardware og programvare på bransjemessen IBC i fjor. Mottakeren gir et ganske solid inntrykk i det vi pakker den opp av esken.Kabinettet gir god kvalitetsfølelse, og har fysisk av/på bryter på strøminntaket. Fronten huser et såkalt matrisedisplay som viser kanalnavn og annen relevant info med lettlest tekst. Det neste som slår oss er at fjernkontrollen er identisk til den som ble levert med SAGEM PVR-en. Et gufs fra fortiden? Førsteinntrykket er i hvert fall svært positivt!

På baksiden finner vi nødvendige tilkoblinger for parabol og TV, hvor selvfølgelig HDMI er å foretrekke. Lyden kan også hentes ut analogt (stereo) eller digitalt via den optiske SP/DIF kontakten. USB-utgangen på baksiden skal visstnok kunne utstyres med en ”dongle” for mottak av digitale bakkesendinger i Sverige. Dessverre blir det ingen støtte for Riks-TV med denne dongelen.

Stillegående

Et av de store ankepunktene med den gamle PVR-en fra SAGEM var støyen fra harddisken. Dette er nå en saga blott, og er redusert til en behagelig sus takket være oppheng og støydempende tiltak. Harddisken er på 500GB, noe som gir mulighet for 240 timer med opptak av vanlig oppløst materiale, eller ca 80 timer med HD materiale.

Når vi får menyen opp på skjermen er det tydelig at Canal Digital har gitt hele menysystemet en kraftig ”makeover” som bedre utnytter den høyere oppløsningen. Vi synes de kunne ha gått enda lengre, men der er helt greit! 

Den nye ADB-mottakeren er en fryd å bruke i forhold til den gamle fra SAGEM. Den er svært responsiv og vesentlig hurtigere på alle funksjoner. Oppstarten fra standby til bilde på skjermen går unna på 3 sekunder! Grafikken er tiltalende og menyer er selvforklarende og brukervennlige. Alle funksjoner er ikke på plass på testtidspunktet, blant annet flere opptak samtidig. I tillegg til vanlig og planlagte (timer) opptak, kan man også pause livesendinger. Mottakeren tar faktisk opp kontinuerlig det man ser på for en begrenset tidsperiode på 2 timer slik at man kan spole tilbake dersom man gikk glipp av noe viktig som en scoring på fotballkampen eller lignede.

EPG-en (elektronisk programguide) er sentral for å planlegge opptak. Her finnes en utmerket søkefunksjon for å lete opp kommende filmer eller serier. Mottakeren har selvsagt ”serieopptak” som automatisk tar opp alle episoder av en serie. For å få full fleksibilitet i opptaksmulighetene må dekoderen tilkobles til 2 uttak på LNB-en på parabolen. Benytt deg av installasjonstilbudet fra Canal Digital der en montør kommer hjem til deg og installerer utstyret hvis du kan.

Web-satsning

Filmleie er ikke noe man lengre gjør på videobutikken på hjørnet, men fra godstolen med fjernkontrollen. Mens noen konkurrenter samarbeider med 3.parts leverandører på film, har Canal Digital valgt å opprette en egen portal – Canal Digital GO. Her får man tilgang til ca 2500 filmtitler. Det beste er at de fleste kunder har 50 filmer i måneden inkludert i abonnementet! For å få tilgang til disse og andre tjenester på webportalen, må dekoderen kobles til internett via en LAN kabel. Når dette er gjort har man også mulighet for å fjernstyre mottakeren fra en PC via et webgrensesnitt. Canal Digital har også lansert egne app-er for både iPhone og iPad som kan  fjernstyre opptakfunksjonene.

Foreløpig konklusjon

Denne omtalen er basert på et tidlig førsteinntrykk av den nye mottakeren, men enn så lenge lover det bra. Endelig kan Canal Digital levere en skikkelig HD-mottaker med PVR, og ikke et sekund for tidlig! Mange eksisterende kunder som har opplevd stabilitetsproblemer med SAGEM vil nok ønske å bytte til denne saken, og Canal Digital vil forhåpentligvis gi et godt ”lojalitets tilbud” som sår på plasteret til disse kundene. Basisfunksjonaliteten imponerer i hvert fall! Vi kommer tilbake med en enda mer utfyllende test og sammenligning mot konkurrerende HD-PVR bokser, men så langt er det ”tommelen opp” for Canal Digitals nye flaggskip.

 Tilgjengelighet:

Kabel-TV kunder: Tilgjengelig nå!

Satellitt kunder: Lanseres i nær fremtid hos forhandlere

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Darren Waring


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
LG og Sony er først ute med å tilby OLED-TV i ny 48” skjermstørrelse. Men hvilken av disse kompakte skjermene fungerer best, og til hva? Det er tid for mini-OLED duell!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.