: Panasonic mot Philips

Den ultimate TV-opplevelsen

Ingenting kan konkurrere med 4K når det gjelder å gi en opplevelse som ligner på virkeligheten. Med disse to high-end TV-ene ser vi endelig hva det nye bildeformatet er godt for!
Annonse
Annonse
forfatter

Det er bare å innse: Full HD og 3D er gammelt nytt, og nå er det 4K som gjelder for deg som vil ha maksimal bildekvalitet hjemme i stua. Den dramatiske økningen i skarphet gir et bilde som nærmest er til å ta og føle på. Og som vi skrev i forrige utgaves gruppetest, har prisen på de rimeligste 4K-skjermene sunket radikalt det siste året. Likevel det er ikke her spissutviklingen skjer: Aller best bildekvalitet får du med en av toppmodellene, og skjermen kan med fordel være 65 tommer eller enda større for å gi fullt utbytte av de ekstra detaljene. Noe som selvfølgelig er med på å dra prisen oppover.

 

Testen
Med månedens to duellanter befinner vi oss i high-end klassen. Panasonic og Philips er ute med sine to toppmodeller, som begge baserer seg på LCD-teknikken med Direct LED, eller det vi ofte kaller ”ekte” LED-baklys. Hundrevis av lysdioder sitter montert inndelt i soner bak LCD-sjiktet, og gjør TV-en i stand til å kontrollere lysstyrken langt bedre enn vanlig kant-LED, som stort sett må ha den samme lysstyrken over hele skjermen samtidig.

Ekte bak-LED er en high-end teknikk forbeholdt de dyreste TV-ene, og det er først på denne generasjonen vi ser den brukt på 4K-TVer i nevneverdig grad. Både Panasonic og Philips benyttet den billigere kant-LED teknikken på forrige års toppmodeller, og det merket man på bildekvaliteten: Til tross for utmerket skarphet og lysstyrke, ble kontrasten og svartnivået litt blast.

Nettopp svartnivået er ekstremt viktig for opplevelsen av film og TV-serier. Det har vi fått merke med inntoget av de nye OLED-skjermene fra LG, som inntar førsteplassen når det gjelder kontrast og svart. LCD med bak-LED kan ikke helt måle seg med OLEDs overlegne lyskontroll piksel for piksel, men kan likevel være en verdig konkurrent når det gjelder ytelse i forhold til prisen.

 

Flere veier til 4K
Med fire ganger oppløsningen til Full HD, byr 4K på en ny verden av detaljer, særlig når det kombineres med en ekstra stor skjerm. Men før vi går helt ”bananas” i begeistring over 4K-formatet, skal vi ikke glemme at tilgangen på ekte 4K-materiale fortsatt er sørgelig begrenset. Filmbransjen har dessverre ikke vært like ivrige som elektronikkprodusentene etter å få 4K ut på markedet. Dette blir et ”høna og egget” problem der man vegrer seg for å investere i ny infrastruktur før etterspørselen er der. Men det vil nok endre seg i løpet av 2015 med en lansering av nytt 4K Blu-ray format.

Mens vi venter, tar vi gjerne alt det 4K-materialet vi kan få. Og i skrivende stund er det Netflix som har kommet lengst med å tilby en modell som fungerer. Den amerikanske strømmetjenesten er først ute med å tilby 4K-materiale man kan se direkte over nettet. Utvalget er fortsatt begrenset til noen få serier (Breaking Bad og House of Cards), men Netflix har i alle fall vist at de har både viljen og evnen til å levere 4K, og vi kan nok forvente mer (originalt) 4K-innhold fra dem i fremtiden.

Produkter i testen

Panasonic TX-65AX900E

En ny referanse?

Panasonic kommer sent, men godt til 4K-festen med sin ferske toppmodell.

Panasonic leverer en ekstremt lekker og naturtro bildekvalitet som er tett på studio-korrekt med sin jevne fargebalanse. Bred formatstøtte, gode tilkoblingsmuligheter, Netflix med 4K-oppløsning og ikke minst mulighet for proffkalibrering gjør 65AX900 til en ekte high-end TV.
Svartnivået er ikke helt på nivå med OLED, plasma eller konkurrenten fra Philips. Panasonic har valgt en annen bildeestetikk der de prioriterer detaljer i mørkt fremfor å gjengi svartest svart, men vi skulle gjerne hatt i både pose og sekk…

Philips 65PUS9809

Svart som natten

Philips er tilbake med en ny toppmodell som nok en gang skal sette navnet deres på TV-kartet. Og for et svartnivå!

Philips 65PUS9809 byr på pangsterk kontrast og et kullsvart svartnivå slik en ekte bak-LED skjerm skal ha. Bildebehandlingen er meget avansert og får selv problematiske SD-opptak til å se overraskende bra ut.
Philips-skjermen mangler en del formatstøtte for 4K, og fargegjengivelsen er ikke 100% jevn. Dessuten er betraktningsvinkelen ganske snever.
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.