: 4K TV’er fra Samsung og LG

4K til folket

De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?
Annonse
Annonse
forfatter

4K formatet stammer opprinnelig fra kinoverdenen, og oppsto som et resultat av overgangen fra analog til digital kino. I dag er de fleste digitale kinosaler rundt om i verden utstyrt med fremviserutstyr som støtter 4K. Store, episke filmer som Avatar og Hobbiten produseres i 4K-standarden, mens mer lavbudsjett produksjoner benytter seg av 2K standarden.

4K UHD står for Ultra High Definition, og er et skjermformat som er definert til å ha minimum 3840 x 2160 pikslers oppløsning. En Ultra-HDTV er dermed i stand til å vise hele 8 millioner billedpunkter – fire ganger mer bildeinformasjon enn en vanlig Full HD TV (1920 x 1080)! Derav tilnavnet 4K.

Ultra-HD til hjemmebruk?
Kinobransjens omfavnelse av 4K har altså medført at mange nye filmer produseres i det ultra-høyoppløste formatet. Og sakte, men sikkert er teknikken i ferd med å gjøre sitt inntog også på forbrukermarkedet. Den internasjonale kringskastingsorganisasjonen ITU ble i fjor enige om den nye Ultra-HD standarden, som innbefatter oppløsninger fra 3840 x 2160 (4K) og helt opp til 7680 x 4320 (8K).

Teknikken må sees i sammenheng med større TV-skjermer og kinolerret, hvor dagens HD-standard har en begrensning. Når et Full HD-bilde blåses opp til 80-100 tommer eller mer, går det an å se synlige billedpunkter og rutemønster i bildet. Hensikten med 4K er å fjerne dette ”rutemønsteret”, og gi et skarpere, mer sømløst bilde med mer bildeinformasjon.

Mangel på innhold
Ultra-HD skjermene har så vidt begynt å komme på markedet, og de fleste store elektronikkprodusentene har lansert Ultra HD-kompatible modeller.

Enn så lenge er det imidlertid svært lite tilgjengelig videomateriale vi kan bruke til å se på disse skjermene.

Selv om Blu-ray i teorien har plass til filmer i Ultra-HD format, støtter ikke dagens BD-standard Ultra-HD per dags dato. Om så skulle skje, vil det kreve nye, oppgraderte Blu-ray spillere slik det gjorde med introduksjonen av 3D Blu-ray. Så er spørsmålet om vi forbrukere er klare til å bytte ut spillerne våre nok en gang, eller om den spinnende platas dager er talte?

En annen løsning kan komme i form av strømming- eller nedlastingsbaserte mediespillere. Det meste av dagens tilgjengelige Ultra-HD innhold leveres på harddisker, mens online strømming-tjenester som Netflix og HBO er i ferd med å bli mektige aktører i mediebildet. Flere innholdsleverandører, deriblant Sony, er i gang med å utvikle distribusjonsplattformer for Ultra-HD film via nettet. Den tradisjonelle kringskastingsbransjen lar imidlertid vente på seg, og har i mange tilfeller nok med å tilpasse seg vanlig HD.

Utviklingen skjer raskt
UHD/4K teknikken er ennå veldig ung og preges av rivende utvikling. Det knyttes for tiden en viss usikkerhet til hva det endelige UHD formatet vil bli. DigitalEurope, organisasjonen bak den opprinnelige  ”HD Ready”-logoen har for eksempel annonsert at kravene for å bruke deres UHD-logo vil være at TV-en har  HDMI 2.0, 4K oppløsning (3840 x 2160) med 60 fps (bilderammer per sekund). Det innebærer at stort sett alle av dagens Ultra HD TV-er kan bruke logoen så lenge de støtter den nye HDMI 2.0 standarden, hvilket kan kreve oppgraderinger for noen av dagens modeller. Panasonic ser ut til å være først på markedet med en TV som støtter HDMI 2.0 fra fabrikken. Sony har kunngjort at deres eksisterende 4K TV-er vil støtte HDMI 2.0 gjennom en firmwareoppgradering. Samsung på sin side sier de vil tilby en oppgraderingsboks til sine F9005 modeller når det blir aktuelt. Siste ord er imidlertid ikke sagt: Det kan på sikt bli aktuelt med en “True UHD” logo der lista legges enda høyere, blant annet med krav til økt fargerom (Rec 2020) som tar i bruk mulighetene til de nye OLED TV-ene.

Produkter i testen

Sammenligning

4K til folket

De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?

LG 55LA970W

Filmsjefen

Med ekte LED-baklys og innebygd lydplanke byr LG 55LA970W opp til tvekamp!

Samsung UE55F9005

Sylskarpt multitalent

Samsungs UHD 9 serie TV er en tøff - og oppgraderbar – utfordrer i 4K-markedet.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?
LG viser frem både små og store TV-er under CES 2021, men denne tar kaka.
TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.
LG har en rekke TV-nyheter på gang i år, deriblant et helt nytt OLED-panel!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.