TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

4K TV’er fra Samsung og LG

4K til folket

De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?

forfatter
Publisert 11.12.13 - 13:22
Produkter i testen
 • Sammenligning
 • LG 55LA970W
 • Samsung UE55F9005
 • 4K formatet stammer opprinnelig fra kinoverdenen, og oppsto som et resultat av overgangen fra analog til digital kino. I dag er de fleste digitale kinosaler rundt om i verden utstyrt med fremviserutstyr som støtter 4K. Store, episke filmer som Avatar og Hobbiten produseres i 4K-standarden, mens mer lavbudsjett produksjoner benytter seg av 2K standarden.

  4K UHD står for Ultra High Definition, og er et skjermformat som er definert til å ha minimum 3840 x 2160 pikslers oppløsning. En Ultra-HDTV er dermed i stand til å vise hele 8 millioner billedpunkter – fire ganger mer bildeinformasjon enn en vanlig Full HD TV (1920 x 1080)! Derav tilnavnet 4K.

  Ultra-HD til hjemmebruk?
  Kinobransjens omfavnelse av 4K har altså medført at mange nye filmer produseres i det ultra-høyoppløste formatet. Og sakte, men sikkert er teknikken i ferd med å gjøre sitt inntog også på forbrukermarkedet. Den internasjonale kringskastingsorganisasjonen ITU ble i fjor enige om den nye Ultra-HD standarden, som innbefatter oppløsninger fra 3840 x 2160 (4K) og helt opp til 7680 x 4320 (8K).

  Teknikken må sees i sammenheng med større TV-skjermer og kinolerret, hvor dagens HD-standard har en begrensning. Når et Full HD-bilde blåses opp til 80-100 tommer eller mer, går det an å se synlige billedpunkter og rutemønster i bildet. Hensikten med 4K er å fjerne dette ”rutemønsteret”, og gi et skarpere, mer sømløst bilde med mer bildeinformasjon.

  Mangel på innhold
  Ultra-HD skjermene har så vidt begynt å komme på markedet, og de fleste store elektronikkprodusentene har lansert Ultra HD-kompatible modeller.

  Enn så lenge er det imidlertid svært lite tilgjengelig videomateriale vi kan bruke til å se på disse skjermene.

  Selv om Blu-ray i teorien har plass til filmer i Ultra-HD format, støtter ikke dagens BD-standard Ultra-HD per dags dato. Om så skulle skje, vil det kreve nye, oppgraderte Blu-ray spillere slik det gjorde med introduksjonen av 3D Blu-ray. Så er spørsmålet om vi forbrukere er klare til å bytte ut spillerne våre nok en gang, eller om den spinnende platas dager er talte?

  En annen løsning kan komme i form av strømming- eller nedlastingsbaserte mediespillere. Det meste av dagens tilgjengelige Ultra-HD innhold leveres på harddisker, mens online strømming-tjenester som Netflix og HBO er i ferd med å bli mektige aktører i mediebildet. Flere innholdsleverandører, deriblant Sony, er i gang med å utvikle distribusjonsplattformer for Ultra-HD film via nettet. Den tradisjonelle kringskastingsbransjen lar imidlertid vente på seg, og har i mange tilfeller nok med å tilpasse seg vanlig HD.

  Utviklingen skjer raskt
  UHD/4K teknikken er ennå veldig ung og preges av rivende utvikling. Det knyttes for tiden en viss usikkerhet til hva det endelige UHD formatet vil bli. DigitalEurope, organisasjonen bak den opprinnelige  ”HD Ready”-logoen har for eksempel annonsert at kravene for å bruke deres UHD-logo vil være at TV-en har  HDMI 2.0, 4K oppløsning (3840 x 2160) med 60 fps (bilderammer per sekund). Det innebærer at stort sett alle av dagens Ultra HD TV-er kan bruke logoen så lenge de støtter den nye HDMI 2.0 standarden, hvilket kan kreve oppgraderinger for noen av dagens modeller. Panasonic ser ut til å være først på markedet med en TV som støtter HDMI 2.0 fra fabrikken. Sony har kunngjort at deres eksisterende 4K TV-er vil støtte HDMI 2.0 gjennom en firmwareoppgradering. Samsung på sin side sier de vil tilby en oppgraderingsboks til sine F9005 modeller når det blir aktuelt. Siste ord er imidlertid ikke sagt: Det kan på sikt bli aktuelt med en “True UHD” logo der lista legges enda høyere, blant annet med krav til økt fargerom (Rec 2020) som tar i bruk mulighetene til de nye OLED TV-ene.

  Produkter i testen

  Sammenligning

  4K til folket

  De koreanske kjempene Samsung og LG er begge endelig på markedet med hver sin Ultra-HD TV. Men hva er egentlig 4K/Ultra HD og hva betyr det for TV-hverdagen vår fremover?

  LG 55LA970W

  Filmsjefen

  Med ekte LED-baklys og innebygd lydplanke byr LG 55LA970W opp til tvekamp!

  Samsung UE55F9005

  Sylskarpt multitalent

  Samsungs UHD 9 serie TV er en tøff - og oppgraderbar – utfordrer i 4K-markedet.

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skulpturen er en luksus-TV Hvis du har en sterk estetisk sans - og vanvittig mange penger til å finansiere den - kan C Seed N1 gi deg en "usynlig" 165-tommer i stua.
  Vi tester Samsungs første OLED-TV Endelig har vi fått testet en av årets mest omdiskuterte og etterlengtede TV-er! Samsung S95B leverer svært imponerende bildekvalitet, men har også visse forbedringspunkter.
  Vi tester den nye 2022-modellen av The Frame Årets versjon av Samsung The Frame ser enda mer malerisk ut, takket være en mattere skjermoverflate. Den kan også snus på høykant!
  Nye QLED TV-er fra... Sharp? Sharp er tilbake i Norden og presenterer en ny Android TV-serie med QLED-teknologi og innebygd lyd fra Harman Kardon!
  TCL lanserer 98-tommer til rekordpris Drømmer du om ordentlig kino hjemme? TCL slår et slag for de virkelig store TV-skjermene med 98C735.
  LG avslører ny design-TV En potensiell utfordrer til Samsung The Frame?
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend