: Test av Samsung PS-50B855 og Panasonic TX-P50V10

Plasma-arvtagere

Med Pioneer ute av TV-bransjen for godt, er det opp til produsenter som Panasonic og Samsung å forsvare plasmaens ære og fortreffelighet. Men kan deres nye high-end modeller hamle opp med vår gamle favoritt fra Pioneer?

Lyd & Bilde mener

Meget skarpt bilde Slank og lekker design
Begrenset detaljnivå i mørke scener Tynn lyd
• 50” plasma, 1920 x 1080p
• 4 HDMI
• Medi@ 2.0
• Pris kr 23.000

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 24000 kr

Etter at Pioneer måtte kaste inn håndkleet og legge ned sin plasmaproduksjon, er det kun et fåtall produsenter igjen som fortsatt satser på plasmateknologien. I tillegg begynner LED-baserte TV-er å komme for fullt

Hvorfor plasma?
Så hvorfor skal man velge plasma i en tid hvor butikkhyllene flommer over av billige LCD-skjermer og dyre, men akk så lekre LED-skjermer? Svaret må ligge i bildekvaliteten. Fordelen med plasma kontra vanlig LCD er muligheten til å vise ekte svart, det vil si en helt slukket skjerm. Mens LCD-skjermen er avhengig av et lys bak LCD-matrisen kan fosforcellene i et plasmapanel tennes og slukkes individuelt. Pioneer brukte dette for alt det var verdt og oppnådde et enormt kontrastnivå, for ikke å snakke om det beste svartnivået verden hadde sett siden de beste bilderørs-apparatene.
Svartnivå og kontrast er altså en fordel, presis fargegjengivelse en annen. Plasmaskjermens egenskaper tillater en mye rikere og samtidig mer korrekt fargepalett enn LCD. Ulempen er lavere lysutbytte. Mens en plasma trives best i dempet belysning har LCD-skjermene større lysstyrke som igjen gir bedre kontrast i lyse omgivelser, for eksempel i et solfylt rom på dagtid.

Nye plasma-skjermer
Så lenge Pioneer regjerte var de det beste beviset på plasmateknologiens fortreffelighet. Nå er det altså opp til andre produsenter å bevare dette inntrykket. Panasonic og Samsung er blant dem som bygger videre på plasmateknologiens styrker, og i tillegg forsøker å luke ut noen av svakhetene. Panasonics NeoPDP paneler kan by på lavere strømforbruk og høyere lysstyrke enn det man har sett tidligere, mens Samsung (foruten bildekvaliteten) jobber med å få selve skjermen så slank og lekker som mulig. En ting er sikkert, om plasma skal holde det gående mot de nye LED-skjermene nytter det ikke med halvblasse bilder i en klumpete innpakning!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Den nye plasmakongen?

Panasonics nye 50-tommer med NeoPDP-panel er en skjerm vi har høye forventninger til. Kan TX-P50V10 være en verdig tronarving til tittelen ”Verdens beste plasma”?

Lyd & Bilde mener

Naturtro fargegjengivelse Bra lysstyrke Glatte bevegelser
Svartnivået kunne vært enda bedre Noe lysinnslipp
 • 50” plasma, 1920 x 1080p
 • 4 HDMI
 • Viera Cast
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 24000 kr

Panasonic er nå den eneste TV-produsenten som satser beinhardt på plasma i størrelser fra 42 tommer og oppover.  På tross av skjerpede miljøkrav og tøffere konkurranse fra moderne LED-teknologi har den japanske produsenten holdt det gående. Nytt av året er NeoPDP panelene som gir både økt lysstyrke og lavere strømforbruk (men ikke nødvendigvis samtidig). Utseendet er kanskje mer tradisjonelt, men når det gjelder finesser og bildebehandling har 50V10 mye til felles med toppmodellene i Z-serien. Og det skulle jo bare mangle siden dette tross alt er Panasonics dyreste 50-tommer, i nøyaktig samme prissegment hvor Pioneer hittil har regjert. Panasonic-skjermen er utstyrt med 4 HDMI-innganger og lar deg fjernstyre andre komponenter, slik som en Blu-ray spiller, via HDMI-kabelen. Apparatet er også utstyrt med Panasonics Viera CAST funksjonalitet som gir deg tilgang til bilder og video du har lagret på datamaskinen din, eller du kan laste ned nyheter og annet interaktivt innhold via internett. Det eneste du trenger å gjøre er å koble Panasonic-skjermen til (det trådløse) nettverket ditt.

Brukervennlig
Panasonic har alltid vært kjent for god brukervennlighet, og dette apparatet er ikke noe unntak. Alt fra fjernkontroll til menysystem er tydelig, lettlest og enkelt å bli fortrolig med. Når det gjelder bildeinnstillinger har Panasonic tidligere vært nokså tilbakeholdne, men her ser vi en forbedring på 50V10. I tillegg til flere nye bildemodus er det også flere avanserte innstillingsmuligheter som entusiastene vil sette pris på, blant annet egen grunnfargejustering. Alle nivåinnstillinger har nå fått tallverdier. Endelig får man si. Men fortsatt må man foreta justeringer mens menyen dekker 80% av bildet – så det gjenstår ennå litt før vi kan gi Panasonic en sekser i brukervennlighet.

Bildekvalitet
Panasonic jobber alltid med å få bildekvaliteten så god som mulig fra fabrikk, slik at man skal slippe å måtte gjøre egne innstillinger. Med TX-P50V10 har de gått et skritt lenger, med et såkalt THX-modus. Denne innstillingen (som vi først så på toppmodellen TX-P54Z11) slår av alle unødvendige bildekretser, og er forhåndskalibrert etter standarden fra godkjenningsorganet THX (Lucasfilm).

Resultatet er et bilde som er skarpere og ser mer naturlig ut enn Panasonics tradisjonelle ”Cinema” modus, og med tett på perfekt justerte farger allerede fra fabrikken. Dybden og nyanseringen i fargene er formidabel, og gjør at intense og fargefylte filmer som ”Watchmen” fremstår i et nytt lys.
I tillegg til super fargegjengivelse har TX-P50V10 rikelig med lys å varte opp med. Lysstyrken er selvsagt ikke helt på LCD-nivå, men om man betrakter Samsung, Panasonic og Pioneer i dagslys er det merkbart mer ”smell” i bildet fra Panasonic når skjermene står i dynamisk bildemodus.

Panasonic bruker i motsetning til Pioneer og Samsung ikke noe filter foran skjermen, og trekker derfor til seg mer lys fra omgivelsene. Dette resulterer i en litt grå skjermoverflate som minner litt om en gammel bilderør-TV, og gjør at man får lite inntrykk av svartnivå ved TV-titting i dagslys. Likevel – takket være den gode lysstyrken opplever vi at den totale kontrasten er klart godkjent selv om dagen.

Når lyset slukkes blir det andre boller. Bare så det er sagt med en gang, så er ikke gjengivelsen av svart helt på Pioneer-nivå. TX-P50V10 har imidlertid meget god detaljgjengivelse i mørke partier, som gjør at de mørke bakgatene i ”Watchmen” får en større dybde og realisme over seg. Her er den klart bedre enn utfordreren fra Samsung, men 50V10 har også en klart bedre og enda mer nyansert fargegjengivelse enn den koreanske konkurrenten.

Superglatt bilde
Panasonics ess i ermet i forhold til den gamle Pioneer-referansen er utvilsomt den oppdaterte bildebehandlingen. Mens Pioneer konsentrerte seg om best mulig bildekvalitet fra plasmapanelet har Panasonic tilført mye kunnskap fra LCD-divisjonen sin for å oppnå en plasma med enda glattere bevegelser. Plasmapanelets raske responstid skaper mindre behov for bevegelseskompensering enn en LCD-skjerm. Men i 50V10 sitt tilfelle får man det beste fra to verdener – hurtig respons og fullstendig glatte bevegelser. Disse egenskapene gjør 50V10 til en fremragende skjerm til sport og naturprogrammer, eller TV-serier der kameraet beveger seg raskt.

Lydkvalitet
Panasonic har også inkludert gode høyttalere i denne modellen, som gir en merkbart fyldigere lyd enn den tynne gjengivelsen fra Samsung-skjermen. Kanskje fordi Panasonic-skjermen har bedre plass til høyttalere? 50V10 gjør en klart bedre jobb på alt fra actionfilmer til musikkprogrammer, men den fortjener naturligvis et separat musikkanlegg når du skal se på Blu-ray.

Konklusjon
Er Panasonic TX-P50V10 et fullgodt nytt alternativ til Pioneers populære modeller? Vi mener det. Panasonic-skjermen har riktignok ikke helt det ekstreme svartnivået som gjorde Pioneer-plasmaen verdenskjent, men forskjellen er ikke stor , og TX-P50V10 har i tillegg flere nye funksjoner som faktisk kan gjøre den mer attraktiv som allround-skjerm enn den gamle konkurrenten. Panasonic TX-P50V10 er rett og slett den nye plasmakongen!

Designplasma

Samsung er kanskje best kjent for sine designorienterte LCD-skjermer, som lenge har vært blant de mest populære på det skandinaviske markedet. Det var blant annet disse skjermene som gjorde livet tøft for Pioneer etter hvert. I år har de også hatt stor suksess med sine LED-skjermer (eller LCD med LED sidelys som det egentlig er) i lekker og syltynn innpakning. Nå har Samsung overført den samme formelen til sine plasmaskjermer.

Med unntak av Panasonics Z-serie med separat TV-tuner er B855 den hittil tynneste plasmaskjermen vi har hatt på testbenken, og kun få millimeter tykkere enn Samsungs egne LED-skjermer. Plasmaen veier litt mer enn sin LED-motpart, men du kan likevel dra nytte av Samsungs eget veggfeste som gjør at skjermen henger svært tett på veggen. Dette underlettes også av sidemonterte kontakter som er lett tilgjengelige.

Slank men velutstyrt
I likhet med Samsungs LED-skjermer har plasmamodellen rikelig med finesser og innganger på tross av kompakte mål.  4 HDMI-innganger er blitt standard i denne prisklassen, men er nok til å dekke de fleste sitt behov. B855 har også Samsungs Medi@ 2.0 pakke som gjør at skjermen kan streame innhold over et nettverk og koble seg til internett. Fjernkontrollen som styrer det hele er en skikkelig ”murstein”, men den har store og tydelige knapper og er lett å bli fortrolig med.

Bildekvalitet
Som en ekte plasmaskjerm kan B855 vise til bilder med svært sterke og nyanserte farger, med et litt mer naturlig preg over fargene enn det en typisk LCD-skjerm presterer. Likevel er det stykke igjen til fargegjengivelsen til Pioneer PDP-LX5090, som fortsatt er vår referanse når det gjelder nyanserte og naturtro farger. Men Samsung er ikke langt unna, og har heller ingen problemer med fargestikk eller overdreven fargemetning når man velger det nøytrale ”Film” bildemoduset. Samsung har, i likhet med hva Pioneer, lagt et belegg over skjermen som hindrer lysinnslipp, og gjør bildet svartere under TV-titting i dagslys. Dette gir også en litt speilaktig effekt i dagslys, men sørger også for at kontrasten oppleves bedre i lyse omgivelser. B855 har et svartnivå som er veldig mørkt på det mørkeste, men detaljene i svart er ikke det beste vi har sett. Bildet har en tendens til å gro igjen litt, og de mange mørke scenene i superheltfilmen ”Watchmen” mister litt av dybden. Selve svartnivået er ikke langt unna Pioneer-nivå, men den gamle referansen er fortsatt bedre på å grave frem detaljer i de mørke partiene.

Det kanskje mest imponerende ved Samsung-skjermen er hvor skarpt og støyfritt bildet er. Enten du ser på Blu-ray eller digitale TV-sendinger er det et svært klart og tydelig opptegnet bilde man blir presentert for.  Samsung har også lagt inn 100Hz bildebehandling, som hjelper til med å glatte ut bevegelsene i bildet, og bidrar til et litt stødigere ”fokus”. Dette er finesser man ikke finner helt maken til på Pioneers gamle traver, og Samsungen har absolutt et fortrinn når det kommer til sportssendinger så vel som naturprogrammer med hurtige kamerapanoreringer. Heldigvis kan denne funksjonen også slås av, i tilfelle man vil se film med ”kinoflikkeret” i behold.

Lydkvalitet
Lyden fra Samsung-skjermen er dessverre ikke mye å skryte av. Her er det snakk om nokså spinkel lyd uten nevneverdig bass, og det er også sparsomt med lydstyrke av det som kommer ut av den slanke skjermen. Her er det nærmest påkrevd med et separat lydanlegg for få noe særlig utbytte av film og annen TV-moro. Men her finnes det flere gode alternativer i Samsungs eget sortiment (se for eksempel testen av Samsung Blu-ray anlegg i denne utgaven)

Konklusjon
Samsung har ikke vært mest kjent for sine plasmaskjermer tidligere, men B855 fortjener absolutt oppmerksomhet fra de som ønsker seg en slank og stilig plasmaskjerm. De som vurderer en Samsung LED-TV, men har mindre behov for ekstrem lysstyrke, kan faktisk få større utbytte med denne plasmamodellen på film og TV-serier. Helt i klasse med den gamle Pioneer-plasmaen er Samsung B855 ikke, men den er nær nok til at vi gir den en klar anbefaling.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Den mest kompakte mobilen i iPhone 12-serien er også den billigste. Faktisk er iPhone 12 mini litt av en genistrek.
  Ring Alarm Security Kit er et fremragende komplett alarmsystem til hjemmet som er enkelt å komme i gang med.
  Sennheisers støydempende PXC 550 har fått nytt liv under danske EPOS. Det fulle navnet er EPOS Sennheiser Adapt 660, hvor enda bedre talelyd er den største forskjellen.
  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.