Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-P50V10

Den nye plasmakongen?

Panasonics nye 50-tommer med NeoPDP-panel er en skjerm vi har høye forventninger til. Kan TX-P50V10 være en verdig tronarving til tittelen ”Verdens beste plasma”?

Skrevet av / 15.10.09 - 22:00
Panasonic TX-P50V10
Marius Siste artikler:
Marius

Panasonic er nå den eneste TV-produsenten som satser beinhardt på plasma i størrelser fra 42 tommer og oppover.  På tross av skjerpede miljøkrav og tøffere konkurranse fra moderne LED-teknologi har den japanske produsenten holdt det gående. Nytt av året er NeoPDP panelene som gir både økt lysstyrke og lavere strømforbruk (men ikke nødvendigvis samtidig). Utseendet er kanskje mer tradisjonelt, men når det gjelder finesser og bildebehandling har 50V10 mye til felles med toppmodellene i Z-serien. Og det skulle jo bare mangle siden dette tross alt er Panasonics dyreste 50-tommer, i nøyaktig samme prissegment hvor Pioneer hittil har regjert. Panasonic-skjermen er utstyrt med 4 HDMI-innganger og lar deg fjernstyre andre komponenter, slik som en Blu-ray spiller, via HDMI-kabelen. Apparatet er også utstyrt med Panasonics Viera CAST funksjonalitet som gir deg tilgang til bilder og video du har lagret på datamaskinen din, eller du kan laste ned nyheter og annet interaktivt innhold via internett. Det eneste du trenger å gjøre er å koble Panasonic-skjermen til (det trådløse) nettverket ditt.

Brukervennlig
Panasonic har alltid vært kjent for god brukervennlighet, og dette apparatet er ikke noe unntak. Alt fra fjernkontroll til menysystem er tydelig, lettlest og enkelt å bli fortrolig med. Når det gjelder bildeinnstillinger har Panasonic tidligere vært nokså tilbakeholdne, men her ser vi en forbedring på 50V10. I tillegg til flere nye bildemodus er det også flere avanserte innstillingsmuligheter som entusiastene vil sette pris på, blant annet egen grunnfargejustering. Alle nivåinnstillinger har nå fått tallverdier. Endelig får man si. Men fortsatt må man foreta justeringer mens menyen dekker 80% av bildet – så det gjenstår ennå litt før vi kan gi Panasonic en sekser i brukervennlighet.

Bildekvalitet
Panasonic jobber alltid med å få bildekvaliteten så god som mulig fra fabrikk, slik at man skal slippe å måtte gjøre egne innstillinger. Med TX-P50V10 har de gått et skritt lenger, med et såkalt THX-modus. Denne innstillingen (som vi først så på toppmodellen TX-P54Z11) slår av alle unødvendige bildekretser, og er forhåndskalibrert etter standarden fra godkjenningsorganet THX (Lucasfilm).

Resultatet er et bilde som er skarpere og ser mer naturlig ut enn Panasonics tradisjonelle ”Cinema” modus, og med tett på perfekt justerte farger allerede fra fabrikken. Dybden og nyanseringen i fargene er formidabel, og gjør at intense og fargefylte filmer som ”Watchmen” fremstår i et nytt lys.
I tillegg til super fargegjengivelse har TX-P50V10 rikelig med lys å varte opp med. Lysstyrken er selvsagt ikke helt på LCD-nivå, men om man betrakter Samsung, Panasonic og Pioneer i dagslys er det merkbart mer ”smell” i bildet fra Panasonic når skjermene står i dynamisk bildemodus.

Panasonic bruker i motsetning til Pioneer og Samsung ikke noe filter foran skjermen, og trekker derfor til seg mer lys fra omgivelsene. Dette resulterer i en litt grå skjermoverflate som minner litt om en gammel bilderør-TV, og gjør at man får lite inntrykk av svartnivå ved TV-titting i dagslys. Likevel – takket være den gode lysstyrken opplever vi at den totale kontrasten er klart godkjent selv om dagen.

Når lyset slukkes blir det andre boller. Bare så det er sagt med en gang, så er ikke gjengivelsen av svart helt på Pioneer-nivå. TX-P50V10 har imidlertid meget god detaljgjengivelse i mørke partier, som gjør at de mørke bakgatene i ”Watchmen” får en større dybde og realisme over seg. Her er den klart bedre enn utfordreren fra Samsung, men 50V10 har også en klart bedre og enda mer nyansert fargegjengivelse enn den koreanske konkurrenten.

Superglatt bilde
Panasonics ess i ermet i forhold til den gamle Pioneer-referansen er utvilsomt den oppdaterte bildebehandlingen. Mens Pioneer konsentrerte seg om best mulig bildekvalitet fra plasmapanelet har Panasonic tilført mye kunnskap fra LCD-divisjonen sin for å oppnå en plasma med enda glattere bevegelser. Plasmapanelets raske responstid skaper mindre behov for bevegelseskompensering enn en LCD-skjerm. Men i 50V10 sitt tilfelle får man det beste fra to verdener – hurtig respons og fullstendig glatte bevegelser. Disse egenskapene gjør 50V10 til en fremragende skjerm til sport og naturprogrammer, eller TV-serier der kameraet beveger seg raskt.

Lydkvalitet
Panasonic har også inkludert gode høyttalere i denne modellen, som gir en merkbart fyldigere lyd enn den tynne gjengivelsen fra Samsung-skjermen. Kanskje fordi Panasonic-skjermen har bedre plass til høyttalere? 50V10 gjør en klart bedre jobb på alt fra actionfilmer til musikkprogrammer, men den fortjener naturligvis et separat musikkanlegg når du skal se på Blu-ray.

Konklusjon
Er Panasonic TX-P50V10 et fullgodt nytt alternativ til Pioneers populære modeller? Vi mener det. Panasonic-skjermen har riktignok ikke helt det ekstreme svartnivået som gjorde Pioneer-plasmaen verdenskjent, men forskjellen er ikke stor , og TX-P50V10 har i tillegg flere nye funksjoner som faktisk kan gjøre den mer attraktiv som allround-skjerm enn den gamle konkurrenten. Panasonic TX-P50V10 er rett og slett den nye plasmakongen!

Lyd & Bilde mener

Naturtro fargegjengivelse Bra lysstyrke Glatte bevegelser Svartnivået kunne vært enda bedre Noe lysinnslipp

Også i denne testen:

Test av Samsung PS-50B855 og Panasonic TX-P50V10

Samsung PS-50B855

Designplasma

Samsungs plasmaskjermer har tidligere havnet litt i skyggen av den koreanske gigantens egne LCD-skjermer, men med den nye 855-serien har de tatt et sprang i riktig retning.

Meget skarpt bilde Slank og lekker design
Begrenset detaljnivå i mørke scener Tynn lyd
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top