Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Test av de nyeste musikkmobilene

Rett i øret

Mobiltelefoner og digitale musikkspillere er oftere og oftere en og samme enhet. Hva er viktig å se etter, og ikke minst: hvilke er de beste?

Skrevet av / 19.12.09 - 23:00
Test av de nyeste musikkmobilene
Marius Siste artikler:
Marius

Produkter i denne test

Når riktig mobiltelefon skal velges, er det ikke alltid like lett. Det finnes svært få telefoner som kombinerer flere funksjoner på en god måte. Ser vi på telefoner innen to kategorier, bli dette problemet åpenbart. Musikkmobiler og fotomobiler er en kombinasjon som sjelden kommer samtidig. Stort sett må du enten velge om du vil ha en telefon som spesialiserer seg innen musikk, eller en telefon med et kamera i toppklassen. Du må med andre ord bestemme deg for hva som er det viktigste, og velge deretter. Vi skal se nærmere på de aller nyeste musikkmobilene. Fordelen med disse er et selv om de ikke er spesialiserte fotomobiler, så er de fleste av dem i stand til å ta mer enn gode nok bilder. Disse mobilene tar bilder fra 3,2 megapiksler og oppover. Med andre ord mer enn godt nok til normal bruk.

Musikkmobil?
Hva er det som kjennetegner en dedikert musikkmobil? De aller fleste mobiltelefoner kan uten problemer spille musikk, men de dedikerte musikktelefonene har det lille ekstra du trenger. Stort sett vil du se denne typen tilpassing med en gang du slår på telefonen. Brukergrensesnittet er tilpasset en verden sentrert rundt musikk. Det skal være enkelt å håndtere avspillig og i mange tilfeller kjøp av musikk på denne typen telefoner. Brukergrensesnittet er også sentrert rundt sentrale ting som spillelister, kategorier og effektive søk etter musikk. Med andre ord skal det være enkelt å håndtere et musikkbibliotek av litt størrelse.

Et annet sentralt element i en musikkmobil er hodetelefonene som følger med. Mange av de dedikerte telefonene leveres nå med hodetelefoner som faktisk er ganske gode. Sony Ericsson Aino er et godt eksempel på dette. Apples iPhone er et utmerket eksempel på det motsatte. Dette viser at tilkoblingen er viktig. Å kunne benytte en helt standard 3,5 mm jackplugg er noe å legge vekt på i denne typen telefoner. Dette lar deg nemlig skifte til et annet sett uten å måtte bekymre deg for om de vil passe eller ikke. Det som er viktig å huske på, er at du må ha hodetelefoner som også er utstyrt med mikrofon hvis du ønsker å kunne snakke i telefonen uten altfor mye trøbbel. Dette skal vi se nærmere på senere.

Lyd og hastighet
Er du en spesielt kresen bruker, kan det lønne seg å kikke etter hva slags lydteknologi som benyttes i telefonen. Mange av musikkmobilene samarbeider med produsenter som har lyd som sin spesialitet. Merker som Dolby og Clear Audio er navn som går igjen. Selv om dette i seg selv ikke garanterer god lyd, er det i det minste en indikator på hvor fokuset ligger. Husk imidlertid at den beste dommeren i slike tilfeller er dine egne ører.   

En annen viktig ting å huske på er datahastigheten som telefonen tilbyr. Skal du kjøpe musikk over nettet nytter det ikke med bare edge. Får å laste ned et helt album uten å kjede seg fordervet i prosessen bør telefonen ha 3G som minimum. Aller helst bør den også støtte wi-fi og gjerne også HSPA eller turbo 3G, som mange kaller det.
For deg som vil ha stort utvalg uten nødvendigvis å eie musikken selv, er tjenester som Spotify eller Wimp noe å se etter når telefonen skal kjøpes.

Dedikert
At en telefon er dedikert til musikk betyr mer enn bare lyden. Vi har vært inne på brukergrensesnittet og hvor viktig dette er for å få en god musikkopplevelse. I tillegg kommer også dedikerte musikktaster både på selve telefonen og på hodetelefonene. Hvis de dedikerte musikktasten sitter på hodetelefonene, så sjekk at et eventuelt annet sett med hodetelefoner emulerer det originale og kan erstatte dette fullt ut.

Et siste lite råd er minne. Skal du få plass til et minimumsutvalg av musikk må telefonen ha et minne av litt størrelse. Noe særlig mindre enn 4 GB er etter vår mening lite hensiktsmessig. Aller helst bør du enda lenger opp i kapasitet hvis du vil ha en samling av musikk som ikke trenger å skiftes ut for ofte. Husk til slutt å sjekke at telefonen din støtter dataløsningen din og musikkprogrammet du bruker.

De beste akkurat nå
Mobiltelefoner slippes på samlebånd. Det går nesten ikke en uke uten at det slippes en ny modell. De dedikerte musikkmobilene kommer ikke like ofte, men det er slett ikke uvanlig at de store produsentene slipper opp mot ti modeller i året. Det kan med andre ord være et slit å holde seg oppdatert. Vi har sett på fem avanserte modeller som har kommet på markedet.

Produkter i denne test

Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino

Siste skrik fra Sony Ericsson. Aino er i førsterekke en mediemobil, ikke en rendyrket musikkmobil.

Les hele testen

Samsung I890 Omnia HD

Samsung I890 Omnia HD

Dette er en mediemobil som på samme måte som LG burde tiltrekke seg filmfantaster. I tillegg er den en meget god musikkspiller.

Les hele testen

LG BL40

LG BL40

Årets mest merkelig utseende telefon. Betegnelsen er her gitt i beste mening. Med et format på 21:9 er det ikke rart at det vekker en smule oppsikt.

Les hele testen

Apple iPhone 3GS

Apple iPhone 3GS

De fleste har vel fått med seg det meste om Apples iPhone, uansett modell. Vi skal her bare kommentere musikkdelen av telefonen. Vi kan begynne med det ytre først.

Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top