: Test av Abrahamsen V6.0 og Hegel HD10 D/A konvertere

Musikalsk High-end fra PC-en

Ekte high-end-lyd fra pc-en har lenge vært en selvmotsigelse. Møt mytedrepere!

Stadig flere bruker datamaskinen som lydkilde i stereoanlegget. Et stort bibliotek av digitale musikkfiler lagret på harddisken gjør at musikksamlingen er tilgjengelig med bare et par tastetrykk. Man kan enkelt sette opp spillelister med favorittmusikken sin for fest eller en romantisk kveld.

Dårlig lyd
Det som legger en demper på nytelsen, er lydkvaliteten. Det er hovedsakelig to grunner til dårlig lyd fra pc-en. Den åpenbare er kraftig komprimerte musikkfiler av typen MP3 og liknende. Men den som mange kanskje ikke tenker så mye på, men som kanskje er enda viktigere, er at nesten alle datamaskiner har et forrykende dårlig lydkort, som grumser til musikksignalet og sper i en god del støy. Selv fra ukomprimerte lydfiler vil lyden aldri bli i nærheten av den til de billigste CD-­spillerne.

Løsningen
Hi-fi-produsentene tar nå affære. Løsningen er en digitalkonverter (DAC) med USB-inngang, som problemfritt ”håndhilser” på pc-ens eller Macens USB-utgang. Datamaskinens innebygde lydkort kobles ut, og det digitale lydsignalet sendes gjennom USB-kabelen og dekodes i digitalkonverteren.

USB og jitter
Utfordringen er at USB-protokollen har mye såkalt jitterstøy (tidsfeil i datasignalet), som er spesielt ugunstig når man spiller av lyd i sanntid. Dårlige strømsløyfer i datamaskinen, noe spesielt laptoper lider av, skaper elektrisk støy som følger videre gjennom USB-kabelen. Om ikke dette er viet omtanke i konstruksjonen av digitalkonverteren, vil man lett høre dette når laptopen er koblet til strøm, mens støyen forsvinner når den går på batteri.

To high-end-konstruktører
Abrahamsen og Hegel er begge seriøse high-end-konstruktører fra Norge, og de overlater sjelden noe til tilfeldighetene. Med sine nye digitalkonvertere har de adressert utfordringene på hver sin måte. Til tross for nøyaktig samme antall inn- og utganger, inkludert hver sin fullbalanserte stereo XLR-utgang, er prisen ganske forskjellig. 4000 kroner for Abrahamsen-konverteren og 8000 kroner for Hegel sin. Vi er derfor meget spent på forskjellene mellom disse to produktene.

Foruten USB-inngang har begge konverterne to koaksiale og en optisk inngang, og de har både ubalansert RCA og balansert XLR ut. Digitalinngangene gjør at man i tillegg til å kunne få en lydmessig oppgradering av CD-spilleren, også kan nyte høykvalitetslyd fra kule produkter som Logitech Squeezebox, Sonos’ trådløse musikksystem, eller hva med Apple AirPort Express, som gir trådløs lyd rett fra iPod eller iPhone? En lydmessig oppgradering av slike produkter kan bidra til en ganske kul tilværelse.

Produkter i testen

Abrahamsen V6.0

Inngangsbilletten til high-end

Abrahamsen har med V6.0 laget en digitalkonverter som løfter musikkopplevelsene fra både pc og CD-spiller.

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll

Hegel HD10

Når digitalt blir organisk

Hegels nye digitalkonverter setter musikken i høysetet, mens den forviser all støy ned i den bunnløse avgrunn.

Super oppløsning Ekstrem dynamikk High-end-lyd fra laptop
Ikke fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

HBO puster nytt liv i en av tidenes mest populære TV-serier.
Ettar at HBO avsluttet sin flaggskipserie, Game of Thrones, har seertallene virkelig fått seg et skudd for baugen.
HBO har nå annonsert skuespillerne til andresesongen av Fremvandrerne (Beforeigners), og vi drar kjensel på en gammel kjenning fra Game of Thrones.
Netflix slipper nå traileren til den kommende seriemorder-serien Night Stalker.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.