TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

: Test av Abrahamsen V6.0 og Hegel HD10 D/A konvertere

Musikalsk High-end fra PC-en

Ekte high-end-lyd fra pc-en har lenge vært en selvmotsigelse. Møt mytedrepere!

Stadig flere bruker datamaskinen som lydkilde i stereoanlegget. Et stort bibliotek av digitale musikkfiler lagret på harddisken gjør at musikksamlingen er tilgjengelig med bare et par tastetrykk. Man kan enkelt sette opp spillelister med favorittmusikken sin for fest eller en romantisk kveld.

Dårlig lyd
Det som legger en demper på nytelsen, er lydkvaliteten. Det er hovedsakelig to grunner til dårlig lyd fra pc-en. Den åpenbare er kraftig komprimerte musikkfiler av typen MP3 og liknende. Men den som mange kanskje ikke tenker så mye på, men som kanskje er enda viktigere, er at nesten alle datamaskiner har et forrykende dårlig lydkort, som grumser til musikksignalet og sper i en god del støy. Selv fra ukomprimerte lydfiler vil lyden aldri bli i nærheten av den til de billigste CD-­spillerne.

Løsningen
Hi-fi-produsentene tar nå affære. Løsningen er en digitalkonverter (DAC) med USB-inngang, som problemfritt ”håndhilser” på pc-ens eller Macens USB-utgang. Datamaskinens innebygde lydkort kobles ut, og det digitale lydsignalet sendes gjennom USB-kabelen og dekodes i digitalkonverteren.

USB og jitter
Utfordringen er at USB-protokollen har mye såkalt jitterstøy (tidsfeil i datasignalet), som er spesielt ugunstig når man spiller av lyd i sanntid. Dårlige strømsløyfer i datamaskinen, noe spesielt laptoper lider av, skaper elektrisk støy som følger videre gjennom USB-kabelen. Om ikke dette er viet omtanke i konstruksjonen av digitalkonverteren, vil man lett høre dette når laptopen er koblet til strøm, mens støyen forsvinner når den går på batteri.

To high-end-konstruktører
Abrahamsen og Hegel er begge seriøse high-end-konstruktører fra Norge, og de overlater sjelden noe til tilfeldighetene. Med sine nye digitalkonvertere har de adressert utfordringene på hver sin måte. Til tross for nøyaktig samme antall inn- og utganger, inkludert hver sin fullbalanserte stereo XLR-utgang, er prisen ganske forskjellig. 4000 kroner for Abrahamsen-konverteren og 8000 kroner for Hegel sin. Vi er derfor meget spent på forskjellene mellom disse to produktene.

Foruten USB-inngang har begge konverterne to koaksiale og en optisk inngang, og de har både ubalansert RCA og balansert XLR ut. Digitalinngangene gjør at man i tillegg til å kunne få en lydmessig oppgradering av CD-spilleren, også kan nyte høykvalitetslyd fra kule produkter som Logitech Squeezebox, Sonos’ trådløse musikksystem, eller hva med Apple AirPort Express, som gir trådløs lyd rett fra iPod eller iPhone? En lydmessig oppgradering av slike produkter kan bidra til en ganske kul tilværelse.

Produkter i testen

Abrahamsen V6.0

Inngangsbilletten til high-end

Abrahamsen har med V6.0 laget en digitalkonverter som løfter musikkopplevelsene fra både pc og CD-spiller.

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll

Hegel HD10

Når digitalt blir organisk

Hegels nye digitalkonverter setter musikken i høysetet, mens den forviser all støy ned i den bunnløse avgrunn.

Super oppløsning Ekstrem dynamikk High-end-lyd fra laptop
Ikke fjernkontroll

Legg igjen en kommentar

 

Marius


Siste artikler: