: Hegel HD10

Når digitalt blir organisk

Hegels nye digitalkonverter setter musikken i høysetet, mens den forviser all støy ned i den bunnløse avgrunn.

Når det kommer til å lage en god digitalkonverter er Hegel opptatt av å redusere to ting, nemlig støy og jitter.
Hegel har fått tak i en SPDIF-chip av aller siste slag, nemlig Asahi Kasei AK4115, og HD10 skal visstnok være det første produktet i verden med denne. Dette er en 24-bit/192 kHz-chip med historisk lavt jitternivå. Etter denne sitter ytterligere to jitter-reduksjonstrinn i signalveien.

Med USB er jitter et relativt stort problem, derfor konverterer HD10 USB-signalet først til vanlig SPDIF, slik at det digitale lydsignalet deretter kan jitterkorrigeres på samme måte som om det skulle kommet gjennom den optiske inngangen eller en de koaksiale.

Hegel påstår å ha fått støygulvet helt ned til minus 140 dB. For å oppnå dette må balanserte XLR-kabler brukes mellom konverteren og forsterkeren.

Lydkvaliteten
Med CD-spilleren Rotel RCD-1520 (kr 8300) koblet til koaksinngangen gir HD10 et vanvittig lydmessig løft, selv med den ubalanserte RCA-utgangen, sammenliknet med CD-spillerens innebygde DAC. Med balansert XLR blir det enda tydeligere.

Bakgrunnen i lydbildet forsvinner innover, samtidig som instrumentene kommer lenger ut. Og når vi snakker dynamikk, snarere enn at musikken låter kraftigere, er det stort sett stillere – inntil det plutselig braker løs under kraftige utblåsninger. Som på Tchaikovskijs ”Svanesjøen”, under de heftigste fortissimo-partiene med tubaer, baryton, valthorn, kontrabasser og celloer som blåses og gnukkes for fulle mugger. Disse partiene kommer så sterkt ut, samtidig som man lett kan rette fokus mot de luftige fiolinene i bakgrunnen, at det nesten er ufattelig at denne konverteren ikke koster mer!

Koblet til Hegels egen CD-spiller CDP4A mkII er HD10 i undertegnedes ører et tydelig løft fra spillerens innebygde konverter. Det kan være at CD-spilleren på egen hånd er et lite hakk tydeligere i overtonene, men det kan like gjerne være fordi HD10 har lavere forvrengning og dermed ikke gjør så mye ut av seg. Det som er helt klart, er at HD10 har større kontraster mellom sterkt og svakt, det er mer fundament i bassen, og lydbildet er mer storvokst med større rom rundt hvert instrument. Og dette er områder hvor CD-spilleren er sterk i seg selv.

Jeg kan ikke huske å ha hørt så god lyd fra noen ekstern digitalkonverter – i hvert fall ikke i nærheten av denne prisklassen – og da med produkter fra både Stello og Benchmark relativt ferskt i minne.

Med laptopen koblet til USB og med mitt bibliotek med ukomprimerte musikkfiler, er det meget hyggelig å konstatere at lydkvaliteten ikke er veldig degradert i forhold til CD-spilleren. Lydbildet er en anelse mørkere, altså det er litt mer dempet i overtonene. Det er heller ikke fullt så åpent og storvokst, men sjelen i musikken er vel bevart. Med komprimerte MP3-filer av relativt høy kvalitet (192–320 kbps) er det også mye å glede seg over. Og selv med pc-ens strømforsyning koblet til veggen er det så å si støyfritt.

Konklusjon
Hegel H10 er en usedvanlig god digitalkonverter. Koblet med balansert XLR til forsterkeren løfter den lydkvaliteten hos selv high-end-CD-spillere. Lydbildet er så organisk og dynamisk, og instrumentene kommer så ytterst nyansert frem, at det minner mer om lydkvaliteten fra et halvtommes analogt spolebånd tatt opp og avspilt med høyeste hastighet, enn at lyden kommer fra et digitalt medium.

Det er dessuten bare å konstatere at high-end-lyd fra laptop faktisk er mulig, for denne lyden er helt på høyde med hva man kan forvente av selv en meget god CD-spiller. Her har konkurrentene virkelig noe å frykte.

Også i denne testen:

Abrahamsen V6.0

Inngangsbilletten til high-end

Abrahamsen har med V6.0 laget en digitalkonverter som løfter musikkopplevelsene fra både pc og CD-spiller.

Stor lyd God pondus
RCA ut låter litt tamt Ikke fjernkontroll
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den er ikke sprek, den lader tregt og kjører ikke langt om gangen. Men Mazda MX-30 har et lydanlegg som mange vil misunne den.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!