Search
Generic filters

Test av 5 integrerte stereoforsterkere

Test av 5 integrerte stereoforsterkere

Fra sval bris til full storm

En skikkelig forsterker kan blåse nytt liv i høyttalerne og få dem til å blomstre i full prakt. Her er fem forsterkere i toppklassen som vil overraske noen og enhver.

Lyd & Bilde mener

Masse kraft Romkorreksjon
Mangler raffinement Litt ”treg”
• 2 x 150 W
• 9 innganger
• 1 XLR, 2 x optisk / 2 x koaks • Digital inn
• 19,6 kg
• Pris: 15 995 kr
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 15995 kr

Det er lett å tenke at den beste veien å gå når stereoanlegget skal oppgraderes, er å skifte ut høyttalerne. Tross alt er det disse som setter den endelige signaturen på lydbildet. Men høyttalerne i seg selv er tyste som døden før man kobler til forsterkerkraft. Og en forsterker tilfører definitivt lydbildet en hel del. Det hender at selv vi blir overrasket over hvor forskjellig et høyttalerpar kan låte med ulike forsterkere koblet til. Noen forsterkere er kraftige og gjør at man kan spille meget høyt, men uten den oppløsningen man forventer når man skal lytte til akustiske instrumenter. Andre forsterkere har musikaliteten og raffinementet, men egner seg ikke spesielt godt til å drive store høyttalere på grunn av manglende kraft.

For å få i både pose og sekk, altså en forsterker kraftig nok til å flytte rumpa opp av sofaen og ut på dansegulvet, samtidig som den er musikalsk nok til å gi Mozart lyst til å stå opp fra graven og traktere flygelet igjen, må man bla opp en del penger. Ti tusen kroner er en magisk grense for den som virkelig er ute etter de gode opplevelsene i mange år framover. Vi vet av erfaring at selv om man finner gullfunn til 5000 kroner, vil en forsterker til den prisen ha enten mindre kraft eller dårligere raffinement – eller begge deler, hvilket går utover den totale musikkopplevelsen. Fra 10 000 kroner begynner ting å bli så sammensveiset at totalopplevelsen kan bli utrolig bra, og en slik forsterker kan dessuten forsvare et langt høyere høyttalerbudsjett. Men selv her er det en del kompromisser, så vi tar for oss fem ulike forsterkere fra denne prisen helt opp til det dobbelte – 20 000 kroner – i søken etter en forsterker som er så komplett som mulig, men uten at man skal være nødt til å pantsette huset.

Kandidatene
Den rimeligste forsterkeren er i dette tilfellet fra NAD. C375BEE er blant produsentens mest påkostete integrerte forsterkere. Med plenty av kraft tar den sikte på å blåse deg ut av sofaen, men uten å miste fokus på det viktigste – musikken.

Electrocompaniet Prelude PI-2 testet vi i L&B nr. 8 2007. Da ble vi så begeistret av dens lydkvalitet, at vi nå omsider vil finne ut hvordan den står seg i en breddetest.

Harman/Kardon HK 990 er den tyngste og største forsterkeren i testen. Spesielt med denne er diverse digitalinnganger og dessuten romkorreksjon, så høyttalerne skal oppføre seg optimalt i ethvert rom.

Engelske Naim er en seriøs, men spesiell konstruktør. De sverger fremdeles til DIN-kabler, som var en vanlig hi-fi-standard i Europa frem til 80-tallet, men som siden ble erstattet av RCA (phono). Den nye NAIT XS er intet unntak i så måte, selv om den også har RCA-innganger og dermed kan pares med en hvilken som helst lydkilde.

Rega Elicit er både produsentens og denne testens dyreste forsterker. Den slanke og lekre forsterkeren er en nyutvikling av produsentens aller første forsterker fra 1990.

annonse
annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Produkter i testen

NAD C375BEE

Pris: 9998 kr
Kraft! Dynamikk Kompleks klang
Til prisen, fint lite!
 data-srcset

NAIM NAIT XS

Pris: 13990 kr
Dynamikk Oppløsning Gigantisk lydbilde
Ingenting

Electrocompaniet Prelude PI-2

Pris: 15990 kr
Fyldig og god bass Ganske stor lyd
Kunne vært mer finslipt i diskanten

Harman/Kardon HK 990

Pris: 15995 kr
Masse kraft Romkorreksjon
Mangler raffinement Litt ”treg”

Rega Elicit

Pris: 19000 kr
Låter fint og raffinert
Mangler spenst Dyr
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Test av 5 integrerte stereoforsterkere

   data-srcset

  Adrenalin-kick for hodetelefoner

  Hvis du ikke er helt fornøyd med lyden fra hodetelefonene, kan det hende du trenger en bedre forsterker.

   data-srcset

  Ellevilt festlig forsterker

  Den hybride forsterkeren er 30 kilo med reinspikka moro, men er ikke helt uten finesser.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforsterker knuser konkurrentene

  Naim Supernait 3 er definitivt et av de virkelig gode forsterkerkjøpene til under 100.000 kroner. Den har alt – bortsett fra digitale innganger.

   data-srcset

  Sublim japansk lydkunst

  Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

   data-srcset

  Den er ikke stor, men har full kontroll!

  OPPDATERT MED VIDEO: H120 er en glimrende liten forsterker, som gjør nesten alt riktig. Den har egentlig bare ett (luksus)problem.

  Marantz PM7000N

  Alt-i-ett-forsterker for kresne ører

  Marantz PM7000N er en alt-i-ett-forsterker med alt du trenger av strømming og innganger. Multirom støttes også, alt du trenger er høyttalere.

   data-srcset

  Muskuløs multikunstner

  Trenger du en kraftig forsterker med DAC og mange innganger, finner du svaret her.