Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Yamaha RX-V767

Yamaha RX-V767

Lyd & Bilde mener
Kraft og kontroll Sømløs surroundlyd Velutstyrt 6 HDMI-innganger
Mangler litt detaljer
Spesifikasjoner
  • 6 x HDMI 1.4 inn, 2 x HDMI ut
  • 3D-støtte / lydreturkanal
  • 7 x 95W
  • 8 ohm, 2 kanal drevet
  • YPAO romkorreksjon
  • Alle HD-lydformater

Med den nye RX-V767 har Yamaha jobbet videre med utseendet etter forgjengeren RX-V765, som for første gang hadde fått et friskt og moderne utseende etter en hel del generasjoner med trauste bokser og oransje tegnruter. Nå har tiden kommet for et mer elegant utseende og hvitt lys i displayet.

Utstyr og brukervennlighet
Yamaha stiller med eneste receiver med platespillerinngang, da av typen MM.SCENE-funksjon gjør at man kan gruppere en hel del operasjoner i én knapp. Trykk en knapp, og receiveren slår seg på, går til riktig inngang og riktig lydmodus, etter hva du har du har valgt til den respektive operasjonen.Yamaha bruker sin egenutviklete høyttalerkorreksjon kalt YPAO. Produsenten har også sin egen måte å vinne ut ”høydekanaler” fra lydbildet på, som de hevder er bedre og mer avansert enn Dolby Pro Logic IIz. I likhet med Pioneer har også Yamaha virtuelle høydekanaler, som fungerer selv om du har koblet til ekstra bakkanaler (7.1). Nytt på årets modeller er dessuten at DSP-funksjonene fungerer med HD-lydformatene DTS HD Master Audio, Dolby TrueHD og multikanals PCM. I likhet med Pioneer har også Yamaha mulighet for blåtannoverføring av komprimert musikk fra mobiltelefonen. Dette er riktignok tilleggsutstyr. Alternativt er iPod/iPhone-krybbe også tilgjengelig.

Yamaha har den mest appellerende og oversiktlige oppsettmenyen blant alle receiverne i testen. Fin grafikk og mye informasjon som kommer frem når man blar, selv uten å trykke ”enter” hver gang man vil vite hva noe gjør. Automatisk høyttalerkalibrering og romkorreksjon går helautomatisk og relativt fort. Her sjekkes både polaritet, avstand, lydnivå og frekvensrespons. ”Pure Direct”-modus omfatter nå også surroundlyd fra HDMI, tidligere gjaldt det kun stereo. Det skal også nevnes at dette er den eneste receiveren i testen med multikanals forforsterkerutgang. Vi hadde litt trøbbel med å aktivere lydreturkanalen. Kanalen må aktiveres, så også HDMI Control, og det er ikke intuitivt nok til å finne ut på egenhånd for de fleste av oss.

Lydkvaliteten
Musikk i stereo låter rundt og behagelig, og selv ved høyt lydnivå blir det ikke skarpt og ubehagelig. Yamaha har en ganske fet bassrespons. Receiveren kan spille nesten like høyt som Onkyo. RX-V767 er riktignok litt rundere i klangen, og det mangler litt attakk i perkusjonen. Bakgrunnen i lydbildet er litt mattere. Men Yamaha er kraftigere enn Pioneer og Sony, og vi er alle glade i kraftoverskudd. Det litt mattere lydbildet høres også med ”Ole Bull Violin Concertos” på Blu-ray. Fiolinene er ikke så skinnende og luftige, og det er litt mindre rom mellom hvert instrument. Dynamikken er ikke like fremhevet som hos Onkyo. Med ”Avatar” på Blu-ray imponerer derimot Yamaha med en meget sammenhengende surroundlyd, bedre enn Onkyo og på høyde med Pioneer. Lydbildet er dessuten mer klangkomplekst enn med Sony. Det er rundere og mer behagelig. Heller ikke med HD-lyd fra film er lydbildet så kontrastfullt som hos Onkyo, så det er klart at de to receiverne har hver sine fordeler. Det kan argumenteres at høydekanalene til Yamaha fungerer bedre enn Dolby Pro Logic IIz, vi føler at det er litt større og mer åpent, og at ”høydeinformasjonen”, som jo slett ikke foreligger i lydsporet, blir mer troverdig.

Konklusjon
Lydreturkanalen var litt vrien å aktivere, men det gikk etter å ha lest bruksanvisningen. Musikk i stereo gjengis med god kraft, og selv ved høyt lydnivå blir det aldri skarpt. Det er likevel ikke fullt så åpent og oppløst som Onkyo og Pioneer. På film i surround briljerer Yamaha med mer sømløs surroundlyd. Og skulle du trenge å etterjustere, får du gjort dette i menyen uten at lyden forsvinner. Yamaha RX-V767 er en superb receiver, som stiller meget sterkt i et beinhardt felt.

Annonse

Oppsummering
Er 3D-receiverne virkelig nødvendige?
Det er klart det er en fordel å kunne sende et 3D-signal gjennom receiveren. Men hvis du allerede har en god receiver, trenger du ikke selge den du har.
For å få ekte 3D-opplevelser i stua trenger du en 3D-TV og en 3D-Blu-ray-spiller. Disse kobles sammen, og ved hjelp av et spesielt par briller får du 3D-bilder. Problemet er når du skal ha hjemmekinolyd i tillegg. Det går nemlig ikke an å sende et 3D-bildesignal gjennom en gammeldags receiver. Fordi både lyd og bilde går igjennom den samme HDMI-kabelen som receiveren trenger for å dekode HD-lyden på, vil produsentene nå at du skal kjøpe en receiver som klarer denne jobben.

Løsningen for en eldre receiver er imidlertid enkel. Kjøp en 3D-Blu-ray-spiller med to HDMI-utganger. En sendes til TV-en og en egen til receiveren. Da får du både 3D-bilde og HD-lyd. Sjekk da at spilleren har to slike utganger, ikke alle har dette. Alternativt kan du kjøpe en HDMI 1.4-svitsjer, men det kan fort bli dyrt.

Annonse

Har du imidlertid ingen receiver fra før, eller du av andre grunner er på utkikk etter en ny, gjør du lurt i å kjøpe en receiver med HDMI 1.4. Det gjør 3D-opplevelsene lettere tilgjengelig.

Etter å ha testet de fire første i sin prisklasse på markedet, kan vi konstatere at du får like god lyd for pengene med de nye receivrene som med de gamle. Du betaler altså ikke mer for HDMI 1.4. Lydkvaliteten er like god for prisen nå som i fjor.

Bare én vinner
Alle de fire receiverne i testen er gode. Sony STR-DN1010 har litt billigere utførelse enn de øvrige, og den låter ikke fullt så bra, men til gjengjeld er den meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerte rett opp av esken på vårt eksemplar. Du kan nok muligens også finne denne en god del billigere på nettet enn den anbefalte utsalgsprisen, det er i hvert fall våre erfaringer med Sony. Pioneer VSX-920 er receiveren med flest morsomme finesser, som for eksempel iPod-fjernkontrollstyring og ”Virtual Height Speaker”. Den mangler dog lydreturkanal. Dens lydkvalitet er utmerket, med en klar og naturlig klanggjengivelse. Den korrigerer også for subwooferen og integrerer denne meget godt i lydbildet.

Vinnerplassen står mellom Yamaha RX-V767 og Onkyo TX-SR608. Det blir meget vanskelig. På en side er Onkyo bedre i stereo, med litt mer kraft og bedre oppløsning i lydbildet. På den andre har Yamaha et forsprang i surround. Derfor er det svært vrient å kåre en vinner blant disse to særdeles gode receiverne. Begge fortjener 6-er’n. Men oppgraderingsmuligheter med ekstra effektforsterkning kan være viktig for mange, skulle man ønske mer kraft siden. Bare Yamaha-receiveren har multikanals forforsterkerutgang. Den har også litt flere kule funksjoner enn Onkyo TX-SR608. Derfor blir Yamaha vinneren i denne testen.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Onkyo TX-SR608

Oppløst kruttønne

Onkyo TX-SR608 bygger på forgjengeren, og har HDMI 1.4 som eneste nyhet. Men om den er like bra, har konkurrentene noe å frykte.

Kraft og kontroll Oppløsning 6 HDMI-innganger
Litt simpel meny

Pioneer VSX-920

Harmonert og velutstyrt

Pioneer VSX-920 har mange tilkoblingsmuligheter, og låter utsøkt både i stereo og surround.

God lyd Funksjoner 6 HDMI-innganger
Mangler litt kraft Ikke lydreturkanal

Sony STR-DN1010

Lett å bruke - lett å feste

Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.

Brukervennlighet Klar lyd
Mangler litt oppløsning og kontroll
forfatter
Av

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.