Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Pioneer VSX-920

Harmonert og velutstyrt

Pioneer VSX-920 har mange tilkoblingsmuligheter, og låter utsøkt både i stereo og surround.

Skrevet av / 12.09.10 - 01:00
Pioneer VSX-920
Marius Siste artikler:
Marius

VSX-920 er mer enn en liten oppgradering av sin forgjenger VSX-919. Forsterkertrinnene er bygget opp igjen fra grunnen av, denne gangen med diskrete forsterkertrinn til alle kanaler hvor forgjengeren kun hadde diskret oppbygning til frontkanalene mens de øvrige forsterkertrinnene delte samme ”forsterkerpakke”.

Utstyr og brukervennlighet
Foruten HDMI 1.4 har receiveren fått en kul gratisapplikasjon til nedlasting som lar din iPhone eller iPod Touch styre den. Den kan alternativt styres over nettverk via en PC. iPhone-tilkobling til USB-inngangen følger med i pakken, og inngangen støtter dessuten avspilling av ulike lydformater fra minnepinne eller harddisk. Om du ønsker, kan du kjøpe en blåtannmottaker for å overføre musikk fra mobiltelefonen direkte til receiveren. Dette er dessuten den eneste receiveren i testen med internettradio, som gir tilgang på flere tusen radiostasjoner, mange med bedre lydkvalitet enn DAB-radio.

Foruten å støtte Dolby ProLogic IIz som lar deg koble til et par ekstra høyttalere i høyden, har Pioneer-receiveren såkalt Virtual Height Speaker. Denne matrisen forsøker å psykoakustisk skape en høydedimensjon uten at det fysisk finnes høydehøyttalere.Vær oppmerksom på at VSX-920 ikke har lydreturkanal (ARC). Romkorreksjonen til Pioneer er avansert, og den regner ut stående lydbølger og faseproblematikk i rom og høyttalere, så vel som avstander, lydnivåer og klangkarakter.

Den mangler multikanals forforsterkerutgang, så man får ikke koblet til ekstra effektforsterker eller aktive høyttalere. Receiveren er relativt enkel i bruk, og Virtual Height Speaker viser seg å fungere såpass bra at vi velger å la den være aktivert i surround. Fjernkontrollapplikasjonen til iPod er morsom i bruk, men slett ikke nødvendig.Romkorreksjonen tar sin tid, men så blir resultatet også bra. Når ”Pure Direct” er aktivert i stereo, overstyres likevel ikke høyttalerkalibreringen. Vi skifter derfor til et tomt minne, hvor ingen romkorreksjon er lagret.

Lydkvalitet
Musikken til elektropop-jenta Lucy Swann gjengis med en dyp og kontrollert bass, samtidig som stemmen til Lucy kommer meget klart frem. Rytmene på ”To Juggle” er tunge, men receiveren holder dem i tømmene. Og perkusjonen er nyansert og ryddig. VSX-920 har en mer organisk og naturlig måte å gjengi musikken på enn Sony-receiveren. Receiveren er kraftig nok, selv om vi kunne tenke oss enda litt mer muskelkraft. Onkyo og Yamaha har begge litt mer kraft å rutte med. Med HD-lyd fra ”Avatar” digger vi straks hvordan fasen sitter som støpt mellom front- og bakkanalene – dette er psykoakustisk dessert av gourmetklasse! Ettersom receiveren korrigerer også for klangkarakteren til subwooferen, oppleves bassen som litt slankere enn når suben er ukorrigert. Samtidig integreres bassen mye bedre i lydbildet, og om du synes det blir litt tamt, er det bare å skru opp lydnivået på subwooferen noen decibel. Bassen er her mer balansert og åpen enn med de andre receiverne. ”Virtual Height Speakers” gjør dessuten at lydbildet oppleves enda litt større og komplett. Det er ikke det samme som å ha fysiske høyttalere i taket, men det hjelper litt på opplevelsen.

Konklusjon
Pioneer VSX-920 er en receiver med kule funksjoner, som å bruke iPhone/iPod som fjernkontroll, nettverkstilkobling, og den er den eneste i testen med USB-inngang som støtter MP3-avspilling fra minnepinne og lyd fra iPod/iPhone. Den er også den eneste med internettradio. ”Virtual Height Speaker” gir dessuten enda litt mer romfølelse fra høyttalerne, selv om det ikke finnes høydehøyttalere tilkoblet. Musikk i stereo er meget klart gjengitt, med kontrollert og dyp bass. Lyden er rett og slett meget bra, men vi savner litt mer kraft. Det samme gjelder for lyd i surround. Her skilter Pioneer med en meget faseriktig gjengivelse av bakkanalene, slik at lydbildet blir meget omsluttende. Receiveren korrigerer klangkarakteren i subwooferen, slik at den blir mer integrert. En flott receiver, men som mangler lydreturkanal (ARC).

Lyd & Bilde mener

God lyd Funksjoner 6 HDMI-innganger Mangler litt kraft Ikke lydreturkanal

Også i denne testen:

Test av 4 3D-receivere

Yamaha RX-V767

Yamaha RX-V767

Kraft og kontroll Sømløs surroundlyd Velutstyrt 6 HDMI-innganger
Mangler litt detaljer
Les hele testen

Onkyo TX-SR608

Oppløst kruttønne

Onkyo TX-SR608 bygger på forgjengeren, og har HDMI 1.4 som eneste nyhet. Men om den er like bra, har konkurrentene noe å frykte.

Kraft og kontroll Oppløsning 6 HDMI-innganger
Litt simpel meny
Les hele testen

Sony STR-DN1010

Lett å bruke - lett å feste

Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.

Brukervennlighet Klar lyd
Mangler litt oppløsning og kontroll
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Scroll to Top