BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

: Test av 3 trådløse HDMI-ekstendere

HD uten en tråd

Videosendere har eksistert en god stund, og nå kommer endelig utgaver som takler Full-HD med forbedret radioteknologi og digital kryptering. Vi har testet 3 trådløse HDMI sendere.

Lyd & Bilde mener

Enkel i bruk 4 HD-kilder Rask kildevalg med fjernkontroll
Rekkevidde Ingen AV/RGB mulighet
• SYVIO HWE0401
• Støtter HDMI 1.3
• Frekvenser: Autorange
mellom 4.9 – 5.9GHz
• Støtter 1080p i 24/30 Hz og 1080i i 60Hz
• Chipset: Amimon
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 3900 kr

Folk har stadig flere tv-apparater i huset og det kan være en utfordring å besørge for tv-signaler til alle apparetene. Ikke minst i HD verdenen. Man må som oftest prioritere, og apparatet i stuen er gjerne den som ekviperes med HD-mottaker og Bluray spiller. Men nå kommer de første trådløse videosenderne som kan sende signaler fra HD-kildene til andre tv-er i huset på en enkel og grei måte!

Hvorfor trådløst?
Når undertegna planla denne artikkelen meldte det seg raskt noen grunnleggende spørsmål. Hvorfor trenger vi egentlig trådløs HD, og hva må den kunne yte for å måle seg med vanlig kabel forbindelse? For vi vet av erfaring at når man akter å slippe løs innhold over luften, kommer hele Hollywood hurven og stikker kjepper i hjulene… Her må radiolinken gi full HDCP kompatibilitet (kopibeskyttelse) og fungere som om det var en kablet forbindelse.

Det å henge tv-en på veggen er ikke noe grunn til å vurdere trådløst HDMI. Tv-en må ha strøm likevel. Med mindre man har vært så forutseende at man har lagt opp en stikkontakt bak tv-en på veggen, kan man like godt dra med seg en HDMI kabel i samme slengen. Billigere er det også, og begge kan skjules i en egnet kabelkanal. Men når avstandene blir slik at det ikke lenger er praktisk med fast kabel, er trådløst en glimrende løsning.

Hva bør den kunne? 
Skal man først gå til innkjøp av en videosender, kan det være greit at den tar med seg så mange kilder som mulig. 2 HDMI-er bør være minstekravet. Men har den bare 1 så kan man bruke en moderne receiver til å veksle mellom ulike HDMI kilder. Vi mener det holder med HDMI versjon 1.2 siden nyere versjoner har lite betydning for bildegjengivelsen. Scart, komponent og kompositt vil gjøre det mulig å koble til det aller meste av det man ellers måtte ha i AV-benken. Komponent fungerer dessuten med HD opp til 1080i oppløsing, men ikke Full-HD som HDMI.

Det er også sterkt ønskelig å kunne styre boksene man overfører signalene fra, slå av og på HD-mottaker, navigere i menysystemet på Bluray filmer, osv. Dette kan gjøres dersom videosenderne har såkalt ”remote extender” mulighet, eller ”fjernkontroll forlenger” som ville være den norske oversettelsen. Sender og mottakeren finnes. Ved å plusse på IR-sendere og mottakere, så er dette en realitet! Andre funksjoner som LAN-overførings mulighet som et alternativ til trådløs er bra hvis rekkevidden ikke helt stekker til.

Hvordan teste?
Vi gjorde oss også noen tanker om hvordan vi ville teste et slikt produkt, og landet på en ”yter i praksis” -løsning. Vi velger å se bort fra oppgitte rekkevidder og eventuelle sendestyrker. En Bluray spiller duger som testkilde, og ved å flytte den stadig lengre unna mottakeren ville vi få et godt bilde av hvordan de yter i praksis. I vanlige norske hjem er det gjerne flere etasjer, og noe av vitsen må være å kunne nå kjeller- eller loftstua med godt resultat. Siden radiobølger brukes til overføringen vil de med høye overføringsfrekvens ha bedre gjennomtrengningsevne i problembygninger med armert betong. Stabilitet er selvfølgelig den aller viktigste egenskapen vi ser på. Det hjelper ikke med allverdens tilkoblinger og finesser hvis bildet hakker og stopper opp!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Itrio HD-W100W

Itrio påstår å være verdens minste FullHD videosender. Itrio imponerer med sine tilkoblingsmuligheter. 2 HDMI, analog PC inngang og scartkontakt gjør at man kan overføre alle sine nye og gamle kilder til tv nummer 2. Og det geniale er at itrio omformer signalene tilkoblet senderen til den utgangen man har valgt på mottakeren. For eksempel har man koblet til en PC på senderen, kan man se PC-bildet på tv-en via HDMI utgangen. Genialt! Lydkilden kan også velges uavhengig på samme måte. Skifte mellom kildene tar ca 15 sekunder, og dette skyldes kryptering av trafikken og en hel del protokollmessige prosedyrer (HDCP) som skal godkjennes før innholdet kan sendes over luften. Men itrio har enda mer, og bry også på fjernkontroll-forlenger funksjonalitet. Denne er litt begrenset siden man ikke har en egen løs IR-mottakerdiode på mottakerdelen. Man må da kunne fysisk se fronten for at det skal virke. IR-senderen på sendeenheten har også kun én utstrålingsdiode slik at det kan være vanskelig å nå flere kilder samtidig. Andre har løst dette bedre ved å ha flere dioder på samme ledning.

Vanvittig rekkevidde!
Rekkevidden er oppgitt til hele 40 meter, noe som er mulig siden itrio bruker n-standarden for trådløs nettverk med MIMO teknologi som forbedrer stabiliteten. Vi klarte ikke å drepe signalet i vårt testhus, og selv med 2 vegger og en etasje imellom, spilte ”Layer cake” filmen klokkerent på plasmaen i stua. Ikke en feil å se i bildet! Skulle man likevel oppleve rekkevidde problemer har itrio også innebygd LAN mulighet. Ved å trekke en nettverkskabel mellom sender og mottaker vil man kunne sende stabilt over lengre avstander. 

Konklusjon
Med den absolutt beste rekkevidden og flest innganger og muligheter har vi ingen problemer med å utrope itrio til testens suverene vinner. Prisen er også svært hyggelig i forhold til mange andre på markedet. Brukervennligheten er på topp når den i tillegg kan omforme lyd og bildesignaler etter hvilke inn og utganger man har valgt. Man kan også velge mellom trådløs eller LAN overføring. Genialt produkt for de med ulike kilder!

 

Konklusjon:

Skal man kun sende signaler fra sin eksisterende HDTV mottaker til en annen tv er kan det faktisk være billigere å installere en tilleggs tv-mottaker. TV-selskapene tilbyr slike bokser og et programkort for en rimelig penge. Det vil gi bedre fleksibilitet ved at man kan se på begge tv-ene og velge kanaler uavhengig. Men har man en loft- eller kjellerstue, og ønsker å distribuere flere kilder til den tv-en, kan en HD-sender være løsningen.

Flere utgifter…
Det første vi merket oss i denne testen er mangelen på ”loopthrough” -funksjonalitet (gjennomsløyfing) på alle senderenhetene. Det betyr at man må investere i kostbare splittere for hver kilde man skal koble til senderen hvis man fortsatt skal ha tv nummer 1 innkoblet. I tillegg kommer flere HDMI kabler, behov for flere stikkontakter osv osv… Et alternativ vil kunne være å bruke en moderne hjemmekino receiver til å veksle mellom de ulike kildene. De har som oftest 2 HDMI utganger, som vil løse splitter problematikken. Ulempen er selvsagt at receiveren må stå på for å gjøre denne jobben…

Ulik funksjonalitet
Prisen hadde merkelig nok ingenting med funksjonaliteten på de ulike produktene, og det var faktisk en av de rimeligste i testen som hadde flest tilkoblinger og best brukervennlighet. Syvio og Altona er begge først og fremst HD-forflyttere. Syvio hadde den beste fjernkontroll forlengeren, der 3 IR-sendere kunne plasseres slik at de dekker flere kilder effektivt. Atlona har IR-mulighet, men dette koster ekstra. Itrio leverer dette med, men med kun 1 IR-sender, så står det ikke i stil til de mange inngangene den kan brukes med. Løsningen vil være å skaffe en ledning lik Syvio sin som har samme kontakt. Funksjonen der itrio lar en velge kilde og utgangsformat uavhengig er utrolig brukervennlig, og drar kraftig opp brukervennligheten.

Klar vinner
Så fort testenhetene lå på bordet og ble oppkoblet var egentlig aldri noen tvil om hvem som komme til å vinne denne testen. Med så gode tilkoblingsmuligheter, vanvittig rekkevidde, og glimrende brukervennlighet er itrio vår suverene vinner. Den har alt vi må ha på et slikt produkt, og med både trådløs og LAN overføring, er man sikret gode resultater. Med en prislapp på hyggelige kr 4900 blir denne vanskelig å slå!

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Atlona AT-WHD200

I likhet med modellen fra Syvio registrerer vi 2 HDMI innganger og komponentmulighet. Det er klart at HWD200 først og fremst er myntet på å flytte HD-innhold. Den vil imidlertid fungere med alle vanlige videoformater fra 480i og oppover slik at man kan teoretisk også bruke denne med en DVD-opptaker med HDMI utgang. Men uten kompositt eller RGB mulighet på denne modellen har man eliminert muligheten for en rekke eldre kilder som DVD spillere digitale TV-mottakere.

Rimelig design
Atlona har dessverre viket fra sine typiske metallkabinetter i proffverdenen og valgt en langt rimeligere plastløsning for innkapsling av sender og mottaker. Den virker ikke fullt så billig som Syvio, men vi blir litt mistenksom. Atlona har faktisk en fjernkontroll-forlenger mulighet, men disse er utrolig nok ekstrautstyr som ikke følger med! Mottakeren som monteres i nærheten av tv nummer 2 har heller ikke nøkkelhullsspor under slik at den ikke kan henges på veggen, skjult bak tv-en. Ventilasjonen av kabinettet skjer kun via slissene i bunnen, så husk for guds skyld å montere på de selvklebende bena slik at elektronikken får kjøling. Radiodelen i sender/mottaker er av god kvalitet, og vi opplevde ikke noe nevneverdige problemer. Atlona lover 10 meters rekkevidde med fri sikt, og selv med en lettvegg eller to i veien klarer den fint 5-6 meter. Den auto-detekterer også inngangene slik at den aktive kilden alltid velges. Det er bra siden man ikke har noen knapper eller fjernkontroll for å velge inngang manuelt! Man må da huske å slå av de kildene man ikke skal se på.

Konklusjon
Prisen er litt vel stiv for denne modellen fra Atlona, og vi ser ikke helt hvor man kan forsvare den i forhold til de rimeligere modellene i testen. Den mangler også manuell mulighet og støtte for analoge kilder i tillegg til at fjernkontroll-forlenger ledningene er ekstrautstyr. Inn og utganger er noe spesielt plassert på siden av kabinettene, noe som gir mer rotete tilkobling av kabler enn om de hadde vært på baksiden. Gode overføringsprestasjoner redder den fra avgrunnen, men dyrt er ikke alltid best…

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Syvio HWE0401

Det er en enkel sak å koble til tv nummer 2 til mottakeren. Senderen plasseres i nærheten av kildene, men det ble fort klart at man trenger noe mer for å komme i mål… Uten mulighet for å gjennomsløyfe signalet må man faktisk kjøpe en HDMI splitter for at tv nummer 1 fortsatt skal ha signaler fra kilden. Hvorfor i alle dager er ikke dette bygget inn i senderen? For enkelhetens skyld ble kilden koblet kun til senderen, og vi kommer tilbake til problemstillingen hvorfor i konklusjonen.

Syvio har innebygd fjernkontrollforlenger, noe som gjør det lekende lett å styre alle kildene tilkoblet senderen. En IR-mottaker fanger opp signalene fra fjernkontrollene og de kraftige IR-senderne (3 stk) plasseres slik at signalene når frem til de ulike boksene. Man kan da ta med seg fjernkontrollene til tv nummer 2 og styre det hele derfra.

Kvalitetsinntrykk
Rent byggmessig virker Syvio billig. Lett og hul plast gir den en utpreget Tupperware-følelse. Bilde­gjengivelsen er imidlertid upåklagelig, og Syvio har den egenskapen at den automatisk velger den beste frekvensen for signaloverføringen. Syvio klarte å holde stabile signaler innenfor den oppgitte rekkevidde på 10 meter som enkelt dekket hele huset i vårt tilfelle. Heller ikke etasjeskiller bød på de store problemene.

Med den enkle fjernkontrollen kan man enkelt skifte mellom 4 kilder, hvorav 2 HDMI og 2 komponent. Sistnevnte vil da kun gi 1080i, og kan med fordel brukes der man komponent utgang for å frigjøre HDMI inngangene for FullHD kildene. En rekke HDTV-mottakere har komponentmulighet, og disse trenger ikke FullHD oppløsning.

Konklusjon
Det virker litt billig, men Syvio HWE0401 presterer meget tilfredsstillende. Den kraftige IR senderen gjør det mulig å styre flere kilder. Med den tilhørende fjernkontrollen er det mulig å slå av og på både senderen og mottakeren, og man kan enkelt veksle mellom 4 kilder. En enkel og brukervennlig HD-sender som gjør jobben, men mangler mulighet for lavoppløste analoge kilder og analog PC (VGA).

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Marius


Siste artikler:

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!