Ideen bak H2 er førsteklasses stereoinnspillinger hvor man vil, så lenge man holder seg over vannflaten. Den huser hele fire mikrofoner, ett stereopar foran og ett bak, for å kunne ta opp i ulike modi som hvert gir forskjellig stereoperspektiv. Ved å aktivere begge parene kan opptakeren dessuten ta opp i surround. Enten i fire kanaler som to separate stereospor, eller sammenslått i ett stereospor som kan dekodes ved hjelp av for eksempel Dolby Pro Logic II.
Opptakeren er testens største og mest klumpete, mye for å få plass til de fire mikrofonene. Utformingen minner mye om den til en stormembranmikrofon fra 70–80-tallet, og det må være lov å si at denne opptakeren er ganske stygg.
Funksjonene er derimot mange, blant annet har den innebygget metronom, for å holde takten når man spiller inn. Man kan velge blant mange ulike lydkvaliteter, fra meget lavoppløst MP3 opp til 96 kHz/24-bit ukomprimert HD-lyd (wav). Det medfølgende SD-kortet på 512 MB gir ikke mye opptakstid, men opptakeren støtter kort med høyere kapasitet. I bruksanvisningen står det at maks er 4 GB, men vi har prøvd med 16 GB, som også funker fint.
Alternativt kan opptakeren i studiosammenheng fungere som en mikrofon ved å koble den til pc med USB. Ta opp med pc-ens opptaksprogram i stedet. Opptakeren kan i denne sammenheng også fungere som et lydkort. Koble til hodetelefoner eller et stereoanlegg fra opptakerens hodetelefonutgang, så sendes pc-ens lyd gjennom opptakeren.
Zoom H2 får strøm fra to AA-batterier, som gir fire timer med opptak. Når man er ute i felten er det godt å kunne skifte ut batteriene, uten å være avhengig av å lade opp.
Opptakeren i bruk
Zoom-opptakeren smetter ikke akkurat elegant ned i brystlomma, da den er nokså klumpete. Men det tar den igjen med muligheter. Velg mellom høy, middels og lav mikrofonfølsomhet, og finjuster deretter. Det er også enkelt å velge mellom ulike mikrofonkarakteristikker. Foruten de innebygde mikrofonene kan man koble til en ekstern mikrofon med minijack.
Lydkvaliteten hos Zoom-opptakeren er merkbart bedre enn den til Yamaha. I studioopptak briljerer den med en kjappere og langt mer balansert bass, og den reagerer bedre på plutselige skifter i lydvolum (transienter). Dessuten har den en mye bedre oppløsning oppover i toneregisteret. Resultatet er at luftige kvinnestemmer fanges med en mye bedre overtonestruktur. Stereoperspektivet i vanlig modus (front) låter meget korrekt og naturlig, med god separasjon mellom instrumentene. Hele frekvensområdet fra bass til diskant er meget naturtro, noe som gjør opptakeren egnet til å ta opp nær sagt hvilket som helst instrument. Vi tar likevel et forbehold når det kommer til trommeopptak, for til det blir den litt tilbakeholden. Det mangler litt attakk i trommerytmene, spesielt i mellombassområdet. Basstromma blir litt snill.
Ellers er opptakeren meget god å ha når man skal fange opp omgivelser utendørs. Et perfekt tilbehør til videokameraet, da den fanger opp lyd fra natur og by på en svært overbevisende måte. Spesielt i surround-modus, da skiller den eksepsjonelt godt mellom alt som skjer. En moderne klassiker som neppe vil gå av moten med det første.
Også i denne testen:
Olympus LS-10
Elegant og profesjonell
Fra Olympus kommer LS-10. En hendig opptaker med god kapasitet, høy oppløsning – og glimrende lyd.
Yamaha Pocketrak 2G
Liten og lett
Yamaha har med sin Pocketrak 2G satset på å gjøre den ultraportabel, ved å få vekt og størrelse mest mulig ned.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned (Mest å spare)
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser