Test av 3 PCM-opptakere

Live-opptak i lommeformat

En liten opptaker, i virkeligheten en high-end-diktafon, kan være den perfekte løsningen i forbindelse med intervjuer, konsertopptak eller meget enkel studioinnspilling. Vi tester de tre mest populære.

Liten og lett Cubase AI
Overdimensjonert bass Dynamikk

De fleste MP3-spillere og mange mobiltelefoner kan brukes som diktafon. Sistnevnte er meget praktisk, ettersom mobilen alltid er med uansett hvor man ferdes. Problemet er at lydkvaliteten er dårlig. Man har som regel ingen mulighet for å stille optimalt lydnivå fra den innebygde mikrofonen, og dermed ingen kontroll på om opptaket blir for lavt med uønsket mye sus, eller om det blir for høyt og dermed låter forvrengt. Bruken begrenser seg derfor til korte intervjuer og enkle ting som å fange ideer og øyeblikk. Praktisk, men langt fra optimalt.

Bruksområder
De tre high-end-diktafonene vi her tar for oss kan brukes til mye mer, og kan vise seg å være et godt verktøy selv for den som aldri har tenkt at han eller hun trenger en slik. Med den har man nemlig et helt opptaksstudio i lomma hvor enn man går. Disse er for musikeren som vil ta opp fra øvingslokalet eller forevige sine gitar- eller pianotimer. Ta opp egne konserter (eller andres!), eller bruk opptakeren til studioopptak. Eller hva med amatørfilmskapere som trenger bedre lyd enn man får med kameraets fastmonterte mikrofon. Diktafonen kan plasseres nærme objektet mens kameraet kan stå langt borte. Dette øker mulighetene. Det er lett å synkronisere lyden fra diktafonen mot bildet fra videokameraet i ettertid med et dataprogram.

Gode mikrofoner innebygd
Disse diktafonenes innebygde mikrofoner har større membranflate og er langt mer påkostet enn det skvipet som sitter innebygd i MP3-spilleren eller mobilen. Det gjør at den kan fange et langt bredere frekvensområde, noe som er nødvendig for best mulig lydkvalitet. Det kan sammenliknes med objektivet på et kamera. Et stort objektiv slipper igjennom et større lysspekter, på samme måte som en stor mikrofonmembran fanger opp et videre frekvensområde – og det med mye lavere forvrengning. Resultatet er langt mer realistiske opptak av stemmer, omgivelser og musikkinstrumenter, og fordi opptakerne har to mikrofoner gir de stereoopptak i stedet for mono. Zoom H2 har faktisk fire mikrofoner og kan derfor ta opp i surround, mer om det siden.
De profesjonelle diktafonene har dessuten flere manuelle muligheter som å stille følsomheten på mikrofonen, de kan festes på stativ, de har inngang for ekstern mikrofon om man ikke er fornøyd med kvaliteten på den innebygde, og de har gjerne også stereo linjeinngang, for stereoopptak direkte fra en hvilken som helst lydkilde.

Studioopptak
Det høres kanskje rart ut, men de beste diktafonene kan faktisk brukes til studioopptak med overraskende god kvalitet. Med et passende opptaksprogram er det bare å sette på metronomen som holder takten, ta opp instrumentet eller stemmen med diktafonen, legge det hele inn på datamaskinen, for så å ta opp neste instrument. Alt kan så mikses sammen i opptaksprogrammet. Opptakerne fra Yamaha og Olympus leveres med hver sin forenklete variant av Steinberg Cubase multisporsprogram. Zoom-opptakeren har derimot ikke noe program, så da må du enten ha det selv eller kjøpe et. Det finnes ganske bra multispors opptaksprogrammer gratis på Internett, ellers kan vi for eksempel anbefale det billige, men bra Magix Music Maker 15 for pc til ca. 600 kroner. Dyrere og mer avanserte programmer som fullversjonene av Cubase, ProTools og Logic Studio (kun Mac), anbefaler vi kun de mest erfarne og kravstore brukerne.
 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler

Fakta

Respons 40 Hz–20 kHz stereo Maks oppløsning 44,1 kHz/16-bit Ekstern mikrofoninngang Batteri 9 timer (PCM) Internminne 2 GB Pris 3710 kr

Pris

3710 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
Olympus LS-10
Fra Olympus kommer LS-10. En hendig opptaker med god kapasitet, høy oppløsning – og glimrende lyd.
Zoom H2
Zoom H2 er en av markedets mest populære opptakere. Den kan ta opp i surround, og den kan dessuten brukes som lydkort til både opptak og avspilling.
Yamaha Pocketrak 2G
Yamaha har med sin Pocketrak 2G satset på å gjøre den ultraportabel, ved å få vekt og størrelse mest mulig ned.

  Alternativer til Test av 3 PCM-opptakere

   data-srcset

  Denne DAC-en er virkelig unik

  Fra produsenten jeg ikke hadde hørt om, kommer et virkelig unikum av en DAC. Faktisk den beste jeg har hørt.

   data-srcset

  Denne er verdens beste i sitt slag

  Sveitsiske Merging Technologies tar oss med til det hinsidige, i full surroundlyd, med sin magiske nettverks-DAC.

  Hodetelefonutgangen på RME ADI-2 DAC er meget kapabel, og kan fint drive de tungdrevne Sennheiser HD 800 S. Foto: Geir Gråbein Nordby

  Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

  (Foto: Produsenten)

  CD-formatet er ikke dødt, det lever i beste velgående i high-end-miljøer.

  (Foto: Produsenten)

  Med hodetelefonforsterkeren CMA600i fra Questyle er lyden på sitt reneste.

  (Foto: Produsenten)

  I sin tredje versjon tryller Henry Audio enda mer gromlyd ut av PC-en. Løp og kjøp!

   data-srcset

  NAD M12 samler alle de signalkildene du kan komme på. Og er ikke det nok, kan den vokse med oppgavene.

   data-srcset

  NAD M22 2 har muskler som en tungvektsbokser, men en vennlig sjel.

  PS Audio Stellar Gain Cell DAC - Foto Geir Gråbein Nordby

  PS Audios digitalkonverter er også en forforsterker, med helt analoge kretser. Men det er først og fremst med digitalt den skinner.

  (Foto: Produsenten)

  Glem alt du har hørt om digitale omvandlere, denne DAC-en er alt annet enn kjedelig.