annonse

Tannoy Glenair 10

Herregårdslyd

Små og søte kompakthøyttalere får ha oss unnskyldt – når det gjelder stor, kraftig og livaktig musikkgjengivelse, er det lite som slår et par skikkelige gulvhøyttalere.

annonse
annonse

Grunnen er enkel – lyd handler om å sette luft i bevegelse, og da har de store høyttalerne et fortrinn fordi de kan flytte masse luft uten at elementene må jobbe livet av seg. Men det betyr ikke at du skal løpe ut og kjøpe de største og billigste høyttalerne du kan finne. Lyd har nemlig en hel del med presisjon å gjøre også. Det å hamre ut bass så buksebena flagrer, er ikke den største utfordringen. Mer vrient er det å gjengi stillhet – pausene i musikken – og små forandringer i tonestruktur på en naturlig måte.

Kombinasjonen av kraft og presisjon er noe som koster penger. Det er derfor biler fra Jaguar, Aston Martin og Mercedes koster hva de gjør, og det er også grunnen til at høyttalere som Tannoy Glenair 10 ikke kommer på billigsalg. Hos Tannoy i Skottland har de klokkertro på at større er bedre når det kommer til høyttalere, og deres toppmodeller i Prestige-serien er blant de største high-end-høyttalerne på markedet. De vinner neppe noen skjønnhetskonkurranse med det første, og kan kreve litt overtalelse før de slipper forbi din bedre halvdel. Men er det ikke nettopp dette smykker er til for?

Vi var ikke sparsomme med superlativene da vi testet de enda større Tannoy Glenair 15 i Lyd & Bilde nummer 09/05. De storvokste høyttalerne kunne skilte med et massivt fundament i bassområdet, og et vanvittig trykk som vedvarte helt opp i mellomtonen! Resultatet av dette var en fysisk lydopplevelse som man sjelden opplever med hi-fi-høyttalere. Trommeslagene traff oss rett i brystet, og vi kunne både høre og føle hver tone som ble spilt på kontrabass og bassgitarer. Mer uvanlig var det at også klaver, blåseinstrumenter og stemmer ble gjengitt med overbevisende klang og autoritet. Alt dette bidro til at høyttalerne ga oss en fremragende live-følelse!

Den kraftige lyden skyldes ikke minst at store deler av frekvensområdet ble ivaretatt av et 15 tommer stort fulltoneelement. Fulltone betyr at hele frekvensområdet gjengis av ett høyttalerelement, men i Tannoy sitt tilfelle sitter det et eget diskantelement montert i senter av basselementet. Tannoy kaller dette patentet for Dual Concentric, og har perfeksjonert bruken av det i proff og hjemmesammenheng helt siden 1947.

Utviklingen har absolutt gitt hørbare resultater, for Glenair 15 er utvilsomt noe av det tøffeste og mest dynamiske vi vet om i prisleiet rundt 50 000–60 000 kroner. Men en ulempe er den massive størrelsen, som kan gjøre dem vanskelige å plassere i mindre rom.

«Kompakthøyttalere»
Glenair 10 er den mer kompakte varianten som skal bøte på dette problemet. Skjønt særlig små er de ikke. 1 meter er målet fra topp til tå, med et fysisk omfang som får dagens slanke designhøyttalere til å se temmelig anorektiske ut. Høyttalerne er definitivt laget på den gode gamle måten, med et stort kabinett som gir rikelig med pusterom til basselementet. Det flotte kabinettet er kledd i ekte trefiner og gir et eksklusivt inntrykk.

Basselementet måler her bare 10 tommer, men er av samme kvalitet som Tannoys dyrere modeller. Montert i en kasse med atskillig litervolum gir dette forventninger til både dyp og slagkraftig bass. I teorien skal også en mindre og lettere membran kunne gjengi de høyere mellomtonefrekvensene hurtigere og mer presist enn 15-tommeren som storebror bruker.

annonse

Et av ankepunktene vi hadde mot den større Glenair-høyttaleren, var at lyden kunne virke noe tilbaketrukket i de øvre frekvensene, spesielt ved høye lyttenivåer. Høyttalerne spilte riktignok tordnende høyt uten antydning til forvrengning, men det var tydelig at mellomtonen ble litt tilslørt ved store bassutsving. Men dette er et av få svake punkter ved fulltoneelementer, som langt på vei oppveies av de positive egenskapene. Med kun ett element i hver høyttaler spres lyden svært nøyaktig, uten typiske faseproblemer eller forsinkelser som kan oppstå når flere elementer deler på den samme jobben. En annen fordel ved å bruke fulltoneelementer, er at delefilteret kan lages så enkelt som mulig. Dette merkes også godt på effektiviteten – med en følsomhet på 91 dB kan høyttalerne nå kraftige lydnivåer selv om forsterkeren har moderat effekt.

Lydkvalitet
Glenair 10 har, i likhet med storebror Glenair 15, sammenhengen i lydbildet som sin store styrke. Effekten av dette er at musikerne får et mer livaktig preg, og et nærmest fysisk nærvær midt mellom høyttalerne. Stemmegjengivelsen er uhyre naturtro, med en brystklang som minner mye om det man opplever i virkeligheten. Disse egenskapene skyldes trolig at ett element jobber over et bredt frekvensområde. De positive lydmessige egenskapene ved Dual Concentric-prinsippet skinner tydelig igjennom uansett hvilken musikk du spiller.

På sitt beste kvitterer Glenair 10 med en dynamisk og slagkraftig lyd som er få hi-fi-høyttalere forunt. Sett på en velprodusert pop- eller rockeplate, og du vil bli imponert over hvilket trøkk og engasjement de standhaftige britene kan vise til. I den grad de kan sies å ha noen favorittmusikk, må det være akustiske opptak à la Eric Claptons Unplugged, Nils Lofgrens Acoustic Live eller Springsteens Seeger Sessions. Høyttalerne er da i stand til å underholde som få andre vi har hørt, med en gitarklang og stemmegjengivelse som setter både kropp og sinn i bevegelse.

Det kan imidlertid ta litt tid å venne seg til måten Glenair 10 presenterer musikken på, for mens mannsstemmer får et naturlig fyldig preg, kan lys kvinnevokal av og til virke litt tilslørt og tilbakelent. Høyttalerne virker også noe følsomme for musikk med mye informasjon i øvre mellomtone, der overgangen mellom mellomtone og diskant finner sted. Kraftig komprimerte eller overlessede opptak kan fort låte masete på et avslørende hi-fi-anlegg, og Tannoyene er intet unntak.

I sammenligning med mer ordinære, men gode gulvhøyttalere som Yamaha Soavo 1, får lydbildet et noe «mørkere» preg, der lyse stemmer og instrumenter tilsynelatende havner litt lenger tilbake i lydbildet. Dette er et inntrykk som vedvarer også når vi sammenligner med dyrere høyttalere, som Linns Akurate 242.

annonse

Hos de større Tannoyene ble disse små svakhetene kompensert for gjennom den fysiske spillestilen, som til en viss grad uteblir hos de mindre Glenair 10. Selv om dette er tøffe og slagkraftige høyttalere, føles de ikke like rendyrkede og «rå» som storebrødrene. Bassgjengivelsen er av naturlige årsaker ikke like fyldig og hardtslående, og den går heller ikke like dypt i frekvens. Glenair 10 kunne i teorien ha oppveid for dette ved å være mer distinkt oppover i mellomtonen, men vi opplever ikke forskjellen som spesielt stor på dette området. Derfor anbefaler vi fortsatt Glenair 15 til dem som har plass og råd.

Konklusjon
De fleste høyttalerne i denne prisklassen har noe særegent ved seg som gjør dem ekstra spennende å lytte til, og Tannoy Glenair 10 er intet unntak. Dette er langt fra de mest nøytrale og korrekte høyttalerne vi har hørt, men de formidler et engasjement for musikken som setter mange av konkurrentene i et kjedelig lys. Vi vil spesielt trekke fram den nøyaktige sammensetningen av lydbildet, som gjør at musikkgjengivelsen minner mer om en liveopptreden enn klinisk reproduksjon av lyd. Selv om de ikke låter like tøft som de større og dyrere Glenair 15, gjør 10-ernes mer kompakte format at de passer midt i blinken i de tilfellene hvor storebrødrene blir for store og kostbare.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • 10’’ bass/mellomtone
 • 1’’ Dual Concentric diskant
 • 38–25 000 Hz frekvensområde (- 6 dB)
 • 91 dB følsomhet
Pris: 50000 kr
PlussGedigen og storslått lydgjengivelse Nøyaktig lydbilde
MinusLitt mørk og tilbakelent i øvre mellomtone Spiller ikke kjellerdypt
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Audio Physic Virgo III

  Audio Physic Virgo III

  131 990
  Raffinert klangmester med panserbass
  Dette er høyttaleren for alle som vil ha mer trøkk, uten å gi avkall på nyanser og alle klangfargene.
  KEF R11

  KEF R11

  54 990
  KEFs nye R11 er skremmende gode, og verdt alle pengene, selv om de koster en del.
  Piega Premium 501

  Piega Premium 501

  34 990
  La ikke størrelsen lure deg. Disse høyttalerne spiller forbløffende godt.
  Avantgarde Acoustic Zero TA XD

  Avantgarde Acoustic Zero TA XD

  119 990
  Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!
  Audiovector QR5

  Audiovector QR5

  29 990
  Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.
  Klipsch Cornwall III

  Klipsch Cornwall III

  54 990
  De store Klipsch-høyttalerne spiller forbausende friskt og levende til å være 60 år.
  Bowers & Wilkins 603

  Bowers & Wilkins 603

  14 996
  Den nye 600-serien åpner opp og får ut dynamikken på en helt annen måte enn forgjengerne. Toppmodellen 603 er intet unntak.
  Dali Oberon 7

  Dali Oberon 7

  9 996
  Dali Oberon 7 går langt i å kombinere stor lyd og trøkk, med eleganse og oppløsning som man normalt må betale mer for.
  KEF Blade Two

  KEF Blade Two

  229 990
  En sjelden gang dukker det opp høyttalere som bare må bli klassikere.
  Piega TMicro 60 AMT

  Piega TMicro 60 AMT

  18 990
  Piegas livsstilhøyttaler er stram og stilren som få – og lydmessig vellykket.
  Sonus Faber Sonetto

  Sonus faber Sonetto V

  45 000
  Sonetto er håndbygget i Italia, og det merkes både på lyden og kvaliteten.
  Klipsch RF-7 III

  Klipsch RF-7 III

  45 990
  Men la deg ikke lure. Klipsch RF-7 III er fortsatt et villdyr.
  Burmester B18

  Burmester B18

  99 900
  Burmester B18 er et slikt par med høyttalere som både tilfredsstiller øyne og ører.
  Monitor Audio Silver 300

  Monitor Audio Silver 300

  17 995
  En av våre favoritthøyttalere er forbedret, og Monitor Audio Silver 300 har noe som konkurrentene bør merke seg.
  Piega Premium 701

  Piega Premium 701

  49 990
  Piegas slanke gulvhøyttalere sikrer husfreden og gleder lytterne med et uvanlig åpent lydbilde.
  Tangent X6BT Phono

  Tangent X6BT Phono

  9 999
  Tangent har laget en gulvhøyttaler som kan fungere som et komplett anlegg – og bli bestevenn med TV-en.