annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
annonse

Dobbelt så bra med to subwoofere

To subwoofere gir mye bedre bass enn én. Og det beste av alt er at det ikke trenger å være dyrt! Her har vi tatt frem to fullvoksne høyttalersystemer som ”alle” har råd til, og som utnytter kvaliteten fra ekte HD-lyd!

Styr unna de aller billigste høyttalersystemene. Små høyttalerelementer montert i plastkabinett og med en subwoofer skrudd sammen med sponplater, kan aldri låte noe særlig, og vil heller ikke kunne dra utbytte av den glimrende lydkvaliteten fra de nye HD-lydformatene. Det er slike høyttalere du gjerne får på pallesalg under grønne eller oransje skilt.

Det trenger på den annen side ikke å koste mye. Gå litt opp i pris, og få mye mer valuta for pengene! Hvis du strekker deg opp mot ti tusen kroner, er det overraskende hvor bra det kan låte. I denne duellen har vi funnet frem til to rimelige, men fullvoksne høyttalersystemer, med solide og flotte kabinetter – og hvor vi i prisen har fått rom for to subwoofere, som gir en mye større og bedre integrert bass enn én sub klarer alene.

To er bedre enn én
En subwoofer på hver side av fronthøyttalerne gir en jevnere bassrespons enn med én enslig subwoofer, uansett hvor denne er plassert i rommet. Timingen blir bedre med to, og dermed vil attakket stemme bedre med høyttalernes, som gir et mer sømløst og stort lydbilde og bedre dynamikk. Det koster mer, men er ofte verdt pengene.

XTZ-systemet har hver subwoofer stående på høykant under fronthøyttalerne, som er store satellitter. Jamo-pakka har gulvhøyttalere i front, vi setter derfor subwooferne på hver sin side av disse. Gjerne inn i hvert sitt hjørne, om mulig. Dette gir bedre timing i bassen.

Begge høyttalersystemene testes hovedsakelig med Pioneer VSX-LX51, test av denne finner du et annet sted i bladet. Vi har også testet dem ut i stereo med en av verdens beste integrerte forsterkere, Chapter Précis.

Produkter i testen
Kjapp i svingene
Jamo-pakka har to store fronthøyttalere og opprinnelig én subwoofer. Men en ekstra sub gjør totalopplevelsen bedre, og fremdeles er prisen under 10 000 kroner.

La ikke fordommene ta overhånd når du ser den lave prisen, og fordi alle de fem høyttalerne leveres i samme eske. Esken er nemlig blytung. Fronthøyttalerne alene veier 24 kilo per stykk, og de er nokså store. De er av typen treveis bassrefleks, med to 5-tommers mellomtoner og en sidemontert 8-tommers bass. Det nokså massive kabinettet hviler på solide spikes for å koble høyttalerne best mulig fra gulvet. Senter- og bakhøyttalerne er på sin side relativt små, med medfølgende veggmonteringsbraketter for den som ikke ønsker å ha høyttalerne på stativer. Sånn sett er det bare fronthøyttalerne som tar noe særlig plass.

Vel, de og subwooferne. Det er som sagt to av dem, og SUB250 er nokså dyp selv om den totale størrelsen ikke er avskrekkende. Med en kraftig 250 watts forsterker fra BASH i hver av dem, bør det være nok kraft til å holde kontroll på dypbassregisteret, som gjengis av et 8-tommers element.

Lydkvalitet – film
Actionfilmen ”Jumper” på Blu-ray har et saftig lydspor med tøffe effekter, og med meget god lyd på dialogene, som låter både stort og klart. Musikksporet er dessuten rytmisk og heftig, og krever sitt.

Jamo-høyttalerne har et godt grep om lydbildet, dialogene står godt ut, og eksplosive lydeffekter kommer mot oss i full fart. Som når David og Millie er i Roma sammen, og David ender i slagsmål med en gjeng som vil drepe ham tilsynelatende uten grunn. Mye løping og spretting, som bråker mye. Høyttalerne har godt grep om konturene i lydbildet. Men det blir litt grovkornet, spesielt i diskantområdet og øvre mellomtone hvor overtonene ikke skinner ut som vi ønsker.

Fortellerstemmen til Hayden Christoffersen, som spiller David i voksen alder, er dyp og massiv. Jamo-senteren gjengir Haydens røst velartikulert og tydelig. Det mangler naturlig nok tyngde nedover i stemmeregisteret, det er begrenset hva to små 4-tommers elementer klarer å gjengi av bassområde.

Subwooferene henger godt med, og de understreker at to er bedre enn én. Både når det gjelder integrering i lydbildet og når det gjelder kjapphet og tyngde. Forsterkerne bruker mindre kraft og har det dermed mer behagelig. Men Jamo-bassen er langt fra den dypeste vi har hørt, og det mangler litt på slagkraft.

Lydkvalitet – musikk
Det klassiske stykket ”Divertimenti” av Trondheimsolistene er verdens første rene musikkinnspilling på Blu-ray. Og innspillingen er fabelaktig bra! Spor 2, ”Playful Pizzicato”, har et meget mikrodynamisk og romslig lydbilde. Jamo tegner opp et ganske bra lydbilde. Fiolinplukkingen kommer godt frem, og lydbildet er ganske stort, med rom mellom instrumentene. Fiolinene låter passe aggressivt, og de skilles godt fra celloene. Men selv om diskanten er kjapp og distinkt, skinner ikke overtonene som vi ønsker. Skulle da også bare mangle til denne prisen!

Bassområdet gjengis kjapt og distinkt, med bra med luft i kontrabassene. Vi ønsker litt mer vulgaritet i bassområdet, det er litt forsiktig. Men sammenhengen er fin.

For å sjekke rockefoten, drar vi på med Nine Inch Nails sitt klart beste album, dobbeltskiva ”The Fragile” på CD. Spor 5 på første plate, ”We’re In This Together”, er en av mine store favorittlåter uansett sjanger. Og det hele er særdeles fengende. Låta har alt! Og Jamo leverer varene ganske bra. Helheten er god, det er bra med rom i lydbildet. Bassrytmene kommer godt ut, selv om de ikke slår sitt hardeste. Største svakhet er i øvre mellomtone og diskant, som står litt mye ut og sørger for en litt hard gjengivelse av lydbildet. Men bevare meg vel, dette er meget bra til prisen.

Massiv kraftpakke
De svarte, pianolakkerte stativhøyttalerne fra XTZ hjelpes av to store subwoofere med hver sin 12-tommer. En høyttalerpakke som tar stor plass, men som kan være vel verdt det.

Høyttalerne i denne pakka er 99 WMT, som vi hedret med prisen ”Beste kjøp” i marsnummeret i år. Pyramideformete høyttalere som rett og slett låter aldeles glimrende til prisen. Luftige overtoner, rikelig med bass og en musikkgjengivelse utover hva som er lov å forvente til prisen. De krever bare en litt kraftig forsterker for å blomstre.

Senterhøyttaleren er i et annerledes, firkantet kabinett, men bestykningen er den samme, med en 6 ½-tommers mellomtonebass under en silkedomediskant.

Subwooferne er hva som trekker prisen opp i dette systemet. Så er de også store og tunge, og oser av byggekvalitet. De har sidemonterte 12-tommers basselementer og hver sin forsterker på hele 400 watt. De mange refleksportene på baksiden minner om eksospottene på baksiden av en sportsbil, og er nødvendige for mest mulig ventilasjon og dyp bass.

Lydkvalitet – film
Blu-ray-filmen ”Jumper” sitt eksplosive lydspor kommer meget godt frem med XTZ. Det vi først og fremst legger merke til, er Hayden Christoffersens fyldige og rungende fortellerstemme. Denne høyttalerpakka gjengir røsta vesentlig dypere enn Jamo-høyttalerne. Det er også mer luft i konsonantene, grunnet en mer silkemyk og luftig diskantgjengivelse hos XTZ.

Lydeffekter og heftige rytmer på musikksporet har vesentlig mer tyngde hos XTZ. Subwooferne har mer slagkraft og er markant mer autoritære. Lydbildet hos XTZ er bare litt mer tilbakelent i mellomtoneområdet, noe som gjør at dynamikken i lydeffekter som ikke er fulle av dundrende dypbass, ikke skildres like aggressivt som med Jamo. Selv om det er klart mer autoritet hos XTZ, og lydbildet er mer majestetisk og gjennomsiktig, får vi følelsen av at høyttalersystemet gjengir lyden litt tregere, grunnet en varmere lydsignatur.

Lydkvalitet – musikk
”Divertimenti” av Trondheimsolistene på Blu-ray er en fryd å høre på med XTZ-systemet. Her er det nemlig en så raffinert og luftig diskant at det tilhører en langt høyere prisklasse. Det var også dette vi påpekte da vi testet 93 WMT i L&B nr. 3/08. Fiolinene gjengis med luftige overtoner. Det er også en meget påfallende fylde i det nedre registeret, kontrabassene har et mye større fundament enn med Jamo-systemet. XTZ låter litt mykere i klangen, men har samtidig en mye kraftigere gjengivelse av dypbassen. De to subwooferne later ikke i det hele tatt til å anstrenge seg, men dytter ut dypbasstoner med største selvfølge. Det er rett og slett imponerende hvor bra det låter, man kunne lett tro at dette var et høyttalersystem til opp imot 20 000 kroner. Den litt tilbakeholdne øvre mellomtonen gjør at vi føler at avstanden til scenen er større enn med Jamo, og fiolinplukkingen på pizzicato-låta er ikke like attakkert. Men det er flere detaljer på mikronivå med XTZ, og dette systemet låter virkelig hi-fi. Det vi trekker for, er at dypbassen kan bli litt vel overdimensjonert til tider, slik at kontrabassene låter påtatt store. I så fall er det bare å dempe bassen litt, gjerne ved å bruke noen eller alle av de medfølgende putene til bassportene.

Når vi så setter på rockeskiva ”The Fragile” av Nine Inch Nails, er det helt klart at XTZ har mer tyngde i bassen, og dermed serverer et mer autoritært lydbilde. Nå er da også subwooferne dyrere og vesentlig større, med kraftigere forsterker og større basselement. Og den totale prisen er høyere. Men value-for-money er skyhøy her!

To subwoofere gir mer for pengene
Disse to høyttalersystemene har det til felles at de begge har to subwoofere, som vi anser som en stor fordel. Prisen er litt ulik, og gjør at utgangspunktet for vurdering er litt annerledes. Likevel stikker den ene pakka seg frem som et bedre kjøp.

Jamo S 606 HCS 6 + ekstra SUB250

Klar tale
Jamo-pakka har en meget tydelig og fremtredende mellomtonegjengivelse, som ikke minst gagner dialoger på film og sangstemmer. Stemmene står godt ut av senterhøyttaleren, mens det er godt grep på lydbildet. Et meget godt høyttalersystem, uten særlige problemer med kabinettresonans grunnet stive kabinetter, til tross for lav pris. Systemet låter også bra på musikk.

Man klarer seg greit med én Jamo-sub, men da er det lett å høre hvor den er plassert. Det er dessuten begrenset med slagkraft i bare én. Med to blir det markant bedre, bassgjengivelsen er langt stødigere og integreres bedre i lydbildet.

Den største svakheten slik vi anser det, er at diskanten kan være noe aggressiv, og dypbassområdet blir litt slankt i forhold til verstingene. Tenk på dette når du velger receiver, kanskje bør en fra Yamaha, Denon eller Harman/Kardon vurderes.

XTZ 99 WMT, 99 WMT Center og 2 x W12 S

Raffinert autoritet
Det er nesten utrolig hva man får av høyttalere for 13 000 kroner i dag. XTZ-høyttalerne ser mye dyrere ut enn de er, og når man hører lyden fra dem, er det nesten utrolig. Den rungende dypbassen graver seg inn i kroppen og rister løs i sofaen. Samtidig er diskantgjengivelsen luftig og fin, slik at lydbildet er meget luftig oppover, og dialoger og sangstemmer artikuleres tydelig.

Bassen er noe vulgær og overstadig varm, noe som gjør at en kontrabass fort kan låte unaturlig og påtatt stor. Dette kan justeres med de medfølgende bassportputene.

XTZ-systemet låter meget bra enten det er film eller musikk som skal spilles. Det kan hende noen finner mellomtonen litt for tilbakelent og forsiktig, at man føler at man skyves litt lenger bak i lydbildet. I så fall bør du kanskje vurdere en nøytralt klingende receiver, kanskje en Pioneer eller Onkyo.

Vi synes totalt sett at denne høyttalerpakka slår alt vi har hørt til denne prisen noensinne!

 

    Les også

    Fant ikke noen innlegg.