: Jamo surround-høyttalersystem

Kjapp i svingene

Jamo-pakka har to store fronthøyttalere og opprinnelig én subwoofer. Men en ekstra sub gjør totalopplevelsen bedre, og fremdeles er prisen under 10 000 kroner.
Lyd & Bilde mener
Meget klar mellomtone
Litt grovkornet diskant Bassen kunne gått dypere
Spesifikasjoner
  • 3-veis bassrefleks (front)
  • 2 x 5’’ mellomtoner (front)
  • 8’’ sidemontert bass (front)
  • 250 W BASH-forsterker (sub)
  • 8’’ basselement (sub)
Annonse
Annonse
forfatter

La ikke fordommene ta overhånd når du ser den lave prisen, og fordi alle de fem høyttalerne leveres i samme eske. Esken er nemlig blytung. Fronthøyttalerne alene veier 24 kilo per stykk, og de er nokså store. De er av typen treveis bassrefleks, med to 5-tommers mellomtoner og en sidemontert 8-tommers bass. Det nokså massive kabinettet hviler på solide spikes for å koble høyttalerne best mulig fra gulvet. Senter- og bakhøyttalerne er på sin side relativt små, med medfølgende veggmonteringsbraketter for den som ikke ønsker å ha høyttalerne på stativer. Sånn sett er det bare fronthøyttalerne som tar noe særlig plass.

Vel, de og subwooferne. Det er som sagt to av dem, og SUB250 er nokså dyp selv om den totale størrelsen ikke er avskrekkende. Med en kraftig 250 watts forsterker fra BASH i hver av dem, bør det være nok kraft til å holde kontroll på dypbassregisteret, som gjengis av et 8-tommers element.

Lydkvalitet – film
Actionfilmen ”Jumper” på Blu-ray har et saftig lydspor med tøffe effekter, og med meget god lyd på dialogene, som låter både stort og klart. Musikksporet er dessuten rytmisk og heftig, og krever sitt.

Jamo-høyttalerne har et godt grep om lydbildet, dialogene står godt ut, og eksplosive lydeffekter kommer mot oss i full fart. Som når David og Millie er i Roma sammen, og David ender i slagsmål med en gjeng som vil drepe ham tilsynelatende uten grunn. Mye løping og spretting, som bråker mye. Høyttalerne har godt grep om konturene i lydbildet. Men det blir litt grovkornet, spesielt i diskantområdet og øvre mellomtone hvor overtonene ikke skinner ut som vi ønsker.

Fortellerstemmen til Hayden Christoffersen, som spiller David i voksen alder, er dyp og massiv. Jamo-senteren gjengir Haydens røst velartikulert og tydelig. Det mangler naturlig nok tyngde nedover i stemmeregisteret, det er begrenset hva to små 4-tommers elementer klarer å gjengi av bassområde.

Subwooferene henger godt med, og de understreker at to er bedre enn én. Både når det gjelder integrering i lydbildet og når det gjelder kjapphet og tyngde. Forsterkerne bruker mindre kraft og har det dermed mer behagelig. Men Jamo-bassen er langt fra den dypeste vi har hørt, og det mangler litt på slagkraft.

Lydkvalitet – musikk
Det klassiske stykket ”Divertimenti” av Trondheimsolistene er verdens første rene musikkinnspilling på Blu-ray. Og innspillingen er fabelaktig bra! Spor 2, ”Playful Pizzicato”, har et meget mikrodynamisk og romslig lydbilde. Jamo tegner opp et ganske bra lydbilde. Fiolinplukkingen kommer godt frem, og lydbildet er ganske stort, med rom mellom instrumentene. Fiolinene låter passe aggressivt, og de skilles godt fra celloene. Men selv om diskanten er kjapp og distinkt, skinner ikke overtonene som vi ønsker. Skulle da også bare mangle til denne prisen!

Bassområdet gjengis kjapt og distinkt, med bra med luft i kontrabassene. Vi ønsker litt mer vulgaritet i bassområdet, det er litt forsiktig. Men sammenhengen er fin.

For å sjekke rockefoten, drar vi på med Nine Inch Nails sitt klart beste album, dobbeltskiva ”The Fragile” på CD. Spor 5 på første plate, ”We’re In This Together”, er en av mine store favorittlåter uansett sjanger. Og det hele er særdeles fengende. Låta har alt! Og Jamo leverer varene ganske bra. Helheten er god, det er bra med rom i lydbildet. Bassrytmene kommer godt ut, selv om de ikke slår sitt hardeste. Største svakhet er i øvre mellomtone og diskant, som står litt mye ut og sørger for en litt hard gjengivelse av lydbildet. Men bevare meg vel, dette er meget bra til prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

Samlet konklusjon

To subwoofere gir mer for pengene

Disse to høyttalersystemene har det til felles at de begge har to subwoofere, som vi anser som en stor fordel. Prisen er litt ulik, og gjør at utgangspunktet for vurdering er litt annerledes. Likevel stikker den ene pakka seg frem som et bedre kjøp.

XTZ surround-høyttalersystem

Massiv kraftpakke

De svarte, pianolakkerte stativhøyttalerne fra XTZ hjelpes av to store subwoofere med hver sin 12-tommer. En høyttalerpakke som tar stor plass, men som kan være vel verdt det.

Stort lydbilde Glimrende tyngde i bassen Luftig diskant
Mellomtonen litt tilbakelent
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.