: Større bilder = sterkere opplevelser!

Stortest: 46

Altfor mange nøyer seg med en liten 32- eller 37-tommer når de skal kjøpe ny flatskjerm. De går glipp av mye moro!

Enkelte tror at HDTV bare handler om høyere oppløsning og skarpere bilde. Men det handler minst like mye om størrelse. Filmskapere og tv-produsenter bruker nemlig ikke den ekstra oppløsningen kun for å få skarpere nærbilder, men også til å fange større scener med kameraet – store bilder som definitivt kommer best frem på en stor skjerm.

Noe av poenget med et høyoppløst bredformat er nettopp å kunne gjengi de store panoramasekvensene man ellers bare opplever på kino. Et mer høyoppløst bilde med flere bildepunkter betyr at vi kan vise tv-bildene på en større skjerm enn før, uten at bildet blir grovkornet. Mens du i bilderørs-tv-ens glansdager måtte sitte flerfoldige meter unna skjermen for å ha glede av en stor tv, kan du med dagens HD-signaler nøye deg med 2–3 meters avstand uten at bildet preges av «sagtenner» eller rutemønster.

Kvalitet teller
Det finnes altså flere argumenter for å velge en større skjerm. Men det er ikke dermed sagt at du skal gå ut og kjøpe den billigste storskjermen du kan finne. Kvaliteten spiller fortsatt en stor rolle, og blir faktisk enda viktigere jo større bilde det er snakk om. Men det kan være lurt å gå opp en størrelse eller to fra 32- og 37-tommerne som mange velger i dag. 42-tommerne har vært blant de mest populære størrelsene, men nå peker mye i retning av 46-tommere som den nye storselgeren. Det er ikke så vanskelig å forstå – de koster ikke mye mer enn en 42-tommer av tilsvarende kvalitet, men tar vesentlig mindre plass enn en 50-tommer. Flere av de nyeste 46- og 47-tommerne er blitt svært så slanke og lekre, og kan lett gli inn i de fleste stuer. En 50-tommer kan du derimot glemme å gjemme bort med det første.

Testen
I denne testen har vi tatt for oss tre 46-tommere og en 47-tommer med pris fra 10 000 til 20 000 kroner. Dette er en prisklasse hvor flatskjermene både har god bildekvalitet og bra utstyrsnivå. Toshiba, Sony, Panasonic og Grundig er alle kjente kvalitetsmerker, men de har forskjellige framgangsmåter for å oppnå et bra bilde. Den som skiller seg mest ut fra start, er Panasonic, som nå er blant de stadig færre forkjemperne for plasmateknologien. De andre skjermene bruker tradisjonelle LCD-paneler kombinert med topp moderne bildebehandling. Både plasma og LCD er nå så velutviklet at det ikke er noen selvfølge hva som er best.

Midt i landskapet av små og store flatskjermer finner du 46-tommerne – en omstridt TV-størrelse som enkelte mener er litt overflødig , og andre mener er midt i blinken. Ser man utelukkende på salgstallene er det ingen tvil om at folk flest enten velger seg en «passe stor» 40-tommer, eller en svær 50-tommer om de ønsker seg en storskjerm på veggen. Eller er det kanskje slik at  46-tommerne er det perfekte kompromiss?

Ja takk, begge deler
At 46-tommerne gir mye bilde for pengene er det i alle fall ingen tvil om. For et par tusenlapper ekstra får du en skjerm med om lag 10% større bildeareal enn en 42-tommer, men med vesentlig mindre plassbehov enn en 50-tommer. Som du kan lese i testen, er de nyeste 46-tommerne blitt svært så slanke nok til å gli inn i de fleste stuer. En 50-tommer vil ikke være like lett å «gjemme bort». Den siste tiden har vi boltret oss med de aller ferskeste modellene mellom 10.000 og 20.000 kroner. Og det er grunn til å glede seg. Det generelle nivået på flatskjermene i denne prisklassen blitt meget bra, og så lenge du holder du deg til anerkjente merker er det liten sjanse for å kjøpe «katta i sekken».

Utfordrerne
Forrige måneds test var preget av flere gode apparater, og både Grundig, Sony, Toshiba og Panasonic kom fra det med hederlig resultat. Men en en TV-test som dette er naturligvis ikke komplett uten store navn som Samsung, Sharp og JVC som vi tar for oss denne gangen. Philips sin seneste modell, arvtageren  47PFL7404 rakk dessverre ikke å være med på testen, men denne håper vi å ta for oss ved en senere anledning.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Produkter i testen

Samsung UE46B7070

Tynn, tynnere, TYNNEST!

Slankehysteriet har også nådd tv-verdenen, og det kriges nå om å ha den tynneste tv-en. Den krigen er det definitivt Samsung som leder med sine 3 cm på den nye 7-serien!

Gnistrende skarpt og kontrastrikt bilde Fullspekket med utstyr
Slank lydgjengivelse

Sharp Aquos LC-46DH77E

Skarpe saker

Sharp er en av de virkelig store aktørene i LCD verdenen med ledende panelteknologi. LC-46DH77E er en knall-tv som leverer kvalitetsbilder uansett kilde!

Naturlig og behagelig bilde. Gode innstillingsmuligheter
Kun 3 HDMI

JVC LT-47DV1BU

Den lille kjempen

DV1 er JVCs aller nyeste tv i ”Slim-line” utgave. Med slank og  tynn ramme rundt skjermen ser denne 47 tommeren mer ut som en 42 tommer!

Naturlig og behagelig bilde. Fyldig og bred lydgjengivelse
Kun 3 HDMI, slank lydgjengivelse

Grundig Vision 9 47

Grundig på sitt beste

Flatskjermene fra Grundig har for vane å gi mye for pengene, men denne gangen er det en toppmodell hvor prisen kommer i andre rekke. Testens dyreste apparat er likevel et knakende godt kjøp!

Naturlig og behagelig bilde, fyldig og bred lydgjengivelse
Begrensede innstillingsmuligheter

Panasonic TX-P46G10E

Ulv i fåreklær

For å etterkomme EUs krav om lavere strømforbruk, har Panasonic moderert lysstyrken på sin nyeste plasma. Men slår man av ”Ecomodus” så tar G10 mye igjen på de lyssterke LCD-konkurrentene!

Meget bra svartnivå Naturlige farger
Begrenset lysstyrke i standardmodus

Sony KDL-46V5500

Sylskarpt!

Sonys nyeste tv bør pakkes opp varsomt – ikke fordi den er skjør, men fordi den kommer med et sylskarpt bilde rett fra esken! Dette er en tv som får alt til å se ut som HD.

Sylskarpt HD-bilde Velutstyrt
Krever en del justering for å yte optimalt

Toshiba 46XV550D

Et sikkert valg

Toshiba gir svært mye bildekvalitet for pengene med denne modellen, og bildemessig imponerer den med bra kontrast og svartnivå. En god allrounder for både film- og tv-bruk!

God skarphet, kontrast og fargebalanse til prisen
Krever noe justering Kun 3 HDMI og MPEG2
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Les også

Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!