TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Panasonic Lumix GH1

Beste videokvalitet

Panasonic-kameraets største fordel, kan vise seg også å være dets største ulempe.

Av / 22.07.09 - 22:00
Panasonic Lumix GH1

Lyd & Bilde mener

  • Meget god bildekvalitet opp til 1600 ISO Svært høy videokvalitet Glimrende optisk kvalitet Lydløs autofokus
  • Kun tilgjengelig med ett objektiv, dårlig batterikapasitet Langt fra problemfri AVCHD-avspilling

Panasonic Lumix GH1 1

Dette kameraet har den mest omfattende integreringen av videoopptak av noe speilreflekskamera. Unnskyld, systemkamera. For Lumix GH1 har ikke noe speil og søker i tradisjonell forstand. Kameraet er Panasonics andre modell i det nye MicroFourThirds-formatet som er utviklet i samarbeid med Olympus. Fraværet av speilhus gjør det mulig å lage kamerahuset mindre enn på speilreflekser flest, og optikken kan krympes fordi objektivet kommer nærmere bildebrikken på disse kameraene. GH1-modellen ligner Lumix G1, men her får man i tilegg full 1080i/50fps* videoopptak i AVCHD-format, med stereolyd og 10 x zoom.

Objektivet er ikke større enn 18–55 mm VR-en til Nikon, men strekker seg fra 14–140 mm (28–280 mm tilsv. 35 mm-format) og trekker prisen kraftig opp på GH1. Kameraet leveres nemlig ikke med noen andre objektiver – foreløpig – derfor blir prisen 5000 kroner høyere enn EOS 500D, og nesten det dobbelte av D5000 med objektiv. Ulempen med dette veies langt på vei opp av stor zoomrekkevidde kombinert med lydløs kontinuerlig autofokus, som sammen med den fleksible skjermen gjør Lumix GH1 til det mest komplette videokameraet i testen. Kameraet har faktisk en 14-megapiksler bildebrikke, men bruker bare 12 av dem for at man skal kunne velge bildeformatene 4:3, 3:2 og 16:9 bredformat uten at bildevinkelen endrer seg.

Brukervennlighet
Lumix GH1 har Panasonics smarte Intelligent Auto, som automatisk velger passende motivprogram til ulike motivsituasjoner og bruker kameraets ansiktsgjenkjenning for fokus og lysmåling. Fotografen kan selv ta kontrollen over alle funksjoner og lagre sine favorittinnstillinger i tre minnebanker til senere bruk. Knappene er relativt små, med knappen merket Quick Menu og funksjonshjulet på toppen har fotografen tilgang til de fleste innstillinger. Innstillingshjulet er trykkfølsomt. Trykk for eksempel en gang for eksponeringsforskyvning, en gang til for eksponeringskompensasjon.

Håndgrepet er relativt lite, men komfortabelt, dels fordi overflaten er dekket av gummilignende plast over det hele. Men det er som på D5000, lite plass til tommelen på baksiden av kamerahuset. Foruten knapper for direktevalg av hvitbalanse, lysfølsomhet, fokusmetode og serieopptak, har GH1 en programmerbar knapp hvor man kan legge inn en mye brukt funksjon, som for eksempel valg av opptakskvalitet. GH1 er dessuten eneste kamera i testen med en dedikert opptaksknapp for video, og to mikrofoner for stereolyd innebygget. I tillegg har det mikrofoninngang for tilkobling til ekstern stereomikrofon. Som Panasonic DMW-MS1E til 1649 kroner.

Annonse

Video- og bildekvalitet
Panasonic-kameraets optikk har fremragende optiske ytelser. Zoomobjektivet gruser Canon og Nikons medfølgende objektiver på bedre skarphet, knivskarp oppløsning, kontrast og marginalt med fortegning. Olympus-objektivet er det eneste som kommer i nærheten av den optiske kvaliteten til Panasonics G Vario 14–140 mm. Med så god optikk er det ikke rart at bildekvaliteten fra GH1 er meget høy. Dessverre er kameraets automatiske hvitbalanse upresis. Utendørs er det marginale avvik, men innendørs eksponerer kameraet med tydelig varmgult fargestikk. Selv når kameraets intelligente automatikk imponerer med eksponeringspresisjonen, makter det ikke å treffe rent med hvitbalansen innendørs. Oppløsning og detaljgjengivelsen er aldeles strålende. Godt hjulpet av det fremragende objektivet. Fargebalansen på JPEG-bilder – og presisjonen – er svært bra, men ikke like nøytral som på Olympus E-620. Panasonic-kameraet gir bildene litt ekstra metning, noe som merkes godt i rødt, grønt og blått, som får litt ekstra smell. Kontrasten i bildene er meget høy, dog ikke like høy som på det beste i testen, Nikon D5000, og støynivået i bilder med høy ISO-verdi ligger litt over tilsvarende fra de andre kameraene i testen. Allerede ved 400 ISO er det marginal økning i støy, ved 1600l ISO er det også kraftig støyreduksjon inne i bildet, som reduserer detaljgjengivelsen og gir bildene dusere skarphet.Men videokvaliteten i høyeste HD-oppløsning er synlig bedre enn fra de andre i testen, i tillegg hakker bildet mindre under panorering enn de gjør fra D5000 og EOS 500D. Både fargegjengivelse og kontrast er av meget høy kvalitet på 1080-oppløsning, men komprimeringen av videostrømmen i AVCHD er ikke uten problemer (17 Mbps mot 24 Mbps på de beste HD-videokameraene). Når kamerat står stille er detaljer og tekstur – som i gresstrå, bølger, pels og hår – skarpt gjengitt. Men når objektene beveger seg raskt, eller under panorering, flyter teksturen i hop og bildet ser utvisket ut i deler av motivet. Problemet er langt mindre dersom man velger Motion JPEG-komprimering, da reduseres oppløsningen til 720-linjer, men i de fleste tilfeller er det faktisk å foretrekke fremfor kameraets komprimeringsproblemer på full 1080 HD. Fordelen med så hard komprimering er filstørrelsen, 30 sekunder med video i full oppløsning blir gjerne 40 MB, en tredjedel av filstørrelsen til EOS 500D i samme oppløsning. Husk at filstørrelsene vil variere med oppløsning og hastigheten på videostrømmen i Mbps når man filmer. Med GH1 kan man skyte videosekvenser så lenge man vil, uten tidsbegrensning til minnekortet er fullt.

Konklusjon
Panasonic Lumix GH1 er det mest komplette kameraet i testen, om man ser på kombinasjonen av brukervennlighet, bilde- og videokvalitet og funksjonalitet. Som videokamera knuser det Canon EOS 500D og Nikon D5000 på langt bedre betjeningsvennlighet og anvendelighet. Se og lær Canon og Nikon! Videoopptakene er ikke dermed sagt perfekte, for kraftig komprimering demper gleden ved den høye oppløsningen noe. På tross av det er GH1 bedre enn både EOS 500D og D5000 på alle områder hva videokvalitet angår, stillbildekvaliteten er bare marginalt bedre på Canon og Ni kons kamera. Panasonic-kameraet er strengt tatt i samme klasse, men den høye prisen trekker dessverre ned. At det heller ikke finnes rimeligere alternativer til 14-140mm zoomen til GH1, er vi redd gir Lumix-kameraet smalere appell.

PASSER BEST TIL:
Det mest komplette stillbilde- og videokameraet i speilrefleks­forkledning, takler alle situasjoner like bra, og er spesielt egnet for alle som legger like stor vekt på video.

Også i denne testen:

Nikon D90

Først med HD-video (Alternative kameraer med video)

Nikon D90 er den første speilrefleksen med videoopptak, og er kameraet D5000 er basert på.

Les hele testen

Nikon D5000

Beste kjøp

Nikon-kameraet har én vesentlig fordel. Sammen med svært høy bildekvalitet, får man mye for pengene i D5000.

Meget høy bildekvalitet Smart Active D-Lighting God betjeningsvennlighet Vrid- og vippbar skjerm
Ingen autofokus på videoopptak Middels høy videokvalitet Synlig optisk fortegning Lite håndgrep
Les hele testen

Canon EOS 500D

Råtassen

Man skal ikke la seg lure av utseendet. Under det mattsorte skallet skjuler det seg en råtass av et kamera.

Høy bildekvalitet Oversiktlig menysystem God ergonomi Høy videokvalitet Skjermoppløsningen
Ingen autofokus på videoopptak Synlig optisk fortegning Fast skjerm
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Lyd & Bilde