TEST: Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Få ro i sjelen med nøyaktig og pålitelig mating av husdyret

Xiaomis fôrautomat er et godt eksempel på det smarte hjemmet hvor rutineoppgaver utføres bedre av oppkoblede automater enn du kan gjøre det selv.

Skrevet av / 09.06.23 - 09:00
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Jonas Ekelund

Å ha husdyr er veldig hyggelig, og på mange måter avslappende. Derimot krever det disiplin med matingen, og det kan oppstå problemer om man har et matvrak som spiser all mat som blir tilbudt. Det gjelder å ha kontroll på porsjoner og tider slik at man ikke får en katt som Pusur. Derimot leder det ofte til forstyrrende tigging. Det gjør det også vanskelig å være borte, selv bare deler av dagen.

Av den grunn skaffet jeg meg en gammel og grei fôringsautomat som skulle programmeres med noen knapper og et lite tegnvindu. Det føltes som å stille en vekkerklokke fra 90-tallet, og var ulogisk, irriterende og bortkastet tid. Jeg følte heller ikke at jeg kunne stole på porsjonene den matet ut, eller at den faktisk hadde matet katten. I tillegg til alt dette var matemekanismen en vits. Katten fant snart ut at om den strekte inn poten, nådde den matingsmekanismen, og om den fiklet med den, kom det mer mat! Det resulterte i at jeg våknet om nettene av kattens brutale innbruddsforsøk, og ikke at den vekket meg for å tigge. Det var på tide med digitalisering.

Ikke artikkelforfatterens katt, da hadde det ikke vært noe mat igjen i skålen. (Illustrasjon: Xiaomi)

Design og konstruksjon

Xiaomi Smart Pet Food Feeder er en betydelig penere og mer moderne fôringsautomat enn mange av de horrible skapelsene man ser i dyrebutikkene. De fleste av oss ville trolig forsøke å gjemme dem. Denne kan faktisk gjerne stå fremme på kjøkkenet.

Det må sies med en gang at fôringsautomaten er for katter og små hunder. Grunnen til det er ikke så mye kapasiteten i beholderen eller i skålen, men fordi mekanismen er laget for en viss størrelse tørrfôr. Instruksjonen sier 5–12 millimeter, og påpeker også at den foretrekker runde piller. Såkalte ”annerledes” former skal man unngå.

Konstruksjonen er egentlig veldig rett på sak, og skiller seg ikke mye fra de fleste automatene. Man har en større beholder med en mekanisk mekanisme i bunnen som roterer for å mate frem piller slik at de faller ned i skålen. Beholderen har et låsbart lokk med en silikonkant slik at fôret vil holde seg friskt. I lokket sitter dessuten noe som Xiaomi beskriver som ”en patron” som sørger for at maten holder seg fersk og næringsrik.

Selve apparatet er i skikkelig plast som føles pålitelig og er lett å tørke av. Skålen er i rustfritt stål, og holdes hyggelig nok fast i automaten med magneter. Dermed er det ingen risiko for at husdyret sleper den meg seg eller at det havner mat over alt. Det er også veldig lett å ta den ut for å rengjøre den med jevne mellomrom.

Mekanismen er pålitelig og kan ikke manipuleres av listige katter. (Illustrasjon: Xiaomi)

Installasjon og bruk

Dessverre bruker automaten en egen type nettadapter, til tross for at effekten på den er så lav at det hadde vært mulig å kjøre USB-strømforsyning. Det gjør det litt trøblete da ledningen bare er 1,5 meter lang. Har man ikke lyst til å begynne med skjøteledninger, blir plasseringsmulighetene veldig begrenset.

Installasjonen er enkel å gjøre fra Mi Home-appen som Xiaomi også bruker til andre smarte hjem-produkter. Der kobler man den opp på nettverket, velger hvilket rom den står i, og så er det på tide å programmere den for akkurat ditt husdyr. I mitt tilfelle fikk jeg mate inn en mengde med informasjon om katten, som alder, vekt, rase, kjønn og om den var kastrert. Den føltes seriøs. Men neste skritt var enda mer detaljert, da jeg måtte taste inn alle næringsverdiene for fôret jeg skulle bruke. Med hjelp av det fikk jeg en anbefaling som lå veldig nær hva jeg tidligere hadde regnet ut manuelt. Det føltes betryggende. Så var det bare å velge antall fôringer og på hvilke tidspunkter jeg ønsket dem. Superenkelt.

Innstillingene er detaljerte og føles seriøse. (Skjermdump: Jonas Ekelund)

Etter at automaten ble installert, har jeg ikke lenger hatt noen problemer med matingen. Matvraket undersøkte den nøye, men ga snart opp, og nøyer seg nå med hva han får utdelt. Jeg stoler på at porsjonene er korrekte. Og jeg kan slappe av når det gjelder matingen da jeg får en melding på mobilen hver gang fôr har blitt porsjonert ut. Supert når man ikke er hjemme. Og skulle det bli strømavbrudd, kan den faktisk drives med vanlige batterier som backup!

Det eneste irritasjonsmomentet er ferskhets-patronen som allerede etter en måned sa fra om at den måtte byttes. En patron som koster 199 kroner.

Man har hela tiden kontroll på om og når det mates, og om det er mat igjen i beholderen. (Skjermdump: Jonas Ekelund)

Det blir en betydelig uventet ekstrakostnad. Personlig er jeg overbevist om at det bare er ordnet slik for at produsenten skal få inn en strøm av penger fra urolige dyreeiere. Det kan man med all sannsynlighet erstatte med en pose silikagel, som pleier å ligge i kartongen med fuktfølsomme produkter.

Konklusjon

Dette er uten tvil den beste fôringsautomaten jeg har prøvd. De tidligere har vært stygge, dårlig konstruert, upålitelige og vanskelige å bruke. Xiaomi Smart Pet Food Feeder er pent innstilt, velbygd, pålitelig og enkel å bruke.

 

Karakter
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Premium

Home mener

Melding når maten begynner å gå tom. Veldig vitenskapelig utregning av porsjoner. Stilren design. Gir ro i sjelen når man er bortreist. Kort ledning. Dyr og trolig unødvendig ”ferskhets-patron”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Vi erstatter hele kjøkkenet ditt

Er det ikke snart vaskedag?

Håndholdt rengjøring på flere måter

Smartere kjøling om sommeren

Cold Brew på under 5 minutter

Hjemmets lille hjelper kan alt selv – nesten

Scroll to Top