TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Samsung JetBot AI+

Middelmådighet har sjeldent kostet så mye

Samsung JetBot AI+ koster tre ganger mer enn enkelte konkurrenter. Men det blir ikke renere av den grunn.

forfatter
Publisert 02.02.22 - 09:00
Karakter
Samsung JetBot AI+
L&B menerskew
pluss Fullspekket med funksjoner, tømmer seg selv, stillegående.
minus Gjør bare sånn passe rent, hår setter seg skikkelig fast, graver seg under tykke tepper.
Veil. pris 14990 Produktside
Spesifikasjoner
 • Mapping: Lidar
 • App-styring: Samsung SmartThings
 • Kamera: 3D dybdekamera
 • Støvsuging: Inntil 30W (forbruk 170W)
 • Mopping: Nei
 • Stemmestyring: Google, Alexa
 • Støvbeholder: 200 ml + 2,5 l
 • Vannbeholder:
 • Støynivå: Maks. 74 dB
 • Batteritid: Ca. 90 min
 • Ladetid:
 • Mål og vekt: 30,5 x 52,5 x 45 cm (B x H x D) / 4,4 kg
 • Farge: Hvit
 • Web: samsung.com
Annonse fra prisguiden.no

Med en robotstøvsuger i hjemmet, blir det mye lettere å holde rent. Men er høyere pris en garanti for renere hus?

JetBot AI+ er Samsungs mest avanserte robotstøvsuger, og den dyreste vi hittil har hatt æren av å teste. Bortsett fra å moppe gulvet kan den omtrent alt man trenger. Den lærer rommet å kjenne, og blir bedre og bedre kjent for hver gang den støvsuger. Med innebygde kameraer og lidar kan den 3D-skanne både rommene og objekter i veien. Sko, sokker, bord og stoler skal den kunne gjenkjenne, og dermed også klare å unngå å suge opp uønskede ting. Den vet når den er på et teppe, hvorpå den setter inn ekstra sugekraft, og den skal være mester i å ikke sette seg fast.

Samsung JetBot AI SPREAD
Samsung JetBot AI+ kan tilsynelatende alt. Foto: Samsung

I SmartThings-appen kan du se video av at huset blir rent fra støvsugerens perspektiv, og som en bonus kan kameraene om bord brukes til å overvåke hjemmet.

I appen kan du også velge om det er en spesiell sone som skal støvsuges, eller om det i stedet er en sone du ønsker at den ikke skal ferdes. For eksempel i umiddelbar nærhet av en varm peis eller et sted den risikerer å rive ned saker og ting, eller få fukt på seg.

Samsung JetBot AI cleaning1
Lurer du på hvor støvsugeren er akkurat nå? Da kan du se video direkte i appen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Tømmer seg selv

Når støvsugeren er ferdig med jobben, returnerer den til basen, og her blir den jaggu meg også tømt for støv! Alt suges inn i en beholder med egen støvsugerpose, støvsugeren lades opp og er klar for neste økt. To-tre måneder skal en pose holde før den må skiftes, og du får en pakke med fem støvsugerposer for 200 kroner.

Samsung JetBot AI lifestyle2
Foto: Samsung

Samsung JetBot AI+ i praksis

På papiret virker JetBot AI+ som den perfekte robotstøvsugeren, om du da ikke også trenger en som kan vaske gulvet. Det kan den ikke, da bør du i så fall heller se i retning av Roborock S7.

I praksis har støvsugeren også en del kvaliteter jeg setter pris på. For det første er det jo gøy å kunne se i appen hvor den er hen, og jeg kan se det praktiske i at den for eksempel kan registrere bevegelse i huset. Nå spørs det likevel om ikke det er bedre å heller investere i et overvåkningskamera til akkurat den biten.

Les også Støvsuger og vasker, hele huset Den mopper og vasker for deg, og gjør at du trygt kan utsette husarbeidet enda litt til.

Det overrasker meg hvor stillegående støvsugeren er. Selv har jeg iRobot Roomba 980, som kostet 10 000 kroner da den var ny. Tro meg, den bråker mye mer!

Samsungen er bedre enn Roombaen til å unngå å vikle seg inn i skolisser, og den forsøker slettes ikke like ofte å svelge barnas leker. JetBot 90 AI+ er dyktig på å gå rundt objekter, store som små, og den setter seg derfor heller ikke ofte fast når den skal støvsuge rundt godstoler med sine buede bein som ligger som hindringer på gulvet. Den er flinkere til å vite at enkelte hindringer skal den ikke prøve seg på, der Roombaen i større grad turer frem som det passer den.

Samsung JetBot AI stuck
Det er ikke sjelden JetBot AI+ setter seg fast under teppet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fikser ikke tykke tepper

Det advares i bruksanvisningen om at JetBot AI+ ikke klarer å krysse et teppe tykkere enn 2 cm. Og det må jo være greit, da det faktisk er veldig tykt. Men sannheten er at den heller ikke er noen umiddelbar suksess på mitt stueteppe som måler litt over 1 cm i høyden.

Støvsugeren har en kant i front, en slags spoiler, som ofte kommer under teppekanten. Resultatet er at hele støvsugeren forsvinner under teppet, og roter febrilsk frem og tilbake under der. Den kommer seg ut, og prøver på nytt. Med samme resultat.

Som konsekvens av dette må jeg markere stueteppet som en «no-go zone», altså et sted den ikke får lov å støvsuge. Problemet er at da vil den ganske ofte bli bortkommen under sofaen ved teppet, og sliter med å finne veien ut.

https://youtu.be/-AWfAHqqlYI

Vanskelig å fjerne hår

Et annet problem støvsugeren har, er at hår som setter seg fast rundt «valsene» er særdeles knotete å få løs.  Det gjelder også hår fra det tykke ullteppet, de gangene støvsugeren faktisk kommer seg oppå.

Der hvor man på Roomba-støvsugeren bare kan løsne valsene under og enkelt dra av hårballer som har festet seg til sidene, så må man frem med nål og saks for å få det løst på Samsung-en. Der er det nemlig et innsøkk på hver side av valsene, som fungerer som sneller som hårene spinner seg inn i. Verken jeg eller fruen i huset fant noen bedre måte enn å forsøke å lugge løs hårene med en nål.

Samsung JetBot AI cleaning2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Bare middelmådig rent

Det største problemet er likevel at støvsugeren sliter med å gjøre skikkelig rent. Etter endt økt har den etterlatt seg støv og skit en god del steder, hvor det burde være en enkel sak å gjøre rent. Vi finner brødsmuler på kjøkkenet, hvor det ikke har vært noen hindringer, og gjennomgående i huset er det sånn passe rent, men ikke veldig imponerende. Sjeldent gjetter den riktig på objekter også, så man må inn i appen og døpe om det den har funnet. Uten at jeg helt vet hva det er godt for.

Til sammenligning gjør Roomba 980 mye bedre rent, man må bare passe litt ekstra på å rydde unna de verste hindringene som den kan hekte seg fast i.

Nevnte Roborock S7 gjør også vesentlig bedre rent enn Samsung-en, til nesten bare en tredjedel av prisen. Da er prislappen til Samsungs toppmodell rett og slett ikke til å bli klok på.

Samsung JetBot AI SPREAD2
Ladebasen har innebygd støvsugerpose, og suger ut bøsset fra JetBot AI+ for hver gang. Foto: Samsung

Konklusjon

Samsung JetBot AI+ virker på papiret som den perfekte støvsuger. Med kameraer og lidar rundt omkring kan den 3D-skanne huset og objekter, og den kan til og med videoovervåke området rundt seg, og registrere bevegelse. Den tømmer seg selv, slik at den kan kjøre mange omganger uten at du må manuelt tømme støvsugeren mellom hver gang. Og den er meget stillegående.

Støvsugerens største problem er at den ikke gjør skikkelig rent. Det er rett og slett for mye bøss igjen på gulvet etter endt økt. Når den i tillegg ikke klarer å forsere selv et middels tykt teppe, uten å forsvinne under det og rote seg bort, så må konklusjonen bli at her får du lite for pengene.

Vil du lese hele artikkelen? Logg inn eller bli medlem av LB+. Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Ny HomePod kommer til Norge Apple lanserer sin større høyttaler i en ny og smartere versjon.
Et helselaboratorium i miniatyr Å holde orden på helsen for å ha et så bra og kvalitativt liv som mulig er viktig. Men det er ikke alltid du tar deg tid til å besøke legen for å sjekke generell status. Med mindre du virkelig føler deg syk selvfølgelig.
Støvsuger bedre og spiser ikke ledninger Ny generasjon med kraftigere støvsuging og bedre moppvasking.
Skarpe og kloke kameraer D-Links nye overvåkningskameraer til hjemmet har 2K-oppløsning og kunstig intelligens.
Hold styr på helsa Hold styr på vekten og helsa med Body Scan.
Følg Lyd & Bilde