Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock S8 Pro Ultra

Nå kan du pensjonere din gamle støvsuger

Roborocks flaggskip er kanskje den beste og smarteste robotstøvsugeren på markedet.

Skrevet av / 10.04.23 - 08:50
Roborock S8 Pro Ultra
Lasse Svendsen

De beste robotstøvsugerne er svinedyre, men som vi så i vår test av Roborock S7 MaxV Ultra i 2022, er de så gode at du kan pensjonere den gamle støvsugeren og parkere vaskebøtten.

Kanskje ikke for godt, men du vil ikke trenge dem så ofte som før. For det er ikke alt en robotstøvsuger klarer, men de beste av dem kan mye mer enn før, og akkurat nå er det Roborock 8 Pro Ultra som er den beste.

Den er ikke så veldig forskjellig fra S7 MaxV Ultra, men har fått noen nyttige oppgraderingene som i hvert fall eiere av gamle robotstøvsugere vil sette pris på.

Som normalt for Roborock modellserier, er Ultra-utgaven flaggskipet, og S8 Pro Ultra leveres med den mest avanserte dokkingstasjonen til Roborock. Den vasker moppen etter bruk, og har støvtømming, påfylling av vann, og tømming av vaskevann etter moppvasking. Det foregår i tre uttakbare bøtter, slik at det er enkelt å tømme og fylle på mer vann. Den har også fått lufttørking med varmluft, som skal forhindrer vekst av mugg og dårlig lukt på moppekluten og dokkingstasjonen.

De to andre modellene kalles Roborock S8+ og S8. Roborock S8+ er utgaven med en enklere dokkingstasjon, med støvtømming, men uten påfyll av vann og moppvasking. Den rimeligere Roborock S8 leveres kun med en enkel dokking med lading.

Les også Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.

Slik kommer du i gang

Robotstøvsugeren kommer i en stor eske, med alt i. Den har ingen ekstra lader, alt foregår i dokkingstasjonen. Det eneste man trenge å montere, er rampen til dokkingen, og så må man laste ned Roborock-appen, og koble S8 Plus Ultra til nettverket i hjemmet.     

Dokkingstasjonen har vokst i alle retninger sammenlignet med Ultra-dokkingen til S7 MaxV Ultra. Den måler 42,6 x 51,4 x 45 cm, så sørg for at du har plass til den et sted hvor selve roboten kan komme til alle rommene i huset fra.

Støvsugeren ‘ser’ hindringer og lærer seg hvor møblene står.
Foto Lasse Svendsen

Appen styrer alt, og man får varsel i appen når sensorene må rengjøres, tanken tømmes, eller når roboten har støtt på et problem. Siden man slipper tømme støvbeholderen og fylle på vann selv, holder det å følge med på bøttene i dokkingen. Støvbeholderen tømmes i en støvsugerpose – det følger med en ekstra, ellers må man være påpasselig med å tømme og rengjøre den venstre bøtten som samler opp vannet fra moppvaskingen.

Roborock 8 Pro Ultra 5 Roborock 8 Pro Ultra 6 Roborock 8 Pro Ultra 4
<
>
Støvposene må byttes akkurat som på din gamle støvsuger. Foto Lasse Svendsen

Før man setter roboten i gang med å gjøre rent, er det lurt å sende den på en 3D-skanning av rommene. Gjerne i alle etasjer dersom man har flere, for sånn lærer den seg hvor objekter står, hvor tepper, dørstokker, dører, trapper og rommene befinner seg. Den tilpasser seg rommene etter hvert som den ‘blir kjent’, og finner selv ut hvor det er mest effektivt å starte jobben, og hvilken rute den bør ta.

IMG_9128 IMG_9129 IMG_9130 IMG_9131 IMG_9132
<
>
Illustrasjon Lasse Svendsen

Et fulladet batteri skal holde i opptil tre timer, eller 300 m2 med vask og støvsuging, så de fleste eneboliger kan faktisk rengjøres på en lading.

Appen har talestyring slik at man kan sette i gang roboten når man vil, der man vil, med en enkel kommando. Det er spesielt praktisk når man ønsker å få vasket kjøkkengulvet, eller støvsuge under spisebordet.

Det er enkelt å starte rengjøring i bare ett rom, eller på en liten flate, og roboten kan kalles på for å tørke opp etter noen som har vært uheldig og sølt på parketten.

Cola-testen 

Det er ikke så lett å bedømme om den nye S8 Pro Ultra gjør en vesentlig bedre jobb med rengjøringen enn forgjengeren S7 MaxV Ultra. Den gjorde en svært god jobb med rengjøringen i vår test, men ingen av dem lyktes 100 prosent med cola-testen.

Som simulerer at noen har sølt cola ubemerket, og at væsken har fått tørke over natten på parketten, og blitt til en klissete strømpefelle. Første gang S8 Pro Ultra vasket over cola-flekkene, fikk den med seg det aller meste. Men man kunne kjenne at fingrene ble klissete, selv om roboten hadde vasket over med moppen. Løsningen ble å kjøre en flekkvask med moppen på maks styrke, da forsvant resten av brusen og parketten var god som ny.

Roborock 8 Pro Ultra 18 Roborock 8 Pro Ultra 11 Roborock 8 Pro Ultra 13 Roborock 8 Pro Ultra 17
<
>
Støøre og kraftigere mopp, og økt sugeevne. Foto Lasse Svendsen

Den nye moppen på S8 Pro Ultra, er festet med borrelås, og det er ikke meningen at den skal tas av før den må byttes ut. Men det er likevel lurt å følge med på at den er helt ren. Selv om vaskefunksjonen i dokkingen gjør en god jobb, kan det hende at det er flekker som er vanskelig å få bort med kaldt vann og børste. Som er det dykkingens vaskemaskin bruker. 

Da må moppekluten en tur i vaskemaskinen, og da gjelder vaskeanvisningen for vanlige mikrokluter. Det kan være en pine å få den av, og på igjen, for det er temmelig mange borrelåsfelter under kluten, som skal løsnes og festes.

Den støyer ikke mye når den jobber. Roboten bråker lite når den støvsuger, maks 68 dB, men når støvet skal tømmes i dokkingen, øker støynivået til 80 dB. Det er heldigvis fort gjort. Bråket er over på et minutt.

Kraftigere støvsamling og hardere mopping

Felles for de tre modellene i S8-serien, er at sugekraften har økt fra 5100 til 6000 Pa, og de har fått en ny dobbel gummibørste som skal gjøre en bedre jobb med å samle støv. Blant annet er evnen til å grave dypere i tepper, og få opp hår fra kjæledyr, blitt bedre på S8-generasjonen. 

Den doble børsten på undersiden løftes automatisk 6 mm når den mopper parketten, og der blir den helt til robotstøvsugeren er ferdig med moppingen, og returnerer til dokkingstasjonen. Det skal forhindre overføring av bakterier fra et sted til et annet.

Moppen løftes når støvsugeren er ferdig med vaskingen.
Foto Lasse Svendsen

Når S8 Pro Ultra støvsuger tepper løftes moppen 5 mm for å unngå at den samler opp støv og hår som skal i støvsugeren. Ellers vibrerer den med en frekvens på 3000 ganger per min når den vasker parketten. VibraRise 2.0 kaller Roborock teknologien bak moppingen på S8 Pro Ultra, som bruker to vibrasjons-deler for mer effektiv mopping – med 3000 oscilleringer per minutt og 6 Newton trykk. 

Roborock S8-serien har et forbedret 3D-system, med radar som gjenkjenner opptil 42 hverdagslige objekter, og unngår dem og ledninger, og i stedet manøvrerer rundt dem. Sånn unngår den å kjøre ned stålamper, eller gnage i seg ledninger eller sokker.
Hvis den jobber i mørket tennes et LED-lys foran sånn at kameraet skal se hindringer selv når det er mørkt.

Roborock 8 Pro Ultra 9 Roborock 8 Pro Ultra 12 Roborock 8 Pro Ultra 19 Roborock 8 Pro Ultra 10
<
>
Med radar og kamera unngår du at støvsugeren spiser sokker eller maltrakterer fjernkontroller. Foto Lasse Svendsen

Ultra-kraftig

Det kan høres uskyldig ut, men tro meg, du vil ikke komme hjem og oppdage at lampen du arvet fra bestemor ligger i tusen knas på gulvet. Eller at ladekabelen til mobilen har forsvunnet i støvsugerens doble børster. Den ryddejobben er en jobb du helst ikke vil ha.

De smarteste robotstøvsugerne unngår slike hverdagslige uhell ved at de kjenner igjen objekter, selv når de er flyttet på. Og da vi testet S7 MaxV Ultra i fjor, inngikk den elegant å blamere seg. Det gjør heller ikke S8 Pro Ultra.

Roborock 8 Pro Ultra 7 Roborock 8 Pro Ultra Roborock 8 Pro Ultra 3
<
>
Støvsugeren tømmes og fylles hver gang den er ferdig med jobben. Foto Lasse Svendsen

Med den økte sugekraften er den litt kraftigere enn forgjengeren, men ikke så mye at det betyr all verden. Ikke i de fleste tilfeller, men har man en eldre robotstøvsuger med rundt 2500 Pa sugekraft, vil man merke stor forskjell med en S8 Pro Ultra.

Den suger opp større objekter som en svakere støvsuger ofte legger igjen, og selv om vi ikke er helt på Dyson-nivå, henter den mer støv og skitt fra teppene enn du klarer med 2500 Pa.

En rotorbørste og dobbelt børste på undersiden får opp det meste fra parketten.
Foto Lasse Svendsen

Konklusjon

Den nye moppen og den økte sugekraften til Roborock S8 Pro Ultra, er ingen revolusjon sammenlignet med forgjengeren S7 MaxV Ultra. Men alle som har en eldre robotstøvsuger, vil garantert ha mye å hente på å bytte til den nye S8 Pro Ultra. Eller S8+ med den langt mer plasseringsvennlig dokkingen, som også koster mindre. 

Roborock S8 Pro Ultra bygger videre på suksessen med S7-serien, og er blir smartere, kraftigere og mer effektiv enn før. Den er også blitt dyrere, men det koster som alltid å ha det beste.

S8 Pro Ultra tar mye plass.
Foto Lasse Svendsen

Karakter
Roborock S8 Pro Ultra
High End

Home mener

Mer effektiv rengjøring med kraftigere moppevasking. Smart styring av alle funksjoner, og stor, men praktisk dokkingstasjon. Radar sørger for å unngå uhell. Fungerer i flere etasjer. RockDock Ultra-dokkingen koster mye ekstra. Bedre, men sliter fremdeles med dørstokker.

1 hendelser på “Roborock S8 Pro Ultra”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Strømstasjonen du ikke visste du trenger

Nye Nespresso er en dyr fornøyelse

Ding dong! Er det noen hjemme?

Sett fyr på vinterlyset

Pent fra Panasonic

Lag mat som på restaurant

Rengjøring med rene hender

Lei av vinteren? Skaff en batteridreven snøfreser

Slapp av. Hjemmet ditt er sikkert!

Ikke bra nok, Dyson

Hører støvsugere og skurebøtter fortiden til?

La et lys gå opp for tennene dine

Scroll to Top