TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: Narwal Freo Z Ultra

AI-rengjøring med smuss i krokene

Narwals nye støvsugerrobot skryter av dobbelt AI-chip. Resultatet er langt fra dobbelt så vellykket, intelligent eller spesielt rent.

Av / 16.11.24 - 09:30
Narwal Freo Z Ultra

Home mener

  • Rengjør selv fint slipestøv. Effektiv mopperens ved hjelp av elektrolyse. Ingen luktplager.
  • Dårlig sensor ved full beholder. Sitter ofte fast og mister forbindelsen til base og nettverk. Krever ny kartlegging ved rom med høy dørterskel.

Kinesiske Narwal er blant de sist ankomne robotstøvsugerne på nordiske gulv. Selskapets entre på våre breddegrader er så ny at vi her på L&B Home bare har hatt én tidligere modell ute på testgulvet, nemlig Narwal Freo X Ultra.

Den var vi ganske begeistret for, selv om modellen hadde sine begrensninger med tanke på å være selvkjørende. Med nyeste modell, Narwal Freo Z Ultra, er våre tidligere forbehold ikke blitt mindre. Tvert imot.

Narwal Freo Z Ultra 1
Basen har to beholdere til rent og brukt vann. Ifølge Narwal gjør basens elektrolyse (en elektriske ladning) vannforsyningen steril og forhindrer bakterier. (Foto: Narwal)

Freo Z Ultra er nærmest blitt enda ”dummere” enn forgjengeren. Ganske imponerende når Narwal skryter av dobbel AI-chip. En i hver CPU. I praksis burde det gi en robot og et stativ med bedre evne til å tegne opp, rengjøre hjemmet og vedlikeholde seg selv uten eierens mikro-management.

Robot og base har imidlertid fått en rekke forbedrede features. Sugestyrken er gått fra 8200 Pa (X Ultra) til 12 000 Pa (Z Ultra). I den praktiske avdelingen har den velvoksne basestasjonen fått en innebygd støvbeholder på 2,5 liter, noe forgjengeren ikke hadde. Ifølge Narwal må den først skiftes etter 120 dagers bruk.

Narwal Freo Z Ultra 2
Bak basens frontdeksel sitter støvposen og beholderen til rengjøringsmiddelet. Den tilsatte duften med lime og basilikum var ikke påtrengende. (Foto: Natasja Broström)

Narwals PR-materiale inneholder begreper som TwinAIDodge Obstacle Avoidance og Adaptive Real-time Smart Dry & Wet Waste Recognition. I dagligtale betyr det at robotens kamera og sensorer registrerer og unngår gjenstander, samt at den gir underlaget en ekstra omgang når Cola-en virkelig har størknet ned i gulvbordene.

Annonse

Ikke alt som låter teknisk fortreffelig er brukbart i praksis. Det fikk Narwal Freo Z Ultra lov til å vise. I løpet av fire uker ble roboten satt til å bearbeide tepper, glatte gulv og dørtrinn. Mest det siste var en utfordring for Freo Z Ultra.

Klargjøring og oppsett

Narwals app til Freo-serien heter logisk nok Narwal Freo. Den støtter ikke nordiske språk. Scan QR-koden på det vedlagte heftet med Quick Start Guide for å laste ned appen og koble til støvsugeren og basen med hjemmenettverket. I praksis fungerer den delen av oppsettet greit nok.

Les også AirPods har aldri vært bedre Apples AirPods 4 med støyreduksjon er virkelig et godt kjøp, men passer ikke for alle.

Guiden inneholder en pakkeliste over eskens innhold. Så vet du at alt er med, og hvor det befinner seg i esken. Heftet har også en liste over kommandoer til betjening av lokkets runde trykkfølsomme panel. For eksempel innstilling av barnelås.

Det stive heftet kan festes under lokket med små klistermerker. Ganske praktisk, for panelets fire sideknapper og runde hovedknapp kan betjenes ved hjelp av temmelig mange trykkombinasjoner.

Narwal Freo Z Ultra 3
De to beholderne i lilla og hvitt (gjennomsiktig). Sensoren i beholderen til skittent vann reagerte først og sendte beskjed i appen da spannet var fylt til randen. (Foto: Natasja Broström)

Narwal Freo Z Ultra har et gjennomgående fargetema i grått og lilla. Det gjør basen ganske så visuelt dominerende i hjemmet. I forveien har basen vokst i omfang fra forgjengeren Freo X Ultra. Konkret fra 41,5 × 43,4 x 37 cm til 46,2 x 43,1 x 42,7 cm. Kampvekten har økt fra 8,5 kg til 12,3. Så det er blitt mer å ”se” på.

Basens indre har plass til støvposen og en beholder til rengjøringsmiddel på over en halv liter. Vi har ikke fått opplyst hva ekstra poser koster. Ifølge Narwal rommer posen så mye skitt og smuss at du først skal skifte den etter fire måneders bruk.

Jeg fikk imidlertid flere ”vennlige” påminnelser underveis i testen om at nå hadde roboten snart vært brukt i såpass lang tid at et skifte nok var nødvendig. En fysisk sjekk av posen viste at den var langt fra full.

Fronten av basen har en veldig fin detalj, nemlig magneter. Dermed må du ikke liste eller trykke frontklappen på hver gang, men la den finne plassen sin selv.

I toppen av basen er kammeret til to beholdere. Den mørke (lilla) beholderen er til rent vann, og den hvite (gjennomsiktige) til brukt vann. I mitt hode er det omvendte mer logisk. Blant annet hos Dreames robotstøvsugere er hvit beholder til det rene vannet og mørk beholder til det skitne vannet.

Lukkingen på beholderne virker underdimensjonert. Jeg holdt alltid en hånd under når jeg bar inn en beholder med rent vann eller tok en beholder ut på toalettet for å tømmes. Jeg var rett og slett ikke sikker på at klikk-lukkingen ville holde hvis jeg bare bar beholderen i håndtaket. 4–5 liter vann utover gulvet er litt upraktisk.

App og første kartlegging

Du kan enten bruke appen eller manuelt aktivere roboten til oppgaven med å kartlegge hjemmet. Velger du det siste, skal du trykke på to taster samtidig på lokkets panel. Den metoden endte jeg opp med å bruke mange ganger. Altfor mange.

Narwal Freo Z Ultra 4
Appen viste ikke beskjeder skikkelig, og roboten ble ofte ”fanget” og måtte ha hjelp. Under kartet innstiller du om roboten bare skal moppe, og hvor kraftig suget skal være. (Screenshot: iOS)

Narwal Freo-appen mistet forbindelsen til nettverket eller mobilen min. Beskjeder på toppen av appens frontside ble heller ikke vist korrekt, og en oppdatering rettet ikke opp problemet. Jeg opplevde de samme feilene med forbindelsen uansett om jeg brukte appen på en Android-mobil eller en iPhone.

Kartleggingen ble en utfordring da roboten flere ganger underveis røk ut av nettverket og returnerte til basen for å ”orientere seg”. Først etter tredje forsøk var Freo Z Ultra i stand til å kartlegge 80 prosent av leiligheten min på omkring 140 m2. Resten ga jeg opp.

Les også Skarp og praktisk videoringeklokke En allerede bra videoringeklokke har blitt oppgradert der det er nødvendig.

LiDAR-sensorens 3D-skanning av omgivelsene suppleres av et kamera med en oppløsning på 1080p. Kameraet leverer 1,5 milliondata punkter i en 136° ultravidvinkel som låter veldig fint. I praksis betød det at roboten – utover gjenstander og hindringer –registrerte rom og områder fra distanse, men ikke kunne nå dem.

Dørtrinnene mine har forskjellige høyder på mellom 1,5–3 cm, og det var for høyt for Freo. Til forskjell fra støvsugerroboter jeg har testet fra Roborock og Dreame, kan du ikke løfte Narwal-roboten inn i rommet, reaktivere den og la den utføre den valgte oppgaven. Her vil Freo snu rundt på stedet og søke tilbake til basen. Ofte med det resultatet at den ble fanget av det høye dørtrinnet og meldte feil i appen.

Narwal Freo Z Ultra 5
Freo Z Ultra brukte over en time på å rengjøre en stue på 60 m2. Områder, som roboten ikke selv kunne komme til på grunn av høye dørtrinn, skulle måles opp, markeres og rengjøres spesielt. (Screenshot: iOS)

I stedet måtte jeg be om en ekstra kartlegging av bestemte områder (soverom og kjøkken) i appen, selv om de allerede var fanget opp av roboten og tegnet inn på kartet over hjemmet. Du kan kartlegge tre ekstra kart utover hovedkartet.

Jeg valgte det nye kartet over de enkelte rommene, tildelte roboten en oppgave og markerte hvor i rommet det skulle foregå. Deretter måtte jeg bære roboten inn og ut av rommet. For å avslutte oppgaven skulle jeg manuelt ”putte” roboten tilbake inn i basens hulrom i bunnen.

Rengjøring i praksis

Når Freo Z først er ute på oppdrag, leverer roboten en blandet innsats. Den suger effektivt opp selv fint slipestøv (etterlatt fra en malejobb). Forskjellen på tregulvet var synlig før og etter. Her kommer rullebørstens 4400 rpm og moppenes 180 rpm til nytte.

Mindre effektivt var kantrengjøringen. Ifølge Narwal gjør roboten rent inntil kanter og lister med bare 1 cm i avstand. På mitt kjøkken var det synlig adskillige centimeter langs feielisten som ikke fikk en tur med de roterende moppene.

Narwal Freo Z Ultra 6
Kanskje ikke så tydelig, men en svak hvit stripe av slipestøv (t.v.) ble effektivt fjernet av Freo Z Ultra. Gulvet (t.h.) var fint og rent etterpå. (Foto: Natasja Broström)

Freo Z Ultra hadde også utfordringer med mitt nuppete sisalteppe. De to moppene løftes automatisk 1,2 cm for å unngå teppets litt kraftigere påsydde kant. Suget på 12 000 Pa (pascal) ga dårlig effekt, for det lå fortsatt lo mellom teppets løkker på overflaten.

Når Narwal Freo Z Ultra vender tilbake til basen blir moppene renset med vann på opptil 75 grader. AI-sensoren i basen avgjør hvor skitne moppene er. På samme måten som robotens AI DirtSense 2.0-teknologi fanger opp hvor inntørket Cola-flekken på gulvet er.

Narwal Freo Z Ultra 7
Oppmålingen av 100 m2 tok under et minutt. LiDAR-sensoren hadde imidlertid noen morsomme “ideer” om hva en hindring besto i. Kassen på kontorgulvet ble til en vegg. (Foto: Natasja Broström)

Generelt ble tregulvene fint rene, moppene ble godt renset og luktet ikke på noe tidspunkt i de fire ukene testen varte. Kaffetesten på kjøkkengulvets linoleum forløp også tilfredsstillende. Ingen synlige flekker etter besøk av Freo Z Ultra.

Jeg savner imidlertid muligheten for å kunne peke ut et område til ”spot-cleaning”. I stedet må du tegne inn soner i appen hvis et bestemt område skal ha en tur. Med en spesiell AI-chip til gjenkjennelse av smuss burde Freo Z kunne utføre flekkerensen automatisk.

Støyen fra prosessen med å tømme smuss, skifte vann og rense mopper går fra 52 opptil 71 dB, men var til å holde ut å høre på.

Konklusjon

Narwal Freo Z Ultra lover en masse, men det meste er enten vanskelig eller ikke fullt så logisk å få gjort i praksis. For eksempel kartlegging av bestemte områder. Vil du ha det meste ut av Narwal Freo Z Ultra må du ha glatte, lett tilgjengelige gulv og dørtrinn på maksimalt 1 cm.

Narwal Freo Z Ultra 8
Freo Z Ultra og dørtrinnene mine ble aldri forsonet. Da jeg fjernet den nødstilte roboten, lå det en del etterlatt smuss omkring dørtrinnet. (Foto: Natasja Broström)

Roboten gjør imidlertid generelt et fint stykke arbeid når den først er ute og mopper og vasker. Den kan også gjenkjenne et underlag. Jeg opplevde imidlertid ikke at rengjøringen var forskjellig alt etter om Freo Z ble sluppet løs på tregulv eller fliser.

AI-delen merket jeg ikke spesielt mye til. Hverken i gjenkjennelse av smuss eller evnen til å orientere seg og dermed jobbe mer selvstendig. Når det er et avgjørende ”selling point” for Narwal Freo Z Ultra, leverer ikke roboten det som blir lovet.

Karakter
Narwal Freo Z Ultra
High End
Natasja Broström
Natasja Broström (f. 1971) er journalist i L&B Home. Hun begynte på dagsavisen Politikens IT-bidrag på 1990-tallet, og derfra gikk turen videre til fagblader, magasiner og aviser, der Natasja skrev om blant annet IT og nerd-kultur. Fra 2002 har Natasja jobbet for Datatid Techlife, hvor hun var IT-journalist innenfor smart living og postkasseredaktør i Alt om Data.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Høyere oppløsning og bildehastighet er en hit

Ding-dong – du er på skjermen

Delt glede er dobbel glede

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Lyd & Bilde