Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Narwal Freo X Ultra

En smart liten hjelper

Hvis du vil ha hjelp til å holde smusset nede, er en robot en god investering.

Skrevet av / 30.06.24 - 18:15
Narwal Freo X Ultra
Mikael Hansen

Er det noe jeg hater, så er det rengjøring. Men hvordan blir man kvitt særlig nullene uten å ty til manuelt arbeid? En mulig løsning er en robotstøvsuger, selv om den har noen begrensninger. De smarte og ganske dyre robotene selges som underverk, men trærne vokser ikke helt inn i himmelen. Det kommer jeg tilbake til. En gigantisk eske har landet på testbenken – helt fra Kina.

Narwal Robotics har nettopp introdusert sitt nyeste flaggskip Freo X Ultra på det skandinaviske markedet. Dette er robotstøvsugernes sanne sveitserkniv, ettersom den lille fyren både kan støvsuge og vaske gulv. Den lille hvite roboten er fullpakket med smart teknologi, og hvis hjemmet ditt tillater det, kan den i stor grad automatiseres til å gjøre rent helt av seg selv.

En stor eske

Som nevnt kommer Narwal Freo X Ultra i en stor eske. Det er det en god grunn til. Den medfølgende basestasjonen er ganske stor, måler 41,5 × 37 × 43,4 cm og veier 8,5 kg. Dette skyldes hovedsakelig enhetens evne til å vaske gulv, ettersom det hvite plasthuset inneholder to beholdere for henholdsvis rent og skittent vann. Dessverre inneholder ikke basestasjonen også en beholder for robotstøvsugeren for å tømme den ganske lille beholderen, slik vi har sett hos andre produsenter. Øverst er det et lite kontrollpanel med berøringsfunksjon.

Basestasjonen fyller godt takket være de innebygde beholderne for rent og skittent vann. (Foto: Narwal)

Selve roboten tar mindre plass og ligner på de fleste andre modeller på markedet. Den er kritthvit i den reneste plast og har et lite tårn med en innebygd LiDAR-sensor på toppen. Hvis du allerede er kjent med Narwal, vil den se ganske kjent ut, ettersom designet er nesten identisk med forrige generasjon (Narwal Freo). Den virkelige innovasjonen finner du på undersiden.

Narwal Freo X Ultra har en maksimal sugekraft på 8200 Pa (Narwal Freo har en sugekraft på 3000 Pa) og er utstyrt med en nyutviklet Zero-tangling-børste. Den sterkere sugekraften og den nye børsten skal gjøre denne modellen spesielt egnet for hunde- og katteeiere. Når det gjelder støvsugerposene som festes til selve roboten, følger det med et par engangsposer, samt et gjenbrukbart støvkammer i plast. Begge engangsposene har innebygde luftfiltre og skiftes enkelt ut ved å fjerne toppen av roboten, som fungerer som et stort lokk. Hvis du velger å bruke den gjenbrukbare plastbeholderen, må du kjøpe filtre fra Narwal.

Narwals nye børstehode er perfekt for hjem med hunder og katter (Foto: Narwal)

Som nevnt kan Freo X Ultra også rengjøre gulv. Til dette bruker den to trekantede moppehoder, som hver kan rotere 180 omdreininger i minuttet. Roboten finner veien rundt ved hjelp av et tri-laser hinderunnvikelsessystem med LiDAR SLAM 4.0-integrasjon. Primærstyringen skjer via Narwals egen app, men du kan også bruke stemmekommandoer via Alexa, Google Assistant eller Siri.

Omstendelig kartredigering

Narwal Freo X Ultra er enkel å sette opp, og det tar bare noen minutter. Du installerer enheten med Bluetooth via appen, som kobles til det lokale nettverket ditt. Når dette er gjort, kan du stille inn enheten til å skanne hjemmet ditt – det er her det blir virkelig smart. Roboten kjører nå rundt og søker i hvert hjørne av de tilgjengelige rommene. Underveis registrerer den automatisk hvilken type overflate den beveger seg over. Resultatet vises til slutt med et 2D/3D-kart som kan redigeres manuelt om nødvendig.

Dessverre var det her jeg støtte på et lite problem. Jeg har alltid tenkt at en robotstøvsuger ikke var ideell for min gamle leilighet i København. Det er litt trangt om plassen, og ett av dørtrinnene mellom rommene er litt høyere enn de andre. Det var det sistnevnte som resulterte i en alternativ løsning. Siden roboten ikke kunne komme seg fra stuen til gangen, måtte jeg flytte den manuelt og lage et ekstra kart.

Slik ser skanningen av leiligheten min ut. Justeringsmulighetene er litt begrensede, og det tok litt tid å navigere seg gjennom dem. (Skjermbilde)

Dessverre lar ikke kartredigeringsprogrammet deg slå sammen to kart, så jeg må bytte mellom de ulike kartene hver gang jeg skal rengjøre sonene i leiligheten min. Hvis du har en bolig med flere etasjer, vil du selvfølgelig støte på det samme problemet.

Det suger godt

Når skanningen er fullført, er det på tide å sette roboten i arbeid. Fra appen velger du om du vil støvsuge, moppe gulvet eller en kombinasjon av de to. Som standard er støvsugeren innstilt på en av de lavere innstillingene. Da bråker den ikke like mye, men den suger selvfølgelig heller ikke like hardt. Kartfunksjonen gir deg god kontroll over nøyaktig hvilke rom som skal rengjøres, og du kan følge med på hvor og hvor langt støvsugeren er kommet i prosessen. De fleste robotstøvsugere har problemer med tepper. Med Narwal Freo X Ultras sugeeffekt på 8200 PA gjør den jobben helt fint, selv om den støyer mer enn et tregulv. Enheten kan justeres opp og ned etter behov og underlag. Det er smart.

De mange innebygde sensorene gjør at Narwal Freo X Ultra i teorien kan styre elegant rundt rot og møbler, og den nye Zero-tangling-børsten skal sørge for at roboten ikke setter seg fast i fritthengende kabler og lignende. Mitt inntrykk er at den stort sett håndterer hindringer ganske bra, men du gjør deg selv en stor tjeneste hvis du rydder opp og fjerner ting fra gulvet før du starter den. Jeg opplevde et par ganger at den nye smartbørsten stoppet på grunn av at en tynn kabel, for eksempel en forklestropp, viklet seg inn i børstehodet. Når dette skjer, stopper roboten og ber om hjelp. Det samme kan skje med en vanlig støvsuger, så jeg vil ikke klandre roboten i seg selv, men det betyr at jeg ikke ville latt roboten gjøre rent hvis jeg ikke var hjemme for å redde den hvis den satte seg fast i en kabel under sofaen eller noe lignende.

Etter hver rengjøring går Narwal Freo X Ultra tilbake til basestasjonen, der en spesiell rengjøringsfunksjon settes i gang. Dette gjelder både støvsuging og gulvrengjøring.

Ifølge Narwal kan engangsposene på 1 liter vare i syv uker (Foto: Narwal)

Ingen automatisk tømming av støvsugeren

I motsetning til mange andre støvsugerroboter har Freo X Ultra ingen beholder for oppsamlet smuss i basestasjonen. I stedet komprimerer den smusset som støvsuges opp. Både engangsposene og plastbeholderen rommer 1 liter, og Narwal hevder at du kan støvsuge i opptil sju uker før filteret må tømmes eller skiftes ut. Dette avhenger selvfølgelig av størrelsen på hjemmet ditt og hvor skittent det blir. En ting er imidlertid sikkert – du kan ikke bare gå ut og kjøpe nye engangsposer eller filtre, de må bestilles inn fra Narwal. Dette kan bli dyrt i lengden. En smartere løsning ville ha vært at roboten overførte skitten til en beholder i basestasjonen, slik vi har sett i DreameBot L20 Ultra, som har en innebygd 3,2-liters smussoppsamlingspose i basestasjonen.

Rengjøring av moppen etter bruk

Moppdelen av roboten er mer praktisk. Etter at gulvet er moppet, suges det skitne vannet opp i basestasjonens egen beholder, og moppehodene rengjøres og tørkes automatisk. Deretter fylles roboten på med rent vann og vaskemiddel fra basestasjonens rentvanns- og såpetanker, og er klar for nye utfordringer.

Konklusjon

Narwal Freo X Ultra er en flott oppfinnelse som med noen ukentlige turer rundt i hjemmet kan redusere smussopphopningen betydelig. Men som nevnt ovenfor vokser ikke trærne inn i himmelen, og en robot vil aldri være like fleksibel og effektiv som en gammeldags Miele-støvsuger eller en mer moderne Dyson. Hvorvidt du bør kjøpe en robot, avhenger av dine rengjøringsbehov og ditt rengjøringsnivå. Personlig har jeg blitt glad i den ekstra rengjøringen og ser Narwal Freo X Ultra som et flott tilskudd for deg som vil holde smusset på avstand og ha mer tid til andre gjøremål enn kjedelige ting som støvsuging og gulvmopping.

Karakter
Narwal Freo X Ultra
Premium

Home mener

Kraftig sug på 8200 Pa, god ytelse for gulvmopping og støvsuging, automatisk rengjøring av moppehodet. Gigantisk basestasjon, ingen søppelcontainer i basestasjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Trådløs overvåkning av hjemmet

Kjør frysepizza i Airfryeren

Hold små klåfingre unna flaskene

Effektiv klipping av store hager

Når du vil se bra ut

Freo X Ultra hjelper, men kan ikke stå alene

Revolusjon innen ismaskiner?

Lysmagi til husfasaden

Sodastream i nye japanske klær

Blir bedre og bedre

Smart pengeskap med mangler

Raskere og hyggeligere støvsuging

Scroll to Top