TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST Ecovacs Deebot T9+

Ikke på egen hånd

Ecovacs Deebot T9+ er kanskje den beste og smarteste robotstøvsugeren på markedet. Men kun på papiret, for i virkeligheten lider den av flere skavanker enn godt er.

forfatter
Publisert 21.05.21 - 16:10
Karakter
Ecovacs Deebot T9+
L&B mener
Kan både støvsuge og moppe gulvet, og sprer godlukt underveis. Kommer med ladestasjon med innebygd tømming, så den kan jobbe et helt døgn.
For mange småfeil. Spesielt skorter det på navigasjonen og den automatiske gjenkjennelsen av gjenstander og hindringer i hjemmet.
Spesifikasjoner
 • Støynivå: 67 dB
 • Mål og vekt: Ø 35,3 x 9,36 cm / 3,5 kg
 • Batteri: Li-Ion, 5200 mAh
 • Batteritid: 175 minutter, 6,5 timer lading
 • Web: ecovacs.com/no/

Ecovacs Deebot T9+ er den nyeste og dyreste i en serie av smarte robotstøvsugere, hvor vi allerede har testet Deebot Ozmo T8 AIVI.

Som sin forgjenger kan Deebot T9+ både feie, moppe og støvsuge hjemmet på egenhånd, og som noe nytt kommer Ecovacs Deebot T9+ også med såkalt Air Freshener (luftfrisker), som sprer godlukt i rommet mens den gjør rent. Underveis avleverer den skitt og støv i den tilpassede ladestasjonen, som altså også inneholder en støvpose som er stor nok til en hel feries daglige støvsuging.

Roboten er utstyrt med dToF-teknologi (direct Time of Flight via LiDAR), som hjelper den til å finne rundt i hjemmet. Laserpulser måler avstanden til vegger og hindringer, og “støtfangeren” på roboten registrerer når den likevel støter inn i ting.

Ecovacs Deebot T9+
Roboten er utstyrt med dToF-teknologi (direct Time of Flight via LiDAR), som hjelper den med å finne rundt i hjemmet. Laserpulser måler avstanden til vegger og hindringer, og “støtfangeren” på roboten registrerer når den likevel støter inn i ting. (Foto: Ecovacs)

Styring via app eller digital assistent

Styringen foregår via en spesiell app, hvor man bl.a. kan se et kart over boligen, som blir mer og mer nøyaktig for hver rengjøring. Man kan bestemme hvordan og hvor grundig forskjellige områder skal gjøres rent (det er tre forskjellige sugestyrker og fire grader av gulvvask), og man kan be roboten om å gjøre rent i en bestemt rekkefølge eller på bestemte tidspunkter.

Appen kan generere et 3D-kart av boligen, som man så selv kan finjustere ved å plassere møbler på riktig plass i rommet. (Foto: Ecovacs)

Appen kan også generere et 3D-kart av boligen, som man så selv kan finjustere ved å plassere møbler på riktig plass i rommet.

Og Ecovacs Deebot T9+ kan også stemmestyres via både Google Assistent og Amazon Alexa, så man kan si til den digitale assistenten at den skal sette roboten i gang med å gjøre rent.

I appen kan man bestemme hvordan og hvor grundig forskjellige områder skal gjøres rent (det er tre forskjellige sugestyrker og fire grader av gulvvask). (Foto: Peter Gotschalk)

Defekt eksemplar?

Det høres jo glimrende ut alt sammen, men likevel var testen av Deebot T9+ en stor skuffelse. Vårt generelle inntrykk var nemlig at robotstøvsugeren på flere punkter var uferdig. I hvert fall opplevede vi mange situasjoner som fikk oss til å vurdere om vi kanskje hadde fått levert et defekt eksemplar.

Det er neppe tilfellet, da robotstøvsugeren tross alt virket det meste av tiden. Vi ble bare sjenert av de mange småfeilene som gjorde at vi nok ville ha returnert produktet og bedt om pengene tilbake, hvis vi selv hadde kjøpt Ecovacs Deebot T9+ i butikken.

Det begynte med oppsettet, som ikke kunne avsluttes før vi hadde lastet ned og installert en mengde programvare-oppdateringer. Mystisk, når vi har med et produkt å gjøre som akkurat har kommet på markedet.

Da Deebot T9+ skulle koble seg til Wi-Fi, kom appen med en feilmelding om at forbindelsen ikke kunne opprettes, men likevel var robotstøvsugeren online. Irriterende.

Flere ganger når den akkurat hadde forlatt ladestasjonen, ville Deebot T9+ dessuten kjøre rundt i små sirkler og ikke komme av flekken. Men den mest frustrerende feilen var at den såkalte TrueDetect 3D 2.0-teknologien ikke virket etter hensikten.

 

Produsenten lover nemlig at roboten ved hjelp av intelligent objektgjenkjennelse lett kan finne rundt i hjemmet.

“Uansett om det dreier seg om leketøy, gardiner, stolben eller dørterskler, gjenkjenner roboten disse gjenstandene og styrer med høy presisjon strategisk utenom ved hjelp av 3D-laserregistrering. Deebot T9+ beskytter møbler og utstyr ved å unngå kabler og andre gjenstander som potensielt kunne vikle seg inn i børstene”, skrev produsenten i en pressemelding i forbindelse med produktlanseringen.

Overskrider grensene

Bra at vi ikke stolte helt på den uttalelsen. Vi holdt nemlig godt øye med roboten mens den jobbet, og vi kunne derfor redde den fra å rive laptop, høyttalere og skjerm ned på gulvet, da den skapte en gigantisk kabelsalat ut av alle strømkablene på gulvet.

Den mest pragmatiske løsningen på det problemet er såkalte virtuelle avgrensninger. Man kan tegne rektangler på kartet som støvsugeren skal holde seg borte fra. Det virket fint da vi testet Deebot Ozmo T8 AIVI, men Deebot T9+ ignorerte gladelig og freidig den virtuelle grensen vi hadde satt omkring kablene da vi lot robotstøvsugeren prøve igjen.

Ecovacs Deebot T9+ kan både feie, moppe og støvsuge hjemmet ditt på egen hånd. (Foto: Ecovacs)

Den slags problemer gjør selvfølgelig at man i hvert fall ikke tør la roboten bevege seg rundt i hjemmet uten at man er hjemme for å holde nøye øye med den. Og hva er egentlig poenget da?

Konklusjon

Ideen med en robotstøvsuger som til og med kan vaske gulvet og spre godlukt, og som klarer hele jobben på egen hånd, er selvfølgelig veldig bra. Og på papiret får man vel neppe et bedre produkt til oppgaven enn Ecovacs Deebot T9+.

Men vår test viste at robotstøvsugeren kanskje trenger litt mer opplæring i å gjøre rent og unngå ulykker, før vi tør slippe den løs på egenhånd i hjemmet. Derfor kan det ikke bli mer enn en middelmådig karakter denne gangen.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend