TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Click & Grow Smart Garden 9 Pro

Smart hage mangler smart-funksjoner

Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.

forfatter
Publisert 21.06.22 - 12:10
Karakter
Click & Grow Smart Garden 9 Pro
L&B mener
Gjør det lett for deg uten grønne fingre å få planter og grønnsaker til å gro.
Byr egentlig ikke på noen smart-teknologi.
Spesifikasjoner
Veil. pris 2949Pr. 21.06.22 Produktside

Jeg er typen som absolutt ikke har grønne fingre. Derfor holder jeg meg primært til palmer og kaktuser når det handler om å gjøre hjemmet litt grønt. Og tanken på å skulle dyrke grønnsaker og salat hjemme har rett og slett aldri falt meg inn.

Men så dumpet en nyhet ned i innboksen om en smart hage, Click & Grow Smart Garden 9 Pro, som skulle gjøre det mulig for selv de mest uegnede til å få ting til å gro. Det måtte jeg prøve, tenkte jeg, og få dager senere kom pakkebudet med en stor kasse som inneholdt det jeg best kan beskrive som en altankasse i 80-talls-design.

Smart Garden 9 Pro
Click & Grow Smart Garden 9 Pro kommer som samlesett. (Foto: Peter Gotschalk)

Plantene vanner seg selv

Smart Garden 9 Pro består nemlig stort sett av en stor vannbeholder formet som en altankasse med plass til fire liter vann. I tillegg kommer en bøyle med varmelamper som lyser ned på plantene. Og sistnevnte leveres i form av kapsler som plasseres i en ramme med ni hull, og som dermed har plass til ni kapsler.

Smart Garden 9 Pro
Smart Garden 9 Pro består av en stor vannbeholder formet som en altankasse med plass til fire liter vann. I tillegg kommer en bøyle med varmelamper som lyser ned på plantene. (Foto: Peter Gotschalk)

Hver kapsel er utstyrt med et lite rør som selv suger vannet fra beholderen, og dermed må man ikke selv huske på å vanne plantene. Man må bare fylle vann på beholderen cirka en gang i måneden, så går resten av seg selv. Varmelampene lyser i 16 timer og slukker automatisk i åtte timer, men man kan også slå på og av lyset manuelt ved å føre hånden langs lampebøylen.

Smart Garden 9 Pro
Frøene leveres i form av kapsler som plasseres i en ramme med ni hull, og dermed har plass til ni kapsler. (Foto: Peter Gotschalk)

Min Smart Garden 9 Pro ble levert med tre kapsler grønn salat, tre kapsler gule minitomater og tre kapsler basilikum. Men nye kapsler kan selvfølgelig kjøpes separat, og det er mange muligheter å velge mellom, for eksempel gul chili, ville jordbær, koriander og mye, mye mer. En pakke med tre kapsler koster typisk omkring 120 kroner, så når man først har kjøpt og betalt for selve den smarte hagen, er det en billig hobby å dyrke sine egne grønnsaker.

Smart Garden 9 Pro
En pakke med tre kapsler koster typisk mellom 49 og 79 kroner. (Foto: Peter Gotschalk)

Avhengig av hvilke grønnsaker man planter, kan det ta sin tid før man begynner å se resultater. Jeg monterte mine frøkapsler den 1. juni og lot plantene gro i 14 dager før jeg skrev selve testen, og som man kan se på bildene, er det stor forskjell på hvor mye de forskjellige plantene har vokst. Tomatene i midten har bruk for langt mer tid enn salat og basilikum, og i en av kapslene har tomatfrøene ikke engang spiret ennå. Hvorfor vet jeg ikke.

Smart i sneglefart

Men øh, hvor er da det smarte ved Smart Garden 9 Pro? Gjenkjenner altankassen automatisk frøkapslene når de monteres? Er det en app som kan gi meg en presis status over hver plante og dens fremskritt eller mangel på samme? Kan jeg styre vanninntaket for hver plante separat, eller tilpasse belysningen så én type plante får mer lys enn de andre? Kan jeg sjekke status på min smarte hage og mine planter fra mobilen mens jeg er på farten? Øh … nei, nei, nei, nei og atter nei.

Smart Garden 9 Pro
Her har jeg plantet alle de medfølgende frøkapslene med henholdsvis basilikum, gule minitomater og grønn salat. (Foto: Peter Gotschalk)

Faktum er at Smart Garden 9 Pro faktisk ikke er særlig smart. Ja, det er en app ved navn Click & Grow som lar deg koble mobil til altankassen via Bluetooth, men det eneste du faktisk kan styre via appen, er varmelampene. De kan du slå på eller av, og du kan justere tidsplanen for når lampene slår seg på eller av automatisk.

Utover det inneholder appen en oversikt over din smarte hage, men hvilke grønnsaker du har plantet, må du selv angi manuelt. Klikker du på en gitt grønnsak, får du generell informasjon om planten – når den kan høstes, om den er spiselig, hvilken temperatur den foretrekker, etc. – men ellers holder appen bare styr på hvor mange dager som har gått siden du plantet frøene.

Smart Garden 9 Pro
Her er der gått 14 dager. Den grønne salaten (til venstre) og basilikum (til høyre) vokser så det er en fryd, mens de gule minitomatene (i midten) trenger litt mer tid. (Foto: Peter Gotschalk)

Og det, mine damer og herrer, er det altså ikke mye smart-teknologi over.

Konklusjon

Jeg innrømmer at jeg forventet å få stor fornøyelse ut av min Click & Grow Smart Garden 9 Pro. Bare det at man får frøene i små kapsler som selv suger vann fra tanken, betyr at jeg slipper å tenke på å vanne plantene selv. Og varmelampen hjelper grønnsakene med å vokse raskere, så man ikke trenger å vente i månedsvis for å få fornøyelsen av plantene sine.

Men smart i ordets egentlige forstand er produktet virkelig ikke. Jeg vil gå så langt som å si at produktnavnet beveger seg i nærheten av å være falsk markedsføring.

clickgrowapp1 clickgrowapp2
<
>
Click & Grow-appen inneholder en oversikt over din smarte hage, men hvilke grønnsaker du har plantet, må du selv angi manuelt. Klikker du på en gitt grønnsak, får du generell informasjon om planten. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor kan jeg ikke anbefale Smart Garden 9 Pro, men medgir imidlertid at den ”smarte” hagen helt klart kan hjelpe deg med å komme i gang med å dyrke dine egne grønnsaker, hvis du ikke er typen som er født med grønne fingre.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Les også disse sakene

Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Veldressert Hvordan klarer en robotstøvsuger seg midt blant flytteesker og pakkemateriale? Spiser den opp alt på sin vei, eller klarer den likevel å holde rent?
Ta kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser fullt så lave tall som det pleier å gjøre i november, er det nok ikke lenge til vinteren er over oss. Og med vinter og kulde følger høye strømkostnader.
Philips Hue på juletreet Signify har nettopp lansert Philips Hue Festavia, som er en smart lyslenke til juletreet.
Smart varmeovn sparer penger Den kalde årstiden betyr høyere strømforbruk, men med appstyring kan du selv ta kontrollen over strømregningen.
Snart vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gjøre det enklere for Smart Home-produkter å fungere sammen, har nå blitt offisielt lansert. Og Matter er på vei til nesten alle Philips Hue-produkter, forteller produsenten.
Liten og lettplassert Å løse et godt innendørsklima trenger hverken være så vanskelig eller dyrt.
Følg Lyd & Bilde