TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+

TEST Click & Grow Smart Garden 9 Pro

Smart hage mangler smart-funksjoner

Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.

forfatter
Publisert 21.06.22 - 12:10
Karakter
Click & Grow Smart Garden 9 Pro
L&B mener
Gjør det lett for deg uten grønne fingre å få planter og grønnsaker til å gro.
Byr egentlig ikke på noen smart-teknologi.
Spesifikasjoner

Jeg er typen som absolutt ikke har grønne fingre. Derfor holder jeg meg primært til palmer og kaktuser når det handler om å gjøre hjemmet litt grønt. Og tanken på å skulle dyrke grønnsaker og salat hjemme har rett og slett aldri falt meg inn.

Men så dumpet en nyhet ned i innboksen om en smart hage, Click & Grow Smart Garden 9 Pro, som skulle gjøre det mulig for selv de mest uegnede til å få ting til å gro. Det måtte jeg prøve, tenkte jeg, og få dager senere kom pakkebudet med en stor kasse som inneholdt det jeg best kan beskrive som en altankasse i 80-talls-design.

Smart Garden 9 Pro
Click & Grow Smart Garden 9 Pro kommer som samlesett. (Foto: Peter Gotschalk)

Plantene vanner seg selv

Smart Garden 9 Pro består nemlig stort sett av en stor vannbeholder formet som en altankasse med plass til fire liter vann. I tillegg kommer en bøyle med varmelamper som lyser ned på plantene. Og sistnevnte leveres i form av kapsler som plasseres i en ramme med ni hull, og som dermed har plass til ni kapsler.

Smart Garden 9 Pro
Smart Garden 9 Pro består av en stor vannbeholder formet som en altankasse med plass til fire liter vann. I tillegg kommer en bøyle med varmelamper som lyser ned på plantene. (Foto: Peter Gotschalk)

Hver kapsel er utstyrt med et lite rør som selv suger vannet fra beholderen, og dermed må man ikke selv huske på å vanne plantene. Man må bare fylle vann på beholderen cirka en gang i måneden, så går resten av seg selv. Varmelampene lyser i 16 timer og slukker automatisk i åtte timer, men man kan også slå på og av lyset manuelt ved å føre hånden langs lampebøylen.

Smart Garden 9 Pro
Frøene leveres i form av kapsler som plasseres i en ramme med ni hull, og dermed har plass til ni kapsler. (Foto: Peter Gotschalk)

Min Smart Garden 9 Pro ble levert med tre kapsler grønn salat, tre kapsler gule minitomater og tre kapsler basilikum. Men nye kapsler kan selvfølgelig kjøpes separat, og det er mange muligheter å velge mellom, for eksempel gul chili, ville jordbær, koriander og mye, mye mer. En pakke med tre kapsler koster typisk omkring 120 kroner, så når man først har kjøpt og betalt for selve den smarte hagen, er det en billig hobby å dyrke sine egne grønnsaker.

Smart Garden 9 Pro
En pakke med tre kapsler koster typisk mellom 49 og 79 kroner. (Foto: Peter Gotschalk)

Avhengig av hvilke grønnsaker man planter, kan det ta sin tid før man begynner å se resultater. Jeg monterte mine frøkapsler den 1. juni og lot plantene gro i 14 dager før jeg skrev selve testen, og som man kan se på bildene, er det stor forskjell på hvor mye de forskjellige plantene har vokst. Tomatene i midten har bruk for langt mer tid enn salat og basilikum, og i en av kapslene har tomatfrøene ikke engang spiret ennå. Hvorfor vet jeg ikke.

Smart i sneglefart

Men øh, hvor er da det smarte ved Smart Garden 9 Pro? Gjenkjenner altankassen automatisk frøkapslene når de monteres? Er det en app som kan gi meg en presis status over hver plante og dens fremskritt eller mangel på samme? Kan jeg styre vanninntaket for hver plante separat, eller tilpasse belysningen så én type plante får mer lys enn de andre? Kan jeg sjekke status på min smarte hage og mine planter fra mobilen mens jeg er på farten? Øh … nei, nei, nei, nei og atter nei.

Smart Garden 9 Pro
Her har jeg plantet alle de medfølgende frøkapslene med henholdsvis basilikum, gule minitomater og grønn salat. (Foto: Peter Gotschalk)

Faktum er at Smart Garden 9 Pro faktisk ikke er særlig smart. Ja, det er en app ved navn Click & Grow som lar deg koble mobil til altankassen via Bluetooth, men det eneste du faktisk kan styre via appen, er varmelampene. De kan du slå på eller av, og du kan justere tidsplanen for når lampene slår seg på eller av automatisk.

Utover det inneholder appen en oversikt over din smarte hage, men hvilke grønnsaker du har plantet, må du selv angi manuelt. Klikker du på en gitt grønnsak, får du generell informasjon om planten – når den kan høstes, om den er spiselig, hvilken temperatur den foretrekker, etc. – men ellers holder appen bare styr på hvor mange dager som har gått siden du plantet frøene.

Smart Garden 9 Pro
Her er der gått 14 dager. Den grønne salaten (til venstre) og basilikum (til høyre) vokser så det er en fryd, mens de gule minitomatene (i midten) trenger litt mer tid. (Foto: Peter Gotschalk)

Og det, mine damer og herrer, er det altså ikke mye smart-teknologi over.

Konklusjon

Jeg innrømmer at jeg forventet å få stor fornøyelse ut av min Click & Grow Smart Garden 9 Pro. Bare det at man får frøene i små kapsler som selv suger vann fra tanken, betyr at jeg slipper å tenke på å vanne plantene selv. Og varmelampen hjelper grønnsakene med å vokse raskere, så man ikke trenger å vente i månedsvis for å få fornøyelsen av plantene sine.

Men smart i ordets egentlige forstand er produktet virkelig ikke. Jeg vil gå så langt som å si at produktnavnet beveger seg i nærheten av å være falsk markedsføring.

clickgrowapp1 clickgrowapp2
<
>
Click & Grow-appen inneholder en oversikt over din smarte hage, men hvilke grønnsaker du har plantet, må du selv angi manuelt. Klikker du på en gitt grønnsak, får du generell informasjon om planten. (Foto: Peter Gotschalk)

Derfor kan jeg ikke anbefale Smart Garden 9 Pro, men medgir imidlertid at den ”smarte” hagen helt klart kan hjelpe deg med å komme i gang med å dyrke dine egne grønnsaker, hvis du ikke er typen som er født med grønne fingre.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Les også disse sakene

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nye robotstøvsugere i mellomklassen iRobot utvider sortimentet sitt med to nye robotstøvsugere i mellomklassen
Få soloppgangen inn på soverommet Sommernyhetene fra Philips Hue byr på morgensol på soverommet og lyse netter på terrassen.
Halvdum smart hage gir deg grønne fingre Click & Grow Smart Garden 9 Pro selger seg på å være spekket med smart-teknologi, men egentlig er den nesten like dum som en vanlig altankasse.
Kanskje den beste robotstøvsugeren Den rådyre Roborock S7 MaxV Ultra er den smarteste robotstøvsugeren hittil.
Gjør rent ved hjelp av laser Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen – det finnes morsommere ting enn å gjøre rent. Men til alt hell finnes det mennesker som faktisk gjør sitt ytterste for å få det hele både enklere og artigere.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend