Wiz inngår, som Philips Hue, i Signify-konsernet, og har i stor grad et overlappende utvalg når det kommer til smarte lamper, lyslister, armaturer for innen- og utendørsbruk, kameraer og bevegelsesdetektorer. Forskjellen er at Hue bruker Zigbee og krever en hub, mens Wiz kjører på Wifi-tilkobling. Begge har smartplugg i sortimentet, men det er bare Wiz som støtter Matter, og dermed er kvalifisert for denne testen.
Konstruksjon og byggekvalitet
Formen er litt merkelig, noe som gjør at den ikke kan stå sammen med andre stikkontakter i et vegguttak, og det kan være vrient å ha flere sammen i et grenuttak. Som ventet er den likevel velbygd, men vi lurer på hvorfor det ikke opplyses om sikkerhetsfunksjoner, som overbelastningsvern.
Installasjon
Å installere den i Wiz’ egen app gjøres gjennom å skanne etter Bluetooth-tilbehør i parkoblingsmodus, eller gjennom den manuelle installasjonsprosessen der man får steg-for-sted-instruksjoner. Det finnes ingen QR-kode på kontakten, noe som gjør Matter-installasjonen litt annerledes. Man må rett og slett finne frem QR-koden eller parkoblingskoden for kontakten i Wiz-appen. Det fungerer bra, men er litt uvanlig.
Håndtering og app
Appen er veldig tilpasset smarte lamper, men fungerer for all del bra når man har vent seg til å ignorere alt som er irrelevant. Foruten å slå av og på ulike kontakter kan man gjøre det per rom eller gruppe. Det går an å planlegge på og av, men bare basert på tid. Mer avansert styring må man overlate til sin valgte smart hjem-plattform, og der støttes heldigvis alle man har hørt om – og noen til.
Noe den derimot har innebygd, er energimåling, og der kan man få kurver per rom eller per enhet, målt per time, dag eller uke. Merkelig nok ikke per måned, som jo ofte er perioden man betaler strømregningen for. Den har heller ingen eksportfunksjoner.
Konklusion
Wiz er et pålitelig varemerke fra en stor produsent, så man kan stole på at produktene vil ha støtte i overskuelig fremtid. Man må tenke litt på hvordan man setter kontakten, siden den tar litt plass. Men installasjonen går uten problemer når man har forstått hvordan de tenker, og den har fungert feilfritt i testperioden. Energimålingen og automatiseringen kunne vært mer omfattende, men pluggen oppleves likevel som verdt prisen.
Også i denne testen:
Meross Smart Wifi Plug MSS315
To-for-en smartplugg
En enkel og billig plugg som gjør jobben om man ikke trenger finesser.
EcoFlow Smart Plug EU
Pålitelig, men monogam plugg
I seg selv en bra kontakt, men oppkoblingsproblemer begrenser mulighetene for styring.
Aqara Smart Plug SP-EUC01
Bra, men med uventede kostnader
Et bra valg om man allerede har et Aqara-hjem, ellers blir startkostnaden i høyeste laget.
Hama Smart WLAN Socket
Programmerbar, men upålitelig
Mange finesser hjelper ikke når man ikke kan stole på oppkoblingen.
Eve Energy Smart Plug
Virkelig en del av det smarte hjemmet
De siste standardene, og full kontroll på de fleste smarte dingser i appen.