Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 6 kompakthøyttalere i budsjettklasse

Stor lyd fra små høyttalere

Små høyttalere er så anvendelige. Ikke bare fordi de får plass nesten hvor som helst, men også fordi de kan gi bedre lydkvalitet for pengene enn en stor høyttaler.

Skrevet av / 21.03.08 - 21:01
6 kompakthøyttalere i budsjettklasse
Lasse Svendsen

Produkter i denne test

Moderne kompakthøyttalere skiller seg sjelden fra større utgaver på andre områder enn fysikk. En stor høyttaler kan fremdeles spille høyere, den har som regel mer bass og leverer et større lydbilde. Men de fleste småhøyttalere er ofte bare en kompakt utgave av en gulvstående utgave, som er lettere å plassere, med samme høyttalerelementer og teknikk. Bare til en lavere pris.

Man kan få mye lydkvalitet for pengene i en liten høyttaler, som kan ha renere og klarere mellomtone. Og i mange tilfeller bedre definert bassgjengivelse, selv om den av fysiske årsaker ikke klarer å levere like mye bass. Gode elementer kan man nemlig komme langt med, også i små høyttalere.

Kabinett
Litt av grunnen til dette, er et lite og stivt kabinett med små flater, som gir mindre kabinettvibrasjoner og resonanser. Mindre elementer er ofte raskere, og i et lite kabinett møter de mindre ”luftmotstand”, noe som kan gjøre at membranene starter og stopper raskere. En mindre frontplate er heller ingen ulempe. Det gir nemlig færre refleksjoner, og derfor opplever mange at stereobildet små høyttalere skaper, er mer stabilt og ikke så diffust som det kan være på en stor høyttaler.

Lyd
Større kabinetter, større og flere elementer koster mer penger, men gir ikke alltid bedre lydkvalitet for pengene, snarere mer lydkvantitet. Man betaler mer for å få kraftigere og dypere bass og høyere lydtrykk, men det er ikke dermed sagt at man får klarere mellomtone, renere diskant og et mer gjennomsiktig lydbilde. Små høyttalere er ikke bare lettere å finne plass til, de kan også kombineres i et surroundoppsett som plassbesparende bakhøyttalere, og kombineres med subwoofer når man føler for ekstra rekkevidde og lydtrykk i bassen.

Krav og forventninger
De seks høyttalerne i denne testen må kunne fungere som selvstendige stereopar i et godt stereoanlegg. Og tilføre musikken mer realisme gjennom lydkvaliteten de leverer, selv om man ikke kan forlange high-end-kvaliteter i denne prisklassen. Bass er alltid den største begrensningen på små høyttalere, så i stedet for kvantitet, vektlegger vi høyttalernes basskvaliteter. Glem ikke at en liten høyttaler som plasseres inntil bakveggen, ofte gir fyldigere bass.

Produkter i denne test

XTZ 93 WMT

Bra, bedre, billigst?

Krystallklar mellomtone/diskant og stram bass
Krever kraftig forsterker
Les hele testen

Jamo C603

Jevnt og trutt vinner til slutt

Uten å være best i noen gren, viser Jamo C603 seg som et velbalansert kompromiss som gjør det bra i alle disipliner.

Knallgod allrounder
Tidvis litt ”anonym”
Les hele testen

JBL ES30

Rock‘n roll!

I kjent stil kvitterer høyttalerne fra JBL med spreke bassrytmer og generelt bra lydrykk og dynamikk. En høyttaler som skapt for populærmusikk!

Tøff bass, spiller høyt
Mangler akustisk raffinement
Les hele testen

Audio Pro Avanti A.10

Knøttliten tøffing

Svenske Audio Pro kan dette med små høyttalere, noe de har bevist gang på gang. Avanti 10 spiller knallbra og vel så det i forhold til størrelsen.

Musikalsk og engasjerende lyd
Slank i bassen
Les hele testen

KEF IQ3

Kompakt lilleputt

KEF stakk av med seieren i vår test av kostbare gulvhøyttalere i forrige nummer. Kan lilleputt-modellen IQ3 hevde seg like bra mot nye konkurrenter?

Stort lydbilde, fyldig bass
Litt mørk og innestengt klang
Les hele testen

Podspeakers The Drop

En liten dråpe er nok

De dråpeformete plasthøyttalerne fra Podspeakers virker lite tillitsvekkende når man løfter på dem. Men plugg dem til forsterkeren, og bli overrasket.

Meget dynamisk mellomtone Livlig på akustisk musikk
Mangler bass
Les hele testen

Lyd & Bilde mener

Enkle å plassere Lett å integrere i små rom Bedre lydkvalitet per krone Stødig stereobilde Færre kabinettresonanser Egnet som både hoved- og bakhøyttalere Kan kombineres med subwoofer for plassbesparende bass Krever mer forsterkereffekt (se watt og volum) Mangler dypbass Begrenset lydtrykk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top