Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sage The Barista Touch Impress

Den beste av sin type på markedet

Den nyeste espressomaskinen fra Sage er den beste noensinne fra produsenten og beviser deres filosofi. Nemlig at man rett og slett kan lage en brukervennlig espressomaskin som ikke går på kompromiss med de klassiske espressodydene.

Skrevet av / 10.05.24 - 09:15
Sage The Barista Touch Impress
Lasse Torp Hansen

Sage the Barista Touch Impress er det endelige beviset på at ekte espresso kan være enkelt. Maskinen er enda lettere å leve med enn selv den dobbelt så dyre Sage The Oracle Touch, som jeg ellers trodde var toppen av brukervennlighet når det kommer til semiautomatisk espresso.

Faktisk er Touch Impress så god at jeg kjøper den til meg selv.

Sage har alltid ønsket å gjøre livet som espressonyter enklere. De tilbyr maskiner med innebygd kvern, temperaturkontroll, automatisk melkeskummer samt en brukervennlig touchskjerm som kan guide deg gjennom hele prosessen.

Maskinene er aldri helautomatiske, så man må fortsatt stille inn kvernen helt nøyaktig, tampe kaffen korrekt, og holde orden på at man bruker det korrekte vann-til-kaffe forholdet. Det er prisen for den intense, sirupsaktige espressoen som man bare får fra en manuell eller semiautomatisk maskin med en korrekt filterkurv, hvor trykket alene skapes av den malte kaffen.

Men nå har Sage funnet på enda en enkel feature som nesten gjør det umulig å lage dårlig kaffe, selv veldig tidlig om morgenen.

sage anmeldelse
Bønnebeholderen rommer hele 340 gram. (Foto: Lasse Torp Hansen)

En genial feature

Det låter overveldende, men den nye finessen er en innebygd tamper. Et metallhåndtak på siden som fysisk trykkes ned for å komprimere kaffen etter at den er malt ned i filteret.

I tillegg til at den tamper kaffen perfekt vannrett hver gang, måler den også hvor mye kaffe det er i kurven, og justerer slik at du alltid får den korrekte mengden. Mangler det litt, fyller den på ekstra. Er det for mye, ber den deg høflig om å bruke det medfølgende ”Razor”-verktøyet til å fjerne litt kaffe fra kurven.

Espresso er komplisert fordi de fleste variablene påvirker hverandre. Lysristede og mørkristede bønner har forskjellig densitet, noe som påvirker hvor mye motstand vannet møter. Det påvirker igjen hvordan kaffen skal kvernes, og så videre og så videre.

Men å ha samme volum i filterkurven hver gang samt en fast innstilt vannmengde, temperatur og automatisk melkeskumming betyr at det er veldig lite som kan gå galt når du lager morgenkaffen.

Du må fortsatt finne den riktige kverninnstillingen, men touchskjermen guider deg pedagogisk gjennom det, og lar deg smake deg frem til det ønskede resultatet. Når den først har målt seg til den riktige mengden, husker den det og gir deg samme mengde kaffe hver gang. Det kunne virkelig ikke være enklere.

SageImpress3 SageImpress2
<
>
Håndtaket er kjempelekkert utført i metall, og det føles tilfredsstillende å bruke tamperen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Workflow

Når man åpner en helt ny pose kaffe, kan man med fordel bruke den innebygde guiden til å finne den korrekte kverninnstillingen. Det kan faktisk klares på under 5 minutter.

Mange av innstillingene, som temperatur og vannmengde, er ikke i tall, men bare kalt ”mer” eller ”mindre”. Det er ikke ideelt, men på en måte er det befriende å bli tvunget til bare å smake seg frem, i stedet for å bruke en ”korrekt” oppskrift fra et kaffeforum.

Så snart bønnene dine har den ønskede innstillingen, kan du bruke de innebygde oppskriftene eller lage dine egne. Maskinen er klar til bruk på bare 3 sekunder etter at du har slått den på.

Deretter setter du filteret i kvernen, trykker på kvern og venter ca. 12 sekunder. Du trykker så ned metallhåndtaket og presser kaffen sammen. Du ser en liten grønn ”V” som forteller at mengden er korrekt. Deretter flytter du filteret over i brygghodet og trykker start.

Du får opp en timer på skjermen mens du brygger slik at du faktisk kan følge med på om skuddet løper gjennom noenlunde normalt. Et skudd espresso tar typisk mellom 25 til 35 sekunder.

Morgenkaffen kan altså ordnes på under et minutt. Og resultatene er konstant gode! Man føler virkelig at man har tøylet espressoen.

SageImpress5 SageImpress4
<
>
Maskinen holder deg i hånden, men oppfordrer også til aktivt å finne sine egne preferanser. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Melk

Touch Impress bruker samme melkesystem som imponerte på Nespresso Vertuo Creatista. Det er et system man finner på flere av maskinene fra Sage, og det virker fantastisk. Melketeksturen gir både helautomatiske maskiner og middelmådige baristaer store fordeler.

Med Touch Impress har du muligheten til å spesifisere hvilken type melk du bruker, og dermed oppnå enda bedre resultater med enten kumelk, mandelmelk, havremelk eller soyamelk. Den imponerer like mye samme hvilken melk du bruker. Det er et av de eneste automatiske systemene på markedet som kan levere den spesielle teksturen som kreves for å lage latte-art.

Maskinen foreslår automatisk 65 grader for kumelk og 55 for plantemelk, som er et godt utgangspunkt for å få varmest mulig melk før det kommer uønsket bismak fra oppvarmingen. Det følger med en stålkanne på 480 ml som man fyller med melk og setter under damparmen. Den må endelig ikke være våt da det forvirrer termometeret.

En fylt kanne tar ca. 54 sekunder å varme opp til 65 grader. Touch Impress kan ikke dampe melk mens den brygger kaffe. Men du kan sette kannen klar og trykke start, så begynner den når maskinen er ferdig med å brygge.

Sage test
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Bare en mindre Oracle Touch?

Man kan godt tenke at Touch Impress bare er en mindre, billigere versjon av Sage The Oracle Touch. Men det er noen vesentlige forskjeller som nok dikterer om den ene eller andre maskinen er riktig for deg, hvis du er ute etter en alt-i-en-maskin til både kaffeentusiasten og bofellesskapet.

The Oracle Touch er basert på Sage Dual Boiler, som er en mer hobbyfokusert espressomaskin. Kjelene skal gjerne ha 30 minutter til å varme alt godt gjennom før den er temperaturstabil. Det er samme maskin, men tilsatt kvern, touchskjerm og automatisk tamper. Den kan virkelig alt, men den krever oppvarmingstid og at man setter seg litt inn i de korrekte temperaturene og hvordan man treffer blinken med kvernen, da touchskjermen ikke guider deg fullt så mye som i Touch Impress.

Les også Hvordan smaker kaffe til 30 000 kroner? Hvis penger ikke skal stå i veien for kaffeopplevelsen, har vi testet noen av de dyreste og villeste espressomaskinene på markedet.

Sage the Barista Touch Impress er basert på Sage the Barista Touch, som igjen er basert på Barista Express. Disse maskinene bruker ikke kjeler til å varme vannet, men derimot et såkalt TermoJet-system, hvor vannet kjøres gjennom en tynn, veldig varm metalltube. Det er langt raskere, men er ikke like temperaturstabilt som en kjele som langsomt sprer en jevn varme til hele maskinen.

I min optikk er Touch Impress stabil nok når det gjelder temperatur, og jeg har ikke opplevd problemer med konsistensen, selv når den lager mange skudd rett etter hverandre. Tvert imot sørger dens tamper og kaffemålingssystem for at kaffedosen bare svinger minimalt. Det automatiske systemet i The Oracle var ikke like presist. Faktisk er hele maskinen litt for nerdet etter min smak, og jeg savner ikke de mer klassiske egenskapene som The Oracle tilbyr.

sage test
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffekvaliteten

Kaffekvaliteten er som forventet høy. Det er en grunn til at visse Sage-maskiner ofte anbefales til folk som gjerne vil i gang med espressohobbyen. Maskinen kommer med både tradisjonelle filtre, som ikke leverer et falsk trykk, og såkalte pressurized filtre som gjør det. Sistnevnte er gode hvis du overhodet ikke vil ha jobben med å stille inn kvernen korrekt, men kaffekvaliteten faller som resultat, og kommer til å minne mer om kaffen fra en helautomatisk maskin. Her er maskinen utelukkende testet med det tradisjonelle dobbeltshot-filteret.

Maskinen doserer omkring 18 gram kaffe ned i filteret, og varierer sjelden med mer enn 0,8 gram, noe som er imponerende når vi snakker om et automatisk doseringssystem.

Den dosisen kan bli til 36 gram lekker, balansert espresso. Noe en helautomatisk maskin ikke kan klare, men serverer deg veldig sur, underekstrahert kaffe.

Maskinen er primært testet med en brasiliansk kaffe kalt Flaming Sunrise, som er ristet av Yellow Bird Coffee. Det viste seg å være en utrolig interessant fortolkning av moderne mørkristet kaffe. Og en perfekt bønne til dem som ikke synes kaffe skal smake av bringebær med sitron.

Flaming Sunrise hadde en lekker tekstur og samtidig en behagelig smak av mørk sjokolade med mild syre. En meget luksuriøs kaffe å drikke som ren espresso. Den er trolig spesielt utviklet til å passe maskinens standardinnstillinger, så det var ikke den store oppgaven å få det meste ut av den.

Les også Nye Nespresso er en dyr fornøyelse Nespresso og Sage er klar med en ny maskin som kan brygge over en halv liter kaffe med kun én kapsel og skummet melk på nivå med en god barista. Men det koster!

Lysristet kaffe er typisk vanskeligere å få smaken ut av. Utfordreren var i denne omgangen en vasket kaffe fra Burundi. Den krevde høyeste temperatur og litt mer vann for å få en balansert smak ut av. Smaken var ganske fin og subtil, og syren var fruktig. En veldig søt kaffe som imidlertid ikke hadde en voldsom kraftig tekstur. Det var ikke noe problem å få en god espresso ut av bønnene, selv om de krevde et par forandringer i innstillingene.

Selve kvernen er fra Baratza, som er et av de mest anbefalte merker for begynner- espressokverner på diverse espressofora. Selv om den bare har 30 innstillinger, har det ikke vært utfordringer med å prøve å treffe en innstilling mellom to trinn. Forandringene er små nok til at 30 innstillinger er tilstrekkelig.

Når du er ferdig med å lage kaffen, finner du ut at det ikke følger med en knock box til kaffegrut i pakken. Selvfølgelig kan du klare deg uten, på samme måte som at du kan spise biff bearnaise uten bestikk, men det er ikke akkurat sivilisert.

SageImpress8 SageImpress9
<
>
(Foto: Lasse Torp Hansen)

Konklusjon

Sage Barista Touch Impress er så god alt-i-en-maskin at jeg kjøper den. Den har den beste workflow man kan forestille seg i en espressomaskin, og den gir veldig pålitelige resultater med bare en ekstremt liten innsats. Den er lett å leve med hver dag, og kan også håndtere moderne, lysristede bønner.

Selv om The Oracle har flere innstillinger som appellerer til espressonerden, er den lavere prisen og den forbedrede workflow-en mer enn nok til å overbevise meg om at Touch Impress er den beste semiautomatiske espressomaskinen med innebygd kvern på markedet akkurat nå. Og like viktig: Man kan slå av alt det automatiske hvis man ikke ønsker å nøye seg med det, eller vet det bedre selv.

Karakter
Sage The Barista Touch Impress
Premium

Home mener

En av de enkleste ”ekte” espressomaskinene på markedet. God kaffekvalitet. Har masser av utstyr. Prisen er fornuftig. Et veldig åpent system hvor man ikke trenger å gjøre som foreslått hvis man vet bedre enn maskinen. Det følger ikke med en knock box. Lokket til vanntanken er litt irriterende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

To giganter i duell: Hvem tar avfallet?

Lav pris kan fort gi grå hår

Tørketrommelen som kan nesten alt

Nytt ansikt med strøm og små klapp

Så god at jeg bare må kjøpe den!

El-tannbørster i kamp: smart, smartere og enda bedre

Et skikkelig familiekjøleskap

Romslig vaskemaskin med mange funksjoner

Massasje når og hvor du vil

Behersker du trykket?

Hjertet på rett sted

Hjemmets vinkjeller skjemmer bort druene

Scroll to Top