Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Rega System One

Startpakke for platesamlere

Her er anlegget for deg som elsker musikk på vinyl, og trenger bedre lyd.

Skrevet av / 19.03.22 - 10:00
Rega System One
Lasse Svendsen

Selv om strømming har tatt av og er den dominerende måten å konsumere musikk på – etter radio, er det mange som sverger til vinylplater. Det er det mange grunner til, den varme lyden for eksempel, album-covere som kan grense inntil kunst (og noen ganger er det), og all informasjonen man finner på et album.

Derfor selges det fremdeles en anselig mengde vinylplater hvert år, og utvalget av platespillere har aldri vært større.

Men i motsetning til den gang vinylplater (og kassetter) var det eneste musikkbærende mediet, er det ikke like lett å finne kompetansen på området. Hvem skal man spørre, bortsett fra oss selvsagt, og hvor finner man gode platespillere som er enkelt å integrere i et anlegg?

Man behøver ikke å finne en hi-fi-butikk med gråhåret betjening for å finne ut av det, det kan faktisk være så enkelt som dette.

Engelske Rega, som jeg tør si er best kjent for sine velspillende platespillere, sier at de har sett behovet for å gjøre det enklere å komme i gang med vinylsamlingen.

Så, istedet for å først finne en platespiller som er bra, deretter en forsterker og et par gode høyttalere, har de satt sammen en pakke med alt i én eske. Altså platespiller, forsterker og høyttalere. Til og med høyttalerkabler er inkludert.

Rega System One II
Fantastisk startpakke for vinylentusiaster.
Foto: Produsenten

Anlegget

To av komponentene i anlegget har vi testet før. Rega System One, som det kalles, består nemlig av den budsjettvennlige spilleren Planar 1, som er et av de beste kjøpene i budsjettklassen. Den er helmanuell som de fleste i denne klassen, og leveres med en MM-pickup ferdig montert.

Den andre komponenten er en knøttlille Rega iO, en virkelig liten, men høyst potent integrert forsterker med platespillerinngang, nettopp for MM-pickuper. Den har to innganger til, og en hodetelefonutgang, men ingen digitale innganger eller strømming. Forsterkeren leveres med en liten fjernkontroll, og leverer 30 W effekt per kanal, som rekker i massevis til de medfølgende høyttalerne.

Rega Kyte heter de, og disse har vi ikke testet før. De små høyttalerne er bare 32 cm høye, og smetter lett inn i bokhyllen, eller på skjenken i stuen. Kyte leveres kun i grafittsort støpt fenolplast, som er lett, stivt, og dødt. De vinner kanskje ingen skjønnhetskonkurranser, men jeg synes de ser mye bedre ut virkeligheten enn på bilder.

Når man pakker opp anlegget, finner man strømkabler, strømforsyning til platespilleren og 2 x 3 mener med anstendige høyttalerkabler i esken.

Rega System One video
Skann QR-koden på esken, og følg monteringsanvisningen på videoen.
Foto: Produsenten

Å sette opp

Det kan kanskje virke litt vanskelig å finne pluss og minus på høyttalerkablene, men følg den stiplete linjen fra pluss til pluss-polene på forsterkeren og høyttalerne, så unngår du å fasevende signalet.

Anlegget er veldig enkelt å sette sammen. Det følger med gode illustrasjoner i esken, og skanner man QR-koden på esken, åpner mobilen en kort video som viser hvordan man setter opp anlegget.

Kort fortalt er det slik at man pakker ut anlegget i den rekkefølgen signalet går. Platespilleren først, og den har allerede pickupen montert, så alt man trenger å gjøre er å fjerne tape og papp som beskytter spilleren, tre på motvekten på armen, og koble til strøm og kablene til forsterkeren.

Det følger med støvlokk som enkelt tres på hengslene bak, og da er forsterkeren neste del ut. Trekk høyttalerkablene dit du har tenkt å plassere høyttalerne, napp av isolasjonen, tvinn kobberlederne mellom fingrene, og tre dem gjennom hullene under skruene til kabelterminalene.

Sett batteriene i den lille fjernkontrollen, og pakk ut høyttalerne.

Det følger med en T-formet brakett som skrus fast bak på høyttaleren, og løfter den litt opp i bakkant. Skru den godt fast med en stjerneskrutrekker, og skru fast høyttalerkablene i terminalene bak. Dobbeltsjekk at dens stiplende linjen på kablene skrus fast i den røde terminalen på høyttalerne.

Til slutt plugger du strømforsyningen til platespilleren, og strømledningen til forsterkeren i veggen. Nå kan du bare finne fram vinylplatene.

Rega System One IO
30 potente watt på en flate ikke stort større enn en bok.
Foto: Produsenten

Varm og vidunderlig lyd

Det er fullt mulig å spare penger på å sette sammen anlegget selv. En enkel platespiller, den billigste forsterkeren man finner – med platespillerinngang, og et par små høyttalere, behøver ikke å koste 10.000 kr en gang.

Ulempen er at man ikke kan være sikker på at alt passer så godt sammen, at man får den lydkvaliteten man virkelig ønsker seg.

Det behøver man ikke bekymre seg for her, for Rega-anlegget spiller med et engasjement selv jeg ble forbløffet over. Selv om jeg visste godt hvor god platespilleren er, og at den lille forsterkeren slår langt over sin vektklasse, var jeg ikke forberedt på dette.

De små Kyte høyttalerne passer som hånd i hanske med forsterkeren, og kombinasjonen er åpenbart vellykket. Mine forventninger ble raskt gjort til skamme, for når Astrud Gilberto og Stan Getz blåste The Girl From Ipanema ut av de små høyttalerne, kom gliset umiddelbart.

Lydbildet var overbevisende stort, utrolig nok var det rikelig med dybde i bassen, og den lille forsterkeren hadde full kontroll på dynamikken, også bassen. Selv om jeg spilte høyt.

Det er ikke noe egentlig dypbass her, men trommene og bassgitaren på Dire Straits Private Investigations, ble gjengitt med mer enn nok fylde og trøkk til anlegget skapte et solid fundament i bassen.

Selve klangen er varm og fyldig uten å være ullen. Klavertoner klinger varmt, men fokusert og lydbildet er åpent og godt balansert. Det aldri noen spisse toner, eller betoning for den del, og det eneste jeg savnet var litt mer dybde i øvre mellomtone og i diskanten.

Men man kan ikke få alt her i verden.

Den karakteristiske gitarklangen til Mark Knopfler, lød akkurat sånn jeg hadde håpet på, og bassen til Gary Peacock lød mye tøffere og dypere enn jeg har hørt den fra mange andre høyttalere, i den størrelsen.

Rega System One Kyte
De små høyttalerne er støpt i plast, men spiller langt bedre enn de ser ut.
Foto: Produsenten

Konklusjon

Rega System One mangler både digitale innganger og strømming, men hvis det ikke betyr noe, er det fint lite å utsette på anlegget. Det er vanskelig å se hvordan man skal finne bedre lyd fra vinylplater i denne prisklassen. Anlegget er kanskje beskjedent i sin fremtoning. Forsterkeren er nesten umulig liten, og høyttalerne er støpt i plast, men det setter absolutt ingen demper på lydkvaliteten, som er gledelig overbevisende.

Les også Rega Planar 1 Rega viser hvorfor de regnes som nummer 1 i markedet på lyd for pengene.
Karakter
Rega System One
Basic

Lyd & Bilde mener

Forbausende levende og engasjerende lyd fra et anlegg som får plass i bokhyllen. Enkelt å sette opp, enkelt og bruke - og fantastisk lyd for pengene. Finnes kun i sort. Ingen digitale innganger eller strømming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lyd & Bilde
Scroll to Top