Epson Stylus Photo R2880

Sort-hvitt-kongen

Ingen skrivere klarer alt, men Epsons kommer skremmende nært.

Noen ganger hjelper det ikke hvor mye man kalibrerer eller justerer, utskriftene blir aldri 100 prosent optimale. Men med denne skriveren er det mulig å komme tett på det optimale. Hvis man vil. For Epsons nye R2880 kan bli nesten perfekt med litt fargejusteringer. Som den utgåtte R2400, bruker også den nye Epson-skriveren UltraChrome K3 pigmenterte blekk, som vår referanseskriver, Stylus Pro 3800 fra Epson. I tillegg har den samme Radiance-teknologi som den rimeligere R1900-skriveren, hvor fargeektheten og blekkutnyttelse er blant parameterne som er forbedret.

Ni patroner, men åtte plasser
Den bruker åtte 11 ml patroner med pigmentert blekk. Fotosvart for høy kontrast på blankt papir, mattsort for matt papir, lys grå, enda lysere grå, gul, cyan, lys cyan, vivid magenta og lys vivid magenta. Men bare åtte av disse ni blekkpatronene om gangen. For man må dessverre bytte mellom fotosvart og mattsvart etter papirtype, ved å fysisk bytte mellom blekkpatronene. Vivid magenta og lys vivid magenta, skal gi bedre fargedybde på utskriftene.

Fargejusteringer
Skriveren har fått helt ny programvare, med bedre kontroll på blekkmengde og andre innstillinger. Når man installerer programvaren får man ikke bare muligheten til å velge ulike utskriftskvaliteter, fra fotoutskrift med høy utskriftshastighet, til høyest mulig fotokvalitet i programvaren Epson Easy Photo Print. Man får også en plug-in for Photoshop selvsagt, slik at man har kontroll over profiler og fargestyring mens man jobber med bildene før utskrift.

Opptil 30 ark kan lades fra toppen på R2880, mens den halvautomatiske arkmatingen fra åpningen bak er tilpasset papir opptil 1,3 mm tykkelse. Skrivehodene har et blekkavstøtende belegg som forbedrer dråpeplasseringen og utskriftskvaliteten. I programvaren som kan brukes rett fra Photoshop, finner man støtte for 16-bits-utskrifter og valget mellom Adobe RGB eller sRGB fargerom. Man kan ikke bare skrive ut i opptil 5760 punkter per tomme – mot 4800 dpi på HP B8850 – men også få flere grundige justeringer av både fargebalanse og tonalitet på sort-hvitt-utskrifter. Dermed kan man både kontrollere kontrast, tonalitet og mer, samtidig som man kan finjustere kontrast og lys på utskriftene.

Fargekvalitet
Heller ikke denne skriveren er noe lyn. På aller beste kvalitet brukte den 7 minutter og 45 sekunder på å skrive ut testplansjen i A3-format. Velger man litt lavere utskriftskvalitet, noe man trygt kan gjøre uten synlig kvalitetstap, er det mulig å banke ned utskriftstiden med et par minutter.

Epsons Radiance-teknologi med LUT (Look Up Table) på R2880, korrigerer fargeverdiene fra RGB for hver enkelt blekkfarge. Fargebalansen fra skriveren så mildt sagt merkelig ut på de første utskriftene. Rødt og blått var altfor kraftig gjengitt, men etter å ha forsøkt med ulike fargeprofiler, satt fargene som et skudd. Fargemetningen er strålende, og på semimatt eller blankere papir, ser fargespekteret på testplansjene langt bedre ut enn fra forgjengeren R2400. Det er flere detaljer i utskriftene, med langt finere kontrast og fargegraderinger.

Sort-hvitt
Men det er sort-hvitt-utskriftene som virkelig skinner. Uten en eneste justering, bare ved å velge Advanced Black and White-utskrift, siger den ene praktfulle s/hv-utskriften etter den andre ut av skriveren. Den leverer de skarpeste og mest detaljrike s/hv-utskriftene til dato, og med den samme fint graderte tonaliteten til Epsons dobbelt så dyre Pro 3800.

Likevel anbefaler jeg at man gjør seg kjent med skriverens utskriftskarakter på ulike papirtyper, og eksperimenterer med kontrast, tonalitet og lysstyrke for hver viktige utskrift. De ekstra minuttene kan være forskjellen mellom strålende og fantastisk.

Konklusjon
Epson R2880 er A3-skriveren for fotografer som lager sort-hvitt-kopier mer enn alt annet. Da er dette et opplagt valg, man får rett og slett førsteklasses s/hv-utskrifter fra denne skriveren, og de er bedre enn det meste der ute. Fargeutskriftene er absolutt av høy klasse, men her må man jobbe mer for optimal kvalitet. Hvis man kan finne R2880 til lavere enn veiledende pris, er vi villig til å se gjennom fingrene med de små blekkpatronene – for en A3-skriver – og irritasjonsmomentet med at man må skifte blekkpatroner hver gang man bytter mellom blankt og matt papir.

Også i denne testen:

HP Photosmart Pro B8850

Genial løsning

Etter å ha sett utskriftene fra HP-skriveren, skulle vi ønske at flere hadde kopiert HPs geniale løsning.

Høy utskriftskvalitet Store blekkpatroner Integrert fargekalibrator Romslig papirkassett Gunstig pris
Trege utskrifter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.