6 nettbrett

Et nettbrett er din nye PC

Nettbrett som iPad er "det store" i år. Konkurransen hardner til og de virkelig seriøse konkurrentene er nå på banen. Kanskje er dette din nye PC?

I sommer publiserte vi første del av en test av nettbrett. Denne manglet en del store aktører rett og slett fordi de ikke var kommet på markedet ennå. Nå har imidlertid de aller fleste seriøse konkurrentene meldt seg på i kampen om dette hurtig voksende markedet, uten at det ser ut til å redusere iPads popularitet.

Hvis det totale nettbrett-markedet går på bekostning av noe, ser det ut til å være det tradisjonelle PC-markedet. Kanskje ikke så rart i og med at et nettbrett for mange – langt fra de fleste må det understrekes – faktisk kan erstatte en bærbar maskin. Salget av nettbrett har tatt helt av, og det i en hastighet vi ikke har sett maken til før.

Hvem er med?
Aktørene med nettbrett i markedet er etter hvert så mange at det nesten er umulig å nevne dem alle. Men de viktigste operativsystemene – OS- kan telles på én hånd.

iOS er det første av operativsystemene for disse enhetene (i moderne tid) som virkelig slo an. Apple har med iOS, som også omfatter iPhone, iPod og Apple TV, dominert  nettbrettmarkedet nesten totalt. Det er lite som tyder på at de ikke kommer til å være en ekstremt dominerende aktør i overskuelig fremtid i og med at Apple har skaffet seg en solid ledelse på resten av feltet.

Android er det andre dominerende OS-et. Sammen med iOS fra Apple vil jeg tippe at disse to utgjør 90 prosent av nettbrettmarkedet, hvis ikke mer. Android er også i ferd med å bli et modent system med Android versjon 3 (også kalt Honeycomb). Android har lenge vært tilstede i mobiltelefonmarkedet, men overgangen fra mobiltelefon til nettbrett har vist seg å ikke være så enkel som mange trodde. Med Honeycomb begynner man å få det til.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Windows er et av de store operativsystemene som så godt som glimrer med sitt fravær i dette markedet. Det finnes riktignok noen nettbrett som kjører Windows 7 OS, men å si at det er et blindspor vil være en underdrivelse av dimensjoner. Dessverre egner Windows 7 seg ikke på nettbrett. Derfor er det langt mer interessant er å se hva som skjer i neste versjon. Windows 8 tyder på at det blir et radikalt skifte av måten Windows brukes på. Da kan Microsoft for alvor melde seg på i kampen om nettbrett-markedet, spørsmålet er om det er i seneste laget.

WebOS er den siste seriøse aktøren. HP har kjøpt gamle gode Palm for å få fingrene i dette OS-et. Det er etter min mening et ekstremt lovende operativsystem som er helt på høyde med de aller beste. Problemet HP sliter med er todelt. På den ene side trenger systemet å modnes litt. Ikke så mye, men noe er det å sette fingeren på. Den andre delen av problemet er langt alvorligere. Jeg er skeptisk til om HP har muskler nok til å drive WebOS til en suksess. Apple er store nok og har økonomiske muskler til å drive gjennom hva som helst. I tillegg har Apple og produktene en veldig sterk og voksende stilling hos publikum. Android på sin side er laget av Google, noe som sier en del om musklene bak. Derfor er jeg noe skeptisk til WebOS sin fremtid. Selv om operativsystemet er meget godt.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.