data-srcset
6 nettbrett

Eventyret om eplet og den lille, grønne roboten

Lille speil på veggen der, hvilket nettbrett er det beste i landet her?

Det var engang et flott kongerike, som hadde gull i pose og sekk, fordi man solgte en lekker smartmobil ved navn iPhone til folk i alle land og riker som hadde råd til den slags. Kongerikets våpenskjold var et eple, og kongen av eple-riket var en egenrådig og vanskelig mann, som hele tiden fikk gale idéer. En dag fikk han den idéen at verdens folk kanskje kunne tenke seg et håndholdt nettbrett som så ut som en iPhone, den skulle bare være meget større. Den nye oppfinnelsen kalte han for iPad, men ikke alle trodde på kongens idé. Da han viste den frem på kongerikets tradisjonelle marked, hvor skjalger og diktere fra hele verden kom for å høre nytt om eplet, ble det ledd i hjørnene, og noen våget enda å si, at kongen ikke hadde noen klær på seg – selv om de fleste kunne se at han hadde på sin sedvanlige pologenser – for hva skulle man dog bruke en slik forstørret smartmobil til?

Er robotens tid kommet?
Senere døde den gåtefulle kongen, men selv om han ikke levde lykkelig til sine dagers ende, fikk han rett i at verdens folk gjerne ville ha hans iPad. Og de som tidligere hadde hvisket i krokene, syntes nå plutselig også at idéen med et nettbrett var kjempegod. De bestemte seg for at en slik en ville alle de andre kongene også lage, men da de ikke kunne dyrke epler, baserte de i stedet sine produkter på en liten grønn robot som enten smakte av honning eller iskrem.

Hvor hen vi reiser i verden kommer de fleste nettbrettene stadig fra eple-riket, men folk forandrer jo smak, og nå skal vi se om det er på tide å kaste eplet etter doktoren og i stedet la den grønne roboten vise vei.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Test-abonnement
3 uker for 3 kr
Ubegrenset tilgang til
alle LB+ artikler
6 måneder
Kun 49,90 mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 6 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
12 måneder
Kun 45,- mnd
Tilgang til hele lydogbilde.no i 12 måneder
Ubegrenset tilgang til alle LB+ artikler
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Sony har laget et nettbrett som ikke er som alle andre. Dessverre er idéen nok bedre enn resultatet.

Er man en 13-årig gutt med en solid bankbok, kan Sony Tablet P være det perfekte kjøp. Med sin vippedeksel-design minner Sony Android-tablet nummer 2 nemlig mest av alt om en Nintendo 3DS, og Tablet P er da også PlayStation-sertifisert – noe som betyr at den kan spille gamle PlayStation-spill – og samtidig gi de samme mulighetene som et hvert annet Android-nettbrett. Men for oss andre er det litt uklart hva Sony egentlig vil med det spesielle nettbrettet, som altså kan klappes sammen og er utstyrt med hele to skjermer på hver 5,5” og en oppløsning på 1024 x 480 p.

Kjepper i hjulet
Umiddelbart kan idéen om å klappe sammen nettbrettet virke ganske fornuftig. Skjermen blir på den måten bedre beskyttet, og Sony Tablet P er da også mye lettere å ta med seg rundt enn tradisjonelle nettbrett. Det er heller ingen tvil om at Sony har ønsket å tenke annerledes og gi brukeren en bedre opplevelse med de to skjermene. Problemet er bare at idéen ikke virker i praksis.

Optimal bruk av de to skjermene krever apper som er spesielt utviklet til formatet. Disse appene bruker vanligvis den nederste skjermen til noe praktisk – for eksempel styring av et spill eller et bildegalleri med miniatyrbilder – og da er det lett å se idéen med de to skjermene, men dessverre er det meget få apper – kun 40 totalt – som er tilpasset Sony Tablet P, og alle andre apper fungerer simpelthen ikke ordentlig på den spesielle dobbelt-skjermen. Man kan som regel velge om en gitt app skal vises på hele skjermen eller bare på den øverste, men velger man det ene får man et skjermbilde med en stor, fet bjelke i midten, og velger man det andre så vises appen kun på den ene skjermen, noe som gjør det vanskelig for alle andre enn nærsynte å se hva som foregår. Gudene må vite hvordan Sony har tenkt seg man skal se en film på Tablet P. Kun på den øverste skjermen med en imponerende oppløsning på 1024 x 480p? Eller i et perfekt kvadratisk format med en sort bjelke i midten?

Skjønne, bortkastede krefter
På nesten alle andre områder er Tablet P et ganske glimrende nettbrett. Det er lynende hurtig, de to skjermene er hver for seg faktisk av meget høy kvalitet med et skarpt bilde i klare farger, og kameraet på 5 Mp manglet absolutt heller ikke noe, men tar tvert i mot gode og fokuserte bilder.

Vi synes ikke 4 GB internminne er særlig imponerende, selv om man får et ”gratis” microSD-kort på 2 GB med på kjøpet, og så har Sony av uransakelige årsaker valgt å utstyre Tablet P med den sannsynligvis dårligste høyttaleren i universet, Nei, vi forventer ikke stor filmlyd fra høyttaleren på et nettbrett, men spesielt når Tablet P skal kunne fungere som et håndholdt spillkonsoll, gir det meget liten mening at høyttaleren lyder som en forkjølet grasshoppe.

Med la oss nå oppsummere: Bør man investere 4.799 kroner i en Sony Tablet P? Absolutt ikke? Hvis den kostet halvparten kunne vi ha snakket om det.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Android 3.2 Honeycomb
 • Skjerm: 2 x 5,5” Ultra Wide VGA (1024 x 480)
 • Prosessor: 1 GHz NVIDIA Tegra 2 tokjerne
 • Minne: 4 GB +microSD 2 GB (leveres opp til 32 GB)
 • Kamera: 5 Mp + 0,3 Mp
 • Video: 720p HD  Tilkobling: 3G, Wi-Fi, akselerometer, gyroskop
 • Mål: 180 x 14 x 158 mm (åpen) – 180 x 26 x 79 mm (lukket) Vekt: 372 gram
Pris: 4699 kr
PlussHurtig Klart skjermbilde
MinusSort bjelke gjennom skjermbildet Kun 4 GB internminne
 data-srcset
Toshiba AT200 10.1
Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?
 data-srcset
Huawei MediaPad
Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.
 data-srcset
Archos 101 G9
Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra. Men pent er det ikke!
 data-srcset
Samsung Galaxy Tab 2 10.1”
Vil man virkelig ha noe igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i innkjøpskurven.
 data-srcset
iPad
Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

  Alternativer til 6 nettbrett

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.