24 timer. Så lang tid kunne vi få lov til å teste Samsung nye klappmobil, Galaxy Z Flip. Og det gjelder ikke bare oss. Ingen tech-medier i verden har fått lov til å beholde sitt testeksemplar av Samsung Galaxy Z Flip i mer enn et par dager, og det er det en grunn til hvis man spør Samsung. Den nye klappmobilen er nemlig tenkt og blir også markedsført, som en vaskeekte «influenser-mobil».
Da Galaxy Z Flip nylig ble lansert, skrev Samsung i sin pressemelding at «den kompakte og stilfulle designen til Galaxy Z Flip er utviklet for de uttrykksfulle og sosiale brukere som ser teknologi som en naturlig del av livet.«
Og da utvalgte medier ble invitert til London for å se giraffen like etter den offisielle lanseringen, var det flere unge YouTubere og Instagrammere med på turen, enn halvgamle, mannlige tech-journalister som ellers pleier å være standarden på denne typen turer.
Det er med andre ord den nye formfaktoren og de mange nye og annerledes måter å bruke mobilen på som skal stå i sentrum ifølge Samsung, og de gamle tech-journalistene går for mye opp i spesifikasjoner og teknikk, mener den koreanske elektronikkgiganten.
Hvis man ser tilbake på den harde medfarten selskapets første foldbare mobil, Samsung Galaxy Fold, fikk av en samlet techpresse, kan man kanskje forstå at koreanerne er litt lei av oss journalister. Men alle barnesykdommene som satte kjepper i hjulene ved lanseringen av Galaxy Fold er også blitt kurert forsikrer Samsung, og etter våre 24 timer med Samsung Galaxy Z Flip er vil tilbøyelige til å gi dem rett.
Utseende og konstruksjon
Samsung Galaxy Z Flip føles og oppleves vesentlig mer robust enn Samsung Galaxy Fold. Også selv om den med sine 183 gram er en del lettere enn Fold, som hadde en kampvekt på 276 gram. Det gjør den også betydelig mer behagelig å ha i bukselommen, hvor den ikke tar mer plass enn en pengeklips. Ja, klappmobilen passer også i brystlommen på skjorten din.
Når Galaxy Z Flip er klappet sammen beskyttes den av Gorilla Glass 6, mens hengslene kommer med dobbeltmekanismer, som både beskytter mot støv og sikrer at bevegelsen føles glatt og stabil hver gang mobilen åpnes og lukkes.
Dessuten kan Galaxy Z Flip som en bærbar datamaskin holde seg åpen i flere vinkler mellom cirka 70° og 130°. Det gjør til gjengjeld hengslet så «motstandsdyktig» at det i starten kan være vanskelig å åpne og lukke Galaxy Z Flip med en enkelt håndbevegelse. Dette er jo ellers en av de fete funksjonene ved en klappmobil, men med litt øvelse går det fint.
Samsung hevder at hengslet kan tåle å bli åpnet og lukket opptil 200 000 ganger, noe som tilsvarer knappe 110 ganger om dagen i fem år. Det har vi av gode grunner ikke hatt mulighet til å teste, men ikke på noe tidspunkt opplevde vi Galaxy Z Flip som skrøpelig, noe som er betryggende. For hvis man hele tiden er redd for å ødelegge den, hvilken fornøyelse har man da av en mobil til 16 000 kroner?
Er den foldbare skjermen flipp eller flopp?
Den foldbare skjermen er så å si hele poenget med Galaxy Z Flip, og den er heldigvis en hel del mer robust enn skjermen på Galaxy Fold. Den var fremstilt i et fleksibelt polymer-materiale, noe som resulterte i at den veldig lett ga etter hvis man var for hardhendt.
Z Flip-skjermen derimot, uttaler Samsung, er faktisk fremstilt av glass. Ultra Thin Glass (UTG) kaller de materialet som nærmest er en slags glasslegering med et tynt lag plast som beskyttende lag og fleksibelt glass under. Det er selvfølgelig heller ikke så robust som en «skikkelig» glass-skjerm (og grunnen til at Samsung advarer mot å være for hardhendt med skjermen når man går i gang med oppsettet av mobilen).
Men det gir ikke etter ved normal bruk, og selv om også Galaxy Z Flip, som Galaxy Fold, har en fysisk fold som går på tvers av skjermen når den er foldet ut, er det ikke noe som forstyrrer brukeropplevelsen i praksis. Man må imidlertid være oppmerksom på at mobilen hverken er støv- eller vannavvisende.
Stor skjerm og liten skjerm
Faktisk har Samsung Galaxy Z Flip ikke bare en, men to skjermer. Det sitter nemlig en bitteliten 1,1″ S-AMOLED skjerm på fronten ved siden av kameramodulen, men det kommer vi tilbake til.
Den primære skjermen er 6,7″ når den er foldet ut, og av typen Dynamic AMOLED. Oppløsningen er Full HD+, men som for eksempel Sony Xperia 1, har klappmobilen et ekstremt avlangt skjermformat, i dette tilfelle 21,9:9, noe som betyr at Samsung Galaxy Z Flip nærmest er en slags brett-ut-kino du kan ha med i lommen, og det gir også mer vertikal plass til feeden i Facebook-appen samt i Twitter-appen, på Instagram og på websider.
Det er heldigvis mye strømme-innhold og mange spill som støtter det lange formatet. På Netflix gjelder det for eksempel to tredeler av de tilgjengelige filmene, mens langt de fleste TV-serier bare er i 18:9-format. Da skjermen støtter HDR10+ er bildekvaliteten fremragende med klare farger og mye kontrast.
Siden Samsung har funnet plass til frontkameraet ved å stanse et lite hull øverst i midten av skjermen, går skjermbildet nesten til kanten hele veien rundt. Fingeravtrykkleseren er til gjengjeld blitt forvist til siden av mobilen, hvor den er integrert i av/på-knappen.
Den førnevnte lille frontskjermen brukes primært til meldinger, og den viser klokken. Men faktisk har den også noen av de samme funksjonene som den 4,3″ store frontskjermen på Samsung Galaxy Fold. Man kan for eksempel svare på telefonanrop og skifte mellom melodier i den valgte musikk-appen uten å åpne mobilen, og noen apper støtter også app-kontinuitet så man går direkte til den relevante appen når man åpner mobilen, hvis man på forhånd har klikket på en bestemt melding.
Kamera
Men selv om den lille frontskjermen er kjempesmart, hadde vi ønsket at den var større. Det er nemlig som hjelpeskjerm når man tar bilder og videopptak at den virkelig kommer til sin rett.
Helt objektivt sett er det nemlig ikke markedets beste kamera som sitter i Samsung Galaxy Z Flip. Bevares, det er heller ikke det dårligste. Langt ifra. Med optikk på henholdsvis 12 Mb (vidvinkel med optisk bildestabilisering) og 12 Mp (123° ultravidvinkel) og mulighet for HDR10+ videoopptak, er kameraet stort sett identisk med kameramodulen i Samsung Galaxy S9 fra begynnelsen av 2018, selv om det må unnvære blant annet optisk zoom. Til gjengjeld har det fått den samme oppdaterte kamera-appen som Samsung Galaxy S20, inkludert funksjoner som Single Take som tar både video og flere stillbilder av den samme situasjonen på en gang. Smart.
Men det smarteste er formfaktoren i seg selv, og det er her frontskjermen kommer inn i bildet. Og alle YouTubere og Instagrammere!
For mobilen kan ikke bare klappes sammen, men ettersom den på grunn av det spesielle hengslet også kan forbli åpen i vinkler mellom 70° og 130°, kan den plasseres åpen på et hvilket som helst underlag og fungere som sitt eget kamerastativ. Man åpner bare mobilen 90° og stiller det primære kameraet mot seg selv. Den lille frontskjermen fungerer som kameradisplay så man kan se hva man fotograferer eller filmer, og dermed er det kjempelett å ta virkelig gode bilder av seg selv, for eksempel ved hjelp av selvutløseren eller å ta opp video til en hvilken som helst sosial medieplattform.
Med den innebygde forbedrede nattmodusen (som eksponerer bildet hele 14 ganger) blir også bilder ved dårlig lys ganske gode, og selv om Samsung Galaxy Z Flip som nevnt ikke har verdens beste kamera, er det helt klart blant de morsomste på markedet akkurat nå. Mission accomplished, Samsung!
Ytelser og funksjoner
Samsung Galaxy Z Flip er ikke koreanernes absolutte toppmodell, og det er definitivt heller ikke meningen at de nye foldbare mobilene skal erstatte de vanlige Galaxy S- og Galaxy Note-flaggskipseriene. Men når det er sagt, har Samsung likevel utstyrt Galaxy Z Flip fra i hvertfall nest øverste hyle. Mobilen kommer for eksempel med Qualcomms Snapdragon 855+-prosessor, som er den beste prosessoren fra amerikanerne som ikke kommer med 5G, og så har Galaxy Z Flip både 8 gigabyte RAM og 256 gigabyte innebygget lagerkapasitet.
Den største svakheten er batteriet på kun 3300 mAh. Da vi kun har hatt mobilen til rådighet i 24 timer, var det ikke mulig å lage en fullverdig Benchmark-test av batteritiden, men etter noen timers test var det ganske tydelig at batteriet kan få vanskeligheter med å holde en hel dag ved mer intensiv bruk.
Men når det er sagt, kan Samsung Galaxy Z Flip uten problemer klare de største appene og spillene, og den innebygde multitaskingen som drar nytte av den avlange skjermen, kjører også uten problemer.
I de øvrige Benchmark-testene klarer Samsungs klappmobil seg like godt som fjorårets fartsmonster OnePlus 7T Pro McLaren Edition, så det er ikke fare for at Galaxy Z Flip vil bli foreldet helt med det samme.
Utover multitasking har Galaxy Z Flip også et par andre kaniner i hatten, som utnytter klappmobilens spesielle formfaktor. Det gjelder for eksempel den lille detaljen i brukergrensesnittet som flytter ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned til den nederste delen, når man lar klappmobilen være halvåpen for å ta selfies. Det samme skjer hvis man bruker Galleri-appen. Da kan man bruke den nederste delen av skjermen til å sveipe mellom bildene, som så vises på den øverste halvdelen.
Konklusjon
Da vi testet Samsung Galaxy Fold skrev vi at Samsung ikke var kommet helt i mål med sin første foldbare mobil. Men det er de med Samsung Galaxy Z Flip. Den er både slankere, lettere og mer elegant enn Galaxy Fold, og så folder den rett vei!
Formfaktoren gjør at mobilen tar mindre plass i lommen, og sammen med det utmerkede kameraet gir Galaxy Z Flip brukerne helt nye kreative muligheter som vi aldri har sett før på mobilmarkedet.
Det eneste ankepunktet er prisen, som er en kamel mange forbrukere vil ha vanskelig for å svelge. For 16 000 kroner får du markedets absolutt beste og nyeste smartmobil uten noen av de kompromissene man tross alt er nødt til å godta med Samsung Galaxy Z Flip.
Men det er også snakk om et produkt som kan komme til å definere en helt ny produktkategori, og for mange vil det være verdt prisen for å være en del av den første bølgen.
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser