Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Førsteinntrykk: Samsung Galaxy Z Flip

Med ny klapptelefon vil Samsung gjenopplive den gamle bestselgende formfaktoren.

Skrevet av / 12.02.20 - 18:18
Førsteinntrykk: Samsung Galaxy Z Flip

Spesielt i Nord-Amerika var klapptelefoner svært populære i gamle dager. Hvem har ikke sett krimserier og gangsterfilmer fra det sene 90-tallet eller tidlig 2000, hvor skurken ødelegger sin «burner phone» ved rive de to halvdelene fra hverandre før den kastes.

Er dette din «burner phone»? I så fall koster det kun 12.000 kroner å ødelegge den. Også går du jo glipp av denne spennende artikkelen! (Foto: Peter Gotschalk)

En av datidens mest ikoniske klapptelefoner var Motorola Razr, og nå kinesisk-eide Motorola har i nostalgiens navn også allerede lansert en ny Razr som smart klapptelefon. Men selv om den nye Motorola Razr ble introdusert allerede i høst, så har den fortsatt ikke kommet i butikkene. Og nå tyder alt på at Motorola blir overkjørt av Samsung, som i går lanserte sin egen klapptelefon under navnet Samsung Galaxy Z Flip, i forbindelse med Galaxy Unpacked-eventet.

Salgsstart for den nye telefonen er nemlig allerede den 21. februar, og dermed kommer Samsung Galaxy Z Flip mest sannsynlig ut i butikkene før Motorola Razr.

Spesifikasjonene er ikke viktige, selv om de er bedre

Likt som med den nye Galaxy S20-serien, var mange detaljer om Samsung Galaxy Z Flip også for lengst blitt lekket før gårsdagens lansering. Derfor visste vi det meste på forhånd, hvert fall av spesifikasjoner.

Men selv om spesifikasjoner selvfølgelig ikke er likegyldige – Galaxy Z Flip har f.eks. nesten over hele linjen bedre spesifikasjoner enn den dyrere Motorola Razr, bl.a. har Motorolas klapptelefon mindre skjerm, tregere prosessor, mindre minne og lagring, og så kommer den bare med Android 9 – så det er helt klart ikke de som bryr seg om slikt som er Samsungs målgruppe for Galaxy Z Flip.

Med sine dobbeltmekanismer er hengslene utviklet så det sikres at hver gang telefonen åpnes og lukkes, er bevegelsen glatt og stabil. (Foto: Peter Gotschalk)

«Vår ambisjon er konstant å utvikle teknologier for å skape nye opplevelser og muligheter for våre brukere. Med den brettbare glasskjermen og ny formfaktor flytter Galaxy Z Flip virkelig grensene for hva en telefon kan. Vi tror at den vil appellere til designbevisste, kreative og sosiale brukere,» sier Claus Holm, Director IM & County Manager Denmark i Samsungs offisielle pressemelding om produktet.

 

Her står det bl.a. også at Galaxy Z Flip kun er den første i en helt ny serie av «brettbare telefoner som viser Samsungs engasjement i den innovative kategorien. Det kompakte og stilfulle designet av Galaxy Z Flip er utviklet til de uttrykksfulle og sosiale brukerne, som ser på teknologi som en naturlig del av livet.» 

En kul mobil som du ikke vil kjøpe

Og våre førsteinntrykk går i samme retning. Nøyaktig som Motorola Razr handler Samsung Galaxy Z Flip om skjerm og formfaktor. Og så klart nostalgi.

Samsung hadde jo massive problemer med sin første brettbare mobil, Galaxy Fold, som etter flere måneders forsinkelse endelig kom på markedet i fjor høst. Men nå ser det ut til at Samsung har fått styr på teknologien. Med den såkalte Hideaway Hinge kommer hengslene med dobbeltmekanismer, slik at det sikres at bevegelsen er glatt og stabil hver gang telefonen åpnes og lukkes. Og Galaxy Z Flip kan dessuten holde seg åpen i flere vinkler som en bærbar datamaskin mellom 70° og 110°.

Det skriver Samsung i pressemeldingen, og etter å ha hatt Samsung Galaxy Z Flip hendene ved den offisielle lanseringen i London, kan vi bekrefte at telefonen virker mye mer robust og solid enn Galaxy Fold.

Faktisk er hengslene så «motstandsdyktige» at det til tider er vanskelig å åpne og lukke telefonen med en enkelt håndbevegelse, som jo er det kule med en klapptelefon. Men det kan hende at det løser seg litt opp når man har brukt mobilen i et par dager. Det vil vår kommende test vise.

Når den er brettet sammen passer Samsung Galaxy Z Flip i de fleste bukselommer. Også selv om den med sine 17,3 mm er litt rund i livet. (Foto: Peter Gotschalk)

I tillegg har Samsung – likt som tilfellet med Galaxy Fold – jobbet sammen med Google om å tweake litt på Android-opplevelsen, slik at det spesielle skjermformatet kommer til sitt rette. Når telefonen står selv, deles skjermen f.eks. i to 4″ skjermer, slik at brukeren enkelt kan se bl.a. bilder og videoer i den øverste halvdelen og styre eller kommentere innhold på den nederste. Også her slår Galaxy Z Flip Motorola, som ikke på noen måte har optimalisert programvaren slik at den passer til formatet.

Den 6,7″ store skjermen i 22:9-format er skikkelig stilig. Det er masser av videoinnhold både på YouTube og Netflix som passer til formatet, og Galaxy Z Flip føles nesten som en brettbar kino i lommen (se videoen under). For når mobilen er brettet sammen tar den bare halve plassen, som er veldig praktisk.

 

Likevel kan vi godt tvile litt på om Samsung Galaxy Z Flip – eller Motorola Razr for den saks skyld- blir den neste store hitten blant Skandinaviske forbrukere. Vi har ikke den samme tradisjonen for klapptelefoner her som i USA og Japan (hvor man nærmest spesialiserte seg i store klapptelefoner med lange antenner, før alle skulle ha smarttelefoner), og begge mobilene koster spissen av jagerfly. Også Samsung Galaxy Z Flip, selv om den er et par tusen kroner billigere enn Motorola Razr.

Vår endelige vurdering av Samsung Galaxy Z Flip vil du kunne lese i løpet av neste uke, hvor vi regner med å ha hatt klapptelefonen på testbenken.

Pris og tilgjengelighet

Samsung Galaxy Z Flip har salgsstart den 21. februar og kommer i fargene Mirror Purple og Mirror Black. Veiledende salgspris er 11.700 kroner.

Samsung Galaxy Z Flip kommer i to farger. Mirror Black og, som avbildet Mirror Purple. (Foto: Peter Gotschalk)

Spesifikasjoner – Samsung Galaxy Z Flip

Operativsystem: Android 10 med Samsung One UI 2
Skjerm: 6,7″ brettbar 21.9:9 Dynamic AMOLED, Full HD+ (2636 x 1080, 425 ppi) (primær), 1,1″ S-AMOLED (300 x 112) (front)
Prosessor: 2,95 GHz 7㎚ 64-bit octa-core
Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager
Kameraer: 12 Mp f/1.8 med OIS + 12 Mp f/2.2 ultravidvinkel (primært) / 10 Mp f/2.4 m. autofokus (front)
Trådløst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo
Mål og vekt: 167,3 x 73,6 x 6,9 – 7,2 mm (brettet ut), 87,4 x 73,6 x 15,4 – 17,3 mm (klappet sammen) / 183 g
Batteri: 3300 mAh, 15W hurtigladning + trådløs ladning

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

0
Scroll to Top