Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: OnePlus 12R

Hvorfor ikke bare kjøpe fjorårets flaggskip?

Oneplus' mellomklassemodell føles mer som fjorårets flaggskip enn som en slanket versjon av årets modell.

Skrevet av / 06.02.24 - 15:59
OnePlus 12R
Jonas Ekelund

Oneplus har skapt noen av de beste flaggskipmobilene de siste årene, med Oneplus 11 som et lysende eksempel. Mindre kjent er det at de også har hatt en rimeligere R-serie, som er «flaggskip light». Den har nemlig bare blitt lansert på hjemmemarkedet i Asia. Men i år har dette endret seg, ettersom vi i Vesten ikke bare har fått Oneplus 12. men faktisk også Oneplus 12R.

Foto: Oneplus

Utseende og konstruksjon

Rent visuelt er det vanskelig å se forskjell på 12 og 12R, med mindre du vet at R kommer i grått og blått, mens 12 er svart eller grønn. Den har den samme runde, dominerende kameramodulen som virkelig fanger blikket. Bryteren for lyd eller vibrasjon er nå på venstre side, noe Oneplus sier er for å få plass til bedre antenner, og er lett å nå med tommelen. Oneplus sier at 12-serien er deres mest holdbare hittil, og med IP65-klassifisering er 12R helt støvtett og kan spyles med vann. Men den kan ikke bades, noe som er mer eller mindre standard i dag.

Foto: Oneplus

Skjerm

Skjermen er et av de få områdene der 12R faktisk matcher sin storebror, med en LTPO-skjerm som sømløst endrer oppdateringsfrekvensen til 1-120 Hz avhengig av hvordan du bruker telefonen. Dette bidrar i stor grad til den forbedrede batterilevetiden. Det mest imponerende er imidlertid at lysstyrken er på 1600 nit, og at den lokalt kan nå en topp på 4500 nit. Dette gjør den svært lesbar i sollys og gir et ekstra kick til HDR-filmer, der den støtter Dolby Vision. Selv om oppløsningen er litt lavere enn på Oneplus 12, er den god nok.

Foto: Oneplus

Kamera

Noe av det vi likte med Oneplus 12 var de oppgraderte kameraene sammenlignet med Oneplus 11. Denne modellen har imidlertid det samme hovedkameraet som Oneplus 11, men med en mye lavere oppløsning på ultravidvinkel og en mindre sensor. Tele må vi klare oss uten, i stedet får vi et makrokamera med svært lav oppløsning. Dette er faktisk det samme kameraoppsettet som på Oneplus 10T fra 2022.

op12r bt tower s24 bt tower i15 bt tower op12r burger s24 burger i15 burger op12r cocktail s24 cocktail i15 cocktail op12r night s24 night i15 night
<
>
Samsung Galaxy S24 (Foto: Jonas Ekelund)

Bildekvaliteten med hovedkameraet er som forventet veldig lik fjorårets flaggskip, men vi må klare oss uten Hasselblad-programvaren og fargestyringen, så det er litt skuffende. Det føles imidlertid litt raskere, og vi er fortsatt fornøyde med HDR-bildene. Kvaliteten på ultravidvinkelen er helt klart akseptabel, men den lider under den lavere oppløsningen, spesielt hvis du vil ta et utsnitt av et bilde. Og makrokameraet føles mer eller mindre meningsløst.

Brukervennlighet

Oneplus snakker mye om alle de smarte programvarefunksjonene på telefonen, som RAM White som frigjør minne, men som nå også lar deg ekskludere apper som du alltid vil skal være umiddelbart tilgjengelige. Eller CPU White som sparer strøm og reduserer varmeutviklingen. Og ROM White som renser minnet, noe som ifølge Oneplus gjør at telefonen føles rask selv etter 48 måneder. Noe som tilfeldigvis er like lenge som de tilbyr oppdateringer. Det er litt lenger enn enkelte lavbudsjettmerker, men ikke i nærheten av Samsungs lovede 7 år med Galaxy S24. En ny funksjon vi virkelig ønsker velkommen, er at skjermen kan brukes selv om den har fått vannsprut, og det fungerer virkelig! Hvis du noen gang har stått i regnet og ventet på en forsinket buss og oppdaget at du ikke kan bruke telefonen, vil du elske denne funksjonen.

Skjermen kan brukes selv i regnvær. (Foto: Jonas Ekelund)

 

Ytelse

På innsiden finner vi Snapdragon 8 Gen 2, den samme som i fjorårets Oneplus 11. De hevder at dette har gitt dem tid til å trimme ytelsen slik at den faktisk er 35 prosent raskere, med 25 prosent raskere grafikk. Hvor Oneplus har fått disse tallene fra er et mysterium, for ifølge våre tester er 12R enten like rask eller litt tregere enn Oneplus 11. Det er mer ytelse enn de fleste trenger, så det er ingen grunn til å overdrive. Storebror Oneplus 12 er generelt sett 15-20 prosent raskere, med rundt 50(!) prosent raskere grafikk. Så hvis du er en gamer, kan det være verdt å bruke de ekstra tusenlappene på å kjøpe toppmodellen.

OP12R Geekbench OP12R 3DMark
<
>
Grafikk: L&B Home

Overraskende nok har 12R et litt større batteri enn 12-modellen (5500 mAh), men det er helt klart mer strømkrevende, for ifølge PCMarks batteritest varte det 1,5 timer kortere. Men takket være en ladeeffekt på 100 watt går den fra tom til fulladet på imponerende 26 minutter. Man skulle tro at dette ville tære på batteriet, men Oneplus hevder at programvaren deres optimaliserer ladingen så godt at de lover 1600 ladesykluser, noe som tilsvarer over 4 år med daglig lading.

 

Konklusjon

Ikke alle har råd til å kjøpe flaggskipmobiler, og derfor setter vi stor pris på at Oneplus har lansert sin slankete R-versjon av årets toppmodell Oneplus 12. Sett for seg selv er ikke Oneplus 12R en dårlig mobil, men Oneplus konkurrerer med seg selv her. Problemet er at den har få likheter med 12, men snarere er en kopi av fjorårets toppmodell Oneplus 11, men med litt dårligere kameraer. Og siden den nå rimeligvis vil gå ned i pris, vil vi ikke bli overrasket om du snart kan kjøpe den billigere enn Oneplus 12R. Og da er den faktisk et bedre kjøp, og denne modellen blir mer eller mindre meningsløs. Kanskje Oneplus i stedet burde kopiere Apples opplegg og beholde fjorårets modell i sortimentet, men til en redusert pris.

Karakter
OnePlus 12R
Premium

Home mener

Berøringsskjermen fungerer på vått underlag. Utmerket skjerm med imponerende lysstyrke. Svært rask lading. God bildekvalitet med hovedkameraet. Ultravidvinkelkamera med lav oppløsning. Ingen trådløs ladning. Ikke noe telekamera. Ikke vanntett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

Scroll to Top