TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: OnePlus 12R

Hvorfor ikke bare kjøpe fjorårets flaggskip?

Oneplus' mellomklassemodell føles mer som fjorårets flaggskip enn som en slanket versjon av årets modell.

Av / 06.02.24 - 15:59
OnePlus 12R

Home mener

  • Berøringsskjermen fungerer på vått underlag. Utmerket skjerm med imponerende lysstyrke. Svært rask lading. God bildekvalitet med hovedkameraet.
  • Ultravidvinkelkamera med lav oppløsning. Ingen trådløs ladning. Ikke noe telekamera. Ikke vanntett.

Oneplus har skapt noen av de beste flaggskipmobilene de siste årene, med Oneplus 11 som et lysende eksempel. Mindre kjent er det at de også har hatt en rimeligere R-serie, som er “flaggskip light”. Den har nemlig bare blitt lansert på hjemmemarkedet i Asia. Men i år har dette endret seg, ettersom vi i Vesten ikke bare har fått Oneplus 12. men faktisk også Oneplus 12R.

OnePlus 12R 1
Foto: Oneplus

Utseende og konstruksjon

Rent visuelt er det vanskelig å se forskjell på 12 og 12R, med mindre du vet at R kommer i grått og blått, mens 12 er svart eller grønn. Den har den samme runde, dominerende kameramodulen som virkelig fanger blikket. Bryteren for lyd eller vibrasjon er nå på venstre side, noe Oneplus sier er for å få plass til bedre antenner, og er lett å nå med tommelen. Oneplus sier at 12-serien er deres mest holdbare hittil, og med IP65-klassifisering er 12R helt støvtett og kan spyles med vann. Men den kan ikke bades, noe som er mer eller mindre standard i dag.

OnePlus 12R 2
Foto: Oneplus

Skjerm

Skjermen er et av de få områdene der 12R faktisk matcher sin storebror, med en LTPO-skjerm som sømløst endrer oppdateringsfrekvensen til 1-120 Hz avhengig av hvordan du bruker telefonen. Dette bidrar i stor grad til den forbedrede batterilevetiden. Det mest imponerende er imidlertid at lysstyrken er på 1600 nit, og at den lokalt kan nå en topp på 4500 nit. Dette gjør den svært lesbar i sollys og gir et ekstra kick til HDR-filmer, der den støtter Dolby Vision. Selv om oppløsningen er litt lavere enn på Oneplus 12, er den god nok.

OnePlus 12R 3
Foto: Oneplus

Kamera

Noe av det vi likte med Oneplus 12 var de oppgraderte kameraene sammenlignet med Oneplus 11. Denne modellen har imidlertid det samme hovedkameraet som Oneplus 11, men med en mye lavere oppløsning på ultravidvinkel og en mindre sensor. Tele må vi klare oss uten, i stedet får vi et makrokamera med svært lav oppløsning. Dette er faktisk det samme kameraoppsettet som på Oneplus 10T fra 2022.

op12r bt tower s24 bt tower i15 bt tower op12r burger s24 burger i15 burger op12r cocktail s24 cocktail i15 cocktail op12r night s24 night i15 night
<
>
Samsung Galaxy S24 (Foto: Jonas Ekelund)

Bildekvaliteten med hovedkameraet er som forventet veldig lik fjorårets flaggskip, men vi må klare oss uten Hasselblad-programvaren og fargestyringen, så det er litt skuffende. Det føles imidlertid litt raskere, og vi er fortsatt fornøyde med HDR-bildene. Kvaliteten på ultravidvinkelen er helt klart akseptabel, men den lider under den lavere oppløsningen, spesielt hvis du vil ta et utsnitt av et bilde. Og makrokameraet føles mer eller mindre meningsløst.

Annonse

Brukervennlighet

Oneplus snakker mye om alle de smarte programvarefunksjonene på telefonen, som RAM White som frigjør minne, men som nå også lar deg ekskludere apper som du alltid vil skal være umiddelbart tilgjengelige. Eller CPU White som sparer strøm og reduserer varmeutviklingen. Og ROM White som renser minnet, noe som ifølge Oneplus gjør at telefonen føles rask selv etter 48 måneder. Noe som tilfeldigvis er like lenge som de tilbyr oppdateringer. Det er litt lenger enn enkelte lavbudsjettmerker, men ikke i nærheten av Samsungs lovede 7 år med Galaxy S24. En ny funksjon vi virkelig ønsker velkommen, er at skjermen kan brukes selv om den har fått vannsprut, og det fungerer virkelig! Hvis du noen gang har stått i regnet og ventet på en forsinket buss og oppdaget at du ikke kan bruke telefonen, vil du elske denne funksjonen.

OnePlus 12R 4
Skjermen kan brukes selv i regnvær. (Foto: Jonas Ekelund)

 

Ytelse

På innsiden finner vi Snapdragon 8 Gen 2, den samme som i fjorårets Oneplus 11. De hevder at dette har gitt dem tid til å trimme ytelsen slik at den faktisk er 35 prosent raskere, med 25 prosent raskere grafikk. Hvor Oneplus har fått disse tallene fra er et mysterium, for ifølge våre tester er 12R enten like rask eller litt tregere enn Oneplus 11. Det er mer ytelse enn de fleste trenger, så det er ingen grunn til å overdrive. Storebror Oneplus 12 er generelt sett 15-20 prosent raskere, med rundt 50(!) prosent raskere grafikk. Så hvis du er en gamer, kan det være verdt å bruke de ekstra tusenlappene på å kjøpe toppmodellen.

OP12R Geekbench OP12R 3DMark
<
>
Grafikk: L&B Home

Overraskende nok har 12R et litt større batteri enn 12-modellen (5500 mAh), men det er helt klart mer strømkrevende, for ifølge PCMarks batteritest varte det 1,5 timer kortere. Men takket være en ladeeffekt på 100 watt går den fra tom til fulladet på imponerende 26 minutter. Man skulle tro at dette ville tære på batteriet, men Oneplus hevder at programvaren deres optimaliserer ladingen så godt at de lover 1600 ladesykluser, noe som tilsvarer over 4 år med daglig lading.

 

Konklusjon

Ikke alle har råd til å kjøpe flaggskipmobiler, og derfor setter vi stor pris på at Oneplus har lansert sin slankete R-versjon av årets toppmodell Oneplus 12. Sett for seg selv er ikke Oneplus 12R en dårlig mobil, men Oneplus konkurrerer med seg selv her. Problemet er at den har få likheter med 12, men snarere er en kopi av fjorårets toppmodell Oneplus 11, men med litt dårligere kameraer. Og siden den nå rimeligvis vil gå ned i pris, vil vi ikke bli overrasket om du snart kan kjøpe den billigere enn Oneplus 12R. Og da er den faktisk et bedre kjøp, og denne modellen blir mer eller mindre meningsløs. Kanskje Oneplus i stedet burde kopiere Apples opplegg og beholde fjorårets modell i sortimentet, men til en redusert pris.

Karakter
OnePlus 12R
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde