Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Edge+

Uferdig muskelbunt

Tålmodighet er en dyd, noe Motorola dessverre ikke har lært. Den ellers utmerkede Motorola Edge+ lider under flere unødvendige feil, og en litt klumpete design hjelper heller ikke på helhetsinntrykket.

Skrevet av / 02.06.20 - 19:12
Motorola Edge+
Peter Gotschalk

På 90-tallet var Motorola på amerikanske hender, og et av tre store mobilmerker sammen med Nokia og Ericsson. En del har skjedd siden den gang, kan man si.

I mellomtiden har Motorola vært en tur innom Google, og er nå en del av kinesiske Lenovo.

Motorola har de siste par årene kjempet en tapper kamp for å gjenvinne fordums popularitet, og derfor har kineserne lansert en jevn strøm av gode mobiler i mellomklassen, hvor vi har testet flere – inkludert Motorola Moto G8 Plus, Motorola One Zoom og Motorola One Vision, hvor den sistnevnte til og med ble kåret som Årets beste mobil i budsjettklassen.

Men inntil nå har det manglet produkter i det dyre sjiktet av skalaen. Bortsett fra den foldbare Motorola Razer, som inntil videre bare er kommet ut til få forbrukere, og ennå ikke har blitt testet i nevneverdig grad, har ikke Motorola hatt produkter i samme liga og prisklasse som for eksempel OnePlus 8 Pro eller Samsung Galaxy S20-serien.

Men den tid er nå forbi. Med Motorola Edge+ har den kinesiske mobilprodusenten kommet på banen med en toppmodell som skal gi konkurrentene i de høyere luftlag kamp til streken. Hvor godt det lykkes, kan du lese her.

Ved første øyekast virker Motorola Edge+ smalere enn mange av de andre mobilene i samme prisklasse. Den er da også bare 71,38 mm bred. (Foto: Motorola)

Utseende og konstruksjon

Ved første øyekast virker Motorola Edge+ smalere enn mange av de andre mobilene i samme prisklasse. Den måler da også bare 71,38 mm i bredden, noe som for eksempel er mindre enn Sony Xperia 1, som ellers er blant de smaleste toppmobilene på markedet. Likevel er Motorola Edge+ ikke fullt så avlang, og lar seg uten større problemer betjene med en hånd.

Men der Motorolas nye toppmobil er blant de smaleste mobilene vi har testet på lenge, er den til gjengjeld ganske tykk rundt livet. Med 9,6 mm er Motorola Edge+ markant tykkere enn størsteparten av andre mobiler på markedet – nærmest uansett prisklasse – og den kommer derfor til å virke som en liten murstein, noe som ikke er en ubetinget fordel.

Den oppleves i hvertfall tyngre enn mange andre mobiler som ellers veier nesten det samme, som igjen skyldes det mer kompakte formatet og den følgende vektfordelingen over mindre areal. I rettferdighetens navn bør det nevnes at de ekstra millimeterne om livet selvfølgelig skyldes det 5000 mAh store batteriet som sitter i Motorola Edge+, og sikrer mobilen en solid, lang batteritid. Men mer om dette senere.

Både skjerm og bakside er fremstilt av Gorilla Glass 5, og selv om baksiden byr på et lekkert fargespill, skjemmes helhetsinntrykket av en kameramodul plassert på venstre siden av baksiden, som stikker veldig ut, samt av de mange fettfingrene som lynraskt samles på glassoverflaten.

Motorola Edge+ er ikke IP-sertifisert, men Motorola selv hevder at den har en «vannavvisende design», noe som skulle tilsi at telefonen fint tåler litt regn.

På ingen andre modeller buer skjermen så voldsomt som på Motorola Edge+. (Foto: Motorola)

Skjerm

Skjermen er veldig iøynefallende på grunn av måten den buer ned omkring sidene. Samme design kjenner vi fra mange andre mobiler, men på ingen andre modeller buer skjermen så voldsomt som på Motorola Edge+.

Om det er pent, er vel en smakssak, men kjensgjerningen er at det imellom er klart forstyrrende at skjermbildet i alle apper kurver så kraftig bort fra synsfeltet. Ser man på skjermen forfra, er det en tydelig fargeforskjell der hvor skjermen buer. Dessuten opplevde vi i testperioden stadige feiltrykk på skjermen grunnet den buede skjermen.

Heldigvis kan den kantløse skjermen, som Motorola kaller det når apper vises på de buede kantene, slås av for alle apper, så skjermbildet holder seg på den flate delen av skjermen. Da er det kun på hjem-skjermen og i mobilens øvrige brukerflate man må finne seg i den kantløse skjermen.

Heldigvis er selve skjermbildet rimelig skarpt, noe som spesielt skyldes oppdateringsfrekvensen på 90 Hz. Det tilsvarer hva andre produsenters dyreste mobiler – for eksempel OnePlus 7 Pro – kunne tilby for et år siden. Og selv om Motorola Edge+ ikke er helt fremme i køen sammen med OnePlus og Samsung, som i år har installert 120 Hz-skjermer i sine toppmobiler, får man fortsatt en bedre og mer flytende brukeropplevelse med 90 Hz skjermoppdateringshastighet, enn med de 60 Hz-ene de fleste mobilene på markedet tross alt fortsatt kommer med.

Til gjengjeld er den maksimale skjermoppløsningen på bare 2340 x 1080 piksler (FHD+), vesentlig mindre enn hva mange andre mobiler i prisklassen kan by på. Det går litt utover skarpheten (skjermarealet er tross alt på hele 6,7″), men først og fremst mister man litt areal på skjermen, noe som blant annet gjør seg gjeldende hvis man browser eller leser e-bøker, og den maksimale oppløsningen for blant annet videoavspilling er veldig langt fra 4K.

Mobilen har tre objektiver med sensorer på hhv. 108, 16 (ultravidvinkel) og 8 megapixel tele med 3x optisk zoom. Desværre ødelægger en software-fejl den optiske zoomfunktion. (Foto: Motorola)

Kamera

Mens skjermoppløsningen halter, har Motorola satset alt på en ultrahøyoppløst kamerasensor på 108 Mp – som vi kjenner fra Samsung Galaxy S20 Ultra og Xiaomi Mi 10 Pro. Samsung brukte imidlertid hele 9x pixel binning (hvor ni piksler fra sensoren kombineres til en piksel hver gang man tar et bilde) til å lage sylskarpe bilder. Motorola Edge+ nøyer seg i stedet med 4 pixel binning (Quad Pixel Technology) for å få bedre belysning inn på bildene.

Resultatet er det imidlertid vanskelig å utsette noe på, selv om man er nødt til å fotografere i 4:3-format hvis man vil ha fullt utbytte av de mangle pikslene. Velger man 16:9-format, kroppes bildet bare slik at man mister cirka 25 % av bildepunktene i det ferdige resultatet.

Utover den store sensoren på 108 Mp har Motorola Edge+ dessuten en ultravidvinkel på 16 Mp og en telelinse med 3x optisk zoom på 8 Mp.

Slik ser Französischer Dom på Gendarmenmarkt i Berlin ut, fotografert med samtlige 108 Mp. Bildet her er imidlertid nedskalert, da originalen er på 20 MB! (Foto: Peter Gotschalk)

Dessverre er det en feil i Motorolas kameraprogramvare, som betyr at den optiske zoomen ikke virker etter hensikten. Zoomer man opptil tre ganger, får man det riktige bildet i søkeren, men det zoomes reelt mye mer inn enn tre ganger. Det er vårt inntrykk at det mer er snakk om 4–5x zoom.

Og selv om man da har fanget det riktige motivet i søkeren, kroppes det også ytterligere av programvaren, noe som er en prosess man kan se med det blotte øye når en thumbnail av et bilde vises i kamera-appen.

Vi korresponderte lenge frem og tilbake med Motorola i løpet av testperioden, i forhåpning om at selskapets teknikere kunne løse problemet med en rask programvare-oppdatering. Motorola har også lovet at en løsning er på vei, men i skrivende stund nekter mobilprodusenten å sette dato for oppdateringen, så vi følte oss forpliktet til å fortsette testen.

 

Her er et helt vanlig bilde av Konzerthaus Berlin på Gendarmenmarkt. Legg merke til statuen av Schiller foran bygningen. (Foto: Peter Gotschalk)

Kjensgjerningen er at hvis man i skrivende stund investerer i Motorola Edge+, får man en mobil der zoom-funksjonen ikke virker som den skal.

Det er litt synd, for kameraet ellers har mange andre gode ting å by på. For eksempel kan man ta opp video i 6K-oppløsing, og med en spesiell snapshot-funksjon kan det tas 20 Mp-bilder mens man tar opp video.

Frontkameraet på hele 25 Mp benytter seg også av «Quad Pixel Technology», som særlig gir bedre selfies hvis man bruker kameraet i mørke omgivelser.

Da bildet av Schillers statue ble tatt med 3x optisk zoom, var hodet hans også med i søkeren. På speiderære! (Foto: Peter Gotschalk)

Alt i alt byr Motorola Edge+ på et kamera blant de bedre. Forhåpentligvis blir problemene med den optiske zoomen også løst før eller senere. Det er bare for dårlig at Motorola sender ut et produkt på markedet med en så markant feil.

Det tyder på at man har vært svært interessert i å få produktet i butikkene så raskt som mulig, og at det er blitt sett mellom fingrene med om kvalitetskontrollen nå var på plass eller ei. Det opplevde vi enda et eksempel på, som vi straks kommer tilbake til.

Også frontkameraet med 25 Mp sensor har firedobbelt pixel binning. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Først må det skrives et par ord om lyden, for her fortjener Motorola Edge+ virkelig et noen rosende ord med på veien. Mange andre dyre og lekre mobiler skuffer når det gjelder lydopplevelsen. Det gjelder ikke minst Huawei P40 Pro, som det også er mange andre gode grunner til å holde fingrene borte fra.

Derimot kommer OnePlus 8 Pro med fremragende lyd – både fra de innebygde høyttalerne, og hvis man bruker mobilen sammen med et par gode hodetelefoner. Det samme gjelder også Motorola Edge+, hvor det er godt trykk i de innebygde stereohøyttalerne, og det virkelig er artig å spille spill og se video på mobilen.

Og audiofile vil glede seg over en innebygd 3,5 mm jackstick, som Sony for øvrig også gjeninnfører med den kommende Sony Xperia 1 II.

Med ultravidvinkel-linsen tar Motorola Edge+ fine makrobilder på få centimeters avstand. (Foto: Peter Gotschalk)

5G

Sett bort fra den gode lyden er det ikke bare det feilbeheftede kameraet som gir oss klart inntrykk av at Motorola Edge+ er blitt sendt ut i markedet for tidlig. I Motorolas egen markedsføring fremgår det krystallklart at mobilen kommer med 5G (og Wi-Fi 6).

Det gjør den også, men for at en bestemt mobil skal kunne fungere på en gitt operatørs 5G-nettverk, må den spesifikke modellen testes og godkjennes av operatøren. Ettersom Motorola Edge+ selges i hele Europa, betyr det altså at mobilprodusenten må gjennom en større prosess med tester og godkjennelser fra alle operatører før produktet kan selges til forbrukerne.

Det har ikke skjedd når det gjelder Motorola Edge+.

Vi har siden begynnelsen av året hatt mulighet til å teste 5G-mobiler på T-Mobiles nettverk i Tyskland (T-Mobile eies av Deutsche Telekom, og er blant Europas største mobiloperatører), noe vi har gjort med både Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra.

Men da turen kom til Motorola Edge+, måtte vi gi opp. 5G-støtten på Motorola Edge+ er nemlig ikke aktivert på T-Mobiles nettverk ennå, da godkjennelsesprosessen ikke er ferdig. Og det er altså en av Europas største operatører vi snakker om her.

Hvis man da tenker at det kan være det samme for skandinaviske brukere, så vær klar over at Motorola Edge+ i skrivende stund kun fungerer på et kommersielt 5G-nettverk i hele Skandinavia (nemlig hos Telia i Norge), mens Telenors godkjennelse av mobilen heller ikke er avklart.

I Danmark og Sverige har operatørene ennå ikke åpnet opp for de kommersielle 5G-nettverkene, men det vil trolig skje i løpet av 2020. Om Motorola Edge+ er klar til de danske og svenske 5G-nettverkene til den tid, er fortsatt uvisst. Realiteten er at produktet i skrivende stund ikke støtter mange eksisterende nettverk, noe som er enda et trist eksempel på at Motorola Edge+ har kommet på markedet som et uferdig produkt.

Motorola Edge+ kommer med Snapdragons lynraske 865 5G-processor. Dessverre virker 5G kun på ett nettverk i Skandinavia. (Foto: Motorola)

Ytelse og funksjoner

Og det er synd, for på et viktig punkt har Motorola alt på plass med Edge+. Ytelsen er på topp. Faktisk er Motorola Edge+ den raskeste mobilen vi har testet til dags dato, hvis vi tar utgangspunkt i Benchmark-resultatene.

OnePlus 8 Pro er den eneste mobilen i samme gate, men Motorola Edge+ slår OnePlus-mobilen med et hårstrå på nesten alle punkter. Det er imidlertid ikke helt overraskende at de to mobilene praktisk talt er like raske, all den tid de kommer med stort sett samme konfigurasjon med hensyn til prosessor, minne, grafikkort, etc.

Imidlertid har Motorola Edge+ fordelen av et imponerende stort batteri på hele 5000 mAh, mens OnePlus 8 Pro på sin side med 30 W hurtiglading (både med kabel og trådløst) får strøm på batteriet igjen på kortere tid enn Motorola Edge+, som må nøye seg med 18 W og 15 W hurtiglading (henholdsvis kablet og trådløst).

Det er også verdt å merke seg at OnePlus 8 Pro med sin strømslukende 120 Hz-skjerm og et mindre batteri, i praksis holder på strømmen like lenge som Motorola Edge+, som også har den litt mindre strømslukende 90 Hz-skjermteknologien innebygd. Og da det bare tar knapt 25 minutter å lade OnePlus 8 Pro fra 0 % til 50 %, mens Motorola Edge+ på grunn av større batteri og langsommere lading må bruke nesten en time på det samme, er det OnePlus 8 Pro som stikker av med seieren på dette ene punktet.

Konklusjon

Vi hadde gledet oss til å teste Motorola Edge+. Det er som nevnt snakk om den første toppmobilen fra den tidligere amerikanske mobilprodusenten på en menneskealder, og derfor har det vært en frustrerende opplevelse å få servert en mobil som på papiret var så lovende, men som i praksis er uferdig og kommer til kort på flere punkter.

Ja, selvfølgelig vil nok Motorola få fikset blemmene med kameraprogramvaren så den optiske zoomen kommer til å virke etter hensikten. Og naturligvis får de også mobilen gjennom alle operatørenes 5G-godkjennelsesprosess. Likevel er det vanskelig å ikke bli irritert over feilene.

Og det hjelper jo heller ikke at Motorola Edge+ må se langt etter en høyoppløst skjerm, og at den såkalte kantløse designen med de ekstremt buede kantene er til mer skade enn gavn for brukervennlighet og betjening.

Likevel får Motorola Edge+ et pent firetall i testen. Det kan den takke den høye ytelsen, det store batteriet og den gode lyden for. Og den delen av kameraet som faktisk fungerer.

Karakter
Motorola Edge+
High End

Home mener

Den høyeste ytelsen vi har målt, og en imponerende god batteritid. Dessuten leverer telefonen svært god lyd, og kameraet tar generelt gode bilder. Skjermen har 90 Hz oppdateringsfrekvens. Alvorlig feil i kameraprogramvaren gjør optisk zoom ubrukelig. 5G er bare aktivert på et nettverk i Skandinavia, og den svært buede skjermen er definitivt ikke brukervennlig. Skjermoppløsningen er dessuten i det lave sjiktet ut fra prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top