annonse

test:
Asus ZenFone 6 ZS630KL

Finurlig og lynrask

Asus har laget årets mest uvanlige kamera som gir deg 48 Mp selfies.

Asus ZenFone 6 ZS630KL
annonse
annonse

Asus har tidligere blitt beskyldt for å lage mobiler som mangler originalitet og stil. Den kritikken har de tatt til seg, for ZenFone 6 er helt sin egen

ZenFone 6 lanseres under mottoet «Defy the Ordinary» (trosse det ordinære). Det uvanlige er imidlertid ikke valget av prosessor, for Qualcomm Snapdragon 855 er standardvalget på luksusmodellene. Ei heller er det minnet på 6–8 GB RAM eller lagringsplassen på 64 GB, 128 GB eller 256 GB. For det er alt sammen akkurat etter oppskriften. Skjermstørrelsen da? Nei, 6,4″ er akkurat det samme som for eksempel Samsung Galaxy S10+.

Det som skiller Asus ZenFone 6 fra konkurrentene, er kameraene. Det vi si … det begynner egentlig med skjermen. For på en moderne mobil skal skjermen helst fylle hele forsiden. Og det gir problemer med frontkameraet – spesielt da huller og utskjæringer i skjermen er so last year!

Løsningen for Asus har vært å bruke bakkameraene på fronten. Når du har tatt oppstilling foran et Unesco-verdensarvminne som kan fungere som passende bakgrunn for deg, dreier hele kameraseksjonen 180 grader rundt, og titter opp over skjermen.

Det er ”kun” to kameraer på ZenFone 6. Til gjengjeld er de gode. Foto: Asus

Ordinær skjerm

Når Asus har brukt så mye iherdighet på å gi ZenFone 6 en stor skjerm uten hakk, undrer det oss litt at de ikke har gått hele veien. Skjermen er utmerket – men heller ikke mer. 6,4″-skjermen har en oppløsning på 2340 x 1080 punkter. Tilstrekkelig, men ikke opphissende. Og «kun» en IPS LCD-skjerm, mens konkurrentene bruker OLED eller AMOLED, som gir lekrere og dypere farger. Til gjengjeld er den lyssterk (600 nits), så den er forholdsvis lett å lese utendørs i solskinn. Skjermteknologien betyr også at Asus ikke har kunnet plassere en fingeravtrykkleser i selve skjermen. Den sitter i stedet på baksiden, og det er det ikke noe i veien med.

Fallsikret mekanikk

Mekanikken i det roterende kamerahuset er fascinerende, og består av ikke mindre enn 13 bittesmå tannhjul. Den slags rører en gammel steampunk som undertegnede. Og som partytrick er det uovertruffent. Ifølge Asus kan mekanikken klare 100 000 kamerarotasjoner, så du kan uten bekymring skryte av det like lenge som noen gidder å se på det!

Det er innebygget fallsikring i telefonen. Når gyroskopsensoren merker at mobilen er i fritt fall, klappes kameraet inn igjen. En fallhøyde på 1,25 er nok til å rekke det.

annonse

Batteri til hele dagen

En annen spesialitet er batteriet, som er på hele 5000 mAh. Det er betydelig mer enn de 4000 mAh som normalt er maksimum ved toppmobiler. Likevel er batteriet ikke fysisk større. Prisen for den kompakte størrelsen er at man har måttet gi avkall på superrask 30 W lynlading. Noe, som ifølge Asus, ikke blir et problem da batteriet nettopp varer så mye lengre at man slipper å måtte lade opp i løpet av dagen. Også trådløs lading er tatt bort av størrelseshensyn. Til gjengjeld støtter batteriet toveisopplading, så man kan lade for eksempel hodetelefoner fra mobilen. Det er på grensen til arroganse, men batteritesten bekrefter at Asus har noe å ha selvtilliten i.

Dobbeltkameraet på Asus ZenFone 6 kan roteres 180 grader, så det kan brukes til sefies i toppklasse. Foto: Asus

Gode kameraer

Man kan mene hva man vil om ZenFone 6’s roterende kamerahus. Men de kameraene Asus har puttet i det, er virkelig gode – og du får gleden av dem på begge sider av mobilen. Hovedkameraet er basert på en Sony IMX586-sensor med 48 Mp oppøsing og f/1.79 blender. Optikken svarer til 26 mm vidvinkel, omregnet til gammeldags 35 mm målestokk. Den sekundære optikken svarer til en 11 mm supervidvinkel.

Vi har altså å gjøre med to vidvinkler, men ingen kraftig tele, som hos Samsung og spesielt Huawei. Asus har givetvis vurdert at ZenFone 6 vil bli brukt mer til gruppebilder og storslåtte naturscener, enn til supernære spionskudd. En så kraftig vidvinkel gir normalt en del bildeforvrengning, men ikke her. Skjeve vinkler på vidvinkeloptikken korrigeres automatisk i programvaren, og resultatet er faktisk ganske overbevisende!

Der er de kamerainnstillingene som vi er vant til fra Android (Asus har igjen feiloversatt Portrait til Stående). Men panoramainnstillingen er spesiell: Når man råder over et roterende kamera, kan man jo like godt utnytte det. Husk bare på å holde mobilen vinkelrett på motivet når du starter panoreringen. Ellers ender panoramabildet med et nærbilde av venstrehånden din.

Havneutsikt med vidvinkelkameraet på Asus ZenFone 6.

 

annonse
Havneutsikt med vidvinkelkameraet på Huawei P30 Pro.

 

Maks zoom på ZenFone 6.

 

Zoomfoto på Huawei P30 Pro!

 

Madbilde med ZenFone 6 som gir gode nyanser.

 

Matbilde med Huawei P30 Pro. Her brenner de lyse partiene nesten ut.

Benchmark

Med en Snapdragon 855-prosessor om bord er ytelsen forventet å være på topp. 3451 i Geekbench single-core test og 10 903 i multi-core er på linje med de aller beste i dag. Og faktisk et hårstrå foran OnePlus 7 Pro og Huawei P30 Pro. I dagligdagse oppgaver, simulert av PC Mark Work 2.0, passerer ZenFone 6 igjen over målstreken foran OnePlus, mens Huawei forsvinner i støvskyen bak de to.

Enda bedre går det på 3D-grafikk, hvor AnTuTu 7 kårer ZenFone 6 til en av de raskeste smartmobilene akkurat nå. En AnTuTu-score på over 381 000 er under alle omstendigheter det høyeste vi har målt.

ZenFone 6 holder løftene om lang batteritid. PC Mark 2.0 batteritest kjørte i nesten ni og en halv time med full fyr på skjermen og konstante beregninger, før den gikk tom for strøm. Det er ikke sett nevneverdig bedre – og da bare to toughphones med mindre strømkrevende prosessorer.

Konklusjon

Markedet for smartmobiler er hardt, og når det gjelder toppmodellene, er det dominert av få merker. Huawei har de siste årene klart å få fotfeste på toppen, og OnePlus prøver å gjøre dem kunsten etter. Den posisjonen har ikke Asus, og ZenFone 6 har hverken Huawei P30 Pros superzoomkamera eller OnePlus 7 Pros superskarpe AMOLED-skjerm. Men den koster også betydelig mindre. Selv toppmodellen med 8 GB RAM og 256 GB lager koster i skrivende stund 25 % mindre enn konkurrentene. Og kan du nøye deg med mindre minne og lagerplass, barberes ytterligere noen hundre kroner av prisen, noe som gjør ZenFone 6 enda mer attraktiv. Det gjør heller ikke Asus’ posisjon dårligere, at erkekonkurrenten Huawei i skrivende stund befinner seg i en akselererende katastrofe – som sentrum i USAs teknologiblokade.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
 • Skjerm: 6,4" IPS FHD+ (2.340 x 1.080), 600 nit, Gorilla Glass 6
 • Prosessor: 2,8 GHz Qualcomm Snapdragon 855 octa-core
 • Minne: 8 GB RAM / 256 GB lager (+ microSD opptil 2 TB)
 • Operativsystem: Android 9.0
 • Kamera: 48 Mp f/1.79 (26 mm) / 13 Mp 125-graders vidvinkel (11 mm)
 • Tilkoblinger: USB-C, hodetelefon (3,5 mm stereo-minijack)
 • Trådløst: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11ac
 • Lyd: HD 192 kHz / 24-bit, DTS Headphone:X 7.1 virtuell surround, aptX / aptX HD / A2DP
 • Batteri: 5000 mAh
 • Farger: Twilight Silver (blå), Midnight Black
 • Mål og vekt: 75,4 x 159,1 x 9,1 mm / 190 g
 • Web: asus.no
Pris: 6299 kr
PlussStor og god skjerm uten hakk og huller. 48 Mp selfiekamera. Formidabel grafisk yteevne.
MinusKoster en del. Det roterende kameraet er en komplisert løsning på et enkelt problem.
Asus ZenFone 6 ZS630KL produktside
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  OnePlus 7T

  OnePlus 7T

  6 300
  Prispresset ytelse
  Snublende nær Pro-modellen som bare er et halvt år gammel, og på noen områder bedre.
  Motorola One Zoom

  Motorola One Zoom

  4 200
  Stor zoom til liten pris
  Motorola har spart på de riktige stedene, og leverer enestående verdi ut fra prisen.
  Huawei P30

  Huawei P30

  7 000
  Glimrende langzoom
  Hadde det ikke vært for storebror P30 Pro hadde vi øst enda flere lovord over kameraet.
  Apple iPhone 11

  Apple iPhone 11

  8 500
  Den mest vettuge iPhone-modellen
  Nesten alle fordeler og få ulemper til en betydelig lavere pris enn luksusmodellen.
  OnePlus 7T Pro McLaren

  OnePlus 7T Pro McLaren

  8 599
  Racermobil fra OnePlus og McLaren kjører fra alt og alle
  OnePlus 7T Pro McLaren er blant de første mobilene med Android 10. Men telefonen byr på flere forbedringer som gjør den enda mer suveren enn forgjengeren.
  Apple iPad (2019)

  Apple iPad (2019)

  6 490
  Se, det beste iPad-kjøpet!
  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.
  Samsung Galaxy Fold

  Samsung Galaxy Fold

  21 000
  Samsung Galaxy Fold er tilbake fra de døde. Og kommer et halvt år for sent.
  Samsung Galaxy Fold er årets beste nye idé som kommer litt for sent. Og er altfor dyr.
  Apple iPhone 11 Pro Max

  Apple iPhone 11 Pro Max

  13 000
  Apple har maxet iPhone
  Endelig en robust iPhone med bra batteri som også tar fine bilder i mørket.
  Samsung Galaxy Tab S6

  Samsung Galaxy Tab S6

  7 990
  Det beste Android-nettbrettet på markedet akkurat nå
  Samsung Galaxy Tab S6 er det beste Android-nettbrettet på markedet, men fortsatt ikke bedre enn en iPad.
  Samsung Galaxy Note 10+

  Samsung Galaxy Note 10+

  11 390
  Samsung Galaxy Note 10+ slår alt og alle!
  Har du store lommer, og leter etter en smartmobil som kan alt? Da trenger du ikke lete lenger. Her er din nye mobiltelefon.
  Motorola One Vision

  Motorola One Vision

  2 990
  Denne billige Motorola-mobilen har alt du trenger
  Til tross for enkelte utfordringer leverer Motorola One Vision mer enn man egentlig kan forvente til denne prisen. Her snakker vi om mellomklasse med superkrefter.
  Sony Xperia 1

  Sony Xperia 1

  9 490
  Kino i lommen
  Sony Xperia 1 er en ny start for Sony, som har lagt spesiell vekt på skjerm og kamera. Men kan de slå de store konkurrentene? Få svaret her.
  Sommerens beste mobilkameraer

  Sommerens beste mobilkameraer

  Mobilkameraene når nye høyder: Her er fem som skiller seg ut fra mengden.
  Xiaomi Mi 9

  Xiaomi Mi 9

  4 600
  Xiaomi overrasker med en bildekvalitet som kan måle seg med de beste, tross prislappen.
  Samsung Galaxy S10

  Samsung Galaxy S10

  9 500
  Galaxy S10 har beholdt alt vi elsket med S9 og lagt til alt vi savnet.
  Nokia 9 Pureview

  Nokia 9 Pureview

  6 500
  Flest kameraer uten å tilby flere brenn­vidder eller beste bildekvalitet.