data-srcset
6 high-end nettbrett

Nettbrettet er blitt voksen

Endelig har man et reelt valg hvis man vil skaffe seg et ordentlig nettbrett. Apples iPad er bedre enn noensinne, Microsoft har kommet på banen med sitt eget produkt, og endelig kan vi ta Android seriøst som nettbrett-plattform.

Vi har testet nettbrett både før og spesielt etter Apple gjorde produktkategorien populær blant vanlige forbrukere med firmaets første iPad som kom i 2010. Den første tiden dominerte iPaden markedet totalt, også i tester hvor det var veldig vanskelig å finne seriøse konkurrenter.

Men stille og rolig tar de Android-baserte nettbrettene inn på iPaden når det gjelder markedsandeler, og hvor vi for bare et år siden enda hadde vanskelig for å se Android-plattformen som et reelt alternativ til Apples iOS og iPad – Googles plattform var simpelthen ikke spesielt egnet eller tilpasset nettbrett-formatet – så er situasjonen i dag en helt annen, noe vår test også bærer preg av. Produsenter som Asus, Samsung og Sony har kommet på banen med meget gode og brukbare nettbrett med Android som operativsystem, og konkurransen mellom iPad og de beste blant konkurrentene blir nå avgjort av marginaler. Apples dominans er under press.

Dessuten er Microsoft nå kommet på banen med en spesiell nettbrettversjon av Windows 8, Windows RT, som finnes som operativsystem på en av deltakerne i testen. Nemlig Microsofts egen Surface 2, som fortsatt er en av de få nettbrettene på markedet som hører hjemme i familien blant Nokias smartmobiler og de mange Windows-PC-er fra produsenter som Dell, HP, Acer og alle de andre.

Det skjer altså mye, og mulighetene på nettbrett-markedet er reelt større enn noensinne. Helt sikkert er det at det aldri har vært noe bedre tidspunkt å kjøpe et nettbrett på. Utvalget er på plass. Når gjelder det bare om å velge.

Slik testet vi
Ytelsen på alle nettbrettene i testen er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs i en cross-plattform versjon, som gir resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultater måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2.500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5.000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

Vi har videre vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: internett- og nettleser-opplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.0), skjerm (inkludert oppløsning, farger og touch-funksjon), kamera, medier (inkludert lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse. Blant annet har vi prøvd spill som Shadowgun, Infinity Blade eller liknende tunge spill på alle nettbrettene for å teste skjermoppdatering, rendring, grafikkeffekter samt kontroll via touch-skjermen.

annonse

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

annonse
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om
Produkter i testen
 data-srcset
Sony Xperia Tablet Z er intet mindre enn en genistrek!
Pluss
Med et lekkert skjermbilde og slank og lett design er Sony Xperia Tablet Z et opplagt kjøp hvis man foretrekker Android som plattform. Og det skader heller ikke at dette nettbrettet er vann- og støvtett.Minus
Ytelsen er ikke lenger blant de beste på markedet. Kameraet tar mørke og kjedelige bilder.

Første gang man holder en Xperia Tablet Z i hånden merker man med det samme hvor lett den er, og sammen med den slanke designen og de robuste materialene (hele frontpanelet er av glass, mens baksiden er holdt i soft-touch plast) samt den lave vekten, gjør dette produktet til det best designede og mest brukervennlige Android-nettbrett vi har sett! Det skader heller ikke at Xperia Tablet Z er både vann- og støvavvisende.

Sonys egne strømme-tjenester, Music og Video Unlimited, i utvalgte nettbrett utgaver er en del av pakken, noe som også gjelder tjenesten PlayStation Mobile, som lar brukeren spille nettbrett-utgaver av eldre PlayStation-spill – til og med også koble til en DualShock3 kontroller til Xperia Tablet Z – følger med.

Sonys egne apper til visning av bilder samt avspilling av film og musikk er bedre enn Googles standardløsning, og den innebygde infrarøde porten og appen Fjernkontroll lar Xperia Tablet Z fungere som en avansert multifjernkontroll hjemme i stuen. Lekkert.

Skjermen på 10,1” må nøye seg med en oppløsning på 1920 x 1200 piksler og er dermed ikke helt i samme liga som iPad Air, men Sony kompenserer ved å bruke deres egen Mobile BRAVIA Engine 2, dvs. skjermteknologi lånt fra firmaets anmelderroste TV, og det gir skjermen forbedret kontrast samt fargestyring, og gjør bildet virkelig skarpt.

Eneste virkelige skuffelse på bildesiden er kameraet, som på papiret skulle kunne hamle opp med de beste på markedet. Men med litt for mørke, flate og uskarpe bilder imponerte det oss ikke.

Når det imidlertid gjelder lydopplevelsen, kan man ikke ønske mer. Med et par gode hodetelefoner kan Xperia Tablet Z uten å blunke ta opp kampen mot de beste musikkavspillerne på markedet.

annonse

Hva angår rå ytelse bærer Xperia Tablet Z preg av å ha mer enn et halvt år på baken. Så raskt går faktisk utviklingen på nettbrett-markedet.

annonse

I Browsermark 2.0 scorer Xperia Tablet Z 1920 mot iPad Airs 3610, og i daglige bruk blir den markante forskjellen bekreftet.

Konklusjon
Sony Xperia Tablet Z er det feteste Android-nettbrettet vi har testet til dato! Det er fokusert på lekker og brukervennlig design, og Sony har langt om lenge funnet ut av at de sitter på en gullgruve av medier og innhold, noe man får adgang til en stor del av, skreddersydd til nettbrett-formatet hvis man investerer i en Xperia Tablet Z. Skjermen og den bakenforliggende teknologien gir en behagelig og naturlig bildeopplevelse, og lyden er så god at det må få mange av nettbrettkonkurrentene til å skamme seg! At den i tillegg er vann- og støvtett skader heller ikke.

Fakta
 • Operativsystem: Android 4.1 Jelly Bean
 • Skjerm: 10,1" TFT, 1920 x 1200
 • Prosessor: 1,5 GHz Qualcomm quad-core
 • Minne: 2 GB RAM
 • Lager: 16 GB + microSD (opp til 32 GB)
 • Kamera: 8,1 Mp (bak), 2,2 Mp (front)
 • Trådløst: 4G/LTE, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, IR
 • Tilkobling: Micro USB 2.0, HDMI
 • Mål: 266 x 172 x 6,9 mm
 • Vekt: 495 g
 • Batteri: 6000 mAh
Pris: 4995 kr
 data-srcset
Med en ekstremt høyoppløst skjerm og den aller nyeste prosessor-teknologi lover Asus Transformer Pad dessverre litt mer enn den kan holde.
Pluss
Asus Transformer Pad skal ha ros for testens høyeste skjermoppløsning (sammen med Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition) og en ytelse helt i topp kombinert med den medfølgende tastatur-dokken. Og så kan lagerplassen utvides helt opp til 128 ekstra GB.Minus
Til tross for at den på papirer er en fremragende skjerm er bildet litt for mørkt. Vi er også lei av den litt plastaktige byggekvaliteten. Og så mangler Transformer Pad mobilt internett.

Asus Transformer Pad skiller seg markant fra konkurrentene på et bestemt punkt. Nettbrettet leveres nemlig sammen med en tastatur-dokk, som inkluderer ekstra batteri, flere tilkoblingsmuligheter etc. Med dette ekstra batteriet får Transformer Pad en samlet batteritid på opp til 17 timer.

I tillegg har Transformer Pad på grunn av den høyere oppløsning på 2560 x 1600 piksler et skjermareal som er omtrent en fjerdedel større enn det på iPad Airs Retina-skjerm, som må nøye seg med 2048 x 1536 piksler, og det betyr selvfølgelig at det er plass til større bilder på Asus-skjermen. Pikseltettheten på Transformer Pad er med sine 299 ppi også høyere enn iPad Airs 264 ppi.

Men ser vi på film i HD-kvalitet kan vi ikke se forskjell på Retina-skjermen og den høyoppløste skjermen på Transformer Pad når det angår bildekvalitet, men det er heller ikke så rart da begge skjermene har et noe høyere pikselantall til rådighet enn man har bruk for når man skal vise video i HD eller Full HD.

Men selv om Asus-skjermen i kraft av en på papiret høyere oppløsning går av med seieren i forhold til Apples Retina-skjerm, er resultatet et annet i den virkelige verden. Skjermbildet på Transformer Pad er mørkere og knapt så lyssterkt, og ved avspilling av video opplever vi litt pikselering og artefakter. Vi vil også heller ha med iPad Air utendørs, for i solskinn må vi konstatere at Transformer Pads mørkere skjerm faller helt ut. Kameraet er middelmådig, vi trenger ikke si mer.

Det samme kan man heldigvis ikke si om lydkvaliteten, som absolutt er godkjent, selv om Asus SonicMaster-teknologi ikke kan hamle opp med nivået fra Sony Xperia Tablet Z.

Når det gjelder rå ytelse og hastighet er Asus Transformer Pad til gjengjeld nesten på nivå med iPad Air. I vår Benchmark test scorer iPad Air høyere i single-core testen, mens Asus nettbrett klarer seg litt bedre i multi-core testen (samlet sett er NVIDIA-prosessoren altså litt kraftigere enn Apples A7). I Browsermark 2.0 er det derimot iPad Air som med en score på 3610 mot Transformer Pads 3225, går av med seieren.

Det trekker litt ned at Transformer Pad er meget plastaktig bygget, kun støtter wi-fi og ikke kan fås i en versjon med mobilt internett.

annonse

Konklusjon
Transformer Pad er litt av et atomkraftverk med høy ytelse og testens høyeste skjermoppløsning. Dessverre gir det ikke fullt så god bildekvalitet som man kunne ønske seg. Vi er heller ikke begeistret for den litt plastaktige byggekvaliteten, og vi savner mobilt internett, som man bør kunne forvente som valgmulighet i ethvert nettbrett i dag.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 10,1" IPS, 2560 x 1600, 299 ppi
 • Prosessor: 1,9 GHz NVIDIA Tegra4 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM
 • Lager: 32 GB + microSD (opp til 128 GB)
 • Kamera: 5 Mp (bak), 1,2 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, Miracast
 • Tilkobling: Micro HDMI
 • Mål: 263 x 180,8 x 8,9 mm
 • Vekt: 585 g
 • Batteri: 7820 mAh
Pris: 4590 kr
 data-srcset
Skal man konkurrere på pris er man nødt til å inngå kompromisser. Men Acer har valgt å kutte på de gale stedene.
Pluss
Ganske fremragende lyd, hvis man kobler til hodetelefonene. Og ganske praktisk at man kan starte kamera-appen kun ved å plassere begge tomlene på skjermen.Minus
Design, skjerm, materialer og ytelser hører hjemme i 2011. Selv til prisen. Og man må nøye seg med wi-fi. Ingen mulighet for mobilt internett.

Acer Iconia AS er det absolutte topproduktet fra den taiwanske produsenten, og det er absolutt også den eneste grunnen til at nettbrettet deltar i denne testen, hvor det ellers slett ikke hører hjemme. Reelt sett er det snakk om et klassisk budsjett-produkt, hvor det er spart på både design, materialer, skjerm og prosessor. Ytelsen målt med vårt Benchmark-program, Geekbench 3, er testens dårligste, noe man også merker ved daglig bruk, med apper som alltid bruker litt for lang til på å åpne, og vi opplever også små pauser i større spill som Shadowgun. Benchmark-målingen av nettleserytelsen med Browsermark 2.0 viser samme tendens med et resultat på 2186, noe som imidlertid er til å leve med. Det er mer når vi skal åpne eller kjøre tunge apper at vi opplever litt treghet.

Ingen av de andre produktene i testen hadde problemer med vår vridetest, men Acer Iconia A3 knirker, knaker og gir etter litt mer enn vi bryr oss om når vi tar litt for hardt i det. Men det er da også bygget 100% i den mest plastaktige plast vi har satt fingrene i på lenge.

Det er også spart på skjermen som kun kommer med en oppløsning på 1280 x 800 piksler og som heller ikke er spesielt lyssterk eller særlig skarp. Video kan kun vises i alminnelig HD-format, og bilder tatt i høy oppløsning ser desidert elendige ut på den billige skjermen. Man kan undre seg litt over at Acer faktisk promoterer Iconia A3 som et nettbrett spesielt egnet til medier og til å se film på. Det har derfor eksterne stereohøyttalere installert på hver side av skjermen, og via hodetelefoner blir den innebygde Dolby Digital Plus-lyden i tillegg til en virtuell 5.1-opplevelse. Og selv om den eksterne lyden ikke er spesielt fantastisk, stereohøyttalere til tross, så er det til gjengjeld en fornøyelse å lytte til musikk og film med et sett skikkelige hodetelefoner. Da blir lyden fyldig, og det er god kontroll på alle frekvensområdene.

Acer skal også ha ros for de få, men praktiske ekstrafunksjonene som Iconia A3 er utstyrt med. Det gjelder for eksempel Touch Wake-funksjonen, som lar deg åpne nettbrettet og en utvalg app bare ved å sette fem fingre på skjermen når Iconia A3 er i dvalemodus. Eller åpne kameraet ved å gjøre det samme med to tomler.

Konklusjon
Et nettbrett til knapt 2.000 kroner behøver ikke å være et resultat av så mange kompromisser som tilfellet er med Acer Iconia A3. Her er både design, materialer, skjerm og ytelse ikke engang imponerende om det hadde dreid seg om budsjettklassen, men selv om Acers nettbrett helt sikkert ikke koster all verden, så er Iconia A3 faktisk firmaets toppmodell. Spesielt ambisiøst er det ikke. Og egentlig er det synd, for bare med litt mer innsats kunne Acer Iconia A3, spesielt på grunn av den gode lyden, faktisk ha blitt testens beste kjøp.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 10.1" IPS, 1280 x 800, 149 ppi
 • Prosessor: 1,2 GHz MediaTek quad-core
 • Minne: 1 GB RAM
 • Lager: 32 GB + microSD (opp til 32 GB)
 • Kamera: 5 Mp (bak), 0,3 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Tilkobling: Micro USB, Micro HDMI
 • Mål: 260 x 175 x 10,2 mm
 • Vekt: 560 g
 • Batteri: 7300 mAh
Pris: 2195 kr
 data-srcset
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er Samsungs beste nettbrett til dato, men likevel er vi ikke helt begeistret.
 data-srcset
Microsoft Surface 2
Microsoft Surface 2 er et av meget få nettbrett basert på Windows RT 8.1. Det er ikke helt uten grunn.
 data-srcset
Apple iPad Air
Med iPad Air har Apple overgått seg selv – og alle konkurrentene.

  Alternativer til 6 high-end nettbrett

   data-srcset

  Se, det beste iPad-kjøpet!

  Apples billige iPad har fått et par vesentlige oppdateringer som gjør den til et enda bedre kjøp, enn den var fra før.

   data-srcset

  Nye iPad Air er en smart avveining av størrelse, ytelse, funksjoner og pris.

   data-srcset

  Endelig en minimodell som ikke kompromisser med ytelse eller skjerm.

  (Foto: Produsenten)

  Apples nye nettbrett er mer kompakt, moderne, smart og nesten unødvendig raskt.

  (Foto: Produsenten)

  Vil man ha et Android-nettbrett som faktisk går an å jobbe på, er S4 det beste valget.

  (Foto: Produsenten)

  OnePlus 6 er nesten perfekt på alle områder. Et meget godt kjøp.

  (Foto: Produsenten)

  Som de vanemenneskene vi er, er det vanskelig å skifte plattform.

  (Foto: Produsenten)

  Samsungs nettbrett tåler å bli mistet i gulvet og smurt inn med gjørme.

  (Foto: Produsenten)

  Kan man få et nettbrett som er like bra som budsjett-iPad og til samme pris?

  (Foto: Produsenten)

  Samme hvor utmerket selve apparatet er, er Android-opplevelsen på et nettbrett ikke noe særlig.

  (Foto: Produsenten)

  Apple skrur opp ambisjonene til 11 med en iPad som nesten er unødvendig bra.